neojan10 18.02.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 WITAM mam pytanie odnosnie rur jakie nalezy zastosowac do podlogówki otuz czy rura mixal -( aluminium w plastikowej oslonie ) jest odpowiednia do podlogówki przy zalozeniu ze zamontuje piec na mial i eko groszek, oraz czy w takim przypadku moge pociagnac dodatkowa instalacje do grzejnikow rowniez taka sama rura ??? PILNIE PROSZE O PODPOWIEDZ hallo czy nikt mi nie podpowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.02.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 No i teraz Panowie widzicie jak na dłoni na podstawie czego siwy z goslawic formułuje swoje tezy.... A bez stosownego sprostowania, laik który przeczyta tekst: takich temperaturach jak teraz mamy podłogówka pracuje 1 godzinę na dobę a grzejniki 5 godzin. To daje mam dodatkowe oszczędności na prądzie i kocioł mniej sie zużywa. może wziąć go za prawdę objawioną. Reagujcie Panowie doradcy zawsze a nie tylko wobec niektórych ...... Szybciej uwierzę w 1 godz grzejniki, a 5 godz podlogówka To ja mam coś zj....e Ale według twojej wiary to wyjdzie mi tak 1h grzejniki co pewnie da ok 15 minut pracy palnika i wciągnie 0,125m3 propanu 5h podłogówki co da 5h pracy palnika i wciągnie 2,5m3 propanu. Czyli ogrzewając prawie takie same powierzchnie podłogówka jest straszne nie oplacalna Nie chce mi sie pisać abys uważnie przeczytał to co napisałem ps. proszę daj trochę wieksze zdjęcie tych paneli bo ja nic nie mogę dojrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 18.02.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 No i teraz Panowie widzicie jak na dłoni na podstawie czego siwy z goslawic formułuje swoje tezy.... A bez stosownego sprostowania, laik który przeczyta tekst: takich temperaturach jak teraz mamy podłogówka pracuje 1 godzinę na dobę a grzejniki 5 godzin. To daje mam dodatkowe oszczędności na prądzie i kocioł mniej sie zużywa. może wziąć go za prawdę objawioną. Reagujcie Panowie doradcy zawsze a nie tylko wobec niektórych ...... Szybciej uwierzę w 1 godz grzejniki, a 5 godz podlogówka To ja mam coś zj....e Ale według twojej wiary to wyjdzie mi tak 1h grzejniki co pewnie da ok 15 minut pracy palnika i wciągnie 0,125m3 propanu 5h podłogówki co da 5h pracy palnika i wciągnie 2,5m3 propanu. Czyli ogrzewając prawie takie same powierzchnie podłogówka jest straszne nie oplacalna Nie chce mi sie pisać abys uważnie przeczytał to co napisałem ps. proszę daj trochę wieksze zdjęcie tych paneli bo ja nic nie mogę dojrzeć. przepraszam że ciebie uraziłem, ale 1godzina na podlogówkę , chyba że w podlogówce masz tą samą temperaturę wody jak w kaloryferach (wysoką). ps. zdjęcie powiększyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 18.02.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Dzięki Leszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.02.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 nie urazileś mnie bo forum jest po to aby dyskutować i krytyke też należy przyjąć. Dlaczego to mi tak działa to nie wiem może to wina pogody a temp. zasilania mam max 48C i tak jak pisałem wcześniej przy podłogówce kocioł zdązy nagrzać wodę tylko do 44C bo sie wyłączy już i pewnie ta temp. była by jeszcze niższa ale mam podpięte grzejniki drabinkowe w łazienkach, które mają grzać zawsze jak pracuje kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 18.02.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 A ja mam pytanko jako kompletny laik. Mam kaloryfery fakt piękne nie są ale co jakiś czas coś tam w nich się konserwuje, zagląda itp. i nie stanowi to problemu.. Jak to wygląda z podłogówką czy po kilu, kilkunastu latach coś w tych rureczkach się nie zakamieni, zatka.. Planuję na wiosnę budowę i tak mnie ta podłogówka korci tylko nienawidzę awarii i napraw- pewno dlatego, że nie mam o tym bladego pojęcia Proszę o łagodną i niesarkastyczną odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 WitamNa wstępie chcę zaznaczyć że nie mam zamiaru nikogo obrazić i z nikim się kłócić, ale chciałbym udowodnić, że w sprzyjających warunkach (obecnie takie są) " siwy z gosławic" ma rację. Zakładając, że tamperatura w domu jest stała to jej utrzymanie zależy od ciepła dostarczonego z grzejników. W ogrzewaniu podłogowym grzejnikiem jest beton z kaflami lub inną podłogą o grubości ok 7 cm i masie ok 3000 kg na każde 20 m2. Właściwości takiego grzejnika to niska temperatura ok 23-25 st.C, oraz małe różnice temperatury (taki grzejnik wychładza się do ok 21-22 st.C. Zaletą takiego grzejnika jest właśnie długi czas oddawania ciepła (ciepło oddawane jest przez promieniowanie) oraz niska temperatura wody grzewczej na zasilaniu. I teraz grzejniki tradycyjne jeżeli będą zasilane tą samą temperaturą wody grzewczej co podłogówka to nawet jeśli będą grzały całą dobę non stop to nie są w stanie dogrzać domu tak ja podłogówka (mniejsza masa) dlatego temperatura wody grzewczej musi być odpowiednio wyższa. Grzejnik aby dostarczyć tą samą ilość ciepła co podłogówka musi być wiele więcej razy podgrzewany w tym samym czasie i o wiele więcej stopni 50-70 (dodatkowo ciepło oddaje przez promieniowanie i konwekcję). Nawet zakładając, że ilość dostarczonego ciepła będzie jednakowa to odczuwalna temperatura w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym będzie wyższa. Natomiast piec przy ogrzewaniu podłogowym będzie uruchamiał się rzadziej i pracował dłużej z mniejszą mocą. Grzejniki aby zapewnić ten sam komfort w pomieszczeniu muszą być zasilane częściej i krócej, oraz dostarczyć więcej ciepła (temperatura w takim pomieszczeniu jest wyższa u góry pod sufitem). Należy również dodać odpowiednią ilość ciepła traconą przy wentylacji (w pomieszczeniach z grzejnikami grawitacyjnie wymienia się większa ilość powietrza) co wpływa na większe straty w jego ogrzaniu. Reasumując: oszczędności w podłogówce są z rzadszego uruchamiania pieca oraz mniejszych strat ciepła w takim systemie ogrzewania jak również wyższej temperatury odczuwalnej. W podanym przez autora przypadku jest za mało danych jeśli chodzi o temperaturę wody grzewczej w podłogówce i grzejnikach, bo przy niskiej temperaturze zasilania grzejników czas dostarczania ciepła może być jeszcze wyższy niż podany. Oczywiście można z autorem nie zgodzić się, że ilość zużytego gazu w podłogówce jest pięciokrotnie niższa, ale podał tylko czas pracy pieca (piec pracując godzinę z pełną mocą zużyje tyle samo gazu pracując 5 godzin z mocą pięciokrotnie niższą). Natomiast oszczędności w dostarczonej energii wynikają głównie z charakterystyki tych typów ogrzewań (podłogówka wymaga mniej ciepła aby zapewnić taki sam komfort).Poadrawiam Leon z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 A ja mam pytanko jako kompletny laik. Mam kaloryfery fakt piękne nie są ale co jakiś czas coś tam w nich się konserwuje, zagląda itp. i nie stanowi to problemu.. Jak to wygląda z podłogówką czy po kilu, kilkunastu latach coś w tych rureczkach się nie zakamieni, zatka.. Planuję na wiosnę budowę i tak mnie ta podłogówka korci tylko nienawidzę awarii i napraw- pewno dlatego, że nie mam o tym bladego pojęcia Proszę o łagodną i niesarkastyczną odp. Jest to prosty układ hydrauliczny, który połączony jest bardzo dobrze uszczelnionymi nowoczesnymi łączami w szafkach rozdzielaczy (w poszczególnych obwodach nie łączyłem rur). U mnie podłogówka ogrzewa dom już 4-ty sezon, wodę w układzie uzupełniałem chyba dwa razy na początku, ciśnienie w układzie jest stabilne, jeśli chodzi o kamień to z plastiku on się nie wytwarza, a nowoczesne piece również go nie dostarczają do układu. Wodę grzewczą widać w rurkach przy rozdzielaczach i jest czysta. W moim ogrzewaniu nie ma żadnych głowic termostatycznych temperaturę reguluje prosty programator pokojowy. Do dnia dzisiejszego bez jakichkolwiek napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.02.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Zabieram głos ostatni raz i kto mnie nie rozumie to trudno, jest jak jest. Ja nigdzie nie pisałem o zużyciu gazu Praca kotła dla mnie to: kręcenie pompy i nie ważne czy z ogniem czy bez (wiadomo ze jak kocioł przekroczy zadaną temp. wody to gasi palnik ale pompą kręci) Dla zobrazowania mojej wypowiedzi podaję przykład. Grzejniki krecą pompą co godzinę przez 10 minut. Podłoga kręci pompą co 5 godzin przez 20 minut. Jest to przykład. Moim zdaniem dzieje się tak bo kocioł ma za dużą moc minimalną i z wyliczen wynika mi że starczy na cały dom 8 kw a wiadomo że góra czy dół to połowa domu i starczy 4kw a kocioł ma 10kw i działa to jak działa w moim przypadku. Do tego dochodzą jeszcze termostaty na grzejnikach, które pewnie dławią przepływ przy zbliżaniu się do zadanej temp. Odkryłem taką ciekawostkę. Przy zgaszonym palniku a pompa kręci to grzejniki działają na skróty cokolwiek to znaczy to się nie wypiowiem bo znowu rozpęta się burza [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.02.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Wypowiedzi kbab'a i siwego z gosławic świadczą najdobitniej ile fałszywych przekonań utrwalonych (?) jest w świadomości inwestorów. Wina, moim zdaniem, leży po stronie jednostronnego, nierzetelnego doradztwa.Każda nieprawidłowość interpretacyjna winna być prostowana.Wybór powinien być maksymalnie świadomy.Jeśli ktoś wybiera system kierując się fałszywymi przesłankami, może się w przyszłości gorzko rozczarować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.02.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 re boguslawbardzo proszę zgodnie z tym co napisałeś "Każda nieprawidłowość interpretacyjna winna być prostowana." zrób topowtórnie bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 19.02.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Jest to prosty układ hydrauliczny, który połączony jest bardzo dobrze uszczelnionymi nowoczesnymi łączami w szafkach rozdzielaczy (w poszczególnych obwodach nie łączyłem rur). U mnie podłogówka ogrzewa dom już 4-ty sezon, wodę w układzie uzupełniałem chyba dwa razy na początku, ciśnienie w układzie jest stabilne, jeśli chodzi o kamień to z plastiku on się nie wytwarza, a nowoczesne piece również go nie dostarczają do układu. Wodę grzewczą widać w rurkach przy rozdzielaczach i jest czysta. W moim ogrzewaniu nie ma żadnych głowic termostatycznych temperaturę reguluje prosty programator pokojowy. Do dnia dzisiejszego bez jakichkolwiek napraw. Jak różnicujesz temperaturę w różnych pomieszczeniach bez głowic termostatycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.02.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 re ja14temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach mogę dopasować zaworami przy rozdzielaczach (chociaż wszystkie otwarte są na full), dodatkowo przed rozdzielaczami mam też zawory (rozdzielacz na dole mam w połowie otwarty aby w czasie grzania bardziej dogrzewać górę, dlatego że na dole palę w kominku). Jednak w całym domu (130 m2) temperatura jest komfortowa (ponad 22 st.C, na dole do 25) i stabilna, a koszty energii niskie (dom jest ciepły mało energochłonny). Piec mocy 8kW ograniczony do 6kW (w ubiegłą zimę w zupełności wystarczyło, a temperatura w domu była podobna). Dodam że w ubiegłym roku na gaz (ogrzewanie, kuchenka,CWU) i drewno do kominka wydałem łącznie 1680 zł, gazu zużyłem 546 m3, drewna 7 mpu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 19.02.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 kbab mamy podobne wielkości domu, mieszkamy w tej samej okolicy, mamy podobne systemy ogrzewania więc czemu instalator wcisnoł mi kocioł i ustawił na 15Kw skoro Ty piszesz że 6kw wystarcza (tamta zima była mroźna) Z chęcią wymienił bym kociołek na taki 6 kw ale co z tym, żona nie pozwoli mi wymienić więc czekam z niecierpiwością aż szlag go trafi i wtedy sam dobiorę sobie kocioł i jeszcze uparcie twierdzi że z taką mocą będę mial mniejsze zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Jak siwy Siwemu odpowiem tak. Producenci kotłów "zatrzymali" sie na etapie zapotrzebowania na moc sztytową na etapie "starych" norm ociepleniowych. I dla nich nawet jak masz 50cm styropianu, to i tak wylicza ze wskaźnika 100W/m2. Potrzebuję kociał gazowy na gaz "z butli", moc 6kW i najlepiej kondensat z "modulacja". Idealny byłby kocioł o mocy modulowanej 3 do max. 8 kW. A w ofercie najmniejszy o modulacji od 8 kW. I dlatego bedę ogrzewał PC PARANOJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.02.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 re siwy z gosławicMój system grzewczy jest prostszy i mniej skomplikowany (nie mam grzejników tylko podłogówkę bez żadnych mieszaczy) jest zasilany wodą o jednej temperaturze, zapotrzebowanie na ciepło jest małe bo ściany mają małe straty w technologii TH-300, okna są 1,1, dlatego piec o małej mocy jest wystarczający. Mój piec w czasie 1 godz ciągłej pracy spala ok 0,75 m3 GZ50, to w zupełności zaspakaja potrzeby mojego domu zwłaszcza, że temperatura wody grzewczej nie powinna być wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 19.02.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Też szukam małego kociołka (o małej mocy minimalnej)znalazłem coś takiegoKotel Tiger 12 KTZ firmy http://www.protherm.sk/item.php?itid=1053z wbuowanym zasobnikiem 45l moc minimalna 3,5kw, max 11,5kw, jednak niestedy sa to kotły słowackie, jak to jest jak go sobie tam kupie to u nas może go instalować ktoś, żeby byla na niego gwarancja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.02.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Też szukam małego kociołka (o małej mocy minimalnej) znalazłem coś takiego Kotel Tiger 12 KTZ firmy http://www.protherm.sk/item.php?itid=1053 z wbuowanym zasobnikiem 45l moc minimalna 3,5kw, max 11,5kw, jednak niestedy sa to kotły słowackie, jak to jest jak go sobie tam kupie to u nas może go instalować ktoś, żeby byla na niego gwarancja? Prosze bardzo od 2kW do 10kW na c.o. i do 13,6kW na c.w.u. http://paradigma.pl/Kotly_kondnsacyjne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 19.02.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 jestem tylko ciekawy ile to cudo kosztuje, bo ten co pokazałem mogę kupić ponieżej 3 tysięcy, taki by mi wystarczył 2-f turbo z wbudowanym zasobnikiem, może w Polsce też coś podobnego można znaleść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 19.02.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ciekawie się tego wszystkiego czyta i mam wrażenie że dyskutujecie ale nie wnikacie w szczegóły jakich kotłów używacie? Przecież kocioł kotłowi nie równy. Wszyscy piszecie o tym że ogrzewanie takie jest takie a tamto jest inne i inaczej działa. Nikt z was nie wspomniał o zastosowaniu regulatora pogodowego, który załatwia sprawę wahania temperatury zewnętrznej zmieniając temperaturę zasilania dzięki nastawionej krzywej grzania dla automatyki. Szukając urządzeń niskiej mocy i pomyślcie o pompie ciepła. A jeśli chodzi o dobór kotła i jego mocy to taki dobór ma na celu zaspokojenie jednej z dwóch wartości zapotrzebowania. Zapotrzebowanie na ciepło dla c.o. oraz zapotrzebowanie na ciepło dla c.w.u. W zależności od tego, która wartość jest wyższa dobiera się kocioł o danej mocy. Oczywiście można moc kotła obniżyć ale wtedy trzeba np. zwiększyć pojemność zasobnika c.w.u. żeby dostarczyć odpowiednią ilość ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts