Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość ekoheat comeback

Kalkulacje uwzględniają czy ściany wewnętrzne są ocieplane czy nie. Nie wiem w jaki sposób Ty liczysz więc Twoje kalkulacje mogą tego nie uwzględniać. Co ma do ogrzewania czy budynek jest ciężki?????? Dla mnie liczy się izolacja i utraty ciepła a nie masa i moje kalkulacje uwzględniają pokrycie podłogi no chyba, że to dywan, bo nie wiem jakiego jest rodzaju.

Przy takim podejsciu rzeczywiście możesz założyć, że w każdym pomieszczeniu można ustawić odrębną temperaturę. W rzeczywistości jednak, uwzględniajac bezwładność ogrzewania podłogowego, zmieniona temperatura w pomieszczeniu ustali się w najlepszym przypadku po kilkunastu godzinach. Do mocy ogrzewania nie ma to znaczenia, ale już do sterowania tym ogrzewaniem ma znaczenie istotne.

Napisz konkretnie o co Ci chodzi to podyskutujemy. Napisz mi gdzie się mylę.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie da się zmniejszyć wydajności kompresora w pompie - bynajmniej nie spotkałem się z pompami, które umożliwiają coś takiego.
Są już takie pompy ciepła. Pompa taka jest wyposażona w sprężarkę o zmiennej wydajności. Zobacz np. TUTAJ :

http://forum.muratordom.pl/post2800344.htm#2800344

http://forum.muratordom.pl/post2723139.htm#2723139

Kalkulacje uwzględniają czy ściany wewnętrzne są ocieplane czy nie. Nie wiem w jaki sposób Ty liczysz więc Twoje kalkulacje mogą tego nie uwzględniać. Co ma do ogrzewania czy budynek jest ciężki?????? Dla mnie liczy się izolacja i utraty ciepła a nie masa i moje kalkulacje uwzględniają pokrycie podłogi no chyba, że to dywan, bo nie wiem jakiego jest rodzaju.

Przy takim podejsciu rzeczywiście możesz założyć, że w każdym pomieszczeniu można ustawić odrębną temperaturę. W rzeczywistości jednak, uwzględniajac bezwładność ogrzewania podłogowego, zmieniona temperatura w pomieszczeniu ustali się w najlepszym przypadku po kilkunastu godzinach. Do mocy ogrzewania nie ma to znaczenia, ale już do sterowania tym ogrzewaniem ma znaczenie istotne.

Jest coś takiego jak charakterystyka czasowa układu sterowanego.

Mówi ona o tym jak w czasie będzie zmieniać się wartość regulowana (w tym wypadku temperatura w pomieszczeniu), gdy zmienimy parametr, na który mamy bezpośredni wpływ (w tym wypadku włączymy pętlę ogrzewania podłogowego).

Dla ogrzewania podłogowego od momentu dostarczenia ciepła do pętli grzewczej do momentu osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu upływa długi okres czasu (niekiedy kilkanaście godzin). Można ten czas skrócić dostarczając do instalacji wodę o wyższej temperaturze, zwiększając przepływ w pętli, ale te działania mają ograniczony zakres.

Jeżeli na proces nagrzewania ogrzewania podłogowego mamy jeszcze wpływ, to na proces studzenia (po całkowitym odcięciu ciepła od pętli grzewczej) nie mamy żadnego wpływu (zależy on od masy posadzki, ciepła właściwego płyty ogrzewania podłogowego początkowej temperatury płyty, temperatury w pomieszczeniu i paru innych mniej istotnych parametrów).

Z tych dwóch zależności wynika, że sterowania dobowe ogrzewaniem podłogowym nie ma większego sensu. Co najwyżej możemy potraktować ogrzewanie podłogowe jako akumulator ciepła - ładować go gdy dysponujemy tańszą energią i rozładowywać, gdy energia jest droższa, godząc się przy tym na niewielkie wahania temperatury w pomieszczeniu.

Nie zmienia to faktu, że w dłuższym okresie możemy w określonych pomieszczeniach obniżyć temperaturę.

Gość ZW
[...

Nie jest wcale takie skomplikowane. Najważniejsze, żeby dobrze wyliczyć utraty ciepła i odpowiednio zaprojektować system. Im dokładniej tym lepiej. Monter dostaje projekt, gdzie wszystko jest rozrysowane - to łatwiejsze niż klocki lego. Podłoga nie pęka, bo jest zawór miksujący, aby wpompować wodę o odpowiedniej temperaturze. Nikt nie kantuje jeśli chodzi o producentów. Polecam przeczytać jeszcze raz. A tak to już jest, że jak ktoś coś napisze to znajdą się hordy przeciwników :), ale inaczej pewnie byłyby tu tylko 2 wpisy.

Pozdrawiam.

P.S. Jeśli chodzi o elektryczne to ciekawy jestem ile masz W/m2 z ogrzewania i jak tam rachunki za prąd? Też bawiłem się w elektryczne, ale klienci nie byli zadowoleni z rachunków za prąd więc jednak wolałbym wodne. Jeśli chodzi o czas reakcji to tu elektryczne wygrywa z wodnym.

podkreślenie moje. czyli jednak jest skomplikowane.

Mam zainstalowane ok 14kW na ok 100m2, cały dom 126. Moc nie ma wielkiego znaczenia bo temperaturę ogranicza termostat

Za prąd (co + woda + gotowanie + inne) paź 07 -mar 08 zapłaciłem 4,2 kpln brutto. Bez kominka bo go nie miałem. Na wodnym z LPG czy oleju zapłaciłbym tyle samo.

Czas reakcji to ostatnia rzecz na jakiej mi zależy. Lubię i chwalę sobie stałą temperaturę.

pozdrawiam

Producenci to tajemnica firmy, a jeżeli firma, w której byłem kilka razy i na oczy widziałem cały proces produkcyjny znajduje się w Niemczech i pracują tam głównie Niemcy i Niemiec jest właścicielem, to chyba jest niemiecka co??? Sorry, ale jeszcze potrafię odróżnić Niemca od Chińczyka.

Pogrubienie moje.

Tajemnica firmy - powiadasz. A ja bez tajemnicy podaję link producenta rur

PE-RT/EVOH/PE-RT http://www.goldentidepipe.com/english/Profile.htm , oraz (dla leniuszków) cytaty ze strony: „Golden Tide specializes in PP-R sanitary pipes systems for hot and cold water supply, PE-RT pipes and PE-RT/EVOH/PE-RT composite pipes with oxygen barrier for floor heating, PE100 pipes for water supply, and PP-R/AL/PP-R Stabi composite pipes.”

I jeszcze: “

In April, 2007, the Joint-venture with SK Energy, SK-golden tide plastics (YANTAI) Co. Ltd, was established, which specialized in PE-RT pipes and PE-RT/EVOH/PE-RT pipes.”

Z tego co wiem to w Europie, Holendrzy, Włosi i Węgrzy sprzedają te rury pod własną marką.

Gość ZW

Jeszcze to:

...

3. Małe firmy kantują na "made in" materiałów ("niemiecki - chiński"). Pewnie też na ważniejszych parametrach.

...

... Nikt nie kantuje jeśli chodzi o producentów. ...

Przy skomplikowanym systemie jakim jest ogrzewanie podłogowe dobry, renomowany producent dodaje powagi i nie ma sensu trzymać go w tajemnicy.

Utajnianie producenta sugeruje że to jakiś badziew. Szczególnie w zestawieniu z uwagą sSiwego i wykrętną odpowiedzią.

Chłopie popraw się. Jeśli masz chińszczyznę, to pewnie i ona ma jakieś zalety.

pozdrawiam

Gość ekoheat comeback

Producenci to tajemnica firmy, a jeżeli firma, w której byłem kilka razy i na oczy widziałem cały proces produkcyjny znajduje się w Niemczech i pracują tam głównie Niemcy i Niemiec jest właścicielem, to chyba jest niemiecka co??? Sorry, ale jeszcze potrafię odróżnić Niemca od Chińczyka.

Pogrubienie moje.

Tajemnica firmy - powiadasz. A ja bez tajemnicy podaję link producenta rur

PE-RT/EVOH/PE-RT http://www.goldentidepipe.com/english/Profile.htm , oraz (dla leniuszków) cytaty ze strony: „Golden Tide specializes in PP-R sanitary pipes systems for hot and cold water supply, PE-RT pipes and PE-RT/EVOH/PE-RT composite pipes with oxygen barrier for floor heating, PE100 pipes for water supply, and PP-R/AL/PP-R Stabi composite pipes.”

I jeszcze: “

In April, 2007, the Joint-venture with SK Energy, SK-golden tide plastics (YANTAI) Co. Ltd, was established, which specialized in PE-RT pipes and PE-RT/EVOH/PE-RT pipes.”

Z tego co wiem to w Europie, Holendrzy, Włosi i Węgrzy sprzedają te rury pod własną marką.

Firma od, w której się zaopatruje istnieje już około 30 lat. A ta chińska jak poniżej:

Shandong Golden Tide Advanced Building Materials CO., LTD was built in July, 2000. Geographically, Golden Tide is located in Zhaoyuan County, Shandong Province, close to the QingdaoPort, one of the biggest ports in China.

In 2000, 2 Battenfeld production-lines from Germany put into production.(Z historii firmy na stronie)

Jak widać wyżej kupili linie produkcyjną z Niemiec.

Poza tym po podrobieniu nawet BMW Chińczycy nie cofną się przed niczym.

Pozdrawiam.

Gość ekoheat comeback
Jeszcze to:

...

3. Małe firmy kantują na "made in" materiałów ("niemiecki - chiński"). Pewnie też na ważniejszych parametrach.

...

... Nikt nie kantuje jeśli chodzi o producentów. ...

Przy skomplikowanym systemie jakim jest ogrzewanie podłogowe dobry, renomowany producent dodaje powagi i nie ma sensu trzymać go w tajemnicy.

Utajnianie producenta sugeruje że to jakiś badziew. Szczególnie w zestawieniu z uwagą sSiwego i wykrętną odpowiedzią.

Chłopie popraw się. Jeśli masz chińszczyznę, to pewnie i ona ma jakieś zalety.

pozdrawiam

Możesz mieć swoje zdanie na ten temat ja jednak nie ujawniam swoich producentów i tyle - taka polityka firmy. Nie mam chińszczyzny a to czy mi w to wierzysz czy nie to już Twoja sprawa.

Gość ekoheat comeback
[...

Nie jest wcale takie skomplikowane. Najważniejsze, żeby dobrze wyliczyć utraty ciepła i odpowiednio zaprojektować system. Im dokładniej tym lepiej. Monter dostaje projekt, gdzie wszystko jest rozrysowane - to łatwiejsze niż klocki lego. Podłoga nie pęka, bo jest zawór miksujący, aby wpompować wodę o odpowiedniej temperaturze. Nikt nie kantuje jeśli chodzi o producentów. Polecam przeczytać jeszcze raz. A tak to już jest, że jak ktoś coś napisze to znajdą się hordy przeciwników :), ale inaczej pewnie byłyby tu tylko 2 wpisy.

Pozdrawiam.

P.S. Jeśli chodzi o elektryczne to ciekawy jestem ile masz W/m2 z ogrzewania i jak tam rachunki za prąd? Też bawiłem się w elektryczne, ale klienci nie byli zadowoleni z rachunków za prąd więc jednak wolałbym wodne. Jeśli chodzi o czas reakcji to tu elektryczne wygrywa z wodnym.

podkreślenie moje. czyli jednak jest skomplikowane.

Mam zainstalowane ok 14kW na ok 100m2, cały dom 126. Moc nie ma wielkiego znaczenia bo temperaturę ogranicza termostat

Za prąd (co + woda + gotowanie + inne) paź 07 -mar 08 zapłaciłem 4,2 kpln brutto. Bez kominka bo go nie miałem. Na wodnym z LPG czy oleju zapłaciłbym tyle samo.

Czas reakcji to ostatnia rzecz na jakiej mi zależy. Lubię i chwalę sobie stałą temperaturę.

pozdrawiam

Jak podejdziesz do ogrzewania podłogowego jak do kaloryferów, spojrzysz w tabelkę i zainstalujesz sobie system wodny bez kalkulacji utrat ciepła to pewnie też to jakoś będzie działało. Po to liczy się zapotrzebowanie na ciepło, żeby jak najlepiej dopasować system do budynku. Banalnie prosta jest instalacja.

Pozdrawiam.

Panowie, mam pytanie bardziej ogolne...bez wyliczen :)

Zdecydowanie bedziemy klasc ogrzewanie podlogowe w lazience, ale tak chodzi mi po glowie ogrzewanie podlogowe w dolnej czesci domku na calej wielkosci.

Dom troche nietypowy, bo bedzie "siedzial" w skarpie: z jednej strony bedzie wygladal jak parter z uzytkowym poddaszem, a z drugiej to dwa pietra (parter + 1-wsze) i uzytkowe poddasze. Wielkosc kazdego pietra to 55 m2.

Poniewaz parter bedzie po czesci w ziemi z oknami z jednej strony, a przysypany ziemia z drugiej, szukam najlepszego sposobu by bylo cieplo i wilgoc trzymala sie jak najdalej tej pol ziemianki...

beda 2 pokoje (okolo 16 m2 kazdy) i lazienka plus komunikacja na wyzsze pietro. Poniewaz w ziemi pokoje beda mialy duze okna (do podlogi, jak normalne drzwi ogrodowe) jakie najlepsze by bylo ogrzewanie?

Ja myslalam o podlogowym na calosc tego parteru/ziemianki, gdyz wydawalo mi sie ze najlepiej odetnie nas od zimna z gruntu, ale gdzies tutaj bylo napisane, ze przy duzych oknach to nie jest najlepsze rozwiazanie...

hm, co robic?

Pozdrowienia,

Maja

ekoheat comeback a co powiesz na zapotrzebowanie domu energooszczędnego gdzie na m2 przypada ok. 20 W ?

Po dokładnym obliczeniu wychodzi mi w salonie 30m 440 W :o

Zapomnijmy o tym co pisałem wcześniej,tamte dane były sprzed wielu zmian jakie dokonałem w projekcie :roll:

Teraz mam zapotrzebowanie 14 W/m2 , przy takich danych to wyjdzie z 40 cm odstępu między rurkami!

Projektowałeś już podłogówkę dla takiego zapotrzebowania?

Jak to w praktyce wychodzi? Przyjmując oczywiście że obliczenia są prawidłowe !!!!

Musisz obliczyc opory od "wykladzin", grubosc wylewki etc... i dopiero to zapotrzebowanie okaze czy wystarczy ci "podlogi" czy jest jej za duzo nawet przy rozstawie 30cm miedzy rurkami. Pamietaj o sprawnosci ukladu, ja zakladam 90% sprawnosci wiec jak sie zsumuje to juz wychodzi bardziej realnie

Pzdr.

Gość ekoheat comeback

Jest coś takiego jak charakterystyka czasowa układu sterowanego.

Mówi ona o tym jak w czasie będzie zmieniać się wartość regulowana (w tym wypadku temperatura w pomieszczeniu), gdy zmienimy parametr, na który mamy bezpośredni wpływ (w tym wypadku włączymy pętlę ogrzewania podłogowego).

Dla ogrzewania podłogowego od momentu dostarczenia ciepła do pętli grzewczej do momentu osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu upływa długi okres czasu (niekiedy kilkanaście godzin). Można ten czas skrócić dostarczając do instalacji wodę o wyższej temperaturze, zwiększając przepływ w pętli, ale te działania mają ograniczony zakres.

Jeżeli na proces nagrzewania ogrzewania podłogowego mamy jeszcze wpływ, to na proces studzenia (po całkowitym odcięciu ciepła od pętli grzewczej) nie mamy żadnego wpływu (zależy on od masy posadzki, ciepła właściwego płyty ogrzewania podłogowego początkowej temperatury płyty, temperatury w pomieszczeniu i paru innych mniej istotnych parametrów).

Z tych dwóch zależności wynika, że sterowania dobowe ogrzewaniem podłogowym nie ma większego sensu. Co najwyżej możemy potraktować ogrzewanie podłogowe jako akumulator ciepła - ładować go gdy dysponujemy tańszą energią i rozładowywać, gdy energia jest droższa, godząc się przy tym na niewielkie wahania temperatury w pomieszczeniu.

Nie zmienia to faktu, że w dłuższym okresie możemy w określonych pomieszczeniach obniżyć temperaturę.

Proces studzenia zależy przede wszystkim od utraty ciepła z budynku - im szybciej pomieszczenie traci ciepło tym szybciej podłoga utraci skumulowaną energię. (Prosta zasada - im dT między podłogą a pomieszczeniem większe tym szybciej energia zostaje rozproszona do pomieszczenia PRZY ZAŁOŻENIU, ŻE MÓWIMY TU O JEDNYM I TYM SAMYM TYPIE PODŁOGI) Oczywiste jest, że różne typy podłogi będą wychładzać się z różną prędkością w zależności od budowy molekularnej mechanizm przekazywania energii działa z inną prędkością.

Dla ogrzewania podłogowego od momentu dostarczenia ciepła do pętli grzewczej do momentu osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu upływa długi okres czasu (niekiedy kilkanaście godzin).

Zgadza się, ale kilkanaście godzin to jest wtedy kiedy włączasz system po raz pierwszy, lub po raz pierwszy po lecie na jesień/zimę kiedy posadzka jest wychłodzona i trzeba naładować ją energią. (No chyba, że używasz naprawdę niskiej temperatury wody do ogrzewania podłogowego)

Jeśli chodzi o wpływ na studzenie to jakiś tam mamy ponieważ duża większość energii z podłogi trafia do pomieszczenia a my monitorujemy ilość energii w powietrzu za pomocą termostatu, więc system pozwala się schłodzić podłodze do punktu, w którym utraty ciepła z pomieszczenia przewyższą przekazywanie energii przez podłogę do pomieszczenia. W tym momencie temperatura zaczyna spadać i system załączy pętlę na nowo kiedy temperatura spadnie poniżej ustawionej wartości.

Jeśli chodzi o kontrolę ogrzewania podłogowego to zgadzając się jeśli chodzi o dużą bezwładność ma znaczenie kiedy ładujesz podłogę. Mieszkańcy przykładają większą wagę do temperatur w ciągu dnia kiedy nie śpią i korzystają z budynku. W zależności od utrat ciepła i typu podłogi można ustawić włączenie systemu na tryb dzienny odpowiednią ilość czasu przed przebudzeniem się mieszkańców tak, aby pomieszczenia uzyskały optymalną temperaturę. Przy tym temperatura w pomieszczeniach nie musi się wahać o niewiadomo ile. Te 4 stopnie różnicy w trybie nocnym i dziennym, o których pisałem są po to, aby nie pozwolić podłodze znacznie się wychłodzić, bo potem czas na przywrócenie temperatury ustawionej na termostacie będzie zbyt długi. Im temperatura mniej się waha tym lepiej oczywiście a mechanizmy zabezpieczające jak kontrola termostatami są dla komfortu użytkownika. W momencie kiedy piszesz, że kontrola nie ma sensu podważasz autorytet wielu firm, nie mając pewnie nawet nigdy styku z dobrze zaprojektowanym systemem takiej firmy. To tak jak pisać, że latanie samolotem nie ma sensu i nie da się tego robić nigdy nawet nie widząc w życiu samolotu.

Pozdrawiam.

Gość ekoheat comeback
Panowie, mam pytanie bardziej ogolne...bez wyliczen :)

Zdecydowanie bedziemy klasc ogrzewanie podlogowe w lazience, ale tak chodzi mi po glowie ogrzewanie podlogowe w dolnej czesci domku na calej wielkosci.

Dom troche nietypowy, bo bedzie "siedzial" w skarpie: z jednej strony bedzie wygladal jak parter z uzytkowym poddaszem, a z drugiej to dwa pietra (parter + 1-wsze) i uzytkowe poddasze. Wielkosc kazdego pietra to 55 m2.

Poniewaz parter bedzie po czesci w ziemi z oknami z jednej strony, a przysypany ziemia z drugiej, szukam najlepszego sposobu by bylo cieplo i wilgoc trzymala sie jak najdalej tej pol ziemianki...

beda 2 pokoje (okolo 16 m2 kazdy) i lazienka plus komunikacja na wyzsze pietro. Poniewaz w ziemi pokoje beda mialy duze okna (do podlogi, jak normalne drzwi ogrodowe) jakie najlepsze by bylo ogrzewanie?

Ja myslalam o podlogowym na calosc tego parteru/ziemianki, gdyz wydawalo mi sie ze najlepiej odetnie nas od zimna z gruntu, ale gdzies tutaj bylo napisane, ze przy duzych oknach to nie jest najlepsze rozwiazanie...

hm, co robic?

Pozdrowienia,

Maja

Witam.

Okna mogą być duże, ale wtedy zapotrzebowanie na ciepło jest większe i po prostu musisz się upewnić, że ilość energii z podłogi będzie w stanie nagrzać pomieszczenie dla określonej temperatury na zewnątrz - polecam kalkulacje zapotrzebowania na ciepło.

Pozdrawiam.

2) potencjane problmey z pompą ciepła w sytuacji gdy zawory ze względu na temeperaturę zostaną zamknięte.

Pompie ciepła to nie przeszkadza, ale pompa obiegowa będzie się męczyć gdy dużo pętli na raz się zamknie. Jest proste rozwiązanie tego problemu - pompa obiegowa elektroniczna, samoregulująca, utrzymująca stałe ciśnienie.

Panow błagam!!!

Nie piszcie bzdur!

Maszyna przepływowa, jaką jest pompa obiegowa, nie męczy się kiedy pracuje na zerowym przepływie.

W takiej sytuacji maleją drastycznie opory na wirniku pompy, wchodzi ona w stan pracy, w ktrym pobiera znacznie mniej energii niż wtedy kiedy przepływ występuje. Co najwyzej może być obciążona instalacja, bo pompa dysponuje przy zerowym przepływie największą wysokością podnoszenia - wytwarza najwyższe ciśnienei na króćcu tłocznym.

Jak mawiaja pompiarze - pompa lubi taki stan, kiedy przepływ jest zerowy.

Pozdrawiam

No to po co ja kupiłem pompę elektroniczną Wilo "która się nie męczy przy ograniczonym przepływie"? Reklamą mnie nabili w butelkę :-(

Nie koniecznie.

Jeśli zależało ci na stałym ciśnieniu za pompą, niezależnie od przepływu, to właśnie to uzyskałeś kupując pompę ze sterowaniem. To pozytywnie wpływa na pracę instalacji. Nie wariują ci przepływy kiedy poszczególne pętle są odcinane.

Pozdrawiam

ekoheat comeback a co powiesz na zapotrzebowanie domu energooszczędnego gdzie na m2 przypada ok. 20 W ?

Po dokładnym obliczeniu wychodzi mi w salonie 30m 440 W :o

Zapomnijmy o tym co pisałem wcześniej,tamte dane były sprzed wielu zmian jakie dokonałem w projekcie :roll:

Teraz mam zapotrzebowanie 14 W/m2 , przy takich danych to wyjdzie z 40 cm odstępu między rurkami!

Projektowałeś już podłogówkę dla takiego zapotrzebowania?

Jak to w praktyce wychodzi? Przyjmując oczywiście że obliczenia są prawidłowe !!!!

Witam.

:) Coś małe to zapotrzebowanie. Napisz ile u Ciebie wynosi różnica między założoną temperaturą pokojową a temperaturą na zewnątrz a najlepiej napisz na jakich wartościach opierasz swoją kalkulacje. Widzisz jeśli byłoby tak jak piszesz 440W dla 30m2 to nie potrzebujesz żadnego ogrzewania hehe. Człowiek w pomieszczeniu wydziela około 100W do tego 3 x100W żarówki i telewizor i już masz ponad 440W :). Jeśli chodzi o projektowanie ogrzewania dla takiego rodzaju pomieszczeń czyli o obniżonym zapotrzebowaniu na ciepło to daje się 250/300 mm. Widzisz zapotrzebowanie na ciepło może być nawet ujemne. Weź np. pomieszczenie takie jak przedpokój liczone na 18oC, które otoczone jest pomieszczeniami w których zakłada się 22oC. Przedpokój będzie przejmował ciepło z otaczających go pomieszczeń i może wyjść, że utrata ciepła będzie mniejsza niż ciepło przechwycone z sąsiednich pomieszczeń - ujemna wartość zapotrzebowania ciepła.

W momencie kiedy piszesz, że kontrola nie ma sensu podważasz autorytet wielu firm, nie mając pewnie nawet nigdy styku z dobrze zaprojektowanym systemem takiej firmy. To tak jak pisać, że latanie samolotem nie ma sensu i nie da się tego robić nigdy nawet nie widząc w życiu samolotu.

Porównanie co najmniej nie na miejscu.

Napisałem, dlaczego takie sterowanie nie ma sensu - nie uzyska się szybkiego obniżenia temperatury w pomieszczeniu (co mogłoby by być źródłem oszczędności - niższa temperatura w pomieszczeniu -> mniejsze straty ciepła przez przegrody), ani też nie będzie możliwe szybkie podniesienie temperatury wcześniej obniżonej.

Taki rodzaj sterowania doskonale sprawdza się w domach małej bezwładności cieplnej z systemem grzewczym o małej inercji, np. domy szkieletowe z ogrzewaniem grzejnikowym.

Przyznasz, że uzyskanie takiego efektu w domu z ogrzewaniem podłogowym nie ma większego sensu.

Kurcze, dużo tu przepychanek, generalnie jak ktoś zasugerowany tematem postu wejdzie i zobaczy co i jak to tak samo wyjdzie.

Jednak na temat:

Z perspektywy mieszkania 2 lat w domu ogrzewanym podłogówką w ok 65% (sypialnie to grzejniki) stwierdzam (moi znajomi którzy u nas bywają też), że to bardzo dobre rozwiązanie. Dodam że mam piec na paliwo stałe i kominek z płaszczem wodnym. I doskonale mi się to sprawdza - bezwładność podłogówki pozwala na "niestresowanie się" rozpalaniem w piecu o określonej porze czy też kataastrofie "zapomniałem dołożyć opału do pieca" - zgasło i jest od razu zimno.

Nie - temperatura po całkowitym wygaszeniu pieca spad ok 0,5 do 1,5 stopnia na dobę. Tak było poprzedniej zimy.

Acha - co do sterowania w poszczególnych pomieszczeniach - uważam że nie po to jest dom, aby się zamykać każdy w swoim kącie - u nas drzwi są pootwierane, temp w domu jest w miarę jednakowa - nie licząc łazienek. Chłodniej tez mam w sypialni - zakręcony grzejnik - nie lubię spać w cieple (jest tam ok 18 stopni).

Mówi się i pisze (na forum), że podłogówka ma wlaściwości samosterowalności. Czy mógłby ktoś ze znawców tematu opisać w kilku zdaniach na czym to polega? Co się dzieje, w podłogówce jeśli np. w jednym pomieszczeniu zapalimy w piecyku/kozie, co się dzieje gdy w zimie przyswieci słońce i nagrzeje nam pomieszczenia od strony południowej? Mam na myśli raczej podłogowkę bez automatyki - sterowników, zaworów, mieszaczy, ....