Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są dwie kwestie:

1. maksymalne zagęszczenie przy instalacji bez projektu - czy to źle? Moim zdaniem nie, zwłaszcza gdy robimy sami. Uważam, że żadne obliczenia nie są precyzyjne, więc dopiero życie weryfikuje zapotrzebowanie na ciepło (mostki cieplne najczęściej diametralnie zmieniają zapotrzebowanie). Poza tym, to co przepłacimy za dodatkowe rurki, zaoszczędzimy na projekcie :). Otrzymamy za to dodatkowy zysk (przy PC szczególnie) w postaci mniejszych temp. na zasilaniu.

2. czy meander jest gorszy - uważam, że znacznie gorszy. pomijam tu niekorzystne kąty gięcia. Ale w zwłaszcza w dużych pomieszczeniach rozkład temp. jest tragiczny. Zważywszy, że różnica temp na wejściu i na wyjściu może sięgać 10 st., to wnioski nasuwaja się same. Przy ślimaku problem ten nie istnieje.

7tonik - jesli jestes specjalista w tej dziedzinie, nie wypada mi nie wierzyc:) Niestety takie szegoly mnie nie interesuja. Interesauje mnie 26st. C w pomieszczeniu 77m2 z wielkimi oknami i niskie rachunki. To mam.

Pozdrawiam.

No ale dla większości ważny jest też komfort przebywania. Jeśli przy meandrze wypadnie ci na stałe przebywać w strefie początku pętli to współczuję. Stąd się biorą mity, że podłogówka niezdrowa, że puchną nogi. Ostatecznie faktucznie uzyskamy docelowa temp. w pomieszczeniu, ale część podłogi będzie miała temp. np. 30 st, a inna 20. Nie o to nam przecież chodzi.

Nie uważam się za specjalistę, ale sam robiłem projekt i wykonanie ogrzewania (pomijając chłodnicze podłączenia PC), sporo wcześniej poczytałem. Zatem wypowiadam się jako zadowolony użytkownik, któremu udało się nie spiepszyć instalacji. Myślę że na forum takie opinie są najcenniejsze. Chyba, że chcemy czytać marketingowy bełkot wykonawców :)

Ja mam meander i tez nie narzekam a te strefy dyskomfortu o ktorych napisales ...

Teraz powoli, jesli masz slimaka i strefe brzegowa to oznacza ze masz strefy w ktorych lepiej nie przebywac bo odczuje sie dyskomfort -teoretycznie jak widac, ale jesli taka strefa jest w meandrze to juz tragedia, nogi puchna itd... :lol: :lol:

Mam nadzieje ze zrozumieles co chce powiedziec.

Juz wielokrotnie bylo, kazdy jak widac chwali swoje a inne jest beee..., dlatego w tym momencie dyskusja stala sie bezuzyteczna-malo wiarygodna.

Obiektywizm to cos czego czasem brakuje, szczegolnie jesli cos sami zrobilismy i chcielibysmy zeby inni "pochwalili nas" za to osiagniecie.

Niestety, nie zawsze to co sami zrobimy jest "the best" czasem warto podejsc sceptycznie -poczytaj opinie j-j, nie przechwala sie ze cos sam zrobil i jest lux ale stara sie obiektywnie ocenic.

Konkludujac, najwazniejsze ze domownikom jest dobrze, cieplo a jaki sposob ukladania ma to juz jest mniej istotne.

Udawadnienie wyzszosci swiat ....

Wszystko ma plusy i minusy a strefy "przegrzewane sa jak zwykle w zle zrobionej instalacji a nie sposobie ulozenia rur.

Kiedy pojawi sie dyskomfort jesli podloga nie przekracza temp. 29*C?

Wszystko zalezy od pomieszczen i ich zapotrzebowania na cieplo, prawidlowego wykonania zaprojektowanej instalacji.

Pzdr.

7tonik Bez zadnych podtekstow, stwierdzilam, ze skoro to piszesz, to jestes znawca w tej dziedzinie:)

Chyba mnie do konca nie zrozumiales. Dobrze dzialajaca podlogowka, a taka uwazam swoja, powoduje, iz podloga nie jest ciepla, ani zimna, a w pomieszczeniu jest oczekiwana przez uzytkownika temperatura. To nie temat wypowiedzi, ale niewydolnosc mojego serca, ktora nie pozwala mi na swobodne wychodzenie z domu, a co za tym idzie caly zimowy czas pozostaje mi chodzenie po moich podlogach, ktore nie moga i nie powoduja puchniecia moich nog. To wlasnie jest komfort dla mnie.

Dobrze dzialajaca podlogowka, a taka uwazam swoja, powoduje, iz podloga nie jest ciepla, ani zimna, a w pomieszczeniu jest oczekiwana przez uzytkownika temperatura.
Tutaj się zgodzę w 100%. Zachwycanie się "cieplutką" podłogą ma sens, gdy przebywamy na niej sporadycznie. Jest niestety niekorzystne przy dłuższym przebywaniu. Jeśli mamy neutralną temp. na całej powierzchni podłogi, to jest super niezależnie, czy jest to meander, czy ślimak. Przy bardzo krótkich pętlach pewnie jest to realne do wykonania każdą techniką.

Kiedy pojawi sie dyskomfort jesli podloga nie przekracza temp. 29*C?

Pzdr.

Sam prowokujesz do bezcelowych dyskusji. Myślę, że wszystkie argumenty już padły. Teraz wystarczy trochę logiki :)

No chyba nie ja prowokuje bezsensowna dyskusje ale Ty i to wlasnie takimi takstami.

Napisales ze teraz troche logiki wystaczy, czyli sugerujesz ze tylko Ty logicznie myslisz bo Ci ktorzy maja meander niekoniecznie?

Nie odpowiadaj, prosze bo to bez sensu. Juz bylo kilka osob ktore uwazaly ze ich rozwiazania zastosowane w domach sa naj-naj i nie dopuszczali do mysli, ze ktos moze miec tez dobrze lecz inaczej -takie przynajmniej sprawiasz wrazenie swoimi wpisami.

Tekst typu:

...Zachwycanie się "cieplutką" podłogą ma sens....
- raczej kaze zastanowic sie z kim dyskutujesz, bo ja nie zauwazylem zeby ktos zachwalal czy zachwycal sie tzw. "ciaplutka" podloga.

Jesli ktos taki jest tutaj to moze wklejaj cytaty zeby bylo wiadomo dla kogo jest odpowiedz i nie bedzie nieporozumien.

Przy nazbyt zageszczonej podlogowce i zbyt cieplej wodzie w zasilaniu moze byc gorsze samopoczucie i tzw. puchniecie nog itp.

...Jeśli mamy neutralną temp. na całej powierzchni podłogi, to jest super niezależnie, czy jest to meander, czy ślimak...
- tutaj jak najbardziej zgadzam sie, no ale to sa tzw. prawdy oczywiste :lol: :wink:

Pzdr.

sugerujesz ze tylko Ty logicznie myslisz...
Znaczyło tylko tyle ile było napisane. Czyli, że argumenty zostały wyczerpane i teraz każdy sam zdecyduje co w jego przypadku jest korzystniejsze(wg własnej logiki)

Nie odpowiadaj, prosze bo to bez sensu....
Czy to znaczy, że jesteś gospodarzem tego forum ?

raczej kaze zastanowic sie z kim dyskutujesz, bo ja nie zauwazylem zeby ktos zachwalal .....
Zapewniam, że ta wypowiedź nie była skierowana do Ciebie i nie sugerowała, że ty tak masz. Było to stwierdzenie ogólne, poddające pod rozwagę często powtarzany argument, jakoby było to wielką zaletą podłogówki.

nie dopuszczali do mysli, ze ktos moze miec tez dobrze lecz inaczej ...

tak się składa, że w niemałej części też mam meander - tak mam na ścianie (częściowo mam ogrzewanie ścienne). Zatem nie uważam, że meander się nie nadaje. W pewnych przypadkach nadaje się bardziej.

W sumie to chyba ja wywolalam te dyskusje, troche nieprzyjemna jak sadze, dodajac zdjecia i teraz nieswojo sie czuje, bo przeciez nie to bylo moja intencja. Chcialam jedynie pokazac komus, kto pyta o ulozenie, jak to u mnie wyglada, a nie prosic o ocene ulozenia.

Panowie, dajcie spokoj, taka piekna zima na dworze:) I chlodna podloga, ktora daje cieplo. To fenomen:)

W sumie to chyba ja wywolalam te dyskusje, troche nieprzyjemna jak sadze, dodajac zdjecia i teraz nieswojo sie czuje, bo przeciez nie to bylo moja intencja. Chcialam jedynie pokazac komus, kto pyta o ulozenie, jak to u mnie wyglada, a nie prosic o ocene ulozenia.

Panowie, dajcie spokoj, taka piekna zima na dworze:) I chlodna podloga, ktora daje cieplo. To fenomen:)

Dlatego ja sie nie wdaje w dyskusję. Wyraziłem swoją opinię i zdanie. Wkleiłem zdjęcie podobnie jak Ty. 8)

jak szeroko zrobić rozstaw? ktoś (kto już ma) mi mówił, że maksymalnie co 10 cm, ale radzi trochę ciaśniej jeszcze

może ktoś mi pomóc?

W przypadku podłogówki nie ma miejsca na zgadywanie .Wyślij mi projekt z zaznaczeniem wymiarów okien rodzaju okładziny podłogowej oraz grubości izolacji pod jasrychem .Tylko takie informację pozwalają odpowiednio wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniu

Wyślę ci informację o rozstawie rur ilości obwodów grzewczych oraz innych parametrów podłogówki

Pozdrawiam

Pablo

jak szeroko zrobić rozstaw? ktoś (kto już ma) mi mówił, że maksymalnie co 10 cm, ale radzi trochę ciaśniej jeszcze

może ktoś mi pomóc?

U mnie wygladalo to tak:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-02/b8ce543d.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-02/d718d1ab.jpg

Gora i dol sa ogrzewane podlogowka. Wyjatek to garaz, pomieszczenie za garazem, kotlownia i pomieszczenia nad garazem.

Ja mam pytanie. Te zdjęcia to fakt czy dowcip?

W przypadku podłogówki nie ma miejsca na zgadywanie .Wyślij mi projekt z zaznaczeniem wymiarów okien rodzaju okładziny podłogowej oraz grubości izolacji pod jasrychem .Tylko takie informację pozwalają odpowiednio wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniu

Wyślę ci informację o rozstawie rur ilości obwodów grzewczych oraz innych parametrów podłogówki

Pozdrawiam

Pablo

jeżeli po danych które wymieniasz obliczasz podłogówkę to też stosujesz zgadywanie

do wyliczenia zapotrzebowania na ciepło budynku i poszczególnych pomieszczeń nieco więcej potrzeba, i to tych istotnych informacji jak choćby np. izolacja cieplna budynku, to co proponujesz to takie samo wróżenie jak stwierdzenie "kładź co 10cm", to co proponujesz to sobie można samemu na podstawowych, badziewnych kalkulatorach online producentów policzyć