rwxw 21.05.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) przede wszystkim tak by dzialalo dobrze....Z gory dzieki za wszelkie sugestie Obliczenia obliczeniami, ale rzeczywistość może (choc nie musi) okazać się nieco inna zwłaszcza, gdy pojawią się nieplanowane niedokładności wykonania ocieplenia. Ja bym dla bezpieczeństwa zagęścił nieco rurki. Jeśli rurki dasz za rzadko, to podłogówka nie będzie Ci dogrzewać i wtedy sprawdzą się czarne proroctwa instalatora. Wtedy kiszka nie do naprawienia... Gdy dasz rury nieco za gęsto, to tylko wydasz ciut więcej kasy na rury. Gdyby gdzieś za mocno się grzało, to daną sekcję przydławisz na rozdzielaczu i po problemie. Ja bym proponował zamiast 20, czy 30 cm pomyśleć nad odpowiednio 15 i 20, a potem policzyć ile drożej to wyjdzie i podjąć decyzję. Sekcje masz krótkie, więc nie powinno być problemu z ich ilością. Pod murowanym prysznicem, czy kominkiem chyba nie ma co dawać rurek. Czy w Twoim kondensacie można ustawić maksymalną temperaturę musisz sprawdzić w instrukcji obsługi i instalacji. Pewnie można. Co do obiegówek, to może wystarczyć ta z kotła (a może nie, to się okaże, a mocno to zależy od średnicy rur biegnących do rozdzielaczy). Od kotła poprowadź grubszą rurę (np. 32) do punktu rozgałęzienia na 2 rozdzielacze. Grubsza powinna być też na piętro do dalszego rozdzielacza, żeby niepotrzebnie nie zwiększać oporów przepływu. Jeśli masz 7 sekcji pex 16, to daje przekrój przepływu koło 1000mm2, czyli podobnie jak jednej rury koło 32mm, więc nie ma co prowadzić do odległego rozdzielacza rury 22mm, tylko przynajmniej 28mm. Nie pisałeś o tym, więc wspominam. Edytowane 21 Maja 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.05.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 U nas pod murowanym brodzikiem są rurki i bardzo mi z tym dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 23.05.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Powiedzcie mi a jak sprawdza sie podlogówka pod panelami?słyszalem, ze muszą to byc jakies inne panele, przystoswane do ogrzewania podlogowego a sa one sporo drozsze...mam nadzieje ze to mit i bez problemów mozna montowac standardowe panele na ogrzewanie podlogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabrot 24.05.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 witam ja też mam takie samo pytanie jak ty też mnie interesuje jak się sprawdza podłogówka pod panelami?Powiedzcie mi a jak sprawdza sie podlogówka pod panelami?słyszalem, ze muszą to byc jakies inne panele, przystoswane do ogrzewania podlogowego a sa one sporo drozsze...mam nadzieje ze to mit i bez problemów mozna montowac standardowe panele na ogrzewanie podlogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.05.2011 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Mnie sie sprawdza bardzo dobrze, panele jakieś pierwsze z brzegu. Swoją drogą - teraz latem panele bardzo sie nagrzewają od słońca wpadającego przez okno, podłogówka nigdy tak nie grzała zimą, jakoś nikt nie bierze tego pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.05.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Mnie sie sprawdza bardzo dobrze, panele jakieś pierwsze z brzegu. Swoją drogą - teraz latem panele bardzo sie nagrzewają od słońca wpadającego przez okno, podłogówka nigdy tak nie grzała zimą, jakoś nikt nie bierze tego pod uwagę. A panele gdzie kupowałeś?W Ostrowcu Świętokrzyskim w castoramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Panele kupiłem u mnie w Jędrzejowie, jakieś tanie - kryterium był wygląd. Za parę lat - przy okazji odświeżania domu- i tak wymienię je na inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.05.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 a czy montowalisice w pomieszczeniach gdzie jest ogrzewanie podlogowe wspomagajacy jakis grzejnik nascienny?Nie do konca ma przekonanie do samej podlogówki, troche sie martwie ze moze mi nie dogrzac salonu-35m w panelach...jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 29.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 a czy montowalisice w pomieszczeniach gdzie jest ogrzewanie podlogowe wspomagajacy jakis grzejnik nascienny?Nie do konca ma przekonanie do samej podlogówki, troche sie martwie ze moze mi nie dogrzac salonu-35m w panelach...jak myslicie? jak chcesz to zamontuj tylko po co? wystarczy zagęścić pętle i po sprawie. co ci da wspomagający grzejnik z temperaturą zasilania 30-35 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.05.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 co ci da wspomagający grzejnik z temperaturą zasilania 30-35 st.? Da. Ja ogrzewam takimi grzejnikami całe pięterko (na parterze podłogówka). Dziś oczywiście nie montowałbym ani jednego grzejnika (poza drabinkami w łazience), ale cóż, teraz jest za późno. a czy montowalisice w pomieszczeniach gdzie jest ogrzewanie podlogowe wspomagajacy jakis grzejnik nascienny Tak, ja mam na dole w salonie 2 grzejniki - cały czas zakręcone i niepotrzebne. Bałem się, że podłogówka nie wystarczy. Co do wspomagania podłogówki, to żadnym kosztem możesz pociągnąć rurkę pex od okolic rozdzielacza do miejsca ewentualnych grzejników. Jak podłogówka nie wystarczy, to zamontujesz grzejniki, jak wystarczy, to niepotrzebnie wydasz kilkadziesiąt zł na rurki - koszt żaden,a będziesz się czuć bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 30.05.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Cześć, wiem, że wygrzebuję wątek sprzed dwóch lat, ale postanowiłam coś odgrzebać, niż zakładać kolejny z tytułem "ogrzewanie podłogowe" i jednym bzdurnym problemem. Mianowicie: wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz, czy pod prysznicem, który chcę zrobić bezbrodzikowy, daje się też podłogówkę, czy zostawia zimną wyspę "bo i tak jak się wodę puści, to jest ciepło"? I czy w ogóle konstrukcja spadkowa prysznica bezbrodzikowego pozwala na montaż podłogówki? Czy to jest szczelne i bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.05.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Może lepiej wykonać obliczenia i zaprojektować tę podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.05.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 daje sie bez problemu, i miło i przyjemnie jest stać na ciepłej posadzce a nie czekać aż się od prysznica nagrzeje, czy konstrukcja pozwala na montaż to zalezy od grubości wylewki w danym przypadku, ja mam ~8cm i bez problemu, przy 4,5 cm moze być ciężko, to wszystko rozmierzyć sobie lokalnie trzeba, oczywiscie jest szczelnei ii bezpoiecznie bo czemu by miało nie być?problem jaki niektórzy poruszają to wysychanie syfonu jeżeli się dłuuugi (nie wiem - kilka miesięcy?) czas nie korzysta, ale osobiście takiego przypadku nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 31.05.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Może lepiej wykonać obliczenia i zaprojektować tę podłogówkę. Na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże ? "Obliczenia" są tylko zgrubnym szacunkiem, bo nie znasz rzeczywistego zapotrzebowania budynku na ciepło zanim nie zaczniesz grzać, chyba że wszystko kontrolowałeś w 100%, dom jest w totalnym zaciszu i zrobiłeś dokłądne ozc. Moim zdaniem wystarczy stosowanie zasad maksymalnej długości pętli nie przekraczającej 100m i odpowiednio małego rozstawu rur np. 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_BoSia 06.06.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam,też zakladam ogrzewanie podłogowe. Czy może ktoś podesłać wzór Umowy na podłogówkę na priva: [email protected]. Z góry dziękuję. Bosia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysR 03.07.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam, czy ktos z doswiadczeniem moze powiedziec czy rozstaw przewdow PEX co 15cm w ukladzie slimakowym, dla pomieszczenia ok14m2, bedize ok? Budynek dosc dobrze ocieplony bedzie. Sterowanie tej petli za pomoca RTLa, czy ktos ma takie rozwiazania u siebie i czy takie cos sie sprawdzi czy nie bedzie za cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wtorrekwtorrek 03.07.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 witam wszystkich. Będę modernizować dom swojej mamy, między innymi wymiana instalacji "co" , pewne jest że zastosujemy wodne ogrzewanie podłogowe w pewnej części domu, a w pozostałej grzejniki płytowe. Problem polega na tym że chcemy mieć zasilanie grawitacyjne i wymuszone w jednym, wymuszone na co dzień, a grawitacyjne jak przyjdzie zima stulecia i załatwi zasilanie energii elektrycznej na 2 tyg. Pytanie moje brzmi: Jak nisko mam postawić piec żeby ogrzewanie grawitacyjne działało wszędzie jednakowo? ( piwnicę trzeba wykopać bo jej nie ma, tylko jak głęboko?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 05.07.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 ja to w ogole nie jestem za podłogówką, bo grzeje tylko przy podłodze, a zeby ogrzac dom potrzebna jest cyrkulacja, dlatego juz lepszym wyjsciem jest mieszane ogrzewanie, tak jak u Pana powyżej, czyli podłogówka plus grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 07.07.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 a widzisz, nie ma...kazdy głupi wie, ze przy podłogowym ogrzewaniu wykorzystano ten motyw, ze ogrzewa nam stopy, bo jak w stopy ciepło to i całemu ciału jest cieplo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.07.2011 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 a widzisz, nie ma...kazdy głupi wie, ze przy podłogowym ogrzewaniu wykorzystano ten motyw, ze ogrzewa nam stopy, bo jak w stopy ciepło to i całemu ciału jest cieplo! w stopy masz cieplo bo stykaja sie bezposrenio z posadzka. Ale powietrze rowniez sie ogrzewa. Musisz porozmawiac z kims kto ma podlogowke w calym domu i zapytac jak to sie sprawuje. Zapewniam ze wyprowadzi cie momentalnie z tego blednego myslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts