zep 09.11.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ciekawy jestem jak majster w wiatrołapie ( 400W) chce uzyskać te 5 cm rozstawu rurek alupex i jak je będzie giął Majster podał ile na tą podłogówke w/g projektu w twoim domu potrzeba metrów rury alupex?? ( bo projekt cóś mi dalej nie pasi ) Może jakieś zdjęcia wrzucisz na FM z montażu podłogówki w wiatrołapie. Witam, Uwaga - będzie długo Tradycyjnie serdeczna prośba o jakiekolwiek wskazówki. Generalnie zleciłem projekt na zewnątrz, wydawało się, doświadczonemu biuru projektowemu - celem "położenia" podłogówki w miarę możliwości "własnymi" siłami. Stąd - mając lekkie wątpliwości, powodowane także Waszymi uwagami - drąże temat dalej... Całe CO będzie miało 2 osobne obiegi podłogówka/grzejniki, napędzane piecykiem Saunier Duval IsoTwin F25 (dwufunkcyjny, 2x21L zasobnika, zamknięta komora spalania) - http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/product1.asp?cn=BOILERS&companytiemid=PLSJA81PN37. Ogólnie wyszło im (projektantowi) tak: Powierzchnia podłogówki: 75 m2 OGRZEWANIE PODŁOGOWE Rury plastikowe - Wavin Tigris Alupex - Rura PE-X/Al/PE-RT Ř16x2.0 w zwojach -800m Rozdzielacze – AFRISO - Rozdzielacz z kompletnym wyposażeniem MB8 - 8 wyjść -1kpl - Siłowniki termoelektryczne do modułu z rozdzielaczem (kod78861) x 8 szt. - Termostaty pokojowe przewodowe 5 szt (kod65C.00201.00A) - Listwa przewodowa LI-STW-A23 1szt. - Szafka rozdzielacza natynkowa 1kpl Akcesoria - Wavin Tigris Alupex - Klipsy - Plastyfikator do betonu - Profil dylatacyjny - Taśma brzegowa 8/15 - Taśma klejąca do folii Tutaj jeszcze proponowane przez nich dylatacje: http://img196.imageshack.us/img196/4024/codylatacje.th.png A tu dla przypomnienia schemat samej podłogówki (jest jeszcze jedna pętla lecąca na poddasze do łazienki): http://img36.imageshack.us/img36/1705/coprj2.th.jpg Dodatkowo, cytuję: "Przewiduje się zamontowanie 5 termostatów pokojowych, które będą dbały o temperaturę posadzki oraz pomieszczenia. Ze względu na to, że w pomieszczeniu salonu znajdują się 3 oddzielne powierzchnie grzejne należy w reprezentatywnym miejscu nie niżej niż 1,5 od posadzki umieścić sterownik. Natomiast przy listwie przy rozdzielaczu zblokować ze sobą pracę 3 siłowników, które obsługują powierzchnie grzejne w danym pomieszczeniu. Wszystkie pozostałe pomieszczenia zostały tak zaprojektowane aby przypadał jeden sterownik na jeden siłownik. Siłowniki należy połączyć ze sobą za pomocą kabla prowadzonego w posadzce w osłonie z peszlu." Moje "obawy" co do projektu, po Waszych uwagach i przemyśleniach lekkich: 1. Co 5cm we wiatrołapie - tutaj szerzej. 2. Brak rozmieszczenia rurek w holu - tutaj myślę pokręcić lekko pętlą lecącą do wiatrołapu. 3. W łazience mniejsze odstępy (10?) 4. 5 (pięć) termostatów pokojowych? Pytanie na ile to jest tradycyjne rozwiązanie sterowanie podłogówką. Piękna prośba o kolejne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 16.11.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 No i jakiś czas sobie grzeję i eksperymentuję.Samoregulacji nie stwierdzam - jak nie obniżę krzywej grzewczej albo nie zadziała termostat to przegrzewają się pomieszczenia.Jak termostat zadział też niedobrze bo płyta stygnie - tak mam w garażu - grzeję do 12 stopni wyłącza się stygnie jakiś czas i znowu się grzeje.Staram się dobrać temperaturę zasilania tak, (zmieniając krzywą grzewczą reg pogodowego), żeby nie osiągać 21 stopni w pomieszczeniach czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Ja mam tak zrobione, jak wracamy z pracy lub wstajemy rano to jest 21 C, ale wystarczy trochę "pomieszkać" i pogotować aby w domu było 22-22,5 C ! Myślę że to dobra kombinacja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 17.11.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dla mnie 21 stopni to za ciepło nawet jak się siedzi.A jak się wezmę "za robotę" to się pocę.Przy kaloryferach 21 było w sam raz przy podłogówce jakoś jest cieplej pomimo tej samej temperatury - jadę w dół no KG=0,8 i zobaczę co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Właśnie się biorę za obliczanie podłogówki.I zaraz na początku mam zgryza.Zacząłem od Salonu. Liczyłem wg. instrukcji Kisana i z pomocą jego tabel. Salon:Powierzchnia - 25,73 m2Moc do ogrzania do temp. 20stC - 1099W OZC (do obliczeń przyjąłem 1200W)Opór wykładziny 0,05. (panele)moduł a = 0,2 Wyliczyłem:1 pętla - 70mbopory - 7,36 kParura 16/2 PEX Dla sprawdzenia skorzystałem z programu KAN do podłogówki (basic) na stronie internetowej.Przy wybraniu wszystkich wybranych parametrów program wyliczył podobną moc ale dwa obwody po 63m (wykładzina parkiet) przy module a=0,2To było wczoraj...Dziś chciałem przeliczyć ponownie i w tym samym programie wychodzi jeden obwód 83m z odstępem modułu a=0,3 i moc jest wyliczona mniejsza 985W. W pierwszym przypadku się wystraszyłem, że źle policzyłem, ale sprawdzałem dwa razy, w drugim już jest lepiej ale muszę jeszcze narysować sobie wężownicę by porównać długości, które są bliższe prawdy. Jak by się ktoś do tych wyników ustosunkował byłbym wdzięczny. I mam pytanie jeszcze:1) Robicie strefy brzegowe przy wentylacji z rekuperatorem?2) Jeśli strefy są zasilane wyższą temperaturą to dajecie drugi rozdzielacz i drugi zawór mieszający na inna temperaturę?3) Czy może zrobić strefę brzegową na tej samej temperaturze ale z modułem a=0,1?4) Czy można zrobić strefę brzegową i pobytową z jednej pętli? ( różny moduł a dla obu stref, strefa brzegowa ułożona w pierwszej kolejności na zasilaniu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja projektowałem ogrzewanie podłogowe na podstawie OZC i tabel ROTT .Mieszkam od 2 miesięcy i wychodzi na to że jest ( oprócz łazienki) idealnie !!!Żadnej regulacji na przepływomierzach.Też trochę przewymiarowałem, tam gdzie mi wyszło a=0,3 dałem 0,25 .Pierwszy sezon grzewczy ruszył i przy -5 C za oknem mam 28 C zasilanie, pompa na 1 biegu napędza 8 obwodów o łącznej długości chyba 220 mb. Temp. w domu średnio 22 C!Zastanawiam się jak to będzie wyglądało w przyszłych latach ale na pierwszy sezon idealnie !Stref brzegowych nie robiłem, jak się podejdzie pod okno albo do ściany to czuć troszkę chłodniejsze powietrze, szczególnie koło większego okna.Uważam jednak że nie jest to żaden dyskomfort .Robienie oddzielnego rozdzielacza i innej temp. zasilania dla stref brzegowych IMHO jest niepotrzebne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 A jak wyliczałeś wielkość modułu?Bo wg. Kisana trzeba założyć jaki się robi i do niego się wylicza długość wężownicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 A jak wyliczałeś wielkość modułu? Chodzi Ci o odległości między rurkami ? Ja projektowałem ogrzewanie podłogowe na podstawie OZC i tabel ROTT . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 tak, chodzi mi o odległość, bo wg. kisana nie jest to wartość obliczana, al założenie do obliczeń... a tabel ROTT nie mogę znaleźć ;( Jeszcze pytanie - w jakiej odległości od ścian kładłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Minimalna odległość to 10 cm, w rogach więcej ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Przepraszam za pomyłkę, miało być Roth Tu masz te tabele, masz do wyboru 3 rodzaje wykończenia podłogi ,,, http://www.roth-polska.com/11.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Przepraszam za pomyłkę, miało być Roth Tu masz te tabele, masz do wyboru 3 rodzaje wykończenia podłogi ,,, http://www.roth-polska.com/11.htm Byłem już wcześniej na tej stronie ale nie ma tabel. Tylko Prospekty i Cenniki Widocznie wycofali z publicznego dostępu... EDIT... Jednak wchodzi się w zakładkę "informacje techniczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 http://www.roth-polska.com/files/Ogrzewanie_podlogowe__informacja_techniczna%282%29.pdf Strona 32 dla podłogi z kamienia, 33 dla wykładziny podłogowej a 34 dla parkietu lub dywanu Mogłem tak od razu, sorki za to motanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 też się już dokopałem do tego, ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja projektowałem ogrzewanie podłogowe na podstawie OZC i tabel ROTT . Mieszkam od 2 miesięcy i wychodzi na to że jest ( oprócz łazienki) idealnie !!! Żadnej regulacji na przepływomierzach. Też trochę przewymiarowałem, tam gdzie mi wyszło a=0,3 dałem 0,25 . Pierwszy sezon grzewczy ruszył i przy -5 C za oknem mam 28 C zasilanie, pompa na 1 biegu napędza 8 obwodów o łącznej długości chyba 220 mb. Temp. w domu średnio 22 C! Zastanawiam się jak to będzie wyglądało w przyszłych latach ale na pierwszy sezon idealnie ! Stref brzegowych nie robiłem, jak się podejdzie pod okno albo do ściany to czuć troszkę chłodniejsze powietrze, szczególnie koło większego okna. Uważam jednak że nie jest to żaden dyskomfort . Robienie oddzielnego rozdzielacza i innej temp. zasilania dla stref brzegowych IMHO jest niepotrzebne ! A dla jakiej temperatury zasilania liczyłeś podłogę 35 stC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Tak, dla 35 C. Przy najniższej temperaturze za oknem jak do tej pory czyli -5 C i temp. zasilania 28 C w domu było 22 stopnie ! Cały czas czekam na te obliczeniowe -20 ale wszystko wskazuje na to że nie przekroczę 35 C na zasilaniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 sorki, że cię męczę ale mam jeszcze pytanko: Jak duży masz salon?Ile metrów rurki na cały salon...Jakie zapotrzebowanie wg. OZCIle pętli w salonie?rozumiem, że masz a = 0,25 Chciałem to zderzyć z moimi wyliczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Salon ma nieco ponad 29 m2 Podzielony jest na 2 równe pętle. Nie dawałem żadnej dylatacji ,,, a=0,25 Resztę napiszę wieczorem bo mam zapisane w domu a z głowy już uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.11.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jasne, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 19.11.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Obliczałem teraz wg. Kisana i Tabel ROTH-a Założenia: 1) temp. zasilania - 352) temp. powrotu - 253) temp. pomieszczenia - 204) powierzchnia grzejnika - 25,73 m25) Moc do obliczeń - 1200W (wg. OZC 1099W) Rozrysowałem trzy warianty wężownicy:1) jedna pętla, a = 0,2; wyszła długość - 109 mb.2) dwie pętle, a = 0,2; wyszła długość - 119 mb.3) dwie pętle, a = 0,25; wyszła długość - 97 mb. W wyliczeniu strumienia cieplnego wyszło 47 W/m2Przyjąłem do wyliczeń a = 0,25. Wg. Kisana długość obliczona to 78,7 mb.Z tabel ROTH-a długość dla tego modułu to 102 mb. Wariant 2 pętli z a = 0,25 wydaje się odpowiedni, jest niejako uśrednieniem tych dwóch wyliczeń. Gdyby było za zimno w okresach bardzo mroźnuch to można podnieść t zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts