Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam kogoś kto profesjonalnie zaprojektuje i wykona podłogówkę,parter i poddasze, razem około 220m.Ogrzewanie PC. Budynek, stan surowy zamknięty, inst. ele. Miasto Sieradz

Rozmawiałem juz z firmami, rozbieżności tech. w wykonaniu są b. duże, każdy mówi co innego

Proszę o kontakt lub namiary.

Witam.

Jeżeli szukasz podłogówki z termostatami w każdym głównym pomieszczeniu i z gwarancją na temperatury oraz 50 lat gwarancji na rury w podłodze to podeślij nr telefonu prywatną wiadomością.

Czy potrafisz też zagwarantować odpowiednio wysoki współczynnik COP pompy ciepła współpracującej z tym ogrzewaniem podłogowym ?

Witam!

Mam pytanie odnośnie programowania układu grzewczego.

W całym domu mamy niskotemperaturowe ogrzewanie. Źródłem ciepła jest kondensat Vaillanta z podłaczoną pogodówką (calormatic 430). Każde pomieszczenie jest na osobnym obiegu, każde ma swój termostat połączony z siłownikiem. Będzie to pierwszy sezon grzewczy, więc chciałam zasięgnąć praktycznych porad. Czy ze względu na dużą bezwładność ma sens programowanie czasu grzania, czy lepiej gdy będzie stałe ustawienie?

Na wiedzę (autoryzowanego :-? ) serwisanta nie mam co liczyć, bo uruchamiając piec, tłumaczył jaki błąd zrobiłam robiąc podłogówkę :lol:

Liczę na Waszą wiedzę, doświadczenie i dobre rady :wink:

Czy potrafisz też zagwarantować odpowiednio wysoki współczynnik COP pompy ciepła współpracującej z tym ogrzewaniem podłogowym ?

W tym momencie nie zajmuję się jeszcze pompami. Po wyliczeniu utrat ciepła jestem w stanie wyliczyć klientowi ile potrzebuje KW energii dla ogrzewania podłogowego. Resztą zajmują się ludzie od pomp - to oni dostarczają i instalują pompę, która poradzi sobie z wyliczonym zapotrzebowaniem na ciepło + CWU. Jeżeli źródło ciepłą, którym nie jest jak wiesz ogrzewanie podłogowe tylko PC dostarczy tyle energii ile jest wymagane, to nie będzie problemów. Oczywiste, że nie będę gwarantował wydajności pompy ciepła instalowanych przez inną firmę tylko wydajność mojego ogrzewania.

Czy ludzie produkujący żarówki gwarantują Ci że będziesz miał prąd w domu??

Witam!

Mam pytanie odnośnie programowania układu grzewczego.

W całym domu mamy niskotemperaturowe ogrzewanie. Źródłem ciepła jest kondensat Vaillanta z podłaczoną pogodówką (calormatic 430). Każde pomieszczenie jest na osobnym obiegu, każde ma swój termostat połączony z siłownikiem. Będzie to pierwszy sezon grzewczy, więc chciałam zasięgnąć praktycznych porad. Czy ze względu na dużą bezwładność ma sens programowanie czasu grzania, czy lepiej gdy będzie stałe ustawienie?

Na wiedzę (autoryzowanego :-? ) serwisanta nie mam co liczyć, bo uruchamiając piec, tłumaczył jaki błąd zrobiłam robiąc podłogówkę :lol:

Liczę na Waszą wiedzę, doświadczenie i dobre rady :wink:

Witam.

Od ponad 4 lat zajmuję się ogrzewaniem podłogowym z termostatami. Z doświadczenia swojego i klientów wiem, że najlepiej jest wykorzystać możliwości jakie daje sterowanie i ustawić sobie okres nagrzewania od np. 2-3h zanim domownicy wstają a wyłączyć mniej więcej 2-3 h zanim wszyscy idą spać. Dzięki bezwładności domownicy raczej nie odczują różnicy a wyjdzie Ci taniej jeśli chodzi o opłaty. No chyba, że używa się elektryki do ogrzewania, wtedy grzeje się w trakcie tańszej taryfy.

P.S. Jak zaczynasz nagrzewanie domu to ustawiasz na grzanie ciągłe oczywiście. Najlepiej jest codziennie zwiększać temperaturę wody w podłogówce. Zaczynasz od 20oC i o 2 stopnie codziennie do góry aż dojdziesz do temperatury jaka powinna być wg projektu w podłodze. Zapobiega to mikropęknięciom w podłodze gdyż podłoga nie rozszerza się tak gwałtownie za pierwszym razem. Najlepiej jest zrobić to po miesiącu od położenia wylewki zanim zajmiesz się wykończeniem podłóg.

Pozdrawiam.

P.S. Jak zaczynasz nagrzewanie domu to ustawiasz na grzanie ciągłe oczywiście. Najlepiej jest codziennie zwiększać temperaturę wody w podłogówce. Zaczynasz od 20oC i o 2 stopnie codziennie do góry aż dojdziesz do temperatury jaka powinna być wg projektu w podłodze. Zapobiega to mikropęknięciom w podłodze gdyż podłoga nie rozszerza się tak gwałtownie za pierwszym razem.

wiesz.....

jednak za mało zajmowałeś się podłogówką,

to co opisałeś wyżej,

nawywa się wygrzewaniem podłogówki i powinno się to robić conajmniej 28 dni po wylewkach,

a nie tak jak Ty sugerujesz już po zamieszkaniu i wykończeniu podlóg,

a robi się to po to żeby to co ma pęknąć, pękło i nie spowodowało ewentualnych zniszczeń położónej już ceramiki na podłodze,

a mikropęknięciami się nie przejmuj :roll:

W tym momencie nie zajmuję się jeszcze pompami. Po wyliczeniu utrat ciepła jestem w stanie wyliczyć klientowi ile potrzebuje KW energii dla ogrzewania podłogowego. Resztą zajmują się ludzie od pomp - to oni dostarczają i instalują pompę, która poradzi sobie z wyliczonym zapotrzebowaniem na ciepło + CWU. Jeżeli źródło ciepłą, którym nie jest jak wiesz ogrzewanie podłogowe tylko PC dostarczy tyle energii ile jest wymagane, to nie będzie problemów. Oczywiste, że nie będę gwarantował wydajności pompy ciepła instalowanych przez inną firmę tylko wydajność mojego ogrzewania.

Sęk w tym, że do współpracy z pompą ciepła potrzeba trochę innej podłogówki. Powinna być zaprojektowana na różnicę temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem nie większą niż 5 st. C. Aby przy takiej róznicy temperatur przekazać odpowiednią moc przez podłogówkę przepływa oczywiście więcej wody grzewczej, a to z kolei wiąże się albo z większym przekrojem rur (np. 20mm zamiast 16mm) lub zmniejszeniem rozstawu między rurkami.

Jeszcze jedno - poszczególne pętle powinny być o zbliżonej długości - pozwoli to na łatwe zrównoważenie hydrauliczne instalacji.

Stosowanie rozdzielacza z mieszaczem i pompą obiegową (powszechne przy wysokotemperaturowym źródle ciepła) można sobie darować. Co najwyżej na poszczególnych pętlach można zainstalować siłowniki pozwalające na ich odcięcie (za pomocą termostatu pokojowego). Całość może działać na jednej pompie obiegowej (przy małej instalacji, przy większej może okazać się konieczna większa ilość pomp obiegowych).

W przypadku wykorzystania tej samej pompy ciepła do podgrzewania ciepłej wody na czas jej podgrzewu ciepło jest przekierowywane do podgrzewacza (zaworem trójdrogowym).

Taki układ ogrzewania podłogowego pozwala na pracę pompy ciepła z maksymalną sprawnością, jest dużo tańszy i prostszy w wykonaniu. Ma tylko jedną wadę - nie będzie poprawnie pracował z wysokotemperaturowym źródłem ciepła (wyjątkiem jest tu kocioł elektryczny z możliwością regulacji mocy), no chyba, że uzupełnimy układ o mieszacz termostatyczny.

Sterowanie pompy ciepła realizowane jest w takim układzie przy pomocy regulatora pogodowego.

P.S. Jak zaczynasz nagrzewanie domu to ustawiasz na grzanie ciągłe oczywiście. Najlepiej jest codziennie zwiększać temperaturę wody w podłogówce. Zaczynasz od 20oC i o 2 stopnie codziennie do góry aż dojdziesz do temperatury jaka powinna być wg projektu w podłodze. Zapobiega to mikropęknięciom w podłodze gdyż podłoga nie rozszerza się tak gwałtownie za pierwszym razem.

wiesz.....

jednak za mało zajmowałeś się podłogówką,

to co opisałeś wyżej,

nawywa się wygrzewaniem podłogówki i powinno się to robić conajmniej 28 dni po wylewkach,

a nie tak jak Ty sugerujesz już po zamieszkaniu i wykończeniu podlóg,

a robi się to po to żeby to co ma pęknąć, pękło i nie spowodowało ewentualnych zniszczeń położónej już ceramiki na podłodze,

a mikropęknięciami się nie przejmuj :roll:

Fakt, że lepiej zrobić to przed położeniem płytek i co najmniej miesiąc po wylewce, ale jak byś nie zauważył, osoba która przygotowuje się do pierwszego włączenia podłogówki nie napisała nic o wygrzewaniu podłogi - po prostu nie wiem czy miało miejsce, więc jest to tylko sugestia, która może oszczędzić kłopotu użytkownikowi. Poza tym nie napisałem tego żeby się wymądrzać i rzucać terminami tylko, żeby zostać zrozumiany bez problemu, no ale widzę że nie mogłeś się powstrzymać, żeby dodać swoje dobrze znane już 3 grosze :) .

Przy dobrze wykonanej podłogówce raczej nic nie pęka. Miałeś kiedyś do czynienia z inżynierią materiałową ?? Wszystkie pęknięcia zaczynają się od mikropęknięć, które same osłabiają wytrzymałość podłogi. Jeżeli podłoga ma miejsce na rozszerzenie się podczas gdy jest nagrzewana i nagrzewanie jest stopniowe, raczej nic nie pęka pod warunkiem, że grubość warstwy np. betonowej jest co najmniej 35mm od góry rury do końca powierzchni wylewki. Dla ceramiki zalecane jest również stosowanie kraty zbrojeniowej w podłodze co zapobiega jakkolwiek bardzo rzadkiemu pękaniu lub odchodzeniu płytek.

Jeżeli powierzchnia podłogówki jest duża w jednym pomieszczeniu np. w wypadku: centrum handlowego, banku, szkoły, zakładu produkcyjnego, dużego biura itp. celowo wywołuje się pęknięcia w zaplanowanych miejscach, aby podłoga miała miejsce na rozszerzanie się.

... Poza tym nie napisałem tego żeby się wymądrzać i rzucać terminami tylko, żeby zostać zrozumiany bez problemu....

Zaprzeczenie, zaprzeczenia :o :lol:

... Miałeś kiedyś do czynienia z inżynierią materiałową ?? Wszystkie pęknięcia zaczynają się od mikropęknięć.......

Panie Profesorze - może troche skromniej 8)

Sęk w tym, że do współpracy z pompą ciepła potrzeba trochę innej podłogówki. Powinna być zaprojektowana na różnicę temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem nie większą niż 5 st. C. Aby przy takiej róznicy temperatur przekazać odpowiednią moc przez podłogówkę przepływa oczywiście więcej wody grzewczej, a to z kolei wiąże się albo z większym przekrojem rur (np. 20mm zamiast 16mm) lub zmniejszeniem rozstawu między rurkami.

Jeszcze jedno - poszczególne pętle powinny być o zbliżonej długości - pozwoli to na łatwe zrównoważenie hydrauliczne instalacji.

Stosowanie rozdzielacza z mieszaczem i pompą obiegową (powszechne przy wysokotemperaturowym źródle ciepła) można sobie darować. Co najwyżej na poszczególnych pętlach można zainstalować siłowniki pozwalające na ich odcięcie (za pomocą termostatu pokojowego). Całość może działać na jednej pompie obiegowej (przy małej instalacji, przy większej może okazać się konieczna większa ilość pomp obiegowych).

W przypadku wykorzystania tej samej pompy ciepła do podgrzewania ciepłej wody na czas jej podgrzewu ciepło jest przekierowywane do podgrzewacza (zaworem trójdrogowym).

Taki układ ogrzewania podłogowego pozwala na pracę pompy ciepła z maksymalną sprawnością, jest dużo tańszy i prostszy w wykonaniu. Ma tylko jedną wadę - nie będzie poprawnie pracował z wysokotemperaturowym źródłem ciepła (wyjątkiem jest tu kocioł elektryczny z możliwością regulacji mocy), no chyba, że uzupełnimy układ o mieszacz termostatyczny.

Sterowanie pompy ciepła realizowane jest w takim układzie przy pomocy regulatora pogodowego.

Witam.

W mojej 4roletniej "karierze" więcej niż połowa systemów, które zaprojektowałem zasilane jest pompą ciepłą. Generalnie zgodzę się z tym co piszesz. Fakt, rozdzielacz może być bez pompy jakkolwiek może być również z pompą, wtedy nie masz problemu z dłuższymi i krótszymi pętlami. Zazwyczaj w takich systemach CWU ma pierwszeństwo i kiedy sterownik przyłącza system na grzanie ciepłej wody odcina ogrzewanie domu.

Pozdrawiam.

... Poza tym nie napisałem tego żeby się wymądrzać i rzucać terminami tylko, żeby zostać zrozumiany bez problemu....

Zaprzeczenie, zaprzeczenia :o :lol:

... Miałeś kiedyś do czynienia z inżynierią materiałową ?? Wszystkie pęknięcia zaczynają się od mikropęknięć.......

Panie Profesorze - może troche skromniej 8)

A już myślałem, że porzuciłeś nasze forum :p a tu proszę jaki comeback :D

wiesz, w sumie mnie to nie przeszkadza że piszesz na forum,

gorsze jest w tym to że piszesz półprawdy,

wiesz że gdzieś dzwioni,

nie wiesz gdzie, :roll:

coś tej podłogówki liznąłeś ale nie do końca,

albo nie potrafisz tego co wiesz przekazać w taki sposób żebyś mógł obronić swoje racje,

najgorsze jest to że kreując się na fachowca który ostrogi zdobywał w UK, mącisz w głowach ludziom którzy weszli na to forum żeby się coś dowiedzieć,

i oczekują rzetelnej wiedzy,

mówienie półprawd lub przekazywanie informacji w taki sposób że nie wyjaśniasz komuś wszystkiego to jest najgorsze co może być,

nie wiem czy Ty też zaobserwowałeś pewnego rodzaju prawidłowość,

ludzie nie pytają się fachowców o pomoc w rozwiązaniu problemu,

oni zasięgają opinii na forum,

a tutaj już nie raz czytałem tak kosmiczne bzdury które są przekazywane przez doradcę z olbrzymią pewnością i co najgorsze brane za dobrą monetę przez szukającego pomocy,

nie podejrzewam Cię o celowe wprowadzanie kogoś w błąd,

ale takie niestety mogą być efekty Twojego pisania,

przemyśl to co napisałlem,

warto, :roll:

To co "1950" ma na mysli to moze wlasnie min. to, ze okresliles jako "celowe spekania wylewki", a gdybys napisal po prostu dylatacje-szczeliny dylatacyjne to wszyscy (wiekszosc) od razu wiedzialaby o co chodzi -pewnie wiekszoac i tak wie, ale ... No wlasnie, pozostaje niedomowienie. Ja nie chce sie czepiac i nie zamierzam, tak tylko w woli scislosci

Pzdr.

wiesz, w sumie mnie to nie przeszkadza że piszesz na forum,

gorsze jest w tym to że piszesz półprawdy,

wiesz że gdzieś dzwioni,

nie wiesz gdzie, :roll:

coś tej podłogówki liznąłeś ale nie do końca,

albo nie potrafisz tego co wiesz przekazać w taki sposób żebyś mógł obronić swoje racje,

najgorsze jest to że kreując się na fachowca który ostrogi zdobywał w UK, mącisz w głowach ludziom którzy weszli na to forum żeby się coś dowiedzieć,

i oczekują rzetelnej wiedzy,

mówienie półprawd lub przekazywanie informacji w taki sposób że nie wyjaśniasz komuś wszystkiego to jest najgorsze co może być,

nie wiem czy Ty też zaobserwowałeś pewnego rodzaju prawidłowość,

ludzie nie pytają się fachowców o pomoc w rozwiązaniu problemu,

oni zasięgają opinii na forum,

a tutaj już nie raz czytałem tak kosmiczne bzdury które są przekazywane przez doradcę z olbrzymią pewnością i co najgorsze brane za dobrą monetę przez szukającego pomocy,

nie podejrzewam Cię o celowe wprowadzanie kogoś w błąd,

ale takie niestety mogą być efekty Twojego pisania,

przemyśl to co napisałlem,

warto, :roll:

Surowa krytyka. Post o którym piszesz miał być odpowiedzią konkretnej osobie nie radą dla wszystkich, ale przeedytuje go żebyś spał spokojnie.

To przy duzych powierzchniach nie robi sie juz dylatacji? :lol: :wink: :roll:

Pzdr.

Obok gwarantowanych temperatur gwarantuje celowe pęknięcia ;) :lol:

A tak w ogóle to on jest zajebistym fachowcem bo daje gwarancję na temperatury :lol:

pzdr

Widzę, że szczelina dylatacyjna jest dla Ciebie terminem, którego jeszcze nie zgłębiłeś. Napisałem tak bo nie każdy nowy czytelnik forum wie co to jest dylatacja.

Widzę, że szczelina dylatacyjna jest dla Ciebie terminem, którego jeszcze nie zgłębiłeś. Napisałem tak bo nie każdy nowy czytelnik forum wie co to jest dylatacja.

Szanowny Panie Profesorze, to, że kwestionujesz fakt, że niestety (niestety dla Ciebie) są na tym Forum osoby, których wiedza nie tylko dorównuje Twojej, ale bardzo często ją znacznie przewyższa, (że z braku złośliwości nie wspomnę o posiadanym doświadczeniu) to jest w miarę normalne dla "pistoletów". Ale Ty obrażasz resztę czytających mając ich za (jak to mawiał jeden Chorwat) bezrozumnych debili.

Powinien Pan się wstydzić, Panie Profesorze.