Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciepła nie jest. Zwłaszcza w łazience nie jest miło stanąć bosą stopą na zimnych płytkach. Dlatego ludzie kładą różne dywaniki.

Jeżeli masz już wylewki, to pomyśl o macie elektrycznej, przynajmniej w łazience. Włączysz chwię przed kąpielą, potem wyłączysz. Tylko trzeba pamiętać o wyłączaniu, bo inaczej pójdziesz z torbami.

Cześć.

Nie mam jeszcze wylewek ale w łazienkach mam wykonaną instalację wod-kan. Rury od wody przechodzą przez środek podłogi w łazience. Czy w takim przwypadku nie będzie problemu z ogrzewaniem podłogowym? Można te rurki ukryć w warstwie styropianu pod ogrzewanie i na nim ułożyć rurki od podłogówki a na to wylewka?

Wylewka przychodzi na ogrzewnie podłogowe i dlatego jak już ją masz to po zawodach. Dla pocieszenia - ja też zaoszczędziłem i nie dałem ogrzewania podłogowego w łazience ale ku mojemu zdziwieniu glazura na wylewce nie jest taka zimna :smile:, przy czym zaznaczę że pod wylewką są grube deski - celowo zostawiłem starą podłogę.

• 3 years później...

z tego co pamiętam - a co chyba znalazłem gdzieś w otchłaniach forum - taka opcja jest spokojnie możliwa - ponoć kwestia jest tej natury jakie ma być zastosowane drewno na podłogę (m.in. - ponieważ oczywiście wchodzi w grę ponadto prawidłowe wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego)

pozdrawiam

Jak pamiętam to trzeba podjąć decyzję już na etapie projektowania ogrzewania tak aby pętle był gęściej poukładane (trochę drożej).

Drewno jest izolatorem , deska grubość 15, klejona chyba warstwowo, bo będzie mocno pracować , rozsychać się. Wiem, że chyba polecają merbau.

pozdrawiam

Aga

Poszperaj na forum, w ostatnim czasie było kilka dyskusji na ten temat. Ja bardzo chciałbym deskę barlinecką + podłogówka, ale zdaję sobie sprawę że straty ciepła będą duże. Raz że drewno jest izolatorem, dwa że deska barl. ma grubość coś ok. 18 mm - czyli jest dużo grubsza od paneli. Barlinek twierdzi że nie ma rzadnego problemu z podłogówką, jednak tak naprawdę nie znam nikogo na tym forum kto by miał taki układ i powiedział że to się opłaca, nie rozsycha itp. Do wykończenia mam conajmniej 1,5 roku, także będę śledził temat. Najwyżej założę na podłogówkę cieńsze panele - ktoś na forum ma takie coś i nic się temu nie dzieje, a wygląda świetnie - nawet są fotki.

Ja się zdecydowałam na taki układ. Co prawda narazie teoretycznie, bo praktycznie bede wykańczac dom od wiosny. Dlatego od razu projektant projektuje podłogówke pod drewno, z tym ze jeszcze sie zastanawiam czy będzie to finishparkiet, czy parkiet tradycyjny gr. 15 mm.

Tez bedę śledzić temat.

Można na ogół oczywiście tak zaprojektować ogrzewanie podłogowe z podłogą drewnianą, aby osiągnąć wymaganą temperaturę w pomieszczeniu i jednocześnie nie przekroczyć granicznej temperatury w wylewce.

Ale pociąga to zwiększenie strat cieplnych.

Jeżeli mamy podłogę z terakoty, zaś pod wylewką 10cm styropianu, to stosunek "oporu izolacji termicznej", do góry/w dół przyjmijmy jak 1:20 (nie dysponuje danymi - chodzi mi o przedstawienie mechanizmu).

A więc 1/20 czyli 5% ciepła pójdzie w ziemię, a 95% ogrzeje pomieszczenie.

Jeżeli teraz podłogę pokryjemy drewnianym parkietem grubości 15mm, to stosunek "oporu izolacji termicznej" zmieni się n.p. do 3:20.

A więć już 3/20 czyli 15% ciepła pójdzie w ziemię, a tylko 85% będzie nas grzało.

Jeżeli za sezon grzewczy zapłacimy za gaz 3000zł, to 15%-5% =10% , co stanowi 300 zł rocznie, za posiadanie pięknej drewnianej podłogi, z ogrzewaniem podłogowym w całym domku.

SPROSTOWANIE

RolandB wyliczył na danych rzeczywistych, że tylko 80zł rocznie.

Przepraszam, że napedziłem strachu.