sebastek09 03.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 5 termostatów i 9 pętli czyli sterujesz w jakimś przypadku jednym termostatem np. 2 pętle, tak? A coś więcej mogę się dowiedzieć, ew. na priv, albo tutaj? Bo taka instalacja z takim sterowaniem akurat bardzo mnie interesuje Ps. I z kotłem takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 5 termostatów i 9 pętli czyli sterujesz w jakimś przypadku jednym termostatem np. 2 pętle, tak? A coś więcej mogę się dowiedzieć, ew. na priv, albo tutaj? Bo taka instalacja z takim sterowaniem akurat bardzo mnie interesuje Ps. I z kotłem takim Dokładnie tak. Np. w salonie mam 4 pętle i 1 jeden sterownik temp, w łazience 2 pętle i też jeden sterownik, w pozostałych pomieszczeniach po jednej pętli i po 1 sterowniku na pokój. Każda pętla ma swój własny siłownik i tak na przykład sterownik w salonie otwiera albo przymyka 4 pętle równocześnie. Wszystkie te urządzenia mam firmy PRANDELLI. Takie rozwiązanie wybrał mój instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 04.01.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Aha - rozumiem że po to żeby jedna pętla nie była za długa? A wcześniej w instalacji? Jaki kocioł i jaki sterownik? Masz dodatkowy bufor? I czy sterujesz jeszcze dodatkowo od termostatu zewnętrznego pogodowego, czy już nie? Hmm, każde zdanie kończę pytajnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Zasilanie podłogówki prosto z kotła do rozdzielacza. Bufor niepotrzebny, bo podłoga jest dobrym buforem.Kocioł na ekogroszek 35 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 04.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Podepne sie do tematu:w planach mam zrobienie podłogówki w łazience (może też w salonie)Mam od pewnego czasu wątpliwość czy robić wodne czy elektryczne - ile więcej może kosztować zrobienie wodnego od podłogowego ogrzewania? Potrzebny jest inny obieg wody (nie ta gorąca co idzie na grzejniki - dlaczego? przecież to są te same "rurki" ?) , jakieś sterowniki?Piec będe miał na eko-groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.01.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Podepne sie do tematu: w planach mam zrobienie podłogówki w łazience (może też w salonie) Mam od pewnego czasu wątpliwość czy robić wodne czy elektryczne - ile więcej może kosztować zrobienie wodnego od podłogowego ogrzewania? Potrzebny jest inny obieg wody (nie ta gorąca co idzie na grzejniki - dlaczego? przecież to są te same "rurki" ?) , jakieś sterowniki? Piec będe miał na eko-groszek. Jak podasz 60 stopni lub więcej na podłogę to Ci wylewka i posadzka pęknie. Nie mówiąc już o meblach na podłodze. Musisz mieć jakieś sterowanie temperaturą wody w podłodze. Do tego służą rozdzielacze / zawory mieszające. Przyjmuje się, że max na podłogę to 40 stopni, ale to i tak za dużo. Moim zdaniem 26-30 to optimum. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__77 25.04.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 witam,mam ogrzewanie podłogowe w całym domu zasilane pompą ciepła powietrze-powietrze. Grzało całą zimę (pierwszy sezon). Wyłączylismy jakiś miesiac temu. Teraz włączylismy i okazało się ze w podłogówce brak wody. Czy ktoś ma pomysł co się mogło stać? Nigdzie nie widać było żadnej wody na podłodze jest jeszcze wylewka tylko bez kafli i parkietu. Instalacja z rur PE nigdzie nie łączona na pętlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.04.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 brać instalatora i niech robi próbę szczelności, po kolei każdy obwód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.04.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 a czy na ogrzewanie podłogowe moge stosowac panele z "marketu" jak sa jakeis w promoci za 24.99 ?? - niesadze zeby to byly jakies 3 warstwowe, tylko najprostsze jakie moga byc - 6mm ..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.04.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 można, sprawdzone osobiście "namacalnie" , ok. 90m2 paneli z LM po 28zł na tekturze falistej, zdały egzamin, oczywiscie podłogówka rozsądnie zasilana (max w mrozy 30st na zasilaniu było 36st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z klasą 2 26.04.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 panowie jaka grubość wylewki dac pod ogrzewanie podlogowe? 6cm wystarczy?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.04.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 edde - a mozesz podac linka jaką dokladnie uzyles tekture falista?? i dzieki ze mnie troche uspokoiles - bo juz sie balem ze jestem skazany na płytki a tego sobie chcialem oszczedzic aha i czy jak bede grzal w taniej taryfie prądem to jak nie bedzie kafli, na podłodze to nie bedzie znaczaco zmniejszona akumulacyjnosc podłogi ..?? tzn. czy nie bedzie sie o wiele szybciej wychladzac .. ??? chcialbym abym mogl grzac przez wiekszosc seoznu w taniej taryfie - pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.04.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 linka... normalna tektura falista w rolce do paneli, też w LM kupowałem, o, mam linka: http://www.leroymerlin.pl/produkty/papier-karbowany-floorpol,1243335555,1243335303.html bedziesz grzał pradem ale podłogówkę wodną tak? i płytek nie będzie tymczasowo? to nie wpłynie to praktycznie na akumulacyjność, akumulacyjność to zrobi beton posadzki panowie jaka grubość wylewki dac pod ogrzewanie podlogowe? 6cm wystarczy? pozdr "pod"? chyba nad albo obok wystarczy i owszem, z tym, ze im więcej tym większa akumulacyjość (tu zależy na czym komu zależy niektozy chcą na sięł mieć mocno "sterowalną podłogówkę czyli akumulacyjność dla nich jest wadą) i mniejsza podatność np. na odkształcenia przy dojrzewaniu (np. słynne podnoszące się narożniki) czy spękania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.04.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 bede grzał pompa ciepla, i gazem (oczywiscie niejednoczesnie) podłogówka wodna - jak nie zaloze płytek to juz raczej ich zakladac nie bede - tylko czy ten brak płytek znaczaco nie wplynie na slabsza akumulacyjnosc cieplna .. tak zeby miedzy tanimi godzinami sie nie wyziebilo za mocno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 bede grzał pompa ciepla, i gazem (oczywiscie niejednoczesnie) podłogówka wodna - jak nie zaloze płytek to juz raczej ich zakladac nie bede - tylko czy ten brak płytek znaczaco nie wplynie na slabsza akumulacyjnosc cieplna .. tak zeby miedzy tanimi godzinami sie nie wyziebilo za mocno Pozdrawiam Daj jeden cm więcej wylewki i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 26.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Mam mały problem projektant zaprojektował mi podłogówkę na rurze uponor pex-xa 17x2.0, zresztą sam na taką się zgodziłem przekonany argumentami nad jej wyższością nad 16x2.0. Nie wiedziałem jednak, że mogą być takie problemy z dostaniem takiej rury niektóre hurtownie mają co prawda rurę ale nie mają kompletów do tej średnicy. Wie ktoś może czy poza uponorem jakaś firma robi w rozsądnej cenie zestawy do tej na tej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Mam mały problem projektant zaprojektował mi podłogówkę na rurze uponor pex-xa 17x2.0, zresztą sam na taką się zgodziłem przekonany argumentami nad jej wyższością nad 16x2.0. Nie wiedziałem jednak, że mogą być takie problemy z dostaniem takiej rury niektóre hurtownie mają co prawda rurę ale nie mają kompletów do tej średnicy. Wie ktoś może czy poza uponorem jakaś firma robi w rozsądnej cenie zestawy do tej na tej średnicy? wsadź 16x2.0 i po kłopocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 27.04.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 hmm według projektanta nie można sobie tego ot tak zamieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.04.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 hmm według projektanta nie można sobie tego ot tak zamieniać Bo co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Zrób tak jak koledzy wyżej piszą i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts