Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli ta jej podłoga trzyma ciepło niemal dwa dni. Dobre... :p

To w 100% podpiera moją tezę, że podłoga przegrzewa pomieszczenia i ciepło jest zmarnowane, gdyż jeśli na zewnątrz zrobi się nagle ciepło to podłoga jeszcze niepotrzebnie grzeje blksko przez dwa dni !!!

Nieprawdaż?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spróbuj się zastanowić jaki u małych dzieci wpływ może mieć grzejąca podłogówka na:

3/. rozwój chrób alergicznych u dzieci ( twarz podczas raczkowania to 20 cm nad podłogą),

przy podłogówce mniejszy niż przy kaloryferach

A któż Ci tak powiedział? Przecież to nieprawda.

wracając do kaloryferów - co zaszkodzi bardziej dziecku raczkującemu - podłoga o temperaturze 25 st czy walniecie głową w kaloryfer?

A po co dziecko ma walić głową w kaloryfer? :o

Jak często znane Ci dzieci walą głową w kaloryfer? :roll:

.... gdyż jeśli na zewnątrz zrobi się nagle ciepło to podłoga jeszcze niepotrzebnie grzeje blksko przez dwa dni !!!

Nieprawdaż?

Jak to niepotrzebnie? Gdy na dworze zrobi się ciepło to nie oznacza że w domu też momentalnie zrobi się cieplej - po to się domy ociepla żeby wpływ pogody nie był odczuwalny natycmiast. Podłoga owszem wychładza się i dogrzewa pomieszczenie ale samoregulując się i nie powoduje w takie dni właczania kotła w przeciwieństwie do kaloryferów. A i na szczęście nie mieszkamy na pustyni gdzie mamy noce mroźne a dni upalne.

MARKOG, kolego.

Moje stwierdzenie odnosi się do stwierdzeń fotografa...... :-?

A poza tym pozwolisz, że powtórzę tym razem specjalnie dla Ciebie:

Problemem podłogówki jest jej "mułowatość" i o ile problem niedogrzania

może być strawny to dokuczliwe przegrzanie w porach przejściowych musi nastąpić, chyba, że będziecie zasłaniać szczelnie okna podczas nasłonecznienia.

Nie ma takiego sterowania, które uwzględnia np. zachmurzenie lub jego brak.

A ponadto: Skąd to ciepło w podłodze jest?

Trzeba je było tam wpakować. Na wszelki wypadek. Przyda się lub nie.

Ekstra...... :lol:

No widzisz... Za głupi jestem bo mam wykształcenie techniczne więc pewne sprawy biorę dosłownie. SMS to dla mnie nie to samo co "zadzwonić"...

Ale drążąc temat: jakie tanie centrale pozwalają na włączenie ogrzewanie przez interface telefoniczny?

np satel ca-6 za 220 zł plus moduł sterowania przez telefon za 60 zł

Pozdrawiam

Bogusław

Extra to jest to że nie zauważam (3 lata) tych efektownych zmian temperatury o których tak namiętnie piszesz w okresach przejsciowych. Nie wietrzę oknami ani drzwiami, nie dogrzewam kominkiem. I extra jest też to że nie wiszą mi żadne paskudne regulusy pod oknami i extra jest też to że mam jednak te niskie rachunki i ekstra jest tez to że mam temperaturę docelową całą dobę niezależnie czy ktoś jest czy nie i są to moje maksymalne (względem ceny prądu na rynku) - koszta. I extra jest też to że nie mam potrzeby co chwilę dogrzewania się bądź schładzania temperatury w domu (nie wiem może jestem dziwny ale jak jest stała temperatura to mi dobrze). Duża bezwładność jak dla mnie jest tylko zaletą bo pozwala mi skorzystać prawie wyłącznie z taniego prądu.

Acha Temperatura podłogi na powierzchni (zmierzona) 25 st więc skończmy już te bajki o przegrzewaniu ciała - co najwyżej moje stopy mogą dogrzewać powierzchnię.

a ja dzisiaj malowałem sobie :D od 14 do 17 i oto co zaobserwowałem.

W tym czasie kocioł pracował tylko minutę :D

Ale nie o tym.

Dzisiaj piękne słońce i duży wiatr. Gdy przyszedłem na dole miałem 15C.

To słoneczko dogrzało mi dół do 15,4C :D a miało do dyspozycji 3 duże okna i jeden podwójny balkon.

A w pokoju na górze miałem zamiast 15C aż 17,4C a słoneczko miało tylko podwójny balkon.

Na dole podłogówka a na górze grzejniki.

Ludzie, czy może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie. Odnośnie przewymiarowania rurek w płycie grzejnej bez zwiększania temperatury układu czy mułowatość podłogówki zmaleje? Czy to ma sens?

policz sobie pojemność tych rurek i pojemność betonu w podłodze i zobacz jak zmienią sie proporcje pojemności gdy zwiększysz liczbe i wielkość rurek

to nie rurki decydują o bezwładności ale masa betonu

No witam chłopaki, tak was sobie czytam i doszłam do wniosku, że "nie to ładne, co jest ładne, ale to co się komu podoba", jednym słowem, ogrzewanie to rzecz "gustu" :wink: Ale mam jedno pytanko: jeśli chodzi o podłogę drewnianą, parkiet czy panele, to jak wtedy z podłogówką??

Pozdrawiam

WITAM

mam pytanie odnosnie rur jakie nalezy zastosowac do podlogówki otuz czy rura mixal -( aluminium w plastikowej oslonie ) jest odpowiednia do podlogówki przy zalozeniu ze zamontuje piec na mial i eko groszek, oraz czy w takim przypadku moge pociagnac dodatkowa instalacje do grzejnikow rowniez taka sama rura ??? PILNIE PROSZE O PODPOWIEDZ

No i teraz Panowie widzicie jak na dłoni na podstawie czego siwy z goslawic formułuje swoje tezy.... :D :D

A bez stosownego sprostowania, laik który przeczyta tekst:

takich temperaturach jak teraz mamy podłogówka pracuje 1 godzinę na dobę a grzejniki 5 godzin. To daje mam dodatkowe oszczędności na prądzie i kocioł mniej sie zużywa.

może wziąć go za prawdę objawioną.

Reagujcie Panowie doradcy zawsze a nie tylko wobec niektórych ......

Szybciej uwierzę w 1 godz grzejniki, a 5 godz podlogówka

No witam chłopaki, tak was sobie czytam i doszłam do wniosku, że "nie to ładne, co jest ładne, ale to co się komu podoba", jednym słowem, ogrzewanie to rzecz "gustu" :wink: Ale mam jedno pytanko: jeśli chodzi o podłogę drewnianą, parkiet czy panele, to jak wtedy z podłogówką??

Pozdrawiam

Podkład pod panele powierciłem jak "ser szwajcarski" i grzeje jak należy 2 lata bez uwag. http://www.album.astral.pl/album/fotos/5967/56/5502/1.jpeg