Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajne rozwiązanie :)

Pytanie do osób, które na ogrzewanie podłogowe zdecydowały się dość późno (czyli po adaptacji projektu) - czy konsultowaliście z konstruktorem kwestię dodatkowego obciążenia stropu przez podłogówkę/grubszą wylewkę czy jest to znikoma wartość i nie trzeba było?

Mamy strop monolityczny i działówki zamiast z kratówki dajemy z silki - więc to już cięższe no i nie wiem, czy ktoś to powinien jeszcze raz przeliczyć? Cy zauwać kierbudowi i dać jakieś ekstra zbrojenie?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można to zrobić na macie z wypustkami o gr. 11mm + 20mm wypustki. Wypustki zatopione są w warstwie jastrychu, stąd nie wlicza się ich do grubości izolacji. Pomiędzy wypustkami układa się wężownicę.

http://www.kan.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=60

może i fajne rozwiązanie, za to jak porównasz cenowo ze zwykłym styropianem 1cm i spinkami to szczęka opada

w tym przypadku 10cm styropinanu podłogowego i 6,5cm wylewki i będzie ok

Witam ponownie.

Prosze o informacje dotyczace jakego producenta systemu wodnego ogrzewania podłogowego polecacie. Jeden z instalatorow proponuje mi system firmy Uponor ale chciałem sie dowiedziec sie cos wiecej o innych, gdyz z tego co wiem to on pracuje tylko na tej jednej. Chciałem zastosowac ogrzewanie podłogowe z termostatami pokojowymi na parterze oraz na pietrze w łazience i pralni, czyli grzejniki w sypialniach. Jakiego producenta polecacie. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Róbcie podłogówki w całym domu bo inaczej po pewnym czasie będziecie żałować. Najczęściej tak jest że ci co zrobili podłogówkę tylko w części domu po pewnym czasie żałują że nie zrobili jej na całości.

tak zrobiłem i jestem zadowolony, gdybym mial stawiać drugi domek zrobiłbym tak samo, nie wiem skąd te obawy i wstawianie w sypialniach grzejników. wg mnie podłogówka świetnie sprawdza się w sypialniack

Ja mam rurki Wavina. Dlaczego nie chcesz podłogówki w sypialniach?

Nie wiem dlaczego? Rozmawiałem z jednym hydraulikiem i jakos on tak zaproponował ze tak sie stosuje. Moze zaproponował ze wzgledow finansowych. Chyba wiekszosc ludzi tak stosuje, podłogowka na parterze i łazienkach a grzejniki w sypilini.

A jak cenowo to sie ma w porownaniu do grzejników???

Czy macie jakos wiedze na temat systemu Purmo. Czy to jest jakis wynalazek.

Na forum widze ze wiekszosc stosuje system Wavin lub Kan,

Czy to przypadek czy faktycznie nie ma sensu płacic wiecej za system Uponor?

Znajomi maja system Kan ale tylko dlatego ze instalator mogł dac dobra cene i dlatego sie zdecydowali.

Mozecie napisac cos wiecej na ten temat.

Pozdrawiam

A jak cenowo to sie ma w porownaniu do grzejników???

Czy macie jakos wiedze na temat systemu Purmo. Czy to jest jakis wynalazek.

Na forum widze ze wiekszosc stosuje system Wavin lub Kan,

Czy to przypadek czy faktycznie nie ma sensu płacic wiecej za system Uponor?

Znajomi maja system Kan ale tylko dlatego ze instalator mogł dac dobra cene i dlatego sie zdecydowali.

Mozecie napisac cos wiecej na ten temat.

Pozdrawiam

Każdy z wymienionych systemów OP jest dobry. Wybór zależy od proponowanej ceny za całość. Unikaj systemów tzw. "marketowych" bazujących na rurach niewiadomego pochodzenia czytaj "dalekowschodnich". Osobiście mam zrobione OP w systemie KAN-THERM, który jest najstarszym z wymienionych i sprawdzonym produktem polskim.

Witam,

proszę o pomoc w ocenie schematu CO - w 100% podłogowe ogrzewanie. Na chwilę obecną mam zamontowany do pieca moduł CONNECT BASE - moduł dwóch stref grzewczych (niskiej i wysokiej), ale ja mam przecież tylko "niską". Działa to tak że jeden rozdzielacz podłączony jest do zamontowanego w tym module mieszacza (strefa niska) a drugi jest podłączony do strefy wysokiej. Na dniach będę prowadził wymianę zdań z instalatorem w celu wymontowania tego modułu, dlatego załączyłem ten schemat i może otrzymam od Państwa jakieś uwagi.

W instrukcji pieca w załączeniu pokazane jest sprzęgło hydrauliczne - czy jest wymagane?. Piec to beretta kondensacyjny Kompakt Green 16S e.s.i .

instalacja moja.JPG

schemat piec.jpg

connect base.JPG

instalacja moja.JPG

schemat piec.jpg

connect base.JPG

tylko te zawory za pompą niepotrzebne

Myślałem że mogę tym sposobem odciąć "górę" ( może jakiś elektrozawór)

po co dawać zasilanie rozdzielaczy osobnymi rurami?

To już popij wodą. Rurki zalane. Chyba tak zrobił aby podpiąć ten moduł. Tam są dwa wejścia i wyjścia.

Rozumiem, że ten moduł CONNECT nie jest potrzebny?

Budowa domu to jak zacząć studia od nowa.