boguslaw 23.02.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Długi Komfort cieplny jest oczekiwanym efektem grzania, zatem im szybszy i łatwiejszy dostep do ciepła tym lepiej. Nieprawdaż? Coś przegapiłeś: tłumaczenie bogusławowi efektu samoregulacji przypomina napierdzielanie głową a mur i to bez kasku On po prostu nie uznaje II zasady termodynamiki kol. długi: Rozwiń swoją światłą myśl. W prostych żołnierskich, zrozumiałych dla wszystkich ( w tym dla mnie) słowach. Ciekam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.02.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Zaczyna się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 boguś to tak na początek: .Systemy ogrzewania podłogowego cechuje swoista „samoregulacja” ale skoro prosisz o bardziej "żołnierskie " tłumaczenieto moż powtórzę po raz kolejny .......warunkiem naturalnego nie wymuszonego przepływu strumienia ciepła jast różnica temperatur!!!!!!!!!!!! Jeżeli w pomieszczeniu masz chwilowe zyski cieplne w postaci przebywania tam grupy ludzi , rozpalonego kominka ,czy plonącego telewizora to różnica temperatur będzie zbliżać się do zera co za tym idzie wielkość strumienia ciepła również!!!!! maksymalna temperatura jaką może osiągnąć powietrze w pomieszczeniu ogrzewanym podłogówką jest to temperatura powierzchni podłogi czyli najczęściej 24 - 25 C. W.Rozpatrujemu tu oczywiście układ grzejnik a raczej jego powierzchnia - ogrzewane pomieszczenie . zgadzasz się boguś???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.02.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Zgadzam się w całej rozciągłości. Nigdy nie mówiłem inaczej. Dawaj dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.02.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Coś Cię chłopie tak przytkało ? Natomiast twierdzilem i twierdzę, że podłogówka jest mułowata i wszelkie zyski cieplne mogą się nakładać na trwający właśnie cykl jej grzania. Wyobraź sobie, że podłogówka grzeje właśnie w najlepsze a Ty chcesz zapalić sobie w kominku, włączasz telewizor itd. itd. Co się dzieje? Podłogówka nie jest w tym momencie ustabilizowana lecz grzeje...... Nie odbierze kolego nadwyżki ciepła lecz będzie niepotrzebnie je dokładać. Dlatego optymalnym jest zawsze system mieszany. Współpracujące nawet w temp. zasilania podłogówki, nieduże grzejniki są w stanie o każdej porze roku dostarczyć natychmiast, bez bariery wielu ton słabo przewodzącej ciepło posadzki, pożądaną wstępną porcję energii cieplnej zimą i pełną potrzebną ilość ciepła w okresach przejściowych i w okresach dogrzewania, porcję w zupełności wystarczającą do utrzymania całorocznego komfortu cieplnego. Bez oglądania się na mułowatą podłogowkę, która jest dobra i owszem lecz w zimie i to też nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witamre boguslawTo nie tak jak opisałeś. "Samoregulacja" podłogówki polega na tym, że jak napalisz w kominku i podniesiesz temperaturę pomieszczenia to podłoga z racji tego że ma niższą temperaturę niż powietrze przestaje ogrzewać pomieszczenie i dodatkowo odbiera nadmiar temperatury z powietrza (nagrzanego przez kominek) co podnosi komfort pomieszczenia ogrzewanego kominkiem. Natomiast to że podłogówka jest wg ciebie "mułowata" to jest jej zaleta a nie wada, ponieważ każdy z nas po to buduje dobrze izolowany dom aby temperatura jego pomieszczeń była właśnie "mułowata". Jeśli lubisz pomieszczenia z dynamiczną zmianą temperatury to na pewno wiesz co robić.Pozdrawiam Leon z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 24.02.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 ...... Wyobraź sobie, że podłogówka grzeje właśnie w najlepsze a Ty chcesz zapalić sobie w kominku, włączasz telewizor itd. itd. Co się dzieje? Podłogówka nie jest w tym momencie ustabilizowana lecz grzeje...... Nie odbierze kolego nadwyżki ciepła lecz będzie niepotrzebnie je dokładać. .... To co ty kolego myslisz że jak w pomieszczeniu zrobi się 28st a podłoga ma 25 to dalej będzie oddawała ciepło???? (To w takim razie : Panowie fizyka jest jedna, niestety - chyba u nas nie jest jedna) Czy może masz na myśli kocioł który nic nie wie o paleniu w kominku???? Oświadczam ci że ogrzewania przy podłogówce nie włacza się pstryczkiem kiedy jest ci zimno - tylko że zazwyczaj jest tam automatyka - (ale może tylko ja mam tak nowoczesny system ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.02.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 MARKOG pisze: To co ty kolego myslisz że jak w pomieszczeniu zrobi się 28st a podłoga ma 25 to dalej będzie oddawała ciepło???? Nie tak nie myślę. A skąd kolego taki wniosek? Ceramika i beton podłogi będzie je pochłaniac jak i każda inna przegroda. Tyle, że dużo wolniej. Ale 28oC to nie jest Twoja MARKOG ulubiona temperatura? Twoja automatyka wie o Twoich niespodziewanych gościach i Twoich niespodziewanych zachciankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.02.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 I jeszcze małe dopowiedzenie:"Podłogowka" jest to instalacja grzewcza w podlodze i można ją brać pod uwagę jak grzeje. Jak nie grzeje to jest to tylko zwykła podłoga betonowa podłoga.Jak każda inna. I nie przypisywałbym jej zbyt wysokiego IQ jak to niektórzy próbują czynić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 24.02.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Oczywiście nie jest to moja ulubiona temperatura ale niejednokrotnie w pomieszczeniu można taka uzyskać paląc w kominku a o tym chyba mówiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.02.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Panowie! Albercik - ten od e=mc2 w grobie się kręci!!! Istne perpetum mobile lepsze od turbinki Kowalskiego! Lepsze są tylko magnetyzery neodymowe zakładane na liczniki od wody w celu poprawienia jej jakości! Woda tak namagnetyzowana ponoć zużywa się w mniejszych ilościach Szkoda że nie działa tak na paliwo w samochodzie...A tak swoją drogą... Drodzy Ciepłownicy! Wasz zawód nie ma przyszłości! W dobie globalnego ocieplenia klimatu to odejdziecie do lamusa historii! Na topie tylko chłodnicy pozostaną! Trzeba się przekwalifikować a propos tego ogrzewania bez izolacji... a nie są to obliczenia na specyficzne rejony świata np. Yellowstone? A te 8 stopni to nie powinno być 80? A rurki do chłodzenia a nie grzania? Sorry za humorek ale cóś mi z tym nie pasi? Chyba jakaś nowa fizyka.... ale to nie moja działka... nie znam się na tym... pozdrawiam... będę dalej śledził ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzak 24.02.2007 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 A propos firmy Octopus i ich umiejetnosci dot. instalowania pomp ciepla, polecam artykul w Muratorze, nr 12/2006, str. 52-56. Ku przestrodze... Pyzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 25.02.2007 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 I jeszcze małe dopowiedzenie: "Podłogowka" jest to instalacja grzewcza w podlodze i można ją brać pod uwagę jak grzeje. Jak nie grzeje to jest to tylko zwykła podłoga betonowa podłoga. Jak każda inna. I nie przypisywałbym jej zbyt wysokiego IQ jak to niektórzy próbują czynić. To było głębsze przesłanie i widzę, że zadziałało, ale bez urazy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 25.02.2007 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 MARKOG pisze: To co ty kolego myslisz że jak w pomieszczeniu zrobi się 28st a podłoga ma 25 to dalej będzie oddawała ciepło???? Nie tak nie myślę. A skąd kolego taki wniosek? Ceramika i beton podłogi będzie je pochłaniac jak i każda inna przegroda. Tyle, że dużo wolniej. Ale 28oC to nie jest Twoja MARKOG ulubiona temperatura? Twoja automatyka wie o Twoich niespodziewanych gościach i Twoich niespodziewanych zachciankach? Podłogówka wie o twoich niespodziewanych gościach - skąd? A no od takich, co są teraz lustrowani – posiada swoją siatkę donosicieli w postaci takich małych szpiegów mniej więcej 10x10cm, którzy nie wadząc nikomu cichutko wiszą sobie na ścianach w różnych pomieszczeniach i obserwują promienie podczerwone. W chwili przekroczenia dopuszczalnego ich poziomu w pomieszczeniu donoszą do układów wykonawczych. Te z kolei, że są podłączone do prądu i nazywają się siłowniki elektrotermiczne mają MOC i potrafią z pewną siłą wysuwać trzpienie, którymi dociskają grzybki zaworów zamykając w nich przepływ czynnika, co powoduje przejście danej pętli w stan uśpienia. Trwa w tym stanie do czasu, kiedy temperatura dojdzie do poziomu ustawionego przez użytkowników domu. A propos IQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.02.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Widzę Bordoś ,że masz spory problem ze zrozumieniem mojego prostego wywodu. Jak się to mówi: "chłop swoje pop swoje" Nic na to nie poradzę. Bez najmniejszej przerwy mam na myśli użytkowanie całoroczne instalacji centralnego ogrzewania. Piszę o szybkiej dostepności do ciepła przez okrągłe dwanaście miesięcy w roku. ....potrafią z pewną siłą wysuwać trzpienie, którymi dociskają grzybki zaworów zamykając w nich przepływ czynnika, co powoduje przejście danej pętli w stan uśpienia. Trwa w tym stanie do czasu, kiedy temperatura dojdzie do poziomu ustawionego przez użytkowników domu. A co potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 25.02.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Niesety ja sie nie znam i nie wiem po co podłogówka ma wogóle wiedzieć że do mnie ktoś przychodzi??? Czy ja jestem inny od moich gości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.02.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Wiesz MARKOG to był tylko taki przykład... Może być inny..... No to powtórzę: Jednakże wadą podlogówki jest ogromna bariera masy podłogi uniemożliwiająca bezpośredni i szybki dostęp do ciepła. Dlatego też konfiguracja systemu ogrzewania powinna zawierać zarówno element szybki jak i element powolny - stabilizujący, mogące funkcjonować oddzielnie. Betonowa podłoga z rurkami, która akurat nie grzeje to nic innego jak zwykła betonowa podłoga a nie żadna "inteligentna" (jak chcą niektórzy) "podłogówka".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.02.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Kombinujecie strasznie. Bezwładność cieplna ogrzewania powinna być mniejsza niż bezwładność cieplna domu - wtedy nie są nam potrzebne żadne szybkie grzejniki. Ogrzewanie podłogowe wyposażone w termostat nie jest w stanie przegrzać domu, a jeśli ma prawidłowo dobraną moc to zawsze zdąży dodać odpowiednia ilość ciepła jeśli go potrzeba. Jeśli dom z podłogówką znajduje się w rejonie dużych skoków temperatury zewnętrznej, trzeba zainwestować w regulator PID i czujnik temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 bogusław, proszę, odpuść sobie, wiem że masz misję, ale jakoś tutaj nikt nie chce dać się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 25.02.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Wiesz MARKOG to był tylko taki przykład... Może być inny..... No to powtórzę: Jednakże wadą podlogówki jest ogromna bariera masy podłogi uniemożliwiająca bezpośredni i szybki dostęp do ciepła. Dlatego też konfiguracja systemu ogrzewania powinna zawierać zarówno element szybki jak i element powolny - stabilizujący, mogące funkcjonować oddzielnie. Betonowa podłoga z rurkami, która akurat nie grzeje to nic innego jak zwykła betonowa podłoga a nie żadna "inteligentna" (jak chcą niektórzy) "podłogówka".... co boguś rozumiesz przez ten dostęp..... opowiedz w kilku prostych żołnirskich slowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts