djbobo 21.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Tez planuje podlogowke w calym domu i myslalam o tych drabinkach w lazienkach ale..... cena mnie zbila z nog. Chcialam zeby te drabinki byly zasilane z podlogowki ale ten kto mo robil wycene zrobil to inaczej, na dwa odrebne obiegi. Caly material na podlogowke na 270m.kw z robocizna wyszlo 30.000zl do tego: -grzejniki lazienkowe 1800zl -montaz tych grzejnikow 1000zl -sprzeglo hydrualiczne 1000zl -rozdz. modul. do C.O.- 1200zl - i pare innych drobiazgow. Razem przyjemnosc ogrzewania mieszanego mialaby mnie wyniesc ponad 43.000zl. Dlatego wlasnie chce samo ogrzewanie podlogowe i chyba daruje sobie jakiekolwiek grzejniki. Jeszcze wroce do wyceny podlogowki: -montaz podlogowki- 4000zl ok 260-270 m.kw, czy to nie za duzo? Jezeli policze ila chca za 1 metr to wychodzi ok. 15zl. to jest sama robocizna tylko kladzenie folii na to rurek i montaz rozdzielaczy. -montaz kotlowni (czyli pieca kondensacyjnego) 1000zl Moze ktos napisze jakie sa to ceny , do przyjecia czy nie bardzo .Dodam ze kupowalabym tez od nich od razu materialy. Proponuja system Giacomini, szczerze mowiac pirewszy raz sie z ta firma zetknelam chociaz ostatnio caly czas sprawdzam wszystko na internecie Bede wdzieczna za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 21.03.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 4000zł za 270m2 podłogwego to wychodzi chyba po 15zł co jest w dzisiejszych czasach tak tanio że chyba bym poszukał kogoś droższego bo mam wrażenie że kolesie jacyć niebardzo. A montaż kotłowni też stawka raczej niewygórowana. Obecne średnie stawki to: za ogrzewanie podłogowe m2 40-60zł, montaż kotłowni od 1400zł w górę. A co do grzejników łazienkowych to jednak radzę zrobić bo później może być problem z suszeniem ręczników. Można je podpiąć pod obieg podłogowego i dobrać grzejniki na niższy parametr. Koszt grzejniki, montaż, i dodatkowe "oczka" w rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 21.03.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A co do Giacomini jest OK tylko nie mam przekonania do ich systemu Giacoquest wygląda co najmniej tandetnie. Oczywiście jak zwykle polecam produkty Comap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 21.03.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 DZIEKUJE Turcin za odpowiedz. Moze ceny za robocizne wydaja sie tanie ale mieszkam w Bieszczadach wiec moze stad taka roznica. Na szczescie ceny sa tutaj troche inne niz w Warszawie przynajmniej za robocizne bo materialu niestety nie. Chcialam zrobic tak jak Ty radzisz podpiac grzejniki do podlogowki ale facet mnie nie zrozumial i stad obliczyl te grzejniki jako osobny obieg a co zatym idzie od razu cena podrosla. Mowilam tez zeby doliczyli zrobienie zaworu termostat. do kazdego pokoju czy to sie rzeczywiscie sprawdza? A tak w ogole to fachowiec ktory to liczyl i byl w domu odradzal mi kladzenie paneli na podlogowke. Nie wiem czy nie jest na biezaco czy rzeczywiscie dobrze radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 22.03.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam , mam pytaniie odnosnie podlogowki, w moim domu 124m2 podlogowka bedzie jedynym zrodlem ogrzewania , firma ktora bedzie to robic daje na chudziak folie nastepnie steropian 10 znowu folie nastepnie rurki no i mate wylewka 6 cm chcialem pod rurki srebrzysta folie , ale szef firmy powiedzial ze to ktos kiedys wymyslil i w sumie nie jest to potrzebne, nie wiem czy chce mnie poprostu zbyc i zrobic to taniej co o tym sadzicie. Podlogowka bedzie zasilana pompa ciepla Nibe 8 kw ktora daje temp. do 65", nie wiem czy tez nie wyprowadzic koncowek do grzejnikow jak by za malo grzalo . Pozdrawiam Ta folia to niby co ma robić - odbijać swiatło. Ja co prawda mam ale nie na całej powierzchni. I co? i nie ma różnicy. Taka folia z gotowym styropianem systemowym jest potwornie droga. Ja dałem na części folię paroizolacyjną srebrną taką jak daje się pod regipsy czasami. Druga sprawa z kaloryferami- po co - to nie zadziała PC nie wypuszacza w obieg 65 stC. (Zresztą wtedy chyba jej COP jest bardzo mały). Taką temperaturą to może ewentualnie CWU grzać. Przecież podłogówkę zasilasz niską temperaturą. Podłogówka na całej powierzchni dzała i nie ma co kombinować z rurkami pod grzejniki - oczywiście polecam najpierw projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 22.03.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 DZIEKUJE Turcin za odpowiedz. Moze ceny za robocizne wydaja sie tanie ale mieszkam w Bieszczadach wiec moze stad taka roznica. Na szczescie ceny sa tutaj troche inne niz w Warszawie przynajmniej za robocizne bo materialu niestety nie. Chcialam zrobic tak jak Ty radzisz podpiac grzejniki do podlogowki ale facet mnie nie zrozumial i stad obliczyl te grzejniki jako osobny obieg a co zatym idzie od razu cena podrosla. Mowilam tez zeby doliczyli zrobienie zaworu termostat. do kazdego pokoju czy to sie rzeczywiscie sprawdza? A tak w ogole to fachowiec ktory to liczyl i byl w domu odradzal mi kladzenie paneli na podlogowke. Nie wiem czy nie jest na biezaco czy rzeczywiscie dobrze radzi. Regulacja temperatury pewnie się przyda w pokojach. Proponuję rozwiązanie z głowicami elektrotermicznymi i regulatorem temperatury w pokoju. Na wkładkę termostatyczną zakłada się głowicę w zależności od ilości obiegów podłogówki spina się ze sobą głowice razem z regulatorem. Tylko trzeba przewody elektryczne przeciągnąć do rozdzielacza zasilanie 230V i od danego rozdzielacza do stref grzewczych do regulatora temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIMON EVE 23.03.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Do mających 100% podłogówki.A jak z aranżacją wnętrz? sypialnie na poddaszu średnio 10 m2 - meble i łóżka należy dobrać na nogach - to jest rozwiązanie, które jednak niespecjalnie mnie zadawala. Kolejnym rozwiązaniem jest zachowanie minimum 60 cm wokół ścian bez instalacji - strata powierzchni grzewczej.Jak wygląda to u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.03.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Poczytaj o tym jak się robi (jak można i jak należy) podłogowe.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIMON EVE 23.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Poczytaj o tym jak się robi (jak można i jak należy) podłogowe. Adam M. wskaz lekturę lub wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.03.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 simon & eve 1. skąd wzięliście info, że 60cm od ściany trzeba zostawić bez podłogówki? 2. info nt podłogówki warto poszukac w google stosując 'ogrzewanie podłogowe' lub na ulubionym forum szukając 'podłogówka' i podobnych. Warto poczytac sporo materiałow aby wyrobić sobie własne zdanie. Tego nie uzyskasz czytając jeden lub tylko kilka watków. Oczywiście jeśli nie masz czasu to wówczas najlepszym rozwiązaniem jest dobry projektant z doświadczeniem w projektowaniu takich systemów. nie jest to próba spławienia lub wymigania sie od odpowiadania ale opcja szukaj to naprawdę podstawa . Jesli mimo wszystko będziesz miał problemy - pytaj śmiało pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.03.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 skąd wzięliście info, że 60cm od ściany trzeba zostawić bez podłogówki? Nie trzeba, ale jeżeli w tym miejscu mają być np. szafy (syndrom meblościanki ), to jest to wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 23.03.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Kolejnym rozwiązaniem jest zachowanie minimum 60 cm wokół ścian bez instalacji - strata powierzchni grzewczej. Wręcz przeciwnie - w strefie brzegowej czyli przy ścianach zewnętrznych, stosuje się większe zagęszczenie rurek. Można nie ukłądać w miejscach mebli montowanych na stałe, ale należy ułożyć w każdym miejscu w którym kiedyś może mebli nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.03.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 HenoK: można zostawić wolne miejsce jesli masz 100% pewność że tam zawsze będzie cos stało i to nie na nóżkach. Troszkę to silne założenie więc uważam, że lepiej jest kłaść na całej powierzchni a nawet (jak to zauważył przedmówca ) zagęścić w strefie brzegowej. Podłogówka poradzi sobie z przykryciem meblami - w tych miejscach po prostu będzie mniej ogrzewała pomieszczenie ale jesli któregoś dnia najdzie nas ochota na jakies zmiany to miejsce sie przyda jak znalazł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.03.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 W pełni się z tobą zgadzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 24.03.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Kolejnym rozwiązaniem jest zachowanie minimum 60 cm wokół ścian bez instalacji - strata powierzchni grzewczej. Wręcz przeciwnie - w strefie brzegowej czyli przy ścianach zewnętrznych, stosuje się większe zagęszczenie rurek. Można nie ukłądać w miejscach mebli montowanych na stałe, ale należy ułożyć w każdym miejscu w którym kiedyś może mebli nie być. Zagęszczenie się stosuje przy ścianach zewnętrznych w miejscach gdzie mamy otwory okienne do samej ziemi lub drzwi. Nie ma potrzeby dookoła przy ścianie zewnętrznej zagęszczać rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 21.08.2007 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 rafio napisał: Wylewka przychodzi na ogrzewnie podłogowe i dlatego jak już ją masz to po zawodach. Dla pocieszenia - ja też zaoszczędziłem i nie dałem ogrzewania podłogowego w łazience ale ku mojemu zdziwieniu glazura na wylewce nie jest taka zimna , przy czym zaznaczę że pod wylewką są grube deski - celowo zostawiłem starą podłogę. Czy ta wylewka nie pęka? Te daski podłogowe leżą na stropie? Jak to dokładnie rozwiązałeś? Mam podobny dylemat i szukam podpowiedzi. Nie wiem, czy ściagać deski podłogowe, czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 22.08.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 witam! Mam problem Otóż w lazience na poddaszu gdzie mialo byc ogrzewanie podlogowe zostały zrobione wylewki i zostalismy tylko z kaloryferem sciennym, ponieważ osoba odpowiedzialna za dopilnowanie tematu poprostu zapomniała, ze chcemy tam ogrzewanie podłogowe. Hydrualicy stwierdzili, ze to nie jest problem.Wyrąbali rowki i włożyli w nie rurki, po czym stwierdzili, ze bedzie dobrze. Szlag mnie trafil, bo według mojej skromnej wiedzy wydaje mi się,że to jest żle. Prosze napiszcie cos, zeby mnie pocieszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.08.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 nie wiem czy to cie pocieszy, ale masz super avatarek a gleboko te rowki zrobili ?? podlozyli cos pod rurki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 24.08.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 hihih dziekuje, też mi sie mój avatarek podoba Co do rowków to są zrobione na okolo 4cm i w to włożona jest rurka, która została juz zacementowana.Tyle wiem i bardzo mnie to drażni. Licze, że nie potrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 24.08.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Hydrualicy stwierdzili, ze to nie jest problem.Wyrąbali rowki i włożyli w nie rurki, po czym stwierdzili, ze bedzie dobrze. Co chcesz: zrobili wszystko, żebyś był zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts