Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I jeszcze to może być interesujące:

If night setback is used with floor heating, it is recommended

to use boost heating in the reheat period in the morning to increase

the performance. Reheating using a floor heating system

must start earlier in the morning (than with a warm air system),

however, the system can then be turned off earlier in the evening.

Due to the improved comfort when using individual room

control and the possible energy savings, the installation of

individual room temperature controls is recommended. Individual

room controls are required for all types of heating systems

in many European countries.

Besides the energy benefits, it is essential for thermal comfort

for occupants to be able to individually adjust the temperature

setpoint from room to room. Energy savings from

using night setback in residential buildings is relatively low

due to the high thermal insulation standard in new houses.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze to może być interesujące:

If night setback is used with floor heating, it is recommended

to use boost heating in the reheat period in the morning to increase

the performance. Reheating using a floor heating system

must start earlier in the morning (than with a warm air system),

however, the system can then be turned off earlier in the evening.

Due to the improved comfort when using individual room

control and the possible energy savings, the installation of

individual room temperature controls is recommended. Individual

room controls are required for all types of heating systems

in many European countries.

Besides the energy benefits, it is essential for thermal comfort

for occupants to be able to individually adjust the temperature

setpoint from room to room. Energy savings from

using night setback in residential buildings is relatively low

due to the high thermal insulation standard in new houses.

Zwłaszcza wytłuszczony fragment :lol: :lol: :lol:

W wolnym tłumaczeniu :

Oszczędności energii przy zastosowaniu obniżenia nocnego temperatury w budynkach mieszkalnych są stosunkowo niewielkie ze względu na dobrą izolację termiczną nowych domów.

nie prawda,

RTL jest połaczony dobrze,

wyobraź sobnie że tak też można

Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy w temacie .... oczywiście że RTL można połączyć z grzejnikiem, jasne, zrobić wszystko można jeśli jest to fizycznie wykonalne. Tylko po co. Moim zdaniem nie ma to sensu zakładając że podłogówka ma być głównym źródłem zasilania i pokrywa całe zapotrzebowanie na ciepło a grzejnik włącza się jedynie jak chce się łazienkę dość szybko dogrzać krótkotrwale lub wysuszyć ręczniki. Nie wyobrażam sobie sytuacji bym musiał mieć włączony grzejnik bo inaczej podłogówka mi grzać nie będzie. Poza tym w schematach zazwyczaj RTL widziałem jako odrębną pętlę a jeśli już nawet praktykuje się z różnych względów podłączanie podłogówki na RTL'u pod grzejnik to ja uważam to jako błąd z tego względu że podłączenie tych dwóch rzeczy osobno-niezależnie daje zdecydowanie lepsze możliwości nie wspominając o wyższym komforcie. Mam nadzieję że przyznasz mi rację.

Może wtrącę swoje trzy grosze do tematu podłogówki sterowanej centaralnie bądź sterowanej oddzielnie w każdym pomieszczeniu.

Kilka faktów jest poza dyskusją.

Samoregulacja w przypadki ogrzewania podłogowego jest tym efektywniejsza, im mniej ciepła potrzebuje dom, co przekłada się na różnicę temperatury między powietrzem i powierzchnią podłogi i powietrzem a wodą w obiegu.

Im ta różnica mniejsza tym samoregulacja jest efektywniejsza.

Z podanych przykładów wynika, że utrata komfortu urzytkowania pomieszczenia z podłogówką bez sterowania w pokoju z powodu tego, że podłogówka nadmiernie nagrzeje pomieszczenie jest bardzo mało prawdopodobna.

Można też zaryzykować stwierdzenie, że w tym przypadku sterowanie niewiele pomaga, bo bezwładność takiego systemu grzewczego sprawia że sterowanie jest mało skuteczne. Można to porównać do slalomu tankowcem.

Z tego samego powodu, mniej efektywne jest na przyklad obniżanie temperatury na noc.

Jest drugi aspekt sterowania podłogówką w każdym pokoju. Z cytowanego dokumentu wynika, że sterowanie daje wymierne oszczędności. Należy to jednak przedstawić w odpowiednim kontekście. Oszczędności procentowo są tym większe, im mniej ciepła odbiera dom. Czyli można osiągnąć nawet 30% oszczędności, jednak należy pamiętać o tym, że to jest 30% od wybitnie małego rachunku. Typowe oszczędności to powiedzmy 15% dla przeciętnie ocieplonego domu. To należy zestawić z kosztami wykonania bardziej skomplikowanej instalacji.

Jest jeszcze jedna strona takiego sterowania - urzytkowa. Bez sterowników w każdym pokoju temperatury w całym domu są za sobą powiązane. Powiedzmy że lubimy w domu 20 stopni, ale powiększyła sie nam rodzina i jeden pokój chcielibyśmy mieć cieplejszy, żeby bobasa bez stresu przewijać itp.

Albo jeden pokój ma być w planach sypialnią dla gości i tam warto by ogrzewanie ograniczać, jak nikt tam nie sypia.

Inny przypadek, jeden pokój narożny od północy jest chłodniejszy niż powinien. Błąd w projekcie, ale teraz trzeba z tym żyć.

Powiedzmy, że podnieść temperaturę jest dość łatwo, wystarczy dodatkowe żródło ciepła. Z obniżeniem już jest dużo gorzej.

Bez sterowników w każdym pokoju temperatury w całym domu są za sobą powiązane. Powiedzmy że lubimy w domu 20 stopni, ale powiększyła sie nam rodzina i jeden pokój chcielibyśmy mieć cieplejszy, żeby bobasa bez stresu przewijać itp.

Albo jeden pokój ma być w planach sypialnią dla gości i tam warto by ogrzewanie ograniczać, jak nikt tam nie sypia.

Inny przypadek, jeden pokój narożny od północy jest chłodniejszy niż powinien. Błąd w projekcie, ale teraz trzeba z tym żyć.

Powiedzmy, że podnieść temperaturę jest dość łatwo, wystarczy dodatkowe żródło ciepła. Z obniżeniem już jest dużo gorzej.

Z obniżeniem też nie będzie problemu, jeżeli pętle ogrzewania podłogowego obejmują poszczególne pomieszczenia. Oczywiście jeśli mówiny o obniżeniu temperatury w dłuższym okresie czasu (bo jak napisałeś wyżej w cyklu dobowym takie sterowanie jest i tak mało efektywne). Wystarczy przydławić przepływ w pętli obejmującej to pomieszczenie lub nawet ją całkowicie odciąć.

Oczywiście nie dyskutowalibyśmy tu o rezygnacji z układu oddzielnej regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, gdyby koszt urządzeń z tym związanych była rzędu 100-200 zł na jedno pomieszczenie, ale jest on co najmniej kilkukrotnie wyższy (dla całego dobrze ocieplonego domu porównywalny z kosztem jego ogrzewania przez cały sezon grzewczy).

Hm... wczesniej odnioslem wrazenie ze niewskazane sa regulatory pokojowe np. z elektrozaworami.

Teraz wychodzi na to ze sa tylko nieoplacalne, a jesli ja chce wydac te kase to zaszkodzi to instalacji czy nie?

Regulacja jak wspomnial "jkrzyz" jest w wielu sytuacjach wskazana, pomijajac kwestie cen, robic automatyke w kazdym pomieszczeniu czy nie?

Pzdr.

Bez sterowników w każdym pokoju temperatury w całym domu są za sobą powiązane. Powiedzmy że lubimy w domu 20 stopni, ale powiększyła sie nam rodzina i jeden pokój chcielibyśmy mieć cieplejszy, żeby bobasa bez stresu przewijać itp.

Z obniżeniem też nie będzie problemu, jeżeli pętle ogrzewania podłogowego obejmują poszczególne pomieszczenia. Oczywiście jeśli mówiny o obniżeniu temperatury w dłuższym okresie czasu (bo jak napisałeś wyżej w cyklu dobowym takie sterowanie jest i tak mało efektywne). Wystarczy przydławić przepływ w pętli obejmującej to pomieszczenie lub nawet ją całkowicie odciąć.

Oczywiście nie dyskutowalibyśmy tu o rezygnacji z układu oddzielnej regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, gdyby koszt urządzeń z tym związanych była rzędu 100-200 zł na jedno pomieszczenie, ale jest on co najmniej kilkukrotnie wyższy (dla całego dobrze ocieplonego domu porównywalny z kosztem jego ogrzewania przez cały sezon grzewczy).

No jakt to? Przecież takie sterowanie to termostat pokojowy (ok. 150zł) i zawór z siłownikiem (ok. 100 zł) na każde pomieszczenie. Czy potrzeba jeszcze coś więcej?

No jakt to? Przecież takie sterowanie to termostat pokojowy (ok. 150zł) i zawór z siłownikiem (ok. 100 zł) na każde pomieszczenie. Czy potrzeba jeszcze coś więcej?
Nie potrzeba nic więcej. Pod warunkiem, że w takiej cenie znajdziesz regulator przystosowany do ogrzewania podłogowego - o odpowiednio długiej charakterystyce czasowej. Tanich regulatorach wyłączy ogrzewanie przy zadanej temperaturze i będzie czekał, aż temperatura w pomieszczeniu spadnie o wartość histerezy (np. 1 st. C). Jednak zanim nagrzeje się ogrzewanie podłogowe temperatura w pomieszczeniu jeszcze spadnie, aby później stopniowo rosnąć. Po wyłączeniu ogrzewania temperatura w pomieszczeniu ciągle jeszcze będzie rosła. Stąd różnice temperatury w pomieszczeniu będą znacznie większe niż wynikające z histerezy sterownika (tym większe im większa jest bezwładność ogrzewania podłogowego).

Nie wiem skąd Ty bierzesz sprzęt i ceny za sterowanie termostatami, ale to co piszesz o koszcie sterowania mija się grubo z prawdą. Do sterowania każdym pokojem potrzebujesz jak napisał mój przedmówca jedynie termo głowicy i termostatu. Poza tym jak napisano w przetłumaczonym przeze mnie artykule oszczędności dzięki zastosowaniu termostatów może sięgnąć 30%, wiec niech każdy sam sobie odpowie na pytanie czy to się opłaca.

Pozdrawiam.

Poza tym jak napisano w przetłumaczonym przeze mnie artykule oszczędności dzięki zastosowaniu termostatów może sięgnąć 30%, wiec niech każdy sam sobie odpowie na pytanie czy to się opłaca.

Pozdrawiam.

Przecież to oczywiste że aby regulatorami zaczędzić należałoby mieć bardzo dynamiczny dom z małą bezwładnością z możliwością ustawiania temp. w zależności od godzin w ciągu dnia, wtedy tak 30-40% oszczędności realne. Ale nie przy podlogowym gdzie się czeka na nagrzanie i się czeka jeszcze na schlooodzenie- to nie da rady.

Dzieje się tak po prostu z możliwości ustawienia różnych temperatur w różnych pomieszczeniach? I wtedy faktycznie prawie bez względu na budynek mozna zaoszczędzić bo po co grzać gdzie nie trzeba.

Tylko, że różne temp. mozna ustawić już w fazie projektu projektując bardzo dokładnie ogrzewanie ale po co się męczyć (?), lepiej dać regulację i dać więcej mocy wszędzie na wszelki wypadek a użytkownik sobie poreguluje gdzie ile chce.

Toć pisałem, że ludzie płaczą kiedy za zimno a nie kiedy za ciepło.

Nikt nie pisze że to jest złe (!) tylko że to nie jedyne dobre rozwiązanie.

Przecież to oczywiste że aby regulatorami zaczędzić należałoby mieć bardzo dynamiczny dom z małą bezwładnością z możliwością ustawiania temp. w zależności od godzin w ciągu dnia, wtedy tak 30-40% oszczędności realne.
To by było jeszcze za mało żeby takie oszczędności uzyskać. Poszczególne pomieszczenia musiałyby być odizolowane pod względem cieplnym. Jeżeli o to nie zadbamy, to z oszczędności nici - obniżenie temperatury w jednym pomieszczeniu spowoduje większe straty w innych :(.

Juz kiedys "pisalem" o tym. Nie jest to rownoznaczne ogrzewaniu podlogowemi i oszczednosci jednak jakies beda, ale moga nie byc takie jak oczekiwane

Wsp. przenikania sciany 11,5cm jest inny niz betonu 5cm w posadzce i nie dziala na nia bezposrednio "cieplo" . wiec jak widac jest roznica,no ale chyba nie bedzie tego nawet 15% :(

Pzdr.

Tylko, że różne temp. mozna ustawić już w fazie projektu projektując bardzo dokładnie ogrzewanie ale po co się męczyć (?), lepiej dać regulację i dać więcej mocy wszędzie na wszelki wypadek a użytkownik sobie poreguluje gdzie ile chce.

Toć pisałem, że ludzie płaczą kiedy za zimno a nie kiedy za ciepło.

I tu trafiles w sedno, nic dodac nic ujac.

mam pytanko...:

co uzyskam skrecajac zaworki na listwie rozdzielczej do petli podlogowki?rozumuje tak: skrecajac zaworek,zmniejszam przeplyw wody w danej petli,zalega woda w niej dluzej i temperatura troche dluzej utrzymuje sie ??jakos to mi nie pasuje,ale...w pokoju ,gdzie skrecilem 2 zaworki,wyrazniej zrobilo sie cieplej....mozliwe to,czy czuje opatrznie????

mam najzwyklejsza listwe z najzwyklejszymi bialymi koreczkami skrecajacymi -dlawiacymi zaworem przeplyw danej petli....

nie prawda,

RTL jest połaczony dobrze,

wyobraź sobnie że tak też można

Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy w temacie .... oczywiście że RTL można połączyć z grzejnikiem, jasne, zrobić wszystko można jeśli jest to fizycznie wykonalne. Tylko po co. Moim zdaniem nie ma to sensu zakładając że podłogówka ma być głównym źródłem zasilania i pokrywa całe zapotrzebowanie na ciepło a grzejnik włącza się jedynie jak chce się łazienkę dość szybko dogrzać krótkotrwale lub wysuszyć ręczniki. Nie wyobrażam sobie sytuacji bym musiał mieć włączony grzejnik bo inaczej podłogówka mi grzać nie będzie. Poza tym w schematach zazwyczaj RTL widziałem jako odrębną pętlę a jeśli już nawet praktykuje się z różnych względów podłączanie podłogówki na RTL'u pod grzejnik to ja uważam to jako błąd z tego względu że podłączenie tych dwóch rzeczy osobno-niezależnie daje zdecydowanie lepsze możliwości nie wspominając o wyższym komforcie. Mam nadzieję że przyznasz mi rację.

http://www.sankom.pl/download/dk/documentation/imi/heimeier/co/zawory%20grzejnikowe/rtl.pdf

Nie potrzeba nic więcej. Pod warunkiem, że w takiej cenie znajdziesz regulator przystosowany do ogrzewania podłogowego - o odpowiednio długiej charakterystyce czasowej. Tanich regulatorach wyłączy ogrzewanie przy zadanej temperaturze i będzie czekał, aż temperatura w pomieszczeniu spadnie o wartość histerezy (np. 1 st. C). Jednak zanim nagrzeje się ogrzewanie podłogowe temperatura w pomieszczeniu jeszcze spadnie, aby później stopniowo rosnąć. Po wyłączeniu ogrzewania temperatura w pomieszczeniu ciągle jeszcze będzie rosła. Stąd różnice temperatury w pomieszczeniu będą znacznie większe niż wynikające z histerezy sterownika (tym większe im większa jest bezwładność ogrzewania podłogowego).

Rozwiązuje się to w bardzo prosty sposób umieszczając czujnik temperatury blisko podłogi, co zmniejsza histerezę. Minimalnie drożej robi się to termostatem z dwoma czujnikami - jeden na "normalnej" wysokosci, drugi w podłodze.

Można oczywiście zastosować termostat PID, najlepiej samouczący, ale walka o ten 1C wahań temperatury nie ma sensu.

Termostat " o odpowiednio długiej charakterystyce czasowej" - co to za cudo???

Można oczywiście zastosować termostat PID, najlepiej samouczący, ale walka o ten 1C wahań temperatury nie ma sensu.

Termostat " o odpowiednio długiej charakterystyce czasowej" - co to za cudo???

Właśnie to o czym piszesz ;). Tylko ciekawe ile osób na Forum wie "z czym to się je" ?

witam. mam prosbę o wyjasnienie "jak to dziala"?

mam mieć ;)termostaty na wyjsciu z kazdej pętli podłogówki.

czy pozwalają one na zmniejszenie lub zwięszenie temp w danym pomieszczeniu? a pomieszczen /pętli/ jest 10.

dlaczego analogia do termostatu na kaloryferze nie jest uprawniona?

jakie są róznice?

witam. mam prosbę o wyjasnienie "jak to dziala"?

mam mieć ;)termostaty na wyjsciu z kazdej pętli podłogówki.

Na każdą pętlę powinien być zawór z siłownikiem elektrycznym, a na każde pomieszczenie termostat sterujący wszystkimi pętlami w ty pomieszczeniu poprzez siłowniki i zawory.

czy pozwalają one na zmniejszenie lub zwięszenie temp w danym pomieszczeniu? a pomieszczen /pętli/ jest 10.

Tak. Chyba że są pętle obejmujące więcej niż 1 pomieszczenie - wtedy nie.

dlaczego analogia do termostatu na kaloryferze nie jest uprawniona?

jakie są róznice?

To jest to samo co termostat na kaloryferze tylko trochę inaczej i z kilku kawałków.