19501719500414 22.02.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 panowie nie prowadźcie tego typu dywagacji, bo za chwilę któryś napisze, że ogrzewanie domów to pomyłka i stracę źródło utrzymania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re jacekotGaraż jest oddzielony od części mieszkalnej ścianą TH250, nie mam żadnych drzwi, wejście do garażu jest od zewnątrz, jest to pomieszczenie całkowicie pozbawione dostępu do ciepła z domu. Najniższą temperaturę jaką zaobserwowałem rano w tym roku to 6 st.C, jest to odczyt termometru w samochodzie. Takie pomieszczenie przy temp -10 na zewnątrz nie ogrzeje się do +7, ale nawet przy mrozach -25 (w ubiegłym roku) temperatura była dodatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re jacekot Garaż jest oddzielony od części mieszkalnej ścianą TH250, nie mam żadnych drzwi, wejście do garażu jest od zewnątrz, jest to pomieszczenie całkowicie pozbawione dostępu do ciepła z domu. Najniższą temperaturę jaką zaobserwowałem rano w tym roku to 6 st.C, jest to odczyt termometru w samochodzie. Takie pomieszczenie przy temp -10 na zewnątrz nie ogrzeje się do +7, ale nawet przy mrozach -25 (w ubiegłym roku) temperatura była dodatnia. wniosek : to po co ogrzewać garaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 panowie nie prowadźcie tego typu dywagacji, bo za chwilę któryś napisze, że ogrzewanie domów to pomyłka i stracę źródło utrzymania, Ty to mała strata ale te tysiące górników jak stracą prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 kbab, gwoli ścisłości, skoro uważasz, że Twój garaż jest taki cacy i w ogóle nie jest grzany, bo nie masz strat przez ścianę oddzielającą garaż od domu, to obliczę Ci ile ciepła ucieka Ci z domu do garażu,przyjąłem długość garażu 7 m wysokość ściany 2,5 co daje powierzchnię ściany A = 17,5 m2,napisałeś że ściana jest z porothermu 25 cm którego U = wg producenta wynosi 1,2 W/m2*K wyliczmy ile Ci ciepła ucieka z domu do niegrzanego garażu, a może inaczej tak jak Ty twierdzisz do garażu grzanego przez grunt o temperaturze 8C,temperatura w domu 20 C, temperatura w garażu 7 C, delta t = 13 C,stratę ciepła liczymy wg wzoru Qstrat = U*A*delta tpodstawiając to wszystko to otrzymamy 273 W, i jest to ilość ciepła która ucieka Ci z domu i ogrzewa garaż, a tak na temat tych 8 C, które jakiś ignorant gdzieś coś napisał,to dowiedz się, że do obliczeń strat ciepła w budynkach przyjmuje się dla podłóg na gruncie dwie temperatury, w tak zwanej strefie brzegowej, tj. 1 m od ścian zewnętrznych przyjmuje się temperaturę minimalną dla danej strefy klimatycznej, u mnie przykładowo jest to -20 C, a dopiero w strefie wewnętrznej przyjmuje się temperaturę gruntu 8 C,przy tych założeniach jakie przyjąłem dla Twojego garażu to powierzchnia strefy brzegowej wynosi 2*szerokość garażu np 3,5m + długość garażu 7 m * 1m, co daje nam dokładnie 14 m2 z temperaturą obliczeniową gruntu -20 C, przeczytaj to co napisałem, przemyśl, i nie kompromituj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re 1950Z całym szacunkiem lubię czytać Twoje wypowiedzi ale w tej trochę mnie źle zrozumiałeś. Nigdy nie pisałem, że mój dom jest z porothermu, technologia TH250 lub TH300 to są technologie thermomur: styropian + zbrojony beton, dlatego te wyliczenia nie są adekwatne do technologii zastosowanej w moim domu. TH300 oznacza ściany o 0,20 W/(m2K), a TH 250 - 0,28 W/(m2K) przynajmniej tak podaje producent. Jeśli przy takich danych dalej będziesz twierdził, że energią z domu ogrzewam garaż to będziesz nadal w błędzie. Budując swój dom dokładnie przyjmowałem te same parametry co podałeś, ale teraz jestem praktykiem i je zweryfikowałem. Proszę wstaw do swoich obliczeń odpowiednie parametry i nie usiłuj mnie obrażać stwierdzeniem "i nie kompromituj się" bo wiem co zrobiłem i tym bardziej wiem co mówię. Dodam że na tym forum nikogo nie obraziłem i tak będę trzymał.Pozdrawiam Leon z w Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re 1950Wcale nie uważam, że mój garaż jest "cacy", ale chcę wyjaśnić pewien problem (chodzi o izolację) i niewiele osób chce tego słuchać, a większość nie chce tego zrozumieć. Skoro podałem link do artykułu o izolacji od gleby i na dowód tego podaję swój przykład to "fachowcy" autora wyzywają od "ignorantów" a mnie wmawiają że " kompromituję się". Jeśli będziesz chciał mnie znowu obrazić to najpierw dokładnie przeczytaj i chociaż spróbuj napisany tekst zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 przepraszam, źle przeczytałem, nie twierdziłem, że jesteś ignorantem ale, że ten co pisze tego typu teksty to raczej tak wyliczenia to 64 Wco przy thermomurze i jego izolacyjności ścian nie jest tak małą ilością, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re 1950Może nie czytałeś moich poprzednich postów ale na ogrzanie, gotowanie, przygotowanie CWU w ubiegłym roku wydałem 1680 zł. Przypomnę dom TH300 (teraz nie pomyl technologii) 130 m2 mieszkają 4 osoby. W tej kwocie jest koszt 546 m3 gazu GZ50 i 7 mp drewna (dąb zakupiony po 120 zł). Teraz jestem pewny, że wydałbym mniej gdybym nie zainwestował w izolację poziomą domu. Jeśli znowu chcesz mnie obrazić to przynajmniej poczytaj moje poprzednie posty i teraz sam się nie "kompromituj". Dodam, że w poprzednich swoich postach opisałem izolację swojego domu. Jeśli chcesz znowu podstawić do swoich wyliczeń to zrób to "solidnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 przepraszam, źle przeczytałem, nie twierdziłem, że jesteś ignorantem ale, że ten co pisze tego typu teksty to raczej tak wyliczenia to 64 W co przy thermomurze i jego izolacyjności ścian nie jest tak małą ilością, Ja dokładnie czytam co ktoś pisze i nie powiedziałem, że nazwałeś mnie "ignorantem" bo tak nazwałeś autora tekstu, o mnie napisałeś że się "kompromituję". Powtórnie proszę w przyszłości czytaj uważniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 re 1950 Może nie czytałeś moich poprzednich postów ale na ogrzanie, gotowanie, przygotowanie CWU w ubiegłym roku wydałem 1680 zł. Przypomnę dom TH300 (teraz nie pomyl technologii) 130 m2 mieszkają 4 osoby. W tej kwocie jest koszt 546 m3 gazu GZ50 i 7 mp drewna (dąb zakupiony po 120 zł). Teraz jestem pewny, że wydałbym mniej gdybym nie zainwestował w izolację poziomą domu. Jeśli znowu chcesz mnie obrazić to przynajmniej poczytaj moje poprzednie posty i teraz sam się nie "kompromituj". Dodam, że w poprzednich swoich postach opisałem izolację swojego domu. Jeśli chcesz znowu podstawić do swoich wyliczeń to zrób to "solidnie". nie rozumiem, wydałbyś mniej na koszty ogrzewana gdyby nie pozioma izolacja, nie żartuj, rozumiem, włączyłem się w środku dyskusji nie czytając wszystkiego dokładnie, wytknąłeś mi to i miałeś rację, ale, nie kop mnie tak gwałtownie, już zostałem ukarany, nie każ mnie raz jeszcze, utrzymujesz w domu temperaturę co najmniej 20 C, twierdzisz, i tutaj masz rację, że w strefie wewnętrznej temperatura gruntu wynosi 8 C, twierdzisz też, (wyżej wytłuszczone i na czerwono), że wydalbyś mniej na ogrzewanie nie robiąc tej poziomej izolacji, być może zapomnialeś o drugiej zasadzie termodynamiki, przepływ ciepła zawsze występuje ze środowiska o wyższej temperaturze do środowiska o niższej temperaturze, (dlatego kawa Ci stygnie, wiem bo też nie lubię zimnej kawy ) dlatego wytłumacz mi, tak łopatologicznie, jak nieocieplona podłoga wpłynęla by na mniejsze koszty ogrzewanai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Teraz jestem pewny, że wydałbym mniej gdybym nie zainwestował w izolację poziomą domu. sorry, ale ja już wymiękam - gdybyś nie miał izolacji poziomej straciłbyś o wiele więcej - poszukaj zresztą wykresu ile ciepła dom traci przez poszczególne rzeczy - i zobacz ile tracisz przez podłoge.... dla mnie EOT bo rozmowa z Tobą przypomina rozmowe z fanatykiem pewnego radia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 OKWiem, że dla większości (do dzisiaj również dla mnie) było to niezrozumiałe ale autor artykułu który tak twierdzi mnie przekonał, bo w praktyce to się potwierdza.przypomnę arthttp://www.standard.com.pl/pompy_ciepla/podlogowe.phppodane jest na samym dole stronyChodzi o wykorzystanie darmowego ciepła z ziemi. Pozioma izolacje to uniemożliwia, dlatego kto ją stosuje ponosi wyższe koszty ogrzewania. Wiem, że to wygląda na wywrotową teorię ale skłonny jestem się z nią zgodzić. Dodam, że autora tej teorii nie uważam za ignoranta a siebie za osobę która się kompromituje. Wręcz przeciwnie praktycznie o tym się przekonałem (jak? - napisałem wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Chodzi o wykorzystanie darmowego ciepła z ziemi. Pozioma izolacje to uniemożliwia, dlatego kto ją stosuje ponosi wyższe koszty ogrzewania. tylko, że jak w pokoju masz 20 stopni to ciepło ziemi nie jest ciepłem tylko zimnem !!!!! to jak na dworze masz więcej niż 8 stopni to tez otwórz okna i wykorzystuj te 8 stopni z dworu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 a ja przed chwilą pisałem w poście o pompach ciepła o Octopusie i o ich "fachowości" przy telefonicznym kontakcie żenujące, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Jeśli autor się myli to wypadałoby to udowodnić a nie tylko wmawiać co innego i wyśmiewać to co napisał. Teoria jest "wywrotowa" ale aby ją obalić to należy podać argumenty. Uważam, że fachowcy z Octopusa bzdur by nie pisali?Żenujące będzie to jeżeli autor w/w tekstu ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 nie wiem, ale z tego co piszesz to wynika, że fizyka to jest nauka którą każdy może naginać dla swoich potrzeb, jak tak sądzisz, to idę w ślady fotografa i jest to ostatni post dotyczący tych rewelacyjnych informacji, weź pierwszy lepszy podręcznik z fizyki i poczytaj trochę o zasadach termdynamiki, skoro jest tak, jak twierdzi autor tego rewolucyjnego artykułu to dlaczego Ci stygnie kawa? wg tego kawa powinna być coraz cieplejsza, nie rób mi tego, nie odbieraj chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Dobra skoro racja jest po waszej stronie (mogę to również zaakceptować jako laik) to napiszmy post do producenta pomp (poważnego na naszym rynku) aby ludzi nie wprowadzali w błąd i zmienili tekst. Jeśli to zrobią to przyznają się do błędu, jeśli nie to należałoby im udowodnić, że się mylą i powinni zmienić swoich naukowców. Nie usiłuję zmieniać praw fizyki, jedynie w jakiś sposób potwierdzić to co napisali naukowcy z Octopusa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Dobra skoro racja jest po waszej stronie (mogę to również zaakceptować jako laik) to napiszmy post do producenta pomp (poważnego na naszym rynku) aby ludzi nie wprowadzali w błąd i zmienili tekst. Jeśli to zrobią to przyznają się do błędu, jeśli nie to należałoby im udowodnić, że się mylą i powinni zmienić swoich naukowców. nie wiem czy zauważyłeś cudzysłowy w mojej wypowiedzi, ja już miałem kontakt z nimi, wprawdzie telefoniczny, ale dużo mi dał do myślenia, podobała mi się pompa ciepła powietrze - woda Octopusa, wszystko było cacy dopuki, doputy nie dochodziło do konkretów, gdzie są zainstalowane, jak się sprawują, czy można do nich na szkolenie i takie tam duperele, zero konkretów, ble, ble, ble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 W końcu też wymiękam. Jutro zadzwonię do nich i niech mi wyjaśnią o co w tym chodzi. Może chcą tylko naciągnąć nowych klientów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts