pblochu 25.01.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Pytanie do speców Jaki może mięć opór cieplny podłoga z paneli grubości 12mm na podkładzie z pianki według mnie coś ok 0,06-0,07 Zagoił mnie program OVplan który zawzięcie twierdzi że będzie to ok 0,12 Sprawa dość pilna - siedzę i liczę pętle grzewcze na piechotę cholera coś mnie tknęło żeby sprawdzić obliczenia Help !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 26.01.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ja dzwonim znalazłem panel korkowy 12mm grubości R 0,11parkiet 3 warstwowy 14mm od 0,115- do o,122 Ale co z tym zwykłym laminowanym i podkłademPrzyjąć 0,12???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 26.01.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hej hoop Uważam, że Tamlin ma źle rozwiązany układ zasilania og. podł. zawór trójdrogowy miesza wodę do zadanej temp. wykorzystując wodę z powrotu i dlatego na powrocie ma być zaw. zwrotny aby woda nie poszła od strony kotła na zaw. 3 drog. tylko od strony podłogi . Całe ogrzewanie wykonałem sam . 2 obiegi , 2 pompy, sprzęgło i wszystko super działa Teoretycznie może się tak zdażyć że woda do schłodzenia zasilania pójdzie z kotła zamiast z "podlogi". Poprawcie mnie jeżeli błądzę - przy zamkniętym mieszaczu woda na zasialnie podłogówki idzie w 100% z powrotu? Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 26.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hej Hoop pozwolisz, że wytknę, moim zdaniem, popełnione błędy po pierwsze w tym kotle rezygnacja z zaworu czterodrogowego który ma podnosić temperaturę powrotu to błąd, kto Ci robił pierwsze uruchomienie i podbił gwarancję, Oczywiście polecany przez Viessmanna instalator narysowałem sobie ten schemat, ale nic mi to nie mówi, może pytanie pomocnicze, patrząc od strony kotła co jest pierwsze zasilane, podłogówka czy centralne, podejrzewam że podłogówka, drugie pytanie, czy przed pompami są zawory zwrotne? i drugi błąd, pompa co nie powinna być zabudowana przed kotłem, Jako pierwsze jest faktycznie zasielnie podłogówki. Zawór zwrotny mam za pompą zasilającą podłogówkę Jaka jest różnica czy pompa tłoczy gorącą wodę czy zasysa zimną? Wydawało by się że lepiej jak pracuje w niższych temperaturach Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.01.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Tamlin, moja rada, pompę tę którą masz na powrocie przy kotle, daj na zasilanie obiegu grzejnikowego, (oczywiście przed pompą zawór zwrotny), to powinno już pomóc, nie będziesz dostawał zasilania podlogówki od tyłu, Jaka jest różnica czy pompa tłoczy gorącą wodę czy zasysa zimną? Wydawało by się że lepiej jak pracuje w niższych temperaturach pompa, konstrukcyjnie jest przystosowana do pracy ciągłej w temperaturach do 105 C, dlatego, nie martw się temperaturami pracy pompy, w swojej instalacji, takich temperatur granicznych nie uzyskasz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Kiedy robiłeś? Pytam, bo według niektórych opinii to co miałem pierwotnie planowane, tj. 20 styro plus 7 wylewki to bład. powino być 17 plus 10. Wcześniej zapomnialem o papie więc byłoby teraz 1/17/9. Sporo tej wylewki (ale podobno trzeba dla stabilności całości) i mały dylemacik. Mały bo mam jeszcze trochę czasu... Kolego Wirecki ,miałem podobnie . 1cm. papa termozgrz . 10 cm styrpian pierwsza warstwa , 5 cm. druga warstwa styro układany mijankowo , 3 cm. staropian systemowy do podłogówki , wszystko zalane zbrojonym betonem 7 cm grubości . Moje obliczenia zgodziły się z poziomicą wodną - elektroniczną majstrów od wylewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.01.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 no ludki pomożecie? zwykły panel laminowany 8mm grubości jaki to opór diabli nadali temat ale problem jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 04.02.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Zastanawiam się właśnie, czy ma sens montowanie ogrzewania podłogowego w kuchni, łazienkach i wiatrołapie (w innych pomieszczeniach kaloryfery) przy założeniu, że ogrzewał dom będzie piec olejowy ze sterownikiem, czyli pompa będzie załączana wtedy, gdy temperatura w pomieszczeniach spadnie poniżej pewnego ustalonego poziomu. Czy w takim razie podłoga będzie raz zimna raz ciepła? Ma to sens? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 04.02.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Tam gdzie masz terakotę lub inny kamień to oczywiście zastosować ogrzewanie podłogowe.W ogrzewaniu podłogowym czynnik grzewczy przy -20st na zew.nie może przekraczać 50 st.Prawie każdy kocioł grzewczy ma automatykę podstawową na jeden obieg grzewczy, należy dodatkowo dokupić płytkę rozszerzającą o nastepny obieg grzewczy z mieszaczem.Aby zużycie oleju było odczuwalne powinieneś także zamontować na obieg grzejnikowy zamontować z mieszaczem.Zużycie oleju będzie mniejsze ok.15%.Osobiście zamiast kotła olejowego wolałbym zainwestować więcej i kupić dobrej klasy kocioł na pellets.Różnica między olejem opałowym, a pellets to 35-40%przemawia na korzyść pellets.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 04.02.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Zastanawiam się właśnie, czy ma sens montowanie ogrzewania podłogowego w kuchni, łazienkach i wiatrołapie (w innych pomieszczeniach kaloryfery) przy założeniu, że ogrzewał dom będzie piec olejowy ze sterownikiem, czyli pompa będzie załączana wtedy, gdy temperatura w pomieszczeniach spadnie poniżej pewnego ustalonego poziomu. Czy w takim razie podłoga będzie raz zimna raz ciepła? Ma to sens? Michał Dla mnie nie, ale zagorzali zwolennicy podłogówki inaczej powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.02.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ma to sens? Michał Oczywiście - ogrzewanie podłogowe ma tą wyższość nad konwekcyjnym że nagrzana podłoga posiada bardzo dużą bezwładność cieplną - raz nagrzana trzyma ciepło kilka godzin - takoż nie masz się co obawiać ze podłogę będziesz miał raz ciepłą raz zimną ... Prędzej grzejniki się wychłodzą i w pomieszczeniach spadnie temperatura niż podłoga Ci się schłodzi . To pisałem ja - zwolennik i użytkownik ogrzewania podłogowego / niestety tylko w połowie domu / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.02.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ma to sens? Michał Oczywiście - ogrzewanie podłogowe ma tą wyższość nad konwekcyjnym że nagrzana podłoga posiada bardzo dużą bezwładność cieplną - raz nagrzana trzyma ciepło kilka godzin - takoż nie masz się co obawiać ze podłogę będziesz miał raz ciepłą raz zimną ... A no właśnie. Rzecz w tym, że działa to w dwie strony, raz to jest zaletą a innym razem może być wadą. Z doświadczenia wiem że w ładny zimowy dzionek słoneczko może tak przyświecić przez okna że już żadne ogrzwanie nie jest potrzebne a nagrzana podłoga grzeje, grzeje i grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 05.02.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Od tego są czujniki pomieszczenia aby regulować temperaturą.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Z doświadczenia wiem że w ładny zimowy dzionek słoneczko może tak przyświecić przez okna że już żadne ogrzwanie nie jest potrzebne a nagrzana podłoga grzeje, grzeje i grzeje.Masz ogrzewanie podłogowe ? Ładny zimowy dzień słoneczko przy podłogówce nie jest problemem. Temperatura w pomieszczeniu wzrośnie może o 2-3 st. C, co oznacza, że podłogówka praktycznie przestaje grzać. Ciepło w niej zgromadzone czeka sobie na wieczór, kiedy z pewnością będzie potrzebne. Gdy temperatura w pomieszczeniach spadnie poniżej zadanej włączy się zasilanie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubanet 05.02.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 w temacie jest pytanie gaz/olej przy gazie wyglada to jeszcze lepiej szczególnie przy kotle kondesacyjnym - daje on nizsza temperature a podlogowka wymaga wlasnie niskiego parametru nie bede rzucal procentami oszczednosci bo dla kazdego obiektu jest indywidualna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Orientujecie się jak duże skoki temp. są jeśli podłogowym steruje termostat pokojowy ? Tak mi chodzi po głowie jak zmniejszyć te skoki Bo na pewno są skoro bezwładność duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 05.02.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Też się zastanawiam nad taką konfiguracją, czyli podłogówka tam gdzie płytki, ciasno i mokro (kuchnia, łazienki, wiatrołap)oraz grzejniki tam gdzie parkiet więcej pustych ścian lub potrzebny większy komfort (salon,sypialnie i garaż).Sama podłogówka wbrew jej zagorzałym propagatorom nie podoba mi się w każdym pomieszczeniu bo testowałem u znajomych i jednak drażni mnie czasem nienaturalnie ciepła podłoga, cóż rzecz gustu i przyzwyczajeń. Dlatego salon (parkiet, dużo pustych ścian kaloryfery nie przeszkadzają) i sypialnie (mniejsza bezwładność grzejników i łatwiej schłodzić na noc, miejsce na grzejniki też jest , oczywiście parkiet) będzie na pewno z grzejnikami.Ale i podłogówka ma dla mnie też i zalety zwłaszcza w moim małym domku może oszczędzić cenne miejsce w obstawionej szczelnie szafkami kuchni czy niewielkim wiatrołapie oraz oczywista przyjemność wychodzenia z wanny na ciepłe płytki czy szybsze wysychanie podłogi w tych często mokrych pomieszczeniach.Generalnie sprawdziłem oba systemy u siebie czy znajomych i uważam że mają zarówno wady jak i zalety dlatego postanowiłem wykorzystać obydwa w różnych pomieszczeniach w zależności od ich funkcji.Zastanawiam się tylko nad kosztami uzyskania dwóch temp. czynnika dla obu instalacji. Rozwiązał ktoś to w prosty sposób? Piec będzie na ekogroszek.Czy da się zrobić tak by główny obwód z wysoką temp zasilał kaloryfery natomiast przez wymiennik ciepła z termostatem ogrzewany był drugi obwód niskotemperaturowy dla podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 może oszczędzić cenne miejsce w obstawionej szczelnie szafkami kuchni czy niewielkim wiatrołapie Lepiej policz sobie ten wiatrołap bo może się okazać że podłogówka tam nie wystarczy! Im mniejsze pomieszczenie tym większy z tym problem, do tego drzwi zewnętrzne! U mnie w wiatrołap ma takie samo zapotrzebowanie co pokój 3x większy Co do mieszania z grzejnikami to tez brałem to pod uwagę, zrezygnowałem jednak! Koszty instalacji wzrastają niemało i dochodzi kolejna pompka! Jeśli koszt o 2-3 tys wyższy Cię nie przeraża to zrób mieszane i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 05.02.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czy nie wystarczy w wiatrołapie dać więcej rurek, tam podłoga może być bardziej ciepła bo się stosunkowo krótko tam przebywa?Z czego wymoże wynikać podwyższenie koszów jeśli dom będzie miał w połowie kaloryfery? Bo tak się zastanawiałem, że chociaż podwójny system jest zawsze droższy to jednak instalacja z kaloryferami uchodzi za tańszą więc powinno się skompensować w stosunku do całego domu w podłogówce.Wiem, że często ludzie mają podłogówkę na dole a kaloryfery na poddaszu, czy zawsze mają całkowicie dwa oddzielne układy czy są jakieś uproszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubanet 05.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 jezeli jest podlogowka na parterze a grzejniki na pietrze to zwykle wyglada to tak ze rurze wychodzącej z kotła jest trójnik jedna strona na rozdzielacz, druga leci na góre do grzejników. pompa jak kto woli zasilanie lub powrót (sa dwie szkoły) a druga pompka przy rodzielaczu podlogówki.podlogówke mozna mieszac w dowolnej konfiguracji z grzejnikamirobią tez "pseudopodłogówke" zasilaną z powrotu grzejnika ale to juz inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts