Gość ZW 22.10.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 ...bo różnica między nastawioną temp a tą która wzrośnie na skutek ogrzania słońcem to max 2 st. czyli bardzo rzadko dochodzi do 24 st. Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości .... Zgadza się, dokładnie tak jest. Rozpalenie kominka daje dużo większy wzrost temperatury, nawet przy zupełnie wyłączonym ogrzewaniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 ...bo różnica między nastawioną temp a tą która wzrośnie na skutek ogrzania słońcem to max 2 st. czyli bardzo rzadko dochodzi do 24 st. Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości .... Zgadza się, dokładnie tak jest. Rozpalenie kominka daje dużo większy wzrost temperatury, nawet przy zupełnie wyłączonym ogrzewaniu. pozdrawiam Nic dodać nic ując Dlatego trochę mnie irytuje jak ktoś pisze o przegrzewaniu z winy podłogówki a także i odwrotnie czyli o niedogrzaniu pomieszczeń gdzie nie ma wpływu dodatkowego źródła ciepła. Po to mądrzy tego świata siedzą i medytują nad sterownikami byśmy mogli skorzystać z ich dogodności. Może ekspertem nie jestem ale leci mi trzeci sezon grzewczy i trochę już zaobserwowałem więc bzdur wyssanych z palca tu nie zamieszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.10.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witam wszystkich zawiedzionych usunięciem tematu. Niestety tu admin jest bogiem.... Czy oby nie chodzi o usunięcie tego wątku który istnieje i to o tej samej nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.10.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 przy dojściu temp. powietrza do temp. podłog, ustaje zgodnie z zasadą termodynamiki wymiana ciapła między podłogą a powietrzem. True. Nawet dziecko wie, że w dzisiejszych czasach wszystko można znaleźć w Internecie. Wszystko ale nie normy PN, ktore sa w internecie dostepne ale odplatnie. Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się że byłoby to niezgodne z KONSTYTUCJĄ RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ (rozdział III). Normy sa platne. Darmowe sa rozporzadzenia ministra, ustawy etc. ktore mozna znalesc na stronie sejmu. Przegrzewanie podlogowki to, jak juz wyzej wspomniano wynik zle zaprojektowanej i/lub zle wykonanej instalacji (zwykle to pierwsze). I potem slyszy sie opinie - Nie lubie podlogowki bo mi nogi puchna itp. bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 22.10.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Oba sterowane z jednego sterownika pogodowego,....................... Dodam że sterownik posiada funkcję śledzenia temp. wewnątrz pomieszczenia i sam dostosowuje krzywą grzewczą ( obniża ją ) w przypadku wzrostu temp. pomieszczenia. Szukam właśnie sterownika pogodowego który kontroluje również temperaturę w pomieszczeniu, a nie tylko na mieszaczu. Możesz zdradzić jak się ten Twój nazywa i gdzie go można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.10.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Oczywiście, to nie jest tajemnicą , Viallant VRC420. Małe ale ... jest to sterownik obsługujący dwa układy w tym jeden grzejnikowy a drugi z mieszaczem. Do dwóch i więcej mieszaczy są inne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin__ 22.10.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witam wszystkich zawiedzionych usunięciem tematu. Niestety tu admin jest bogiem.... Czy oby nie chodzi o usunięcie tego wątku który istnieje i to o tej samej nazwie Tak, to ten. Był usunięty, ale widocznie przywrócili. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.10.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Tak ciut odbiegając od tematu wątku, to w mojej ocenie Panie Marcinie niezbyt sympatycznie wyglądają pańskie personalne podchody, że tak to nazwę. Zaczął Pan od "ekoheat" potem jako "ekoheat comeback" a teraz "Marcin__". Trochę to .... niesmaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Cały czas czekam na linka do polskiej normy odnośnie ogrzewania podłogowego. Tyle osób miało mnóstwo do powiedzenia a jakoś nikt nie zna www gdzie to znaleźć? Nawet dziecko wie, że norm się nie publikuje lecz kupuje. Koszt kompletu około 1.000,-. Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się że byłoby to niezgodne z KONSTYTUCJĄ RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ (rozdział III). A osobną sprawą jest to że wszytsko można sprzedać jeśli są tylko chętni do kupna.Z grubej rury przywaliłeś. Z którym artykułem tego rozdziału jest Twoim zdaniem niezgodne sprzedawanie norm ? Zwłaszcza w sytuacji, gdy nie są to normy obowiązujące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 23.10.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Cały czas czekam na linka do polskiej normy odnośnie ogrzewania podłogowego. Tyle osób miało mnóstwo do powiedzenia a jakoś nikt nie zna www gdzie to znaleźć? Nawet dziecko wie, że norm się nie publikuje lecz kupuje. Koszt kompletu około 1.000,-. Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się że byłoby to niezgodne z KONSTYTUCJĄ RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ (rozdział III). A osobną sprawą jest to że wszytsko można sprzedać jeśli są tylko chętni do kupna.Z grubej rury przywaliłeś. Z którym artykułem tego rozdziału jest Twoim zdaniem niezgodne sprzedawanie norm ? Zwłaszcza w sytuacji, gdy nie są to normy obowiązujące? Wyraźnie napisałem że można wszystko sprzedać. Rzecz w tym że zgodnie z konstytucją wszelakie ustawy, rozporządzenia, akty prawne, ... muszą zostać opublikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Rzecz w tym że zgodnie z konstytucją wszelakie ustawy, rozporządzenia, akty prawne, ... muszą zostać opublikowane. ... ale w trybie określonym w ustawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej POLSKA 23.10.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 PRSZE o pomoc mam taki problem chce zrobić podłogówke w domu zamieszkałym na piętrze jeden obieg ale jest tradycyjne ogrzewanie jest możliwość wpiąć sie w pion ogrzewania bez szafki. słyszałem o zaworach RTL czy to da rade zrobić i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 23.10.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 PRSZE o pomoc mam taki problem chce zrobić podłogówke w domu zamieszkałym na piętrze jeden obieg ale jest tradycyjne ogrzewanie jest możliwość wpiąć sie w pion ogrzewania bez szafki. słyszałem o zaworach RTL czy to da rade zrobić i jak Pętla podłogówki na RTL'u to na dobrą sprawę grzejnik z zaworem termostatycznym, z tą różnicą, że montowanym na powrocie pętli gdyż jego zdaniem jest regulowanie temperatury wody na powrocie. Zasilanie pętli jest wysokotemperaturowe więc nie ma problemu z wpięciem w instalację jedyne ograniczenie to powierzchnia gdyż jeden RTL nie powinien obsługiwać więcej niż 15m2 podłogi. Zastosowanie RTL'a do większej powierzchni może skutkować zauważalną różnicą temperatury podłogi na zasilaniu i powrocie pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wren 23.10.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 A u mnie podłogówka sie nie sprawdza wcale. W całym domu mam ogrzewanie tradycyjne, strare jeszcze grzejniki (prócz tego w łazience)i 30-letni piec żeliwny (bardzo dobrze jeszcze grzeje) a podłogówke na 6 m kwadratowych w łazience podłączoną do grzejników. Myslałam ze to zda egzamin ale nie zdaje. Kiedy grzejniki są rozpalone do czerwonosci i w domu wytrzymać się nie da, podłogówka jest zimna i ogólne w łazience jest zimno, co myslałam ze się zmieni. Teraz nie wiem juz sama co z tym zrobić. Fachowiec mówi ze w naszym wypadku grzanie podłogówki to pół dnia:( Dlaczego nam tego nie powiedział przed remontem:(:( Czy ktoś wie co mogę zrobić zeby poprawić te sytuację? Bo już od dziś nie wierzę ze bedę mieć ciepło w stópki łazience:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 23.10.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Wren kilka pytań : - rozumiem że mowa o podłogówce wodnej - gdzie jest połączona pętla tej podłogówki, do zasilania układu CO, do powrotu, czy może do powrotu z zamkniętej drabinki ? - co steruje temp. pętli gdzie jest zamontowane ? - czy jesteś pewna czy w pętli jest jakikolwiek przepływ ? - czy pętla jest odpowietrzona ? Jak odpowiesz to jest szansa że znajdziemy źródło problemu ... a podłogówke na 6 m kwadratowych w łazience podłączoną do grzejników.. Widzę że ktoś odwalił Ci fuszerę i jak piszesz podłączył pętlę do grzejnika i jak sądzę do powrotu z niego. Pierwsze co zrób to otwórz całkowicie zawór termostatyczny na grzejniku ( czyli zrób na 5 ) i obserwuj czy podłoga nie zaczyna się też robić ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 To ja już na wstepie mam pytanie. Czytałem na forum, że ogrzewanie podłogowe ma cechę samosterowalności. Mam tu na myśli ogrzewanie bez automatyki - sterowników, mieszaczy, termostatów, zaworów, siłowników, ....Chodziło Ci chyba o samoregulację. Wiele znajdziesz na ten temat w innych wątkach na forum, jednak w skrócie polega to na tym, że niskotemperaturowe źródło ciepła jakim jest grzejnik podłogowy oddaje tym więcej ciepła im większa jest różnica pomiędzy jego powierzchnią i otoczeniem. Jeżeli dla danych stratach ciepła przy temperaturze posadzki np. 25st. C ustali się temperatura w pomieszczeniu 21 st. C (dt=4 st. C), to przy podniesieniu temperatury w pomieszczeniu o 1 st. C różnica temperatur dt zmniejszy się do 3 st. C, czyli o 25%, podobnie funkcjonuje to w drugą stronę. Obniżenie temperatury w pomieszczeniu do 18 st. C (np. po wietrzeniu pomieszczenia) spowoduje, że grzejnik podłogowy odda 75% ciepła więcej. To wszystko bez żadnych sterowników, regulatorów i automatyki w pomieszczeniu. Jedyne co jest do takiego działania potrzebne, to odpowiednio obliczona i wyregulowana instalacja oraz regulator pogodowy - dobierający temperaturę na zasilaniu ogrzewania podłogowego w zależności od temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ja osobiście jestem zwolennikiem systemów ze sterowaniem temperatury w każdym z pomieszczeń gdyż taki system reaguje na takie rzeczy o których piszesz. System bez sterowania niestety w ogóle nie zareaguje i efektem będzie przegrzanie pomieszczeń. Przeczytaj to co napisałem w poprzednim poście, i wytłumacz mi, dlaczego efektem braku systemu musi być przegrzanie pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wren 23.10.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Wren kilka pytań : - rozumiem że mowa o podłogówce wodnej - gdzie jest połączona pętla tej podłogówki, do zasilania układu CO, do powrotu, czy może do powrotu z zamkniętej drabinki ? - co steruje temp. pętli gdzie jest zamontowane ? - czy jesteś pewna czy w pętli jest jakikolwiek przepływ ? - czy pętla jest odpowietrzona ? Jak odpowiesz to jest szansa że znajdziemy źródło problemu ... a podłogówke na 6 m kwadratowych w łazience podłączoną do grzejników.. Widzę że ktoś odwalił Ci fuszerę i jak piszesz podłączył pętlę do grzejnika i jak sądzę do powrotu z niego. Pierwsze co zrób to otwórz całkowicie zawór termostatyczny na grzejniku ( czyli zrób na 5 ) i obserwuj czy podłoga nie zaczyna się też robić ciepła. Tak mowa o podłogówce wodnej. Pętla rzeczywiście podłączona jest do grzejnika. Z lewej strony grzejnika (na dole) jest zaworek to regulacji temp. grzejniczka poniżej jest termostat do podłogówki). powrót jest po prawej stronie i tu też jest wylot pętli podłogówki. Nie wiem czy w pętli jest jakikolwiek przepływ, jak to sprawdzić? Pętla chyba też nie była odpowietrzana tylko sam grzejnik, nawet nie wiem gdzie się to robi:( Odkąd napuścili do niej wody mysmy nic nie robili oprócz odkręcania i przykręcania grzejnika na czas układania glazury. Przepraszam że tak łopatologicznie opisalam. Mam jeszcze pytanie czy naprawdę nagrzanie podłogówki musi trwac tak długo w moim przypadku??? (własciwie to nie udało mi się jej nagrzać:/ jeszcze) Po dwóch godzinach utrzymywania wysokiej temperatury nie jest nawet ciepła:( Termostat ustawiłam już na max.I Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 23.10.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Wren Podłogówka ma swoją bezwładność więc ma prawo nagrzewać się kilka godzin. Skoro termostat na grzejniku jest otwarty i grzejnik ciepły i jakiś tam zawór ( z opisu nie wiem co to jest ) od pętli podłogówki jest otwarty to jeśli pętla nie jest zapowietrzona to po jakimś czasie podłoga powinna zacząć sie robić ciepła. Czy masz może coś takiego na ścianie ? Osobiście spróbowałbym jeszcze jednej rzeczy. Jeśli możesz to pozamykaj wszystkie termostaty na grzejnikach w całym domu ( powiedzmy na 1-2 h ), zostaw otwarte tylko te w łazience czyli grzejnik i ten od podłogówki, jeśli nie jest to zbyt skomplikowane ustaw pompę kotłową-cyrkulacyjną na najwyższy bieg ( najwyższa wydajność ), pompy mają przełącznik 1 lub 2, zrób na najwyższą wartość. Teoretycznie jeśli podłogówka jest gdzieś zapowietrzona to ta operacja powinna pomóc przepchnąć ten bąbel powietrza i podłogówka powinna po jakimś czasie zacząć grzać. Jeśli to nie pomoże i grzejnik będzie ciepły a podłogówka nadal zimna to pozostanie Ci jedynie zakup kałacha i rozmowa z instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 23.10.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ja osobiście jestem zwolennikiem systemów ze sterowaniem temperatury w każdym z pomieszczeń gdyż taki system reaguje na takie rzeczy o których piszesz. System bez sterowania niestety w ogóle nie zareaguje i efektem będzie przegrzanie pomieszczeń. Przeczytaj to co napisałem w poprzednim poście, i wytłumacz mi, dlaczego efektem braku systemu musi być przegrzanie pomieszczeń. Przy prawidłowo obliczonej podłogówce oczywiście że nie ma mowy o jakimkolwiek przegrzaniu pomieszczeń. Mnie jednak przyszła pewna ( nazwę to ) zachcianka do głowy a mianowicie nagła chęć zmiany temp. w wybranym pomieszczeniu. Jeżeli założymy brak sterowania w poszczególnych pomieszczeniach to niestety sterując globalną temperaturą na sterowniku zmienimy ja w całym domu. Jeśli jednak mamy sterowanie poszczególnymi pętlami - pomieszczeniami to mamy możliwość regulacji temp. indywidualnie dla pomieszczenia. Może nasz kolega się nieprecyzyjnie wyraził i o taki wariant mu się rozchodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts