Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość ekoheat comeback
...

Witaj.

Jeśli chodzi o projektowanie ogrzewania podłogowego to zaczynam od wyliczenia utrat ciepła. To jest właśnie kluczowy punkt, który uwzględnia różne typy budynków, podłóg, okien, ścian, pokrycia podłogi i wielu wielu innych czynników. ?

Jeśli chodzi o 24oC w łazience to częściowo się z Tobą zgodzę. To też jednak zależy ile osób masz rodzinie, a zawsze możesz ustawić sobie tryb nocny w momencie kiedy wszyscy są w szkole / pracy i próg temperatury przy którym ponownie włączy się system spadnie np. do 19 stopni. Pisząc 24 mam na myśli, że dostajesz możliwość ogrzewania łazienki do 24oC jak np. na zewnątrz jest -15 ale tak naprawdę możesz ustawić sobie termostat w łazience tak jak Ci odpowiada. Ja np. lubię ciepłe łazienki, ale nie każdy jak widać - od dawna wiemy, że z gustami się nie dyskutuje.

Nieprawda, same straty ciepła nie uwzględniają tego czy budynek jest ciężki, średnio ciężki czy lekki i nie uwzględniają tez pokrycia podłogi, które przy wyliczaniu strat przez nią stanowi prawie tyle co nic ale jest ważne przy oddawaniu ciepła przez ogrzewanie podlogowe do pomieszczenia a także nie uwzględniają tego czy ściany wewnętrzne są izolowane czy nie a to wszystko jest równie ważne dla opracowania jak najbardziej optymalnego ogrzewania i metody jego sterowania.

...

Upraszczam niektóre rzeczy, aby ludzie którzy nigdy nie mieli styczności z podłogówką nie musieli zastanawiać się o co mi chodzi, bo to przecież jest forum a nie wykład na polibudzie. Pisałem kilka razy, od ilu rzeczy zależą utraty ciepła a co za tym idzie jaki system należy zainstalować, aby był najlepszym rozwiązaniem dla danego budynku.

Możesz uważać, że moje założenia są nie do końca poprawne i przecież nie musimy zgadzać się co do wszystkiego, ale to ja gwarantuje klientom temperatury, które uzyskają w budynku z moim ogrzewaniem a jakoś inne firmy z ich całym doświadczeniem tego nie robią. Nie zastanawia Cię to???

A wypowiadasz się jak na wykładzie na polibudzie.

Tu jest kuuupę ludzi którzy mają również kuupę doświadczenia, kuupę wiedzy ale w tym temacie jest ich mala część, wiesz dlaczego?

Bo im sie nie chce po raz 1000 pisać tego samego, dyskutować z kimś komu się wydaje że posiadł całą wiedze z zakresu wymiany ciepła a uwierz mi że takie robisz wrażenie.

Oni wiedzą że mają rację.

Co do jednego przyznam Ci rację, piszesz to do tych kórzy nie mają kompletnie do czynienia z podłogówką i szkoda tu czasu.

Z każdym postem piszesz coraz więcej informacji tak oczywistych i prawdziwych że dziw bierze jak do końca nieprzemyslanie zacząłeś ten temat drażniąc niektórych.

pzdr

Kalkulacje uwzględniają czy ściany wewnętrzne są ocieplane czy nie. Nie wiem w jaki sposób Ty liczysz więc Twoje kalkulacje mogą tego nie uwzględniać. Co ma do ogrzewania czy budynek jest ciężki?????? Dla mnie liczy się izolacja i utraty ciepła a nie masa i moje kalkulacje uwzględniają pokrycie podłogi no chyba, że to dywan, bo nie wiem jakiego jest rodzaju.

Masz rację nie piszę moich postów dla ludzi, którzy wiedzą wszystko o temacie, bo nie ma sensu uświadamiać uświadomionych.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kalkulacje uwzględniają czy ściany wewnętrzne są ocieplane czy nie. Nie wiem w jaki sposób Ty liczysz więc Twoje kalkulacje mogą tego nie uwzględniać. Co ma do ogrzewania czy budynek jest ciężki?????? Dla mnie liczy się izolacja i utraty ciepła a nie masa i moje kalkulacje uwzględniają pokrycie podłogi no chyba, że to dywan, bo nie wiem jakiego jest rodzaju.

Przy takim podejsciu rzeczywiście możesz założyć, że w każdym pomieszczeniu można ustawić odrębną temperaturę. W rzeczywistości jednak, uwzględniajac bezwładność ogrzewania podłogowego, zmieniona temperatura w pomieszczeniu ustali się w najlepszym przypadku po kilkunastu godzinach. Do mocy ogrzewania nie ma to znaczenia, ale już do sterowania tym ogrzewaniem ma znaczenie istotne.

Przy takim podejsciu rzeczywiście możesz założyć, że w każdym pomieszczeniu można ustawić odrębną temperaturę. W rzeczywistości jednak, uwzględniajac bezwładność ogrzewania podłogowego, zmieniona temperatura w pomieszczeniu ustali się w najlepszym przypadku po kilkunastu godzinach. Do mocy ogrzewania nie ma to znaczenia, ale już do sterowania tym ogrzewaniem ma znaczenie istotne.

To tyle na ten temat.

2) potencjane problmey z pompą ciepła w sytuacji gdy zawory ze względu na temeperaturę zostaną zamknięte.

Pompie ciepła to nie przeszkadza, ale pompa obiegowa będzie się męczyć gdy dużo pętli na raz się zamknie. Jest proste rozwiązanie tego problemu - pompa obiegowa elektroniczna, samoregulująca, utrzymująca stałe ciśnienie.

Panow błagam!!!

Nie piszcie bzdur!

Maszyna przepływowa, jaką jest pompa obiegowa, nie męczy się kiedy pracuje na zerowym przepływie.

W takiej sytuacji maleją drastycznie opory na wirniku pompy, wchodzi ona w stan pracy, w ktrym pobiera znacznie mniej energii niż wtedy kiedy przepływ występuje. Co najwyzej może być obciążona instalacja, bo pompa dysponuje przy zerowym przepływie największą wysokością podnoszenia - wytwarza najwyższe ciśnienei na króćcu tłocznym.

Jak mawiaja pompiarze - pompa lubi taki stan, kiedy przepływ jest zerowy.

Pozdrawiam

Ten system Ekoheat (w zasadzie rura) to coś podobnego do Hep2O marki Hepworth? Oni też dawali 50 lat gw. Nie chcę siać zamętu, ale to (system) chyba kiedyś było brytyjskie - robią to już podobno 25 lat, czyli musieli też stosować dla potrzeb podłogówki.

Witaj.

Rura jest produkowana w Niemczech. Używamy 2 typów do podłogówki 16mm standard i 20mm rura której używamy np. do podłogówki w bankach, szkołach, lotniskach, centrach handlowych itp.(jest w stanie wytrzymać większe obciążenia). Skład bariery antydyfuzyjnej jest opatentowany. Rura nie ma nic wspólnego z Hep2O - nie wiem czy jest podobna, bo nie znam ich systemu.

Pozdrawiam.

Pogrubienie moje.

Ta i inne "wpadki" dają duzo do myślenia. Może w zamian za "nieomylne" stwierdzenia, zacznij traktować potencjalnych inwestorów z szacunkiem dla ich, być może większej wiedzy niz Twoja.

Albo nie wiesz, albo z premedytacją wprowadzasz ludzi w błąd. Rzeczone rury produkuje firma Shandong Golden Tide i jest to 100% produkt Chiński..

2) potencjane problmey z pompą ciepła w sytuacji gdy zawory ze względu na temeperaturę zostaną zamknięte.

Pompie ciepła to nie przeszkadza, ale pompa obiegowa będzie się męczyć gdy dużo pętli na raz się zamknie. Jest proste rozwiązanie tego problemu - pompa obiegowa elektroniczna, samoregulująca, utrzymująca stałe ciśnienie.

Panow błagam!!!

Nie piszcie bzdur!

Maszyna przepływowa, jaką jest pompa obiegowa, nie męczy się kiedy pracuje na zerowym przepływie.

W takiej sytuacji maleją drastycznie opory na wirniku pompy, wchodzi ona w stan pracy, w ktrym pobiera znacznie mniej energii niż wtedy kiedy przepływ występuje. Co najwyzej może być obciążona instalacja, bo pompa dysponuje przy zerowym przepływie największą wysokością podnoszenia - wytwarza najwyższe ciśnienei na króćcu tłocznym.

Czyli jednak będzie tak, że przepływ wody przez pompę ciepła będzie mniejszy i poma ciepła nie bedzie w stanie oddać wyprodukowanego ciepła do instalacji? Czy tak?

Ale tutaj się zastanawiam - dlaczego jest to problemem dla pompy ciepła? Czy cały układ nie powinien działac tak, że jeśli temperaturta wody powrotnej z instalcji CO osiągnie pewien zdefiniowany poziom to pompa się poprostu wyłączy? Jesli będzie mało otwartych pętli (mały przepływ) to czas pracy pompy bedzie po prostu odpowiednio krótszy.

Gość ekoheat comeback
Ten system Ekoheat (w zasadzie rura) to coś podobnego do Hep2O marki Hepworth? Oni też dawali 50 lat gw. Nie chcę siać zamętu, ale to (system) chyba kiedyś było brytyjskie - robią to już podobno 25 lat, czyli musieli też stosować dla potrzeb podłogówki.

Witaj.

Rura jest produkowana w Niemczech. Używamy 2 typów do podłogówki 16mm standard i 20mm rura której używamy np. do podłogówki w bankach, szkołach, lotniskach, centrach handlowych itp.(jest w stanie wytrzymać większe obciążenia). Skład bariery antydyfuzyjnej jest opatentowany. Rura nie ma nic wspólnego z Hep2O - nie wiem czy jest podobna, bo nie znam ich systemu.

Pozdrawiam.

Pogrubienie moje.

Ta i inne "wpadki" dają duzo do myślenia. Może w zamian za "nieomylne" stwierdzenia, zacznij traktować potencjalnych inwestorów z szacunkiem dla ich, być może większej wiedzy niz Twoja.

Albo nie wiesz, albo z premedytacją wprowadzasz ludzi w błąd. Rzeczone rury produkuje firma Shandong Golden Tide i jest to 100% produkt Chiński..

A co ja napisałem? Rura produkowana w Niemczech, o której pisze to rura której używam do w moim systemie. Nie wiem o co Ci chodzi ale chyba nie do końca rozumiesz moje posty?

Bo pompa ciepła będzie się częściej wył/zał, a medium będzie miało zbyt wysoką temperaturę - czyli może to w sposób istotny zmniejszyć jej żywotność. Ten problem nie dotyczy pompy ciepła z buforem (zasobnikiem, zbiornikiem).

Bo pompa ciepła będzie się częściej wył/zał, a medium będzie miało zbyt wysoką temperaturę - czyli może to w sposób istotny zmniejszyć jej żywotność. Ten problem nie dotyczy pompy ciepła z buforem (zasobnikiem, zbiornikiem).

A co zazwyczaj steruje częstotliwością załączania PC? Czy to nie jest przypadkiem parametr stały?

A co ja napisałem? Rura produkowana w Niemczech, o której pisze to rura której używam do w moim systemie. Nie wiem o co Ci chodzi ale chyba nie do końca rozumiesz moje posty?

Jesli mówisz o rurach:

PE-RT/EVOH/PE-RT takie o jakich piszesz np. na swojej stronie, są produkcji chińskiej.

Są one używane w Polsce . np. przez firmę Pipelef i kilka innych.

Jeśli jest inaczej, to zamiast się „putać” podaj tego niemieckiego producenta - PRODUCENTA, nie dystrybutora.

Gość ZW

Powiem tyle - wątek zniechęca do podłogowego. ekotherm - piję tu do pierwszego reklamowego wpisu o zaletach.

Po lekturze mam skojarzenia takie:

1. Pieruńsko skomplikowane, monter musi mieć fakultet z fizyki inaczej popęka podłoga, będzie zimno albo kłopoty z krążeniem.

2. Nikt do końca nie wie jak to działa

3. Małe firmy kantują na "made in" materiałów ("niemiecki - chiński"). Pewnie też na ważniejszych parametrach.

pozdrawiam

PS: Wiem że podłogowe jest dobre bo mam. Elektryczne, polskie, uff...

Po 2 latach ślęczenia na forum i po roku budowania domu od roku mieszkam w domu z podłogówką wodną - parter i poddasze,razem 223 m2.Odrzuciłem opinie,że:puchną nogi,źle wpływa na ukłąd krążenia,unosi się kurz,obniża się popęd seksualny bo się jajeczka nagrzewają :wink: ,że w sypialni musi być grzejnik,że na poddaszu muszą być także grzejniki bo...itp.,itd.Te 2 km rurek podpięte są do pompy ciepła.Jeśli ktoś jak ja przez 43 lata mieszkał w bloku z typowymi grzejnikami to podłogówka jest rewolucją w komforcie.Wszystkie wymienione negatywne jej cechy to bzdura.Niedowiarkowie pytają - jak to jest - podłogę masz zimną a w domu jest ciepło ?Dlaczego masz drewno na podłodze ( nie wszędzie ) bo przecież nie wolno mieć przy podłogówce?.

Recepta na podłogówkę:

1.Dobre materiały ( rurki )

2.Dobry projekt.

3.Dobry wykonawca.

4.Ekonomiczne źródło ciepła( pompa ciepła,kondensat )

Ponadto ażeby móc regulować temperaturę indywidualnie w pomieszczeniach mam system Danfos wellnes który ją umożliwa - salon i hall temp.22C,łazienki 24 C,sypialnia 18 C,kuchnia 21 C,pokoje dzieci 21C,pom.gospodarcze 18C.

Panow błagam!!!

Nie piszcie bzdur!

Jak mawiaja pompiarze - pompa lubi taki stan, kiedy przepływ jest zerowy.

Pozdrawiam

No to po co ja kupiłem pompę elektroniczną Wilo "która się nie męczy przy ograniczonym przepływie"? Reklamą mnie nabili w butelkę :-(

Gość ekoheat comeback

Jesli mówisz o rurach:

PE-RT/EVOH/PE-RT takie o jakich piszesz np. na swojej stronie, są produkcji chińskiej.

Są one używane w Polsce . np. przez firmę Pipelef i kilka innych.

Jeśli jest inaczej, to zamiast się „putać” podaj tego niemieckiego producenta - PRODUCENTA, nie dystrybutora.

Przeczytaj dobrze co jest napisane na stronie firmy, którą podałeś. Ich rury to:

rury wielowarstwowe RADOPRESS produkowane z PE-X składają się z 5 warstw:

1. warstwa zewnętrzna PE-Xb

2. warstwa adhezyjna

3. warstwa antydyfuzyjna AL

4. warstwa adhezyjna

5. warstwa wewnętrzna PE-Xb ©

pobrano ze strony pipelife,com

Chyba źle zrozumiałeś to co jest tam napisane a pisze jak wół, więc nie pisz bzdur.

Producenci to tajemnica firmy, a jeżeli firma, w której byłem kilka razy i na oczy widziałem cały proces produkcyjny znajduje się w Niemczech i pracują tam głównie Niemcy i Niemiec jest właścicielem, to chyba jest niemiecka co??? Sorry, ale jeszcze potrafię odróżnić Niemca od Chińczyka.

Gość ekoheat comeback
Po 2 latach ślęczenia na forum i po roku budowania domu od roku mieszkam w domu z podłogówką wodną - parter i poddasze,razem 223 m2.Odrzuciłem opinie,że:puchną nogi,źle wpływa na ukłąd krążenia,unosi się kurz,obniża się popęd seksualny bo się jajeczka nagrzewają :wink: ,że w sypialni musi być grzejnik,że na poddaszu muszą być także grzejniki bo...itp.,itd.Te 2 km rurek podpięte są do pompy ciepła.Jeśli ktoś jak ja przez 43 lata mieszkał w bloku z typowymi grzejnikami to podłogówka jest rewolucją w komforcie.Wszystkie wymienione negatywne jej cechy to bzdura.Niedowiarkowie pytają - jak to jest - podłogę masz zimną a w domu jest ciepło ?Dlaczego masz drewno na podłodze ( nie wszędzie ) bo przecież nie wolno mieć przy podłogówce?.

Recepta na podłogówkę:

1.Dobre materiały ( rurki )

2.Dobry projekt.

3.Dobry wykonawca.

4.Ekonomiczne źródło ciepła( pompa ciepła,kondensat )

Ponadto ażeby móc regulować temperaturę indywidualnie w pomieszczeniach mam system Danfos wellnes który ją umożliwa - salon i hall temp.22C,łazienki 24 C,sypialnia 18 C,kuchnia 21 C,pokoje dzieci 21C,pom.gospodarcze 18C.

Wielkie dzięki za Twój post, może w końcu wszystkie niedowiarki uwierzą, że jednak się da, ale jak znam życie to zarzucą mi, że ja to sobie sam napisałem :D.

Pozdrawiam.

Gość ekoheat comeback
Powiem tyle - wątek zniechęca do podłogowego. ekotherm - piję tu do pierwszego reklamowego wpisu o zaletach.

Po lekturze mam skojarzenia takie:

1. Pieruńsko skomplikowane, monter musi mieć fakultet z fizyki inaczej popęka podłoga, będzie zimno albo kłopoty z krążeniem.

2. Nikt do końca nie wie jak to działa

3. Małe firmy kantują na "made in" materiałów ("niemiecki - chiński"). Pewnie też na ważniejszych parametrach.

pozdrawiam

PS: Wiem że podłogowe jest dobre bo mam. Elektryczne, polskie, uff...

Nie jest wcale takie skomplikowane. Najważniejsze, żeby dobrze wyliczyć utraty ciepła i odpowiednio zaprojektować system. Im dokładniej tym lepiej. Monter dostaje projekt, gdzie wszystko jest rozrysowane - to łatwiejsze niż klocki lego. Podłoga nie pęka, bo jest zawór miksujący, aby wpompować wodę o odpowiedniej temperaturze. Nikt nie kantuje jeśli chodzi o producentów. Polecam przeczytać jeszcze raz. A tak to już jest, że jak ktoś coś napisze to znajdą się hordy przeciwników :), ale inaczej pewnie byłyby tu tylko 2 wpisy.

Pozdrawiam.

P.S. Jeśli chodzi o elektryczne to ciekawy jestem ile masz W/m2 z ogrzewania i jak tam rachunki za prąd? Też bawiłem się w elektryczne, ale klienci nie byli zadowoleni z rachunków za prąd więc jednak wolałbym wodne. Jeśli chodzi o czas reakcji to tu elektryczne wygrywa z wodnym.

Gość ekoheat comeback

A już myślałem, że nie znajdę postu w którym przyznam Ci racje hehe.

Gość ekoheat comeback

Panow błagam!!!

Nie piszcie bzdur!

Czyli jednak będzie tak, że przepływ wody przez pompę ciepła będzie mniejszy i poma ciepła nie bedzie w stanie oddać wyprodukowanego ciepła do instalacji? Czy tak?

Ale tutaj się zastanawiam - dlaczego jest to problemem dla pompy ciepła? Czy cały układ nie powinien działac tak, że jeśli temperaturta wody powrotnej z instalcji CO osiągnie pewien zdefiniowany poziom to pompa się poprostu wyłączy? Jesli będzie mało otwartych pętli (mały przepływ) to czas pracy pompy bedzie po prostu odpowiednio krótszy.

Jest tak dlatego, że każda pompa ciepła ma w sobie conajmniej jeden kompresor, który ma określoną moc. Jeżeli kompresor za pomocą gazu o b. niskiej temperaturze wrzenia nie będzie w stanie oddać ciepła, które pobrał np. z ziemi(w uproszczeniu), bo tylko jedno pomieszczenie potrzebuje energii i to jest np. 1/6 tego co produkuje pompa to pompa się przegrzeje i mechanizm zabezpieczający ją wyłączy. W tym momencie pokój wołający o ciepło będzie niedogrzany. Rozwiązaniem jest zrzucenie nadwyżki energii do zbiornika buforowego. Nie da się zmniejszyć wydajności kompresora w pompie - bynajmniej nie spotkałem się z pompami, które umożliwiają coś takiego. W momencie kiedy pompa nagrzeje bufor cały czas zachodzi cyrkulacja między buforem, ogrzewaniem i pompą ale pompa już nie pracuje.