cieszynianka 09.11.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedzi Nie wiem tylko o co chodzi z tym jednoobiegowym sterownikiem, bo nie mogę go zlokalizować myślami. Co do odległości rurek, to raczej nie mam obaw, bo w niektórych pomieszczeniach (tam, gdzie chcę mieć baaaaardzo ciepło) kazałam zagęścić rurki w stosunku do projektu, żeby mieć zapas mocy Obecnie krzywą mam ustawioną na 0,8, ale tak, jak piszesz, będę musiała z tym poeksperymentować. Na razie będzie to grzanie na pół gwizdka i wtedy gdy spadnie na dworze temperatura, bo jeszcze się nie wprowadzamy (już nie mogę się doczekać ) Pozdrawiam i chętnie przyjmę dalsze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.11.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedzi Nie wiem tylko o co chodzi z tym jednoobiegowym sterownikiem, bo nie mogę go zlokalizować myślami. ... Może wyraziłem się nieprecyzyjnie ale chodzi o ten sterownik który masz na kotle który to steruje jednym obwodem-obiegiem CO. Ja mam taki który obsługuje dwa, czyli idąc spać odcinam grzanie na cały salon ( dół ) a grzeję sobie drugim obiegiem w sypialni u góry gdzie śpię . Nie każdemu by to odpowiadało bo niektórzy do spania lubią 18 st i mniej, ja zdecydowanie muszę mieć powyżej 20 . W razie pytań służę jeśli tylko będę w stanie pomóc. W sumie to dla pewności mogłabyś pogadać bardziej szczegółowo z VPS'em na priva , na pewno pomoże bo to bardzo uprzejmy facet, mnie też pomógł. Do tego zna na wylot sterowniki Vaillanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 10.11.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 my zastanwaialiśmy się nad ogrzewaniem podłogowym ale nasz hydraulik twierdzi ze przy kotle na wszyystko tzn tego bez podajnika podlogówka niema zabardzoo sensu gdyż dłigo się na rzewa a taki kocioł niechodzi cały czas trzeba go często wylączać.czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.11.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 kocioł bez podajnika i podłogóka to naprawdę niezbyt fortunne rozwiązanie, no może gdyby zastosował burfor, ale moim zdaniem jest to przerost formy nad treścią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 10.11.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedź Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jaki jest ten mój sterownik i iloma obwodami może sterować, bo serwisant, który go podłączał stwierdził, ze widzi go pierwszy raz Muszę zapoznać sie dokładnie z instrukcją a w razie potrzeby skorzystam z Twojej rady i poproszę o pomoc wskazanego przez Ciebie Forumowicza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin__ 13.11.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 witam, zaczęłam czytać temat, ale chyba dla mnie jako kobiety jest on nie do przejścia niemniej jednak mam pytanie co do wygrzewania podłogówki (jeśli już takie pytanie padło wceśniej to sorki), w czerwcu zrobiliśmy wylewki a dopiero około połowy listopada będziemy mieli podłączony gaz i dopiero wtedy możemy ją "odpalić", czy po 5 miesiacach wygrzewanie podłogówki robi się tak samo jak miesiąc od wylewek? czy ja mogę już założyć że jastrych jest na wysuszony i od razu ustawić ją na docelową temperaturę? jeżeli są to głupie pytania to wybaczcie, ale ja nigdzie nie mogę znaleść nic na ten temat Zdecydowanie polecam wygrzewanie jak byś robiła to po miesiącu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 14.11.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 witam, zaczęłam czytać temat, ale chyba dla mnie jako kobiety jest on nie do przejścia niemniej jednak mam pytanie co do wygrzewania podłogówki (jeśli już takie pytanie padło wceśniej to sorki), w czerwcu zrobiliśmy wylewki a dopiero około połowy listopada będziemy mieli podłączony gaz i dopiero wtedy możemy ją "odpalić", czy po 5 miesiacach wygrzewanie podłogówki robi się tak samo jak miesiąc od wylewek? czy ja mogę już założyć że jastrych jest na wysuszony i od razu ustawić ją na docelową temperaturę? jeżeli są to głupie pytania to wybaczcie, ale ja nigdzie nie mogę znaleść nic na ten temat Zdecydowanie polecam wygrzewanie jak byś robiła to po miesiącu. Pozdrawiam. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zitka 16.11.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Witam, jestem na etapie wyboru CO, poważnie zastanawiam się nad ogrzewaniem całego domu podłogówką. Czy będzie to dobry wbór? Dom jest parterowy o powierzchni użytkowej ok 130m2. Jakie były by ewentualne minusy tej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.11.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 same minusy, komfort i oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin__ 18.11.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam, jestem na etapie wyboru CO, poważnie zastanawiam się nad ogrzewaniem całego domu podłogówką. Czy będzie to dobry wbór? Dom jest parterowy o powierzchni użytkowej ok 130m2. Jakie były by ewentualne minusy tej inwestycji? Witam. Moim zdaniem warto się zastanowić nad podłogówką. Minus to fakt, że koszt podłogówki może być wyższy od kaloryferów, ale ogrzewanie podłogowe ma dużo zalet - dużo więcej niż kaloryfery. Radzę przeczytać ten temat od początku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.11.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jakie były by ewentualne minusy tej inwestycji?Mogę wskazać na jeden - przymocowanie kasy pancernej do podłogi będzie problemem . Miałem okazję widzieć taki przypadek. Chłopaki instalujący pokaźny sejf, chcieli przymocować go do posadzki na kołki rozporowe, nie zastanawiając się na tym, że w podłodze są rurki. Ich zapał ostudziła fontanna wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 18.11.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Mam pytanie do znawców tematu. Mój instalator zaproponował do wykonania podłogówki produkty Uponor-a. Czy macie wiedze na temat jakości w/w produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin__ 19.11.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam pytanie do znawców tematu. Mój instalator zaproponował do wykonania podłogówki produkty Uponor-a. Czy macie wiedze na temat jakości w/w produktów. Moze warto popytać producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.11.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam pytanie do znawców tematu. Mój instalator zaproponował do wykonania podłogówki produkty Uponor-a. Czy macie wiedze na temat jakości w/w produktów. renomowany producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 20.11.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam, Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach? Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek. Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.11.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Póki nie masz ocieplenia stropu to możesz się spodziewać bardzo dużych strat ciepła!Ja eksperymentowałem z OZC i jak odjąłem styropian ze ścian to niewiele gorzej wyszło ale jak odjąłem ze stropu wełnę to zapotrzebowanie drastycznie wzrosło! Poza tym dom pewnie nowy i przez pierwszy sezon jest jeszcze dużo wilgoci technologicznej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 20.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam, Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach? Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek. Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min Ja ma na zasilaniu około 30-32 stopni, w domu jest jakieś 16-18 stopni przy pouchylanych oknach (suszenie) Temperatura podłogi to jakieś 21stopni. Jażeli masz sterowanie kotłą od temepratury wody w obiegu, to normalne że bezie ci dłuzej pracował, niż stał w podtrzymaniu, zwłąszcza kiedy masz nieocieplnony strop. Gdybyś regulował pracę kotłą czujnikiem pomieszceniowym, wtedy kociła właczał by sie żadziej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 20.11.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Mam pytanie do znawców tematu. Mój instalator zamierza wykonac podłogówkę na praduktach Uponor-a. Prosze o opinie na temat w/w producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oopl 24.11.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 A Firma KISAN ? http://www.kisan.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.11.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 dobry produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts