plamiak 08.07.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nie jestem pewien czy kolega astonauta jest nastawiony na słuchanie argumentów posiadaczy podlogówki. Pytań też nie zadaje - od razu widać że wie lepiej. Kolego, błędnie rozumujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.07.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nie jestem pewien czy kolega astonauta jest nastawiony na słuchanie argumentów posiadaczy podlogówki. Pytań też nie zadaje - od razu widać że wie lepiej. Kolego, błędnie rozumujesz... Z ust mi to wyjąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 12.07.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 nie zadaje, bo po prostu nie jestem przekonany do podłogówki, może i racja, ze trochę się uparłem, ale tak słyszałem...to nie lepiej jest połączyć podłogówkę z grzejnikami, czyli takie powiedzmy ogrzewanie mieszane? jak uważacie, mnie tam do podłogówki nikt nie przekona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.07.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 A tutaj usłyszysz że podłogówka daje radę, jest komfortowym i ekonomicznym systemem ogrzewania. Połączenie w jednym układzie grzejników i podłogówki jest ekonomicznie nieuzasadnione na przykład przy kotłach kondensacyjnych, gdzie dąży się do pracy układu na jak najniższej temperaturze. Poza tym takie połączenia (podłogówki i grzejników) komplikują instalację. Nikt tu nie będzie nikogo na siłe przekonywał.... to Twoje pieniądze i Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.07.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 nie zadaje, bo po prostu nie jestem przekonany do podłogówki, może i racja, ze trochę się uparłem, ale tak słyszałem...to nie lepiej jest połączyć podłogówkę z grzejnikami, czyli takie powiedzmy ogrzewanie mieszane? jak uważacie, mnie tam do podłogówki nikt nie przekona No właśnie w ten sposób powstają obiegowe, tak na prawdę nieuzasadnione opinie. Co ciekawe, to często powtarzają je niektórzy fachowcy, szczególnie ci, którzy nie są zbyt biegli w wykonywaniu takowych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.07.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 nie lepiej jest połączyć podłogówkę z grzejnikami, czyli takie powiedzmy ogrzewanie mieszane? Nie, nie lepiej. Ja mam niestety taki system (dół podłogówka, góra grzejniki) i zdecydowanie wolałbym samą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 14.07.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 czyli albo to albo to, tak? nie łączyć raczej? co do fachowców, to masz rację, wielu już spotkałem "znających się na wszystkim"-dlatego juz wolę fora, bo chociaz z doswiadczenia piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.07.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 poczytajcie co tu napisano na temat komfortu cieplnego na podłodze w tabeli nr1 http://www.ciop.pl/24151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Aleś się przejął!Babę w domu masz jaką?Zapytaj ją czy będzie szczęśliwa w domu, gdzie jest zimą 18stC, bo tak podali W TABELI i tak zbudujesz...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.07.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Aleś się przejął! Babę w domu masz jaką? Zapytaj ją czy będzie szczęśliwa w domu, gdzie jest zimą 18stC, bo tak podali W TABELI i tak zbudujesz... Adam M. mam i właśnie narzeka że ją nogi bolą najprawdopodobniej od ogrzewania podłogowego które ma w pracy, wiem powiesz że to zmęczenie a ja powiem że ona biega dziennie 8km razem chodzimy po górach i jak smakuje zwykłe zmęczenie dobrze wie, a na dodatek popatrz na początki życia człowieka czy naturalnie ogrzewało go coś od podłoża czy raczej z góry i z boku a podłoże odbijało tylko to ciepło, i jeszcze jedno doświadczenie kiedy zajdziesz dalej gdy nad głową masz palące słońce 50stopni czy na bosaka idąc po asfalcie rozgrzanym do tej samej temperatury?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 17.07.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Adam M.-DOBRE;d...18stC to odpowiednia tem do snu, także może Pani Żona będzie zadowolona. Co do ogrzewania, o którym pisze Kajman, to slyszalem, ze robiąteraz ogrzewania ścienne i sufitowe, ale czy to dobre rozwiązanie, to nie mam pojęcia, ja tam jestem za tradycyjnym ogrzewaniem, grzejnik i tyle, ewentualnie grzałki do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.07.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Adam M.-DOBRE;d...18stC to odpowiednia tem do snu, także może Pani Żona będzie zadowolona. Co do ogrzewania, o którym pisze Kajman, to slyszalem, ze robią teraz ogrzewania ścienne i sufitowe, ale czy to dobre rozwiązanie, to nie mam pojęcia, ja tam jestem za tradycyjnym ogrzewaniem, grzejnik i tyle, ewentualnie grzałki do niego To właściwie tak samo jak podłogówka, tyle, że w ścianie. Ma szybszą reakcję niż podłogówka, a grzejące ściany wcale nie są ciepłe w dotyku. Po prostu nie są zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.07.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 poczytajcie co tu napisano na temat komfortu cieplnego na podłodze w tabeli nr1 http://www.ciop.pl/24151 przecież prawdę piszą, ale nie piszą, że podłogówka jest be, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 17.07.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 a ja tam mam podłogówkę poprowadzoną tylko w łazience i co na razie jestem zadowolony z takiego rozwiązania. W pozostałych pomieszczeniach normalnie zamontowane grzejniki. Wydaje mi się, że to dość dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.07.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Każdemu to, co go grzeje najlepiej!To wolny kraj!(podobno)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 18.07.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 no jasne, ze wolny, nikt Ci nie każe robić podłogówki ani wieszac grzejników, same spostrzeżenia tylko są podane;)...a od tego jest forum, zeby dzielić sie informacjami i opiniami, bo zdanie: róbcie co chcecie, to wolny kraj...nic wartościowego do dyskusji nie wnosi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscylot 18.07.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 ja u siebie zrobilem tak na parterze zrobilem pelna podłogówke 7 pętli, pociągnalem tez instalacje do grzejników ale to tak na wszelki wypadek jakby podlogowka nie dawala rady to sobie podlacze grzejniki. Na poddaszu dalem na calosci podłogówke i grzejniki, podłogówke chce ustawić na dość niskim przeplywie bo chce zeby sluzyla do dogrzewania pomieszczen a głównym systemem beda grzejniki, tak to sobie wymyslilem. Wszedzie petle slimakowe rozstaw na poddaszu 15 cm bez zageszczonych stref brzegowych, natomiast na parterze co 12 cm i zageszczone strefy brzegowe. Instalacja grzejników zrobiona na rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.07.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) ja nie napisałem że podłogówka jest zła czy be, tylko chciałem zwrócić uwagę na temperaturę z jaką ona działa, interesując się dalej skłaniam się do typu ogrzewania płaszczowego którego częścią jest podłogówka ale właśnie cały system działa na niskich temperaturach Edytowane 18 Lipca 2011 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 18.07.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 kajmanxxl możesz mi wytłumaczyć co to jest ogrzewanie płaszczowe?Piszesz, że cała instalacja pod takie ogrzewanie chodzi na niskich temperaturach. Pod normalną wodną nie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.07.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 kajmanxxl możesz mi wytłumaczyć co to jest ogrzewanie płaszczowe? Piszesz, że cała instalacja pod takie ogrzewanie chodzi na niskich temperaturach. Pod normalną wodną nie może? wytłumaczyć to może jeszcze nie bo i dla mnie to nowość ale tu http://www.bibliotekawavin.pl/katalog_518.html i tu http://www.isomax.com.pl/elementySystemuIsomax.html#schemat01 o tym piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts