Piczman 19.11.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ja zrobiłem a=0,3 i wyszły 2 pętle.Moc oczywiście też się zwiększyła ( obliczeniowa to nieco ponad 700 W), na pierwszy sezon grzewczy się sprawdza. Potem może być już tylko lepiej ,,, Starałem się robić tak żeby każdy obieg miał taką samą długość i tylko w 1 pomieszczeniu wyszło mi mniej, reszta to 55-60 mb ! Jak zauważyliście podałem błędne dane wcześniej, napisałem z pamięci i jak widać pamięć już nie ta W salonie mam rozstaw 30 cm a nie 25 cm a na cały dom poszło mi 450 mb a nie 220 mb rurki. Przepraszam i się poprawiam ! robdk jak dasz 2 pętle a=2 to masz zapas mocy i niższą temp. zasilania i ja bym tak zrobił. Generalnie jak przewymiarować to wszędzie w podobnych proporcjach, będzie bez zbędnej regulacji ,a w łazienkach to raczej na max ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 19.11.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Poniżej rysunek podłogi: http://www.allegro.kxd.pl/ebm/podłogówka_salon_1.jpg Jest to wersja mieszana ze strefą brzegową i pobytową w każdej pętli. Strefy brzegowe utworzone na zasilaniu z modułem a = 0,2. Strefy pobytowe utworzone szeregowo za brzegowymi w module a = 0,25. Proszę o komentarz, bo jak się już zaleje to się nie poprawi I jeszcze na koniec pytanko: Mam tyko jeden dodatkowy grzejnik drabinkę w łazience. Jak go kurde włączyć do obiegu? Z rozdzielacza to będzie za niska temperatura zasilania, a robić dodatkowy obieg z pompka tylko dla jednego grzejnika to kiepski pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Strefa brzegowa co 20 cm to wiele nie da, tam to przynajmniej a=15 skoro już chcesz Ją mieć. Reszta to albo a=2 albo a=25 , powinno hulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 19.11.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Może i masz rację. Założyłem, że jak będzie na zasilaniu to wzmocni tą strefę, choć to i takona nie jest prawidłowa, bo tam powinno być znacznie cieplej. Niemniej tak jak proponujesz te 15 cm może dać odpowiednie efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 19.11.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Obrazek podłogówki zaktualizowałem do sugestii.Zmiany:Strefa brzegowa co 0,15cm i poszerzona o 2 nitki.Mniejsze strefy pobytowe w rozstawie co 0,25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 30.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 W strefie brzegowej ja mam co 10 cm.A inne rozstawy liczyłem na 80W/m2.Uznałem, że lepiej przewymiarować gdyż na kondensacie nie problem obniżyć temperaturę zasilania. Na ten moment krzywa grzewcza 0,7 zdaje egzamin choć domek bez styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 01.12.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mam taki problemik: Podłogówkę mam podzieloną na 2 rozdzielacze (parter, poddasze), obserwowałem dzisiaj temperatury w PCi i przez ponad 30min temp. powrotu nie wzrosła nawet o 0,1stC.Jak zakręciłem jeden rozdzielacz to temp. momentalnie zaczęła rosnąć.Rozumiem że obieg nagle zrobił się o połowę mniejszy, ale w takim razie jak 2 rozdzielacze są odkręcone to najwyżej powinno 2x wolniej rosnąć a tu ani drgnie. W obu rozdzielaczach po 6 obwodów, pętle wszystkie podobne długości, nie kumam o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 11.12.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Pinok dziwne zjawisko.Logicznie rozumując w momencie kiedy masz 2 rozdzielacze otwarte chyba nie ma przepływu????A jeśli tak to dlaczego?1. Za słaba pompa do tej objętości cieczy i woda nie płynie w żadnym obiegu?2. Woda płynie ale tylko w jednym albo kilku obiegach przez co inne są zimne?Sam musisz to "obadać"Rozwiązania w zależności od sytuacji mogą być przykładowo takie"1. wyrównać opory przepływu dla wwszystkich pętli.2. dołożyć drugą pompę dla obiegu z drugiego rozdzielacza i rozdzielić te obwody (zawory 1 kierunkowe też trzeba dać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.12.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Mam taki problemik: Podłogówkę mam podzieloną na 2 rozdzielacze (parter, poddasze), obserwowałem dzisiaj temperatury w PCi i przez ponad 30min temp. powrotu nie wzrosła nawet o 0,1stC. Jak zakręciłem jeden rozdzielacz to temp. momentalnie zaczęła rosnąć. Rozumiem że obieg nagle zrobił się o połowę mniejszy, ale w takim razie jak 2 rozdzielacze są odkręcone to najwyżej powinno 2x wolniej rosnąć a tu ani drgnie. W obu rozdzielaczach po 6 obwodów, pętle wszystkie podobne długości, nie kumam o co biega. W/g mnie wszystko ok. obieg CO masz zrównoważony , a twoje działania powodują ze system "wychodzi" z równowagi i temperatura powrotu rosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 11.12.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Wygląda na to że wszystko jest ok, chyba miałem zapowietrzone niektóre pętle.Kilka razy musiałem dopuścić trochę wody do instalacji, PCi działa już normalnie, tzn przy obecnych temperaturach i schnącym domu jakieś 10h/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 23.12.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Od kilku dni "chodzi" u nas podłogówka. Zauważyliśmy, że na przełączach wydaje taki dźwięk, jakby ktoś gdzieś w oddali odkurzał. Czy to normalne zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.12.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Coś Ci rezonansuje, może pompa ?Na jakich rurach jest rozdzielacz podpięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 23.12.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 cała instalacja jest w pexie, nie znam sie na tym zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Ja słyszę u siebie siłownik zaworu mieszającego bo głośno chodzi, sprawdx czy w pomieszczeniu gdzie jest pompa ( może kotłownia? ) czy ona nie "buczy". Jeśli to ona wydaje ten dźwięk to w jej pobliżu będzie to samo. Chyba że jest przy rozdzielaczu ? Zrób fotkę tych "przyłączy" bo nie jestem pewien co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 23.12.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Piczmanie drogi przekażę wszystko mojemu zapracowanemu mężowi, niech on już dalej prowadzi tę konwersację. A pisząc o przyłączach miałam na myśli rozdzielacz Ech te kobiety, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 23.12.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Może szumieć zawór na zasilaniu/powrocie przy rozdzielaczu jeżeli nie jest w pełni otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 23.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 http://images41.fotosik.pl/236/1dc7d2756dcc14d5m.jpg Po wyciągnięciu białej wtyczki przestaje huczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 23.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 powiedzcie co nalezy założyć na rozdzielaczu aby sterować obiegiem podłogówki w pokoju - na górze rozdzielacza mam przepływomierze na dole miejsce na ew. głowice chyba termostatyczne. Z 3 pokoi przewody do rozdzielacza - hydraulik mówił, że jak chce to muszę kupić głowice takie ze sterowaniem w pokoju ale nigdzie tego nie moge wydłubać w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 23.12.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 tacim: zerknij na twojego przedmówcy zdjęcie, właśnie takie potrzebujesz. jaksie: wyciągasz wtyczkę, woda przestaje płynąć, huczenie ustaje. Albo huczy sama pompa, albo jeden w wielu zaworów które tam masz zamontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 23.12.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 tacim: zerknij na twojego przedmówcy zdjęcie, właśnie takie potrzebujesz. jaksie: wyciągasz wtyczkę, woda przestaje płynąć, huczenie ustaje. Albo huczy sama pompa, albo jeden w wielu zaworów które tam masz zamontowane Dzięki. Ale czy tak ma być, czy należy coś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts