Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zrobiłem a=0,3 i wyszły 2 pętle.Moc oczywiście też się zwiększyła ( obliczeniowa to nieco ponad 700 W), na pierwszy sezon grzewczy się sprawdza.

Potem może być już tylko lepiej ,,,

Starałem się robić tak żeby każdy obieg miał taką samą długość i tylko w 1 pomieszczeniu wyszło mi mniej, reszta to 55-60 mb !

Jak zauważyliście podałem błędne dane wcześniej, napisałem z pamięci i jak widać pamięć już nie ta :roll:

W salonie mam rozstaw 30 cm a nie 25 cm a na cały dom poszło mi 450 mb a nie 220 mb rurki.

Przepraszam i się poprawiam ! :)

robdk jak dasz 2 pętle a=2 to masz zapas mocy i niższą temp. zasilania i ja bym tak zrobił.

Generalnie jak przewymiarować to wszędzie w podobnych proporcjach, będzie bez zbędnej regulacji ,a w łazienkach to raczej na max !

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poniżej rysunek podłogi:

http://www.allegro.kxd.pl/ebm/podłogówka_salon_1.jpg

Jest to wersja mieszana ze strefą brzegową i pobytową w każdej pętli.

Strefy brzegowe utworzone na zasilaniu z modułem a = 0,2.

Strefy pobytowe utworzone szeregowo za brzegowymi w module a = 0,25.

Proszę o komentarz, bo jak się już zaleje to się nie poprawi ;)

I jeszcze na koniec pytanko:

Mam tyko jeden dodatkowy grzejnik drabinkę w łazience. Jak go kurde włączyć do obiegu? Z rozdzielacza to będzie za niska temperatura zasilania, a robić dodatkowy obieg z pompka tylko dla jednego grzejnika to kiepski pomysł :(

• 2 weeks później...

Mam taki problemik:

Podłogówkę mam podzieloną na 2 rozdzielacze (parter, poddasze), obserwowałem dzisiaj temperatury w PCi i przez ponad 30min temp. powrotu nie wzrosła nawet o 0,1stC.

Jak zakręciłem jeden rozdzielacz to temp. momentalnie zaczęła rosnąć.

Rozumiem że obieg nagle zrobił się o połowę mniejszy, ale w takim razie jak 2 rozdzielacze są odkręcone to najwyżej powinno 2x wolniej rosnąć a tu ani drgnie.

W obu rozdzielaczach po 6 obwodów, pętle wszystkie podobne długości, nie kumam o co biega.

• 2 weeks później...

Pinok dziwne zjawisko.

Logicznie rozumując w momencie kiedy masz 2 rozdzielacze otwarte chyba nie ma przepływu????

A jeśli tak to dlaczego?

1. Za słaba pompa do tej objętości cieczy i woda nie płynie w żadnym obiegu?

2. Woda płynie ale tylko w jednym albo kilku obiegach przez co inne są zimne?

Sam musisz to "obadać"

Rozwiązania w zależności od sytuacji mogą być przykładowo takie"

1. wyrównać opory przepływu dla wwszystkich pętli.

2. dołożyć drugą pompę dla obiegu z drugiego rozdzielacza i rozdzielić te obwody (zawory 1 kierunkowe też trzeba dać)

Mam taki problemik:

Podłogówkę mam podzieloną na 2 rozdzielacze (parter, poddasze), obserwowałem dzisiaj temperatury w PCi i przez ponad 30min temp. powrotu nie wzrosła nawet o 0,1stC.

Jak zakręciłem jeden rozdzielacz to temp. momentalnie zaczęła rosnąć.

Rozumiem że obieg nagle zrobił się o połowę mniejszy, ale w takim razie jak 2 rozdzielacze są odkręcone to najwyżej powinno 2x wolniej rosnąć a tu ani drgnie.

W obu rozdzielaczach po 6 obwodów, pętle wszystkie podobne długości, nie kumam o co biega.

W/g mnie wszystko ok. obieg CO masz zrównoważony , a twoje działania powodują ze system "wychodzi" z równowagi i temperatura powrotu rosnie.

• 2 weeks później...

Ja słyszę u siebie siłownik zaworu mieszającego bo głośno chodzi, sprawdx czy w pomieszczeniu gdzie jest pompa ( może kotłownia? ) czy ona nie "buczy".

Jeśli to ona wydaje ten dźwięk to w jej pobliżu będzie to samo.

Chyba że jest przy rozdzielaczu ?

Zrób fotkę tych "przyłączy" bo nie jestem pewien co to jest :roll:

powiedzcie co nalezy założyć na rozdzielaczu aby sterować obiegiem podłogówki w pokoju - na górze rozdzielacza mam przepływomierze na dole miejsce na ew. głowice chyba termostatyczne. Z 3 pokoi przewody do rozdzielacza - hydraulik mówił, że jak chce to muszę kupić głowice takie ze sterowaniem w pokoju ale nigdzie tego nie moge wydłubać w necie