kbab 22.02.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re ja14W wielu domach takie rozwiązanie z powodzeniem w letnie upały zastępuje klimatyzatory. Przypomnę, że autorowi chodziło o ciepło dostarczone do ogrzania pomieszczenia, w którym temperatura jest o 8 st.C wyższa. Na tej podstawie twierdził, że ogrzanie takiego pomieszczenia jest tańsze. Autor postawił śmiałą tezę, że izolacja podłóg w ciepłych domach bez piwnic podnosi koszty ogrzewania, bo nie wykorzystuje darmowego ciepła z ziemi. To nie jest moje zdanie, ale jestem skłonny się z nim zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Czy nikt tego artykułu nie czytał???? Może ktoś znalazłby na ten artykuł namiary. Najprawdopodobniej czytałem to przy ogrzewaniu podłogowym prądem, chodziło o rozmieszczenie przewodów grzewczych w dolnej, czy w górnej części płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re ja14 Przypomnę, że autorowi chodziło o ciepło dostarczone do ogrzania pomieszczenia, w którym temperatura jest o 8 st.C wyższa. Na tej podstawie twierdził, że ogrzanie takiego pomieszczenia jest tańsze. to jest bzdura - może chodziło o to, że powietrze do wentylacji jest brane stamtąd zamiast z dworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.02.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re ja14 W wielu domach takie rozwiązanie z powodzeniem w letnie upały zastępuje klimatyzatory. Przypomnę, że autorowi chodziło o ciepło dostarczone do ogrzania pomieszczenia, w którym temperatura jest o 8 st.C wyższa. Na tej podstawie twierdził, że ogrzanie takiego pomieszczenia jest tańsze. Autor postawił śmiałą tezę, że izolacja podłóg w ciepłych domach bez piwnic podnosi koszty ogrzewania, bo nie wykorzystuje darmowego ciepła z ziemi. To nie jest moje zdanie, ale jestem skłonny się z nim zgodzić. Autor artykułu był kompletnym ignorantem. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re fotografZnowu usiłujesz temat rozmydlić. Nic nie mówiłem o wentylacji pomieszczeń a jedynie o dobrej izolacji i wykorzystaniu "darmowego" ciepła z ziemi. Na początku też myślałem, że to bzdura, jednak praktyczne spostrzeżenia skłaniają mnie do zmiany zdania. Zaraz podam temperatury w garażu, jednak mogą być niedokładne bo będą odczytane ze zwykłych mało dokładnych termometrów. Teraz we Wrocławiu na zewnątrz jest 8 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.02.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Piszesz, że we Wrocławiu jest teraz 8 stopni? To się dobrze składa. Proponuję żebyś teraz pootwierał wszystkie okna w domu to w ten sposób wykorzystasz darmowe ciepło powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re fotograf Znowu usiłujesz temat rozmydlić. Nic nie mówiłem o wentylacji pomieszczeń a jedynie o dobrej izolacji i wykorzystaniu "darmowego" ciepła z ziemi. Na początku też myślałem, że to bzdura, jednak praktyczne spostrzeżenia skłaniają mnie do zmiany zdania. Zaraz podam temperatury w garażu, jednak mogą być niedokładne bo będą odczytane ze zwykłych mało dokładnych termometrów. Teraz we Wrocławiu na zewnątrz jest 8 st.C. ale co ma nieogrzewany garaż do ogrzanego domu? na fizyce chodziłes na wagary czy jak? jak masz w pokoju 20 stopni a w gruncie 8 to jak chcesz ogrzać dom gruntem? jest to możliwe ale przez pompe ciepła ale nie bezpośrednio !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Uffff znalazłem. Można się z tym nie zgodzić ale warto o tym wiedzieć, zwłaszcza jak okaże się że to prawda!!!!http://www.standard.com.pl/pompy_ciepla/podlogowe.php aby długo nie szukać to zacząć od końca strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.02.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 A może tak. Jak by na to nie patrzeć, to jest to przrgroda. Liczymy wiec:Temperatura gruntu +8, a pomieszczenia +201. Dla warstwy "betonu" 15cm na gruncie U=4,11, a rozkład temeratur; przy gruncie + 10 a na powierzchni posadzki +142. Dla warstwy 5cm betonu, 10cm styropianu, 10cm betonu U=2,15 a rokład temperatur; przy gruncie +9, a na powierzchni posadzki +17.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re fotograf i ja14 co myślicie o tym artykule??Temp we Wrocku szybko spadła 6 st.C i deszcz leje, jak przestanie to sprawdzę temp w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re fotograf i ja14 co myślicie o tym artykule?? Temp we Wrocku szybko spadła 6 st.C i deszcz leje, jak przestanie to sprawdzę temp w garażu. my tu o domy a Ty znów o garażu - garażu nieogrzewanego nie ma co porównywać z domem - a link Twój sie nie otwiera - ale po tytule wnosze, że chodzi o pompe ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.02.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Rafał Kamrowski. Oczywistością jest, że moja wypowiedź nie tyczyła Ciebie, lecz niektórych obenych w tym wątku "dyskutantów". Wybacz mi jeśli wygląda to na uwagę pod Twoim adresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 cytat z artykułu pompy ciepła Dobrym rozwiązaniem jest również umieszczenie systemu na warstwie chudego podkładu betonowego - bez poziomej izolacji cieplnej. Takie rozwiązanie jak i te pokazane powyżej umożliwia nam wykorzystanie 8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu. Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić. są tam jeszcze rysunki z położeniem rur grzewczych na dole i górze betonu. może ta się otworzy, jeśli tak to tekst jest w zakładce pompy ciepła/ogrzewanie podłogowe http://www.standard.com.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.02.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wyżej jest opis i zdjecie, które mówi o kładzeniu "rur" na zagęszczonym piasku. Przyjmując, że autor pisząc "grunt" miał na myśli piasek, to rozwiazanie takie jest o tyle uzasadnione, że biorąc pod uwagę że współczynnik lambda dla piasku, jest prawie taki sam jak styropianu. Natomiast z pozostałym stwierdzeniem o "oszczedności" jakoś nie moge sie zgodzić. Pozdrawiam Przepraszam BABOL, przy odczytywaniu z tabeli "zgubiłem jedno miejsce po przecinku. Taki jełop jestem Oczywiscie totalna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.02.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wyżej jest opis i zdjecie, które mówi o kładzeniu "rur" na zagęszczonym piasku. Przyjmując, że autor pisząc "grunt" miał na myśli piasek, to rozwiazanie takie jest o tyle uzasadnione, że biorąc pod uwagę że współczynnik lambda dla piasku, jest prawie taki sam jak styropianu. Natomiast z pozostałym stwierdzeniem o "oszczedności" jakoś nie moge sie zgodzić. Pozdrawiam Lambda piasku taka sama jak styropianu? Coś się koledze chyba pomyliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.02.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Nie tylko pomyliło Wyżej już sie "pokajałem" Jeszcze raz przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 autor tekstu napisał że,"8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu", oraz"Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić" Wg tej interpretacji inwestując w izolację godzimy się z wyższymi opłatami za ogrzewanie, ale czy to prawda???? Temp pod sufitem w garażu 7,75 (ok 7 i 3/4 st.C), na płycie (dla dokładności okryłem termometr) ok 8,9. Różnica 1,15 st.C. To świadczy o tym, że grzejnik w garażu działa i chociaż co dziennie brama jest otwierana, oraz czasem wstawiamy zmrożony samochód to temperatura jest dodatnia, bo grunt rzeczywiście ciągle emituje ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.02.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wniosek: należy przeprowadzić się do garażu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re boguslawnapisz co myślisz o w/w artykule Już chyba wiesz, że na tego typu zaczepki nie reaguję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.02.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 autor tekstu napisał że, "8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu", oraz "Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić" Wg tej interpretacji inwestując w izolację godzimy się z wyższymi opłatami za ogrzewanie, ale czy to prawda???? Temp pod sufitem w garażu 7,75 (ok 7 i 3/4 st.C), na płycie (dla dokładności okryłem termometr) ok 8,9. Różnica 1,15 st.C. To świadczy o tym, że grzejnik w garażu działa i chociaż co dziennie brama jest otwierana, oraz czasem wstawiamy zmrożony samochód to temperatura jest dodatnia, bo grunt rzeczywiście ciągle emituje ciepło. jest tylko pytanie czy taka płyta jest w stanie wyemitować tyle ciepła aby ogrzać takie pomieszczenie jak garaz do np 7 stopni w zimie przy temperaturach np - 10 stopni. A powiedz czy Twój garaż jest połaczony z domem scianą , może temperatura w garażu to kwestia przenikania ciepła z domu Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts