plamiak 13.01.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Chodzi o różnicę między zasilaniem i powrotem na każdej pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Jeżeli na w pełni otwartych rotametrach na każdej pętli, tzn na maksymalnych przepływach w każdej z pętli, spadek temperatury pomiędzy zasilaniem i powrotem rozdzielacza OP będzie na poziomie 6-7*C, to zawory równoważące nie będą potrzebne. Następnie zmniejszając rotametrami przepływy na poszczególnych pętlach doprowadzisz do dalszego zwiększenia spadku temperatury na zasilaniu i powrocie z rozdzielacza do poziomu 8-10*C. Oczywiście ta procedura dotyczy pętli o zbliżonych długościach. Jeżeli są one różne, to zacznij zmniejszanie przepływu od najkrótszych pętli, a dopiero potem w tych dłuższych. Edytowane 13 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 A swoją drogą twojemu instalatorowi możesz pogratulować pomysłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 A swoją drogą twojemu instalatorowi możesz pogratulować pomysłowości. Dzięki przekażę. Jutro instalator będzie walczył z tym modułem i odpowietrzaniem. Następnie będę próbował mierzyć i regulować. Jak będą dalej problemy to do przeróbki i moduł do "kosza". Rozumiem że podana wartość różnicy pomiędzy zasilaniem i powrotem z pętli 6-10 jest wzorcowa i do takich wartości należy wysterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Wzorcowa to 8-10*C, a moduł strefowy od razu do kosza. Jak już wcześniej napisałem, w przypadku twojego kotła jego zastosowanie ma tylko sens w połączeniu ze sprzęgłem hydraulicznym i to dla przypadku gdyby przepływ w twoim OP był co najmniej 1,25 raza większy od maksymalnego dopuszczalnego przepływu dla twojego kotła. U ciebie taka sytuacja nie występuje. Edytowane 13 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 A co myślicie o ogrzewaniu podłogowym zasilanym częściowo z kominka i pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jaki "piec" masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wzorcowa to 8-10*C, a moduł strefowy od razu do kosza. Jak już wcześniej napisałem, w przypadku twojego kotła jego zastosowanie ma tylko sens w połączeniu ze sprzęgłem hydraulicznym. Ten moduł ma w sobie sprzęgło. Będę z nim rozmawiał o wymontowaniu tego wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 piec gazowy z zasobniekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 piec gazowy z zasobniekiem Ja mam problem przy samym piecu a jeszcze do tego kominek. U mnie kominek jest, ale z rozprowadzeniem. Przyda się jako źródło ciepła np w porach przejściowych, gdzie jeszcze nie uruchamia się podłgówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 piec gazowy z zasobniekiem Rozumiem, że kocioł gazowy z zasobnikiem CWU. Tylko czy kondensacyjny czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ja mam problem przy samym piecu a jeszcze do tego kominek. U mnie kominek jest, ale z rozprowadzeniem. Przyda się jako źródło ciepła np w porach przejściowych, gdzie jeszcze nie uruchamia się podłgówki. Rozumiem ,że w porach przejściowych grzejesz kominkiem ( o jakim rozprowadzeniu mowa ) chodzi o rurowe ? PYTANKO czy można podłączyć kominek z płaszczem wodnym pod podłogówkę i ogrzewać nim podczas niezbyt chłodnych dni,a w porze zimowej grzać piecem podłogówka i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Rozumiem, że kocioł gazowy z zasobnikiem CWU. Tylko czy kondensacyjny czy nie? tak kocioł gazowy z zasobnikiem CWU ALE NIE WIEM CO TO ZNACZY KONDENSACYJNY nie jestem w tym temacie jeśli chodzi o ogrzewanie.A jestem na etapie kupna pieca i kominka i stąd moje pytanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jeszcze nie grzeję ponieważ budynek w trakcie wykańczania. Chodzi o rozprowadzenie ciepła kanałami. U mnie kominek jest centralnie w budynku, więc grzeje cały dół a dodatkowo mam kanał do górnych pomieszczeń. Sprawdzałem daje radę zagrzać. Przy rozpoczęciu palenia było w budynku około 10 C po dwóch godzinach już 18 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jeszcze nie grzeję ponieważ budynek w trakcie wykańczania. Chodzi o rozprowadzenie ciepła kanałami. U mnie kominek jest centralnie w budynku, więc grzeje cały dół a dodatkowo mam kanał do górnych pomieszczeń. Sprawdzałem daje radę zagrzać. Przy rozpoczęciu palenia było w budynku około 10 C po dwóch godzinach już 18 C. a na dole ile masz m2 ja mam 130 m2 i mi powiedziano ,że samym kominkiem nie ogrzeje więc myślę o podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 13.01.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) po 60 m2Podłogówka z piecem kondensacyjnym jako główny system ogrzewania, kominek jako pomocniczy. Edytowane 13 Stycznia 2011 przez lukasov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 lukasov dobrze kombinuje kocioł kondensacyjny + kominek z dystrybucją gorącego powietrza DGP. Żeby wykorzystać kominek z płaszczem wodnym do ogrzewania podłogowego musiałbyś mieć bufor, najlepiej z wbudowaną funkcją obsługi CWU+solar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edek_25 20.01.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witamczy konieczne jest montowanie rotametrów czy wystarczą mini zaworki aby wyregulować przepływy; mam 6 obwodów razem 60 m2. Jaką polecacie pompę do tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 20.01.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Zaworkami może byś wyregulował, ale na rotametrach można to zobaczyć (na skali). Pompa "czterometrowa" czyli 25-40 - zakładam że brak projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edek_25 20.01.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 projekt zrobiłem sam, ale pytam bo hydraulik tak zaproponował na mini zaworkach że taniej a wyregulować się da. Słyszałem jednak że trwałość tych zaworków może być krótka - np. rok czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts