HenoK 05.02.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Orientujecie się jak duże skoki temp. są jeśli podłogowym steruje termostat pokojowy ? Tak mi chodzi po głowie jak zmniejszyć te skoki Bo na pewno są skoro bezwładność duża Im większa bezwładność podłogówki, tym mniejsze skoki temperatury. U mnie są nie większe niż 1 st. C. Duże skoki powstają, jeżeli moc kotła znacznie przekracza zapotrzebowanie na ciepło i grzejnik grzeje się do znacznej temperatury. Przy grzejniku podłogowym to raczej nie grozi, no chyba, że chcesz palić w kotle raz na tydzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Im większa bezwładność podłogówki, tym mniejsze skoki temperatury. Dlaczego byłem przekonany że jest odwrotnie ??? Były wątki o sterowaniu podłogówką i z tego co pamiętam to proste nie jest A może mi się miesza ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Im większa bezwładność podłogówki, tym mniejsze skoki temperatury. Dlaczego byłem przekonany że jest odwrotnie ??? Były wątki o sterowaniu podłogówką i z tego co pamiętam to proste nie jest A może mi się miesza ,,, Taka sytuacja jest przy akumulacyjnym ogrzewaniu wysokotemperaturowym (np. elektryczne piece akumulacyjne). Przy niskotemperaturowym ten problem praktycznie nie istnieje. Policz sobie jaką pojemność cieplna ma Twoja podłogówka. Zobacz ile musisz w nią "wpompować" kWh, żeby jej temperatura podniosła się o 1 st. C, z taką mniej więcej dokładnością jesteś w stanie sterować temperaturą w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Spoko Czyli wystarczy termostat spięty z pompką i mam bezobsługowy system ? Oczywiście mowa o rozładowywaniu bufora,który trzeba najpierw naładować ,,, ale to już inna historia I właśnie o to mi chodziło !!! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czyli wystarczy termostat spięty z pompką i mam bezobsługowy system ? Oczywiście mowa o rozładowywaniu bufora,który trzeba najpierw naładować ,,, ale to już inna historia Jeżeli nie chcesz się bawić w regulację temperatury w każdym pomieszczeniu to wystarczy z jednym zastrzeżeniem. Przy wysokotemperaturowym ogrzewaniu może być potrzebne podmieszanie - podłogówka może takich parametrów nie wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Nie no jasna sprawa, 90 stopni ( czasem tak będzie ) to letko za gorąca woda do podłogówki Podmieszanie będzie, może nawet 2-stopniowe ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.02.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Orientujecie się jak duże skoki temp. są jeśli podłogowym steruje termostat pokojowy ? To zależy nie tylko od termostatu, ale i od temp. wody zasilajacej, długości i gęstości pętli. Tempo stygnięcie - jak się domyślasz - w dobrze ocieplonym domu jest niewielkie - typu 1C na dobę, ale tempo rozgrzewania może być różne. Jeśli w danej chwili mam w domu 18C a chcę 20C i podniosę temp. wody z 24 na 27 C, to na efekty będę czekał 2 albo i więcej godzin, a mogę podać 55C - efekt będzie po parunastu minutach, ale jak nie wyłączę z wyprzedzeniem to przegrzeję pomieszczenie Tak mi chodzi po głowie jak zmniejszyć te skoki Termostat PID Bo na pewno są skoro bezwładność duża Typowa podłogówka wodna ma tą bezwładność nie tak znowu wielką jak niektórzy podają. Łatwo policzyć, znając masę i ciepło właściwe betonu. Były wątki o sterowaniu podłogówką i z tego co pamiętam to proste nie jest Ja mam bardzo proste - zawór trójdrożny i pogodówka, działa - jak dla mnie - idealnie, a zawsze mogę dołożyć termostaty pomieszczeń. Spoko Czyli wystarczy termostat spięty z pompką i mam bezobsługowy system ? Oczywiście mowa o rozładowywaniu bufora,który trzeba najpierw naładować ,,, ale to już inna historia Jeśli na wyjściu bufora dasz zawór trójdrożny termostatyczny, w takim układzie będzie działać, ale za niewiele drożej możesz zrobić wersję lepszą z pogodówką - daje to większą użyteczną pojemność bufora, bo schodzisz do maksymalnie niskiej temperatury wody zasilającej podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 NJerzy Dzięki za odpowiedzi ,,, Są dla mnie bardzo cenne ponieważ użytkujesz bufor , jesteś więc w 100 % praktykiem! ale za niewiele drożej możesz zrobić wersję lepszą z pogodówką Hmmm, a możesz polecić coś konkretnego ? Wezmę to pod uwagę !!! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.02.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ... Lepiej policz sobie ten wiatrołap bo może się okazać że podłogówka tam nie wystarczy!...A kto każe Ci wiatrołap liczyć do temperatury w salonie? Jestem zagorzałym zwolennikiem podłogówki - dla mnie nie ma wad i jak sie często okazuje porównując niby identyczne domy jakoś tak wychodzi ze przy podłogówce ludziska płacą mniej za ogrzewanie - ale dla mnie to wytłumaczalne - inny rozkład temperatur w przekroju pionowym pomieszczenia i tym samym niższa temperatura czynnika grzewczego jest potrzebna by założeniom sprostać zresztą o zaletach podłogówki było nie raz Poza tym w planowanym domu będę miał podłogówkę, poza tymi zaletami przede wszystkim pod syna który powoli zaczyna mieć kłopoty z oddychaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.02.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 NJerzy Dzięki za odpowiedzi ,,, Są dla mnie bardzo cenne ponieważ użytkujesz bufor , jesteś więc w 100 % praktykiem! ale za niewiele drożej możesz zrobić wersję lepszą z pogodówką Hmmm, a możesz polecić coś konkretnego ? Wezmę to pod uwagę !!! Pozdr. Ja kupiłem w Insbudzie - termostat IB – Tron 401P i zawór z siłownikiem http://www.sklep.insbud.net/ wystawiają też na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.02.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A kto każe Ci wiatrołap liczyć do temperatury w salonie? Są sytuacje gdzie wiatrołap jest połączony bezpośrednio z reszta domu mimo drzwi dzielących go od reszty pomieszczeń! Np. wentylacja mechaniczna wymusza utrzymanie tej samej temp. żeby nie wychładzać tego właśnie salonu ,,,co chyba logiczne! Ja pisałem o takiej właśnie sytuacji ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.02.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 NJerzy czy taki jak u Ciebie zawór z siłownikiem dał by sobie radę z podmieszaniem jeśli woda z bufora by miała np. 80 stopni ?Potrzebował będę 30-35 !!! Ty grzejesz prądem, ja z kolei będę miał piec na paliwo stałe więc będę ładował bufor wysoko! Ta pogodówka ma bardzo dobrą cenę, zastanowię się nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Są sytuacje gdzie wiatrołap jest połączony bezpośrednio z reszta domu mimo drzwi dzielących go od reszty pomieszczeń!To chyba trudno to wtedy nazwać wiatrołapem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 NJerzy czy taki jak u Ciebie zawór z siłownikiem dał by sobie radę z podmieszaniem jeśli woda z bufora by miała np. 80 stopni ?Potrzebował będę 30-35 !!! W tej chwili grzeję dom wodą o temperaturze 15C - i daje radę to zmieszać, a w buforze może być 25C czy 60C - nie robi mu różnicy Ty grzejesz prądem, ja z kolei będę miał piec na paliwo stałe więc będę ładował bufor wysoko! Teraz grzeję piecynkiem, maksymalnie udało mi się naładować bufor do 62C, jak grzałem prądem to rozgrzałem do 95C - i jak docelowo będę grzał prądem w II taryfie to będę musiał ładować właśnie tak wysoko. Ta pogodówka ma bardzo dobrą cenę, zastanowię się nad tym Moim zdaniem jest bardzo droga - koszt produkcji nie przekracza raczej 40 zł Gdybyś kupił tą pogodówkę to zacznij od ustawień: - histereza 1 lub 2C - opóźnienie 30 sek albo i więcej - krzywa grzewcza "1" będzie za wysoka, więc będziesz musiał wpisać własną dużo bardziej płaską. Ja mam zawór mieszający 3/4, pompa chodzi na 1 biegu i wystarcza do napędu 12 pętli po ok 70m każda. Podejrzewam że ten termostat ma coś o czym nawet sprzedawca nie wie - pomiar temperatury w miejscu zainstalowania - dzisiaj będę sprawdzał czy tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.02.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Np. wentylacja mechaniczna wymusza utrzymanie tej samej temp. żeby nie wychładzać tego właśnie salonu ,,,co chyba logiczne! ??? jak dla mnie nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin__ 06.02.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 wg wytycznych producentów, nad rurami powinno być 5 cm wylewki, czyli 16 mm rura = 50 mm wylewka = około 6,5 cm, grubsza wylewka nie jest aż takim błędem bo grzejnik podłogowy ma wprawdzie większą grubość ale i też większą możliwość akumulacji ciepła, ale 9 cm to trochę dużo, Nad rurami powinno być co najmniej 35mm wylewki (na prawdę ostateczność jeżeli nie ma innego wyjścia), ale optymalnie zaleca się 50mm j.w. Cos zagmatwałeś ze znakami. Chyba powinno być... 16 mm rura + 50 mm wylewka = około 6,5 cm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 nie chce mi się znowu kopać z koniem, żeby udowadniać to co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin__ 06.02.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 nie chce mi się znowu kopać z koniem, żeby udowadniać to co napisałem Nie chce się czepiać tylko zwracam uwage, że to co napisałeś ma większy sens z "+" niz z "=". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 12.02.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 A czy to koniecznie musi być folia aluminiowa, czy może byc zwykła budowlana? Jeśli misu być aluminiowa, to dlaczego? Muszę mieć jakies argumenty Czy wylewka 7 cm wystarczy? MUSI BYĆ ALUMINIOWA BO ZAWSZE TROCHĘ WIĘCEJ ODBIJA DO GÓRY i jeszcze jedno mając podłogówkę masz suche powietrze w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 i jeszcze jedno mając podłogówkę masz suche powietrze w domuNo proszę, a mi się wydawało, że to zależy od wentylacji a nie od rodzaju ogrzewania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts