Princesa 12.01.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Fajne rozwiązanie Pytanie do osób, które na ogrzewanie podłogowe zdecydowały się dość późno (czyli po adaptacji projektu) - czy konsultowaliście z konstruktorem kwestię dodatkowego obciążenia stropu przez podłogówkę/grubszą wylewkę czy jest to znikoma wartość i nie trzeba było? Mamy strop monolityczny i działówki zamiast z kratówki dajemy z silki - więc to już cięższe no i nie wiem, czy ktoś to powinien jeszcze raz przeliczyć? Cy zauwać kierbudowi i dać jakieś ekstra zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Róbcie podłogówki w całym domu bo inaczej po pewnym czasie będziecie żałować. Najczęściej tak jest że ci co zrobili podłogówkę tylko w części domu po pewnym czasie żałują że nie zrobili jej na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 12.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Liwko to akurat prawda, lepiej w całym domu - no może poza piwnicą - my w niej robimy kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.01.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Można to zrobić na macie z wypustkami o gr. 11mm + 20mm wypustki. Wypustki zatopione są w warstwie jastrychu, stąd nie wlicza się ich do grubości izolacji. Pomiędzy wypustkami układa się wężownicę. http://www.kan.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=60 może i fajne rozwiązanie, za to jak porównasz cenowo ze zwykłym styropianem 1cm i spinkami to szczęka opada w tym przypadku 10cm styropinanu podłogowego i 6,5cm wylewki i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 12.01.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam ponownie. Prosze o informacje dotyczace jakego producenta systemu wodnego ogrzewania podłogowego polecacie. Jeden z instalatorow proponuje mi system firmy Uponor ale chciałem sie dowiedziec sie cos wiecej o innych, gdyz z tego co wiem to on pracuje tylko na tej jednej. Chciałem zastosowac ogrzewanie podłogowe z termostatami pokojowymi na parterze oraz na pietrze w łazience i pralni, czyli grzejniki w sypialniach. Jakiego producenta polecacie. Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ja mam rurki Wavina. Dlaczego nie chcesz podłogówki w sypialniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.01.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wavin, Kisan - mam ja. Uponor jest droższy (znacznie), dajcie wszędzie podlogówkę - również w sypialniach. Będzie prościej i naprawdę przyjemniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edek_25 12.01.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam u mnie też Wawin, dobra cena, marka też, polecam Tece ale to system z górnej półki więc cenowo drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 12.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Róbcie podłogówki w całym domu bo inaczej po pewnym czasie będziecie żałować. Najczęściej tak jest że ci co zrobili podłogówkę tylko w części domu po pewnym czasie żałują że nie zrobili jej na całości. tak zrobiłem i jestem zadowolony, gdybym mial stawiać drugi domek zrobiłbym tak samo, nie wiem skąd te obawy i wstawianie w sypialniach grzejników. wg mnie podłogówka świetnie sprawdza się w sypialniack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.01.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 a ja mam rurki - nie zgadniecie....Wavin a rozdzielacze Kan-therm, podłogówka po całości plus drabinki w łazienkach i grzejniczek w wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 12.01.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ja mam rurki Wavina. Dlaczego nie chcesz podłogówki w sypialniach? Nie wiem dlaczego? Rozmawiałem z jednym hydraulikiem i jakos on tak zaproponował ze tak sie stosuje. Moze zaproponował ze wzgledow finansowych. Chyba wiekszosc ludzi tak stosuje, podłogowka na parterze i łazienkach a grzejniki w sypilini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 12.01.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A jak cenowo to sie ma w porownaniu do grzejników???Czy macie jakos wiedze na temat systemu Purmo. Czy to jest jakis wynalazek.Na forum widze ze wiekszosc stosuje system Wavin lub Kan, Czy to przypadek czy faktycznie nie ma sensu płacic wiecej za system Uponor?Znajomi maja system Kan ale tylko dlatego ze instalator mogł dac dobra cene i dlatego sie zdecydowali. Mozecie napisac cos wiecej na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Nie słuchaj tych co na tym zarabiają tylko tych co to użytkują.Rób wszędzie a po roku wszystkim nam browara stawiasz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Nie mam pojęcia co to te Purmo, mam Wavina i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 12.01.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 OK dziekuje. A nie macie problemu z temeratura. jesli np. na parterze w slaonie chcecie miec 23 st a w sypialnaich 18st. Majac piec np.na ekogroszek nie ma problemu z roznica temeperatury.Moze zadaje pytanie bezsensowne ale nie mam takowiej wiedzy wiec sie pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 18oC to jak dla mnie zimno ale nie ma problemu, przykręcasz na rozdzielaczu i masz 18.Ja mam w salonie i kuchni 21-22, w sypialniach 20-21, w łazienkach 23-24.Ustawisz sobie idealnie tak jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 A jak cenowo to sie ma w porownaniu do grzejników??? Czy macie jakos wiedze na temat systemu Purmo. Czy to jest jakis wynalazek. Na forum widze ze wiekszosc stosuje system Wavin lub Kan, Czy to przypadek czy faktycznie nie ma sensu płacic wiecej za system Uponor? Znajomi maja system Kan ale tylko dlatego ze instalator mogł dac dobra cene i dlatego sie zdecydowali. Mozecie napisac cos wiecej na ten temat. Pozdrawiam Każdy z wymienionych systemów OP jest dobry. Wybór zależy od proponowanej ceny za całość. Unikaj systemów tzw. "marketowych" bazujących na rurach niewiadomego pochodzenia czytaj "dalekowschodnich". Osobiście mam zrobione OP w systemie KAN-THERM, który jest najstarszym z wymienionych i sprawdzonym produktem polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, proszę o pomoc w ocenie schematu CO - w 100% podłogowe ogrzewanie. Na chwilę obecną mam zamontowany do pieca moduł CONNECT BASE - moduł dwóch stref grzewczych (niskiej i wysokiej), ale ja mam przecież tylko "niską". Działa to tak że jeden rozdzielacz podłączony jest do zamontowanego w tym module mieszacza (strefa niska) a drugi jest podłączony do strefy wysokiej. Na dniach będę prowadził wymianę zdań z instalatorem w celu wymontowania tego modułu, dlatego załączyłem ten schemat i może otrzymam od Państwa jakieś uwagi. W instrukcji pieca w załączeniu pokazane jest sprzęgło hydrauliczne - czy jest wymagane?. Piec to beretta kondensacyjny Kompakt Green 16S e.s.i . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.01.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Pierwszy schema test ok, tylko te zawory za pompą niepotrzebne i po co dawać zasilanie rozdzielaczy osobnymi rurami? Niech będą zasilane z jednego pionu. Sprzęgło niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 tylko te zawory za pompą niepotrzebne Myślałem że mogę tym sposobem odciąć "górę" ( może jakiś elektrozawór) po co dawać zasilanie rozdzielaczy osobnymi rurami? To już popij wodą. Rurki zalane. Chyba tak zrobił aby podpiąć ten moduł. Tam są dwa wejścia i wyjścia. Rozumiem, że ten moduł CONNECT nie jest potrzebny? Budowa domu to jak zacząć studia od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts