Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

re ja14

W wielu domach takie rozwiązanie z powodzeniem w letnie upały zastępuje klimatyzatory. Przypomnę, że autorowi chodziło o ciepło dostarczone do ogrzania pomieszczenia, w którym temperatura jest o 8 st.C wyższa. Na tej podstawie twierdził, że ogrzanie takiego pomieszczenia jest tańsze. Autor postawił śmiałą tezę, że izolacja podłóg w ciepłych domach bez piwnic podnosi koszty ogrzewania, bo nie wykorzystuje darmowego ciepła z ziemi. To nie jest moje zdanie, ale jestem skłonny się z nim zgodzić.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

re ja14

Przypomnę, że autorowi chodziło o ciepło dostarczone do ogrzania pomieszczenia, w którym temperatura jest o 8 st.C wyższa. Na tej podstawie twierdził, że ogrzanie takiego pomieszczenia jest tańsze.

to jest bzdura - może chodziło o to, że powietrze do wentylacji jest brane stamtąd zamiast z dworu?

re ja14

W wielu domach takie rozwiązanie z powodzeniem w letnie upały zastępuje klimatyzatory. Przypomnę, że autorowi chodziło o ciepło dostarczone do ogrzania pomieszczenia, w którym temperatura jest o 8 st.C wyższa. Na tej podstawie twierdził, że ogrzanie takiego pomieszczenia jest tańsze. Autor postawił śmiałą tezę, że izolacja podłóg w ciepłych domach bez piwnic podnosi koszty ogrzewania, bo nie wykorzystuje darmowego ciepła z ziemi. To nie jest moje zdanie, ale jestem skłonny się z nim zgodzić.

Autor artykułu był kompletnym ignorantem. I to by było na tyle.

re fotograf

Znowu usiłujesz temat rozmydlić. Nic nie mówiłem o wentylacji pomieszczeń a jedynie o dobrej izolacji i wykorzystaniu "darmowego" ciepła z ziemi. Na początku też myślałem, że to bzdura, jednak praktyczne spostrzeżenia skłaniają mnie do zmiany zdania. Zaraz podam temperatury w garażu, jednak mogą być niedokładne bo będą odczytane ze zwykłych mało dokładnych termometrów. Teraz we Wrocławiu na zewnątrz jest 8 st.C.

re fotograf

Znowu usiłujesz temat rozmydlić. Nic nie mówiłem o wentylacji pomieszczeń a jedynie o dobrej izolacji i wykorzystaniu "darmowego" ciepła z ziemi. Na początku też myślałem, że to bzdura, jednak praktyczne spostrzeżenia skłaniają mnie do zmiany zdania. Zaraz podam temperatury w garażu, jednak mogą być niedokładne bo będą odczytane ze zwykłych mało dokładnych termometrów. Teraz we Wrocławiu na zewnątrz jest 8 st.C.

ale co ma nieogrzewany garaż do ogrzanego domu? na fizyce chodziłes na wagary czy jak? jak masz w pokoju 20 stopni a w gruncie 8 to jak chcesz ogrzać dom gruntem? jest to możliwe ale przez pompe ciepła ale nie bezpośrednio !!!

A może tak. Jak by na to nie patrzeć, to jest to przrgroda. Liczymy wiec:

Temperatura gruntu +8, a pomieszczenia +20

1. Dla warstwy "betonu" 15cm na gruncie U=4,11, a rozkład temeratur; przy gruncie + 10 a na powierzchni posadzki +14

2. Dla warstwy 5cm betonu, 10cm styropianu, 10cm betonu U=2,15 a rokład temperatur; przy gruncie +9, a na powierzchni posadzki +17.

Pozdrawiam

re fotograf i ja14 co myślicie o tym artykule??

Temp we Wrocku szybko spadła 6 st.C i deszcz leje, jak przestanie to sprawdzę temp w garażu.

my tu o domy a Ty znów o garażu - garażu nieogrzewanego nie ma co porównywać z domem - a link Twój sie nie otwiera - ale po tytule wnosze, że chodzi o pompe ciepła

cytat z artykułu

pompy ciepła

Dobrym rozwiązaniem jest również umieszczenie systemu na warstwie chudego podkładu betonowego - bez poziomej izolacji cieplnej. Takie rozwiązanie jak i te pokazane powyżej umożliwia nam wykorzystanie 8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu. Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić.

są tam jeszcze rysunki z położeniem rur grzewczych na dole i górze betonu.

może ta się otworzy, jeśli tak to tekst jest w zakładce pompy ciepła/ogrzewanie podłogowe

http://www.standard.com.pl/index.php

Wyżej jest opis i zdjecie, które mówi o kładzeniu "rur" na zagęszczonym piasku.

Przyjmując, że autor pisząc "grunt" miał na myśli piasek, to rozwiazanie takie jest o tyle uzasadnione, że biorąc pod uwagę że współczynnik lambda dla piasku, jest prawie taki sam jak styropianu.

Natomiast z pozostałym stwierdzeniem o "oszczedności" jakoś nie moge sie zgodzić.

Pozdrawiam

Przepraszam BABOL, przy odczytywaniu z tabeli "zgubiłem jedno miejsce po przecinku. Taki jełop jestem :oops: Oczywiscie totalna bzdura.

Wyżej jest opis i zdjecie, które mówi o kładzeniu "rur" na zagęszczonym piasku.

Przyjmując, że autor pisząc "grunt" miał na myśli piasek, to rozwiazanie takie jest o tyle uzasadnione, że biorąc pod uwagę że współczynnik lambda dla piasku, jest prawie taki sam jak styropianu.

Natomiast z pozostałym stwierdzeniem o "oszczedności" jakoś nie moge sie zgodzić.

Pozdrawiam

Lambda piasku taka sama jak styropianu? Coś się koledze chyba pomyliło?

autor tekstu napisał że,

"8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu", oraz

"Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić"

Wg tej interpretacji inwestując w izolację godzimy się z wyższymi opłatami za ogrzewanie, ale czy to prawda????

Temp pod sufitem w garażu 7,75 (ok 7 i 3/4 st.C), na płycie (dla dokładności okryłem termometr) ok 8,9. Różnica 1,15 st.C. To świadczy o tym, że grzejnik w garażu działa i chociaż co dziennie brama jest otwierana, oraz czasem wstawiamy zmrożony samochód to temperatura jest dodatnia, bo grunt rzeczywiście ciągle emituje ciepło.

autor tekstu napisał że,

"8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu", oraz

"Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić"

Wg tej interpretacji inwestując w izolację godzimy się z wyższymi opłatami za ogrzewanie, ale czy to prawda????

Temp pod sufitem w garażu 7,75 (ok 7 i 3/4 st.C), na płycie (dla dokładności okryłem termometr) ok 8,9. Różnica 1,15 st.C. To świadczy o tym, że grzejnik w garażu działa i chociaż co dziennie brama jest otwierana, oraz czasem wstawiamy zmrożony samochód to temperatura jest dodatnia, bo grunt rzeczywiście ciągle emituje ciepło.

jest tylko pytanie czy taka płyta jest w stanie wyemitować tyle ciepła aby ogrzać takie pomieszczenie jak garaz do np 7 stopni w zimie przy temperaturach np - 10 stopni.

A powiedz czy Twój garaż jest połaczony z domem scianą , może temperatura w garażu to kwestia przenikania ciepła z domu

Jacek