Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jednak 1950 dziwię Ci się, ze próbujesz mieszać i nie stać Cię na prostą dla wszystkich odpowiedź w obliczu tak ewidentnej piramidalnej bzdury.Weź pod uwagę, że czytają Cię laicy i Twoja odpowiedź winna być maksymalnie przejrzysta......

Zawiodłem się na Tobie......

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzetelny doradca powinien reagować na wszelkie tak ogólnie sformułowane tezy, mogące wprowadzić czytających w błąd.

Rzetelny doradca formułuje tezy prawdziwe dla maksymalnej ilości konfiguracji i ustawień a nie tezy prawdziwe jedynie dla szczególnego, jednostkowego a często jedynie teoretycznego przypadku.

Pytanie do specjalistów od ogrzewania.

Czy stosując większe zagęszczenie rurek w płycie grzewczej w ogrzewaniu podłogowym wodnym i większy przekrój rurek powiedzmy fi 18 mm, zmniejszymy tym samym bezwładność systemu?

:lol:

No powiedzcie Panowie Witosowi prawdę o bezwładności podlogówki w prostych żołnierskich słowach bez mącenia i opowiadania" "to zależy....."

Jak to jest?

Tak prosto i mozliwie najogólniej....... :p

Nie musisz mi wierzyć ja napisałem to co widze na programatorach. Mam w każdym pokoju i wiem ile czasu dany pokój rząda ogrzewania w czasie doby. I wiecie że w zależności od kierunku wiatru te dane dobowe zmieniają sie.

W czwartek wyglądało to tak.

Przyszedłęm od 10 i zresetowałem wszystkie czasy ogrzewania. Malowałem sobie chacjętę i przy okazji obserwowałem ogrzewanie. Do godziny 19 podłoga włączyła sie 2 razy nabijając czas na programatorze 40 minut. Temperatura jest ustawiona na 15C i jak spadnie do 14,5C to załącza kocioł. Gdy kocioł startuje jeszcze przed palnikiem pokazuje temperaturę wody 18C i zaraz grzeje, dogrzewając wodę do 44 C w układzie wyłacza sie podłoga i kocioł staje. Temperatura 15C nie przekroczyła. Na górze z programatorów wynikało 3,40minut ale to suma wszystkich na jednym było 2,50minut. z tym że tutaj kocioł pracuje inaczej a wygląda to tak Załaczenie na 1 minutę, 2 minuty przerwy, 30 sekund i znowu 2 minuty przerwy, 10 sekund i po jakiejs minucie kocioł stop bo jest już 15C. Czyli na 1,40 pracy palnika pompa pracuje ok 6,40 sekund i wciąga prąd :D Temperatura w obiegu max 48C. Przy niższych temp zewnętrznych i wyższych wewnętrznych nie testowałem bo wtedy odpalam kominek :D Chociaż cały luty grzeje tylko gazem i średnia dobowa wychodzi mi 1,6m3 propanu a mój kocioł w ciągu 1 godziny ciągłej pracy palnika spala 05m3propanu bo sprawdzałem kilkukrotnie a kiedyś spalał 1 kg :D

I taka ciekawostka

Wchodzę do pokoju 15C maluję go sobie 2 godzinki i na koniec pracy mam 17,5C :D tak że jestem fajny grzejnik :D

Wtrącę 3 grosze jako użytkownik systemu mieszanego...

1. Grzejniki szybko nagrzewają pomieszczenie ale "szybko stygną"

2. Podłogówka zaczyna grzać po 1-2h od włączenia kotła

3. Podłogówka przestaje grzać kilka godzin po wyłączeniu kotłw

4. Ciepła podłoga jest rewelacyjna

Moje wnioski?

- można mieć samą podłogówkę ale wymaga to zupełnie odmiennego programowania kotła niż dla grzejników

- podłogówka jest do d...y jeżeli ktoś często wyjeżdża i chce po powrocie szybko nagrać dom

- podłogówka gorzej sprawdzi się przy dużych wahaniach temperatury dzień/noc chyba, że będzie bardzo inteligentnie (drogo...) sterowana

- wniosek główny: polecam system mieszany

No i teraz Panowie widzicie jak na dłoni na podstawie czego siwy z goslawic formułuje swoje tezy.... :D :D

A bez stosownego sprostowania, laik który przeczyta tekst:

takich temperaturach jak teraz mamy podłogówka pracuje 1 godzinę na dobę a grzejniki 5 godzin. To daje mam dodatkowe oszczędności na prądzie i kocioł mniej sie zużywa.

może wziąć go za prawdę objawioną.

Reagujcie Panowie doradcy zawsze a nie tylko wobec niektórych ......

MARKOG pisze:

Nie tyle wierzę co widzę - zmiany w ciągu takiego dnia jak dzis o 1st C to cud. P prostu dobrze ocieplony dom nie reaguje zbyt szybko na "chwilowe" zmiany dzień/noc

Pamiętam co pisaleś w innym wątku: Jak mam za cieplo to po prostu otwieram sobie okna. :lol:

Niezła regulacja temperatury !! :lol: :lol:

Przy wzroście temperatrury na zewnątrz nie ma problemu strat ciepła lecz jest problem właśnie braku strat ciepla przy nadal rozgrzanej, ważącej wiele ton podłodze.

Człowieku nie ciągnij mne za słówka - jak gdzieś chcę to otwieram ale nie robię tego w zimie nawet 1 raz w tygodniu - tylko jak ktoś pali - to było hipotetyczne spostrzeżenie. Zamontuj sobie fixy zamiast okien i reguluj czym chcesz - ja mam klamki to raz na jakiś czas balkon otworze - pies musi jakoś wyjść na ogród.

Wtrącę 3 grosze jako użytkownik systemu mieszanego...

- podłogówka jest do d...y jeżeli ktoś często wyjeżdża i chce po powrocie szybko nagrać dom

- podłogówka gorzej sprawdzi się przy dużych wahaniach temperatury dzień/noc chyba, że będzie bardzo inteligentnie (drogo...) sterowana

-w dzisiejszych czasach można wysłać smsa do pieca zeby zaczął grzać bo wracam za pare godzin

- jeśli jest dobrze zaprojektowana i ma niską temperature to sie sama wyreguluje a wahania nie będą większe niż 1 stopień

u siostry po wichurze 2 dni nie było prądu i temperatura w domu spadła z 21 do 18 stopni

Pozdrawiam

No i teraz Panowie widzicie jak na dłoni na podstawie czego siwy z goslawic formułuje swoje tezy.... :D :D

A bez stosownego sprostowania, laik który przeczyta tekst:

takich temperaturach jak teraz mamy podłogówka pracuje 1 godzinę na dobę a grzejniki 5 godzin. To daje mam dodatkowe oszczędności na prądzie i kocioł mniej sie zużywa.

może wziąć go za prawdę objawioną.

Reagujcie Panowie doradcy zawsze a nie tylko wobec niektórych ......

bogusław Ty to o mało co postępujesz tak jak nasi rządzący, co to wszędzie widzą spiskową teorię dziejów,

jak widzisz siwy wykazał, że to nie bzdura, ale prawda poparta rzetelnymi obserwacjami,

u niego jest tak, u innego będzie inaczej,

a ja nie mam obowiązku latać po całym forum i czytać każdy tekst na temat ogrzewania, chyba, że trafię na herezję w najczystrzej postaci,

poza tym jako najważniejsza osoba w domu, musiałem odkurzyć cały dom, nikt tego nie zrobi lepiej ode mnie:lol:

świadomi użytkownicy tego forum, wiedzą dobrze o tym, że nie należy wierzyć we wszystko to co tutaj jest napisane,

w dzisiejszych czasach można wysłać smsa do pieca zeby zaczął grzać

Prawda... Ale czy nie napisałem:

chyba, że będzie bardzo inteligentnie (drogo...) sterowana

Czyli wszystko kwestią kosztów instalacji...

niekoniecznie drogo - jak masz alarm to można to zrobić za kilkadziesiąt zł

Pozdrawiam

u siostry po wichurze 2 dni nie było prądu i temperatura w domu spadła z 21 do 18 stopni

To świadczy tylko tyle, że ma ciepły dom a nie, że podłogówka jest taka dobra. :wink:

1950 -byleś w tym wątku zaraz po przywoływanej wypowiedzi i pisałeś tylko coś o cudach....

Problemem podłogówki jest jej "mułowatość" i o ile problem niedogrzania

może być strawny to dokuczliwe przegrzanie w porach przejściowych musi nastąpić, chyba, że będziecie zasłaniać szczelnie okna podczas nasłonecznienia.

Nie ma takiego sterowania, które uwzględnia np. zachmurzenie lub jego brak.

Po drugie 1950. Ty jesteś panem koło sześćdziesiątki.

U siebie w domu masz kaloryfery. Nie podłogówkę.

Wiele osób z budujących to młode małżeństwa. Rozwojowe.

Będą miały dzieci. Te dzieci będą raczkować. Długo.

Całymi latami będą się bawiły na podłodze.

Jak myślisz przy ciepłej podlodze będą raczkować szybciej? :roll:

Wpływ podłogówki na organizm dorosłego już opisałem.

Spróbuj się zastanowić jaki u małych dzieci wpływ może mieć grzejąca podłogówka na:

1/. stan błon śluzowych dróg oddechowych,

2/. podatność na infekcje dróg oddechowych,

3/. rozwój chrób alergicznych u dzieci ( twarz podczas raczkowania to 20 cm nad podłogą),

4/. prawidłowy rozwój i reaktywność ośrodka termoregulacyjnego,

Doradzanie to duża odpowiedzialność.........

To świadczy tylko tyle, że ma ciepły dom a nie, że podłogówka jest taka dobra. :wink:

uważasz, że przy ciepłym domu i kaloryferach byłoby tak samo?

właśnie tak mały spadek zawdzięcza podłogówce

Pozdrawiam

Spróbuj się zastanowić jaki u małych dzieci wpływ może mieć grzejąca podłogówka na:

3/. rozwój chrób alergicznych u dzieci ( twarz podczas raczkowania to 20 cm nad podłogą),

przy podłogówce mniejszy niż przy kaloryferach

a wracając do kaloryferów - co zaszkodzi bardziej dziecku raczkującemu - podłoga o temperaturze 25 st czy walniecie głową w kaloryfer? :)

jeszcze może powiedz rodzicom dzieci co mają robić latem jak temperatura gruntu jest mniej więcej taka jak podłogówki

Pozdrawiam