BeataSlawek 27.04.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Bo są większe opory 38% inne nastawy na termostatach, gęstość rurek i należałoby projekt podłogówki robić od nowa. Co ciekawe kiedy zapytałem o 18mm kana wtedy tak przyśle mi tylko nowe nastawy. Od razu uprzedzę, że podłogówka nie była projektowana na kanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 27.04.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 bez przesady! kup najzwyklejszego pex 16x2 dobrego producenta i się nie przejmuj. nie będzie różnicy i jeśli wszystko inne będzie dobrze przemyślane sprawdzi się. robiłem podłogówkę pierwszy raz u siebie, mocno na oko i jest super. zmiana rurki z 17mm na 16mm nie spowoduje żadnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 03.05.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Mam prośbę, czy możecie zerknąć na post z mojego dziennika budowy (http://forum.muratordom.pl/entry.php?120261-Pod%C5%82og%C3%B3wka-na-pi%C4%99trze-gotowa) oraz na komentarz pod tym postem. Czy z moją podłogówką faktycznie jest coś nie tak? Będę wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skrzetu 04.05.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) witam. mam pytanie z innej beczki, robię właśnie z ojcem ogrzewanie podłogowe w Anglii (tzn. On robi bo ja jestem laikiem). zrobiliśmy wylewkę cementu około 10cm, na to papa termozgrzewalna, styropian, rurki i musimy zrobić drugą wylewkę cementu około 5cm na to wszystko i tu pojawia się problem. w Polsce ta ostatnia wylewka powinna być z cementu bardziej elastycznego wiec dodaje się do niego taki "plastyfikator" (nie wiem czy to dobra nazwa) aby cement był bardziej elastyczny. niestety nie możemy znaleźć tego produktu w Anglii. widziałem gotowe mixy w workach 25kg za 10 funtów ale to strasznie drogo. może ktoś doradzić jak się nazywa i jak znaleźć w Anglii taki produkt w płynie który spowoduje że cement będzie bardziej elastyczny i będzie nadawał się na ogrzewanie podłogowe? z góry dzięki Edytowane 4 Maja 2012 przez Skrzetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORDIMER. 04.05.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 do silencio: rury nie powinny być ułożone wzdłuż progu drzwiowego, tam będzie szła dylatacja wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 06.05.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 do silencio: rury nie powinny być ułożone wzdłuż progu drzwiowego, tam będzie szła dylatacja wylewki. mam już wylaną posadzkę i nie mam pod drzwiami żadnej dylatacji, tylko wkoło ścian: http://forum.muratordom.pl/entry.php?120413-Wylewka-na-pi%C4%99trze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofM 07.05.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Mam do szanownych forumowiczów pytanko ale może od początku. Dom ok 160m2 dwa rozdzielacze 7 i 4 obwody bez mieszacza (temp. z kotła będzie ustawiona na max 50 C). Z przeprowadzonych wyliczeń wynika, że pompka w kotle powinna dać radę ale w przypadku gdy tak nie będzie to muszę dołożyć pompę wspomagającą cyrkulację. Moje pytanie to gdzie ona powinna być? Czy funkcję wspomagania obiegu może pełnić mieszacz, który w takim przypadku musiałbym dołożyć? PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaSko 11.08.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam Przedstawiam schemat ogrzewania podłogowego jaki chciałbym wykonać: W mojej instalacji planuje 15 grzejników płytowych Purmo i 3 pętle podłogówki o łącznej powierzchni 23 m2. Planuję jeden osobny rozdzielacz dla tych trzech pętli który będzie wyglądał tak jak na załączonym schemacie. Temperaturę podłogi chciałbym po prostu wyregulować sobie zaworem RLV-S. Rolą jaką ma spełniać ogrzewanie podłogowe ma być tylko odczucie ciepłej podłogi tyle nic więcej. Jak widać wszystko ma chodzić na jednej pompie z racji krótkich obiegów podłogówki ( 1x10m2, 1x3m2, 1x10m2). Co myślicie o takim układzie ? czy będzie działał prawidłowo ? Przepływy chciałem wyregulować ręcznie a mianowicie kryzowanie na zaworach termostatycznych przy grzejnikach i zaworem RLV-S przy podłogówce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.08.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 poczytaj troszkę więcej, tematów o podłogówce jest wiele, Twój pomysł nie spełnia żadnych norm, standardów, a co najgorsze nie jest bezpieczny dla mieszkańców tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 01.09.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam wszystkich! Mam pytanie do znawców, co przerabiali już temat i znają się na ogrzewaniu podłogowym. Planujemy w naszym domu też zastosować ogrzewanie podłogowe ale przeoczyliśmy z architektem adaptującym projekt wysokość wylewek na podłogi Zostało z wersji pierwotnej 12 cm na gotowo. Rozmyślałem, jak zwiększyć te 12 cm an izolację, rury, jastrych , posadzkę, ale niestety wchodziłoby w grę tylko skuwanie betonu z wylanej płyty , gdyż wszystkie nadproża drzwi i okien przewidziane na te 12 cm Gdyby miało zostać tak jak jest, w jaki sposób zaplanować izolację pod rurami, oraz wysokość wylewki pod posadzkę? Dom będzie ogrzewany za pomocą PC. Z góry dzięki za podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.09.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 A może zastosować styrodur zamiast styropian, prawie o połowę cieniej tylko sporo drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ecotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 02.09.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 czyli dać 4 cm styroduru na papę, 6cm wylewek i 2cm zostawić na posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.09.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 czyli dać 4 cm styroduru na papę, 6cm wylewek i 2cm zostawić na posadzki? A dlaczego na papę? Może folia? To już lepiej zda egzamin niż przerabianie czegokolwiek. Tylko wyjdzie drogo! Sprawdź współczynniki dla wymienionych materiałów i porównaj ze styropianem, ile zmieni się grubość. A co w takim przypadku robi architekt? To on zawalił i on powinien to rozwiązać. Powinien wszystko przewidzieć, doradzać i pytać, za to mu płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.09.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A może zastosować styrodur zamiast styropian, prawie o połowę cieniej tylko sporo drożej. Większość styrodurów ma lambdę od 0,033 do 0,035, z kolei bardzo dobry styropian grafitowy dach-podłoga ma 0,031 np: http://www.termoorganika.com.pl/pliki/produkty_pdf/dach-podloga/PLATINUM%20PLUS%20dach-podloga.pdf Jak może być lepszy styrodur od takiego styropianu i to jeszcze o połowę ? skoro ma gorszą lambdę, nie ma to jak fachowa porada. Jeżeli faktycznie potrzeba bardzo dobrego materiału izolacyjnego na posadzkę to trzeba zastosować płyty poliuretanowe takie jak: http://www.icmarket.pl/ecotherm-plyta-therma-p-19052.html, których lambda to 0,023 i jest lepsza od styroduru o ok 50%, ale jest dużo droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 02.09.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Folia podobno łatwo ulega uszkodzeniu, jeżeli kłaść na beton to małe nierówności szybko taka folię dziurawią... Asolt, właśnie chciałem do ciebie pisać w tej sprawie, jak te zagadkę rozgryźć z podłogówką... Muszę faktycznie zastanowić się nad zastosowaniem płyty poliuretanowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.09.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 ... nie ma to jak fachowa porada. Tak pisałem ... Sprawdź współczynniki dla wymienionych materiałów i porównaj ze styropianem, ile zmieni się grubość. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 02.09.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam, Projektant ma podpisaną umowe z uponorem na projektowanie instalacji z ich produktów. Rura17 jest bardzo nietypową rurą. Proponuję także zerknąć na sam projekt często projektanci są tylko teoretykami zaś w praktyce to wygląda nieco inaczej. Niech zerknie na to doświadczony instalator który temat podłogówek ma w jednym palcu i wypowie się. Nie sugeruję oczywiście , ze projekt jest zly nie widziałem wiec nie będę sie wypowiadał. Z doświadczenia wiem, ze z projektantami jest różnie. Tak jak kolega wcześniej napisał brać rurę 16..... Pozdrawiam Tomasz Sulej hmm według projektanta nie można sobie tego ot tak zamieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 20.09.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam wszystkich. Mam pytanko z troche innej beczki. Chodzi o sterowanie mieszaczem. Czy sa gotowe zestawy: termostat pokojowy + mieszacz trojdrogowy z elektrycznym sterownikiem. Rozwiazanie z regulacja stalotemperaturowa mieszacza odpada. Stala temp wody w podlogowce oznacza duze wachania temp w domu podczas zmiany temp na zewnatrz domu. Sterowanie pogodowe za drogie. Nie jestem elektronikiem wiec caly gotowy zestaw bylby super. Ktos juz takie stusuje? Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.09.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 zawór 3D na nim siłownik elektryczny i zarządzający nim sterownik podłogówki (pogodowy, pokojowy itp), jest tego dużo i na forum i na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts