Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile bulicie za ogrzewanie?

Gość Nikoś

Recommended Posts

może kogos zaiteresuje - przez dwa lata i trochę (od X.2003) spalam średnio ok. 8 m3 dziennie, wczorej 12m3, dom 200 m kw z poddaszem, garaż osobno, cyrkulacja non-stop, w pierwszym roku ogrzewanie non-stop (oprócz nocy), teraz przedziały czasowe, 2+1, trzy łazienki, jfunkcyjny z zasobnikiem 120l, 25PTH+12 cm wełny - uffff - aha kocioł Vaillant, w dzień 22, w nocy 20.

............... a ile toto wyniosło w złotych?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zeszły sezon grzewczy to znaczy wrzesień 2004 do wrzesień 2005

Całkowite spalanie gazu (odczyt z gazomierza) 2586m3 w tym zużycie na c.o., c.w.u. i gotowanie.

(zużycie na c.w.u. przyjmuję 5,5m3 gazu na podgrzanie 1m3 wody od +10 do + 55 st. C ) co daje około 770 m3

na gotowanie nie mam pojecia ile wychodzi gazu ale załóżmy że 100m3 rocznie.

Wynika z tych obliczeń że na ogrzewanie budynku zużywam ok.1700m3 gazu GZ50

Teraz koszty:

obecnie (ceny z ostatniego rachunku) opłata stała przy taryfie W-3 wynosi

25,86zł miesięcznie

0,75zł (gaz) + 0,40zł (przesył) = 1,15 zł brutto za 1 m3

zapłaciłem więc za gaz w skali roku

12 x 25,86 + 2586 x 1,15 zł =3284,22zł (brutto)

wynika więc z tego że ogrzewanie kosztowało mnie w zeszłym roku

2180 zł brutto czyli 181,66 zł miesięcznie

c.w.u. i gotowanie :1104zł brutto 92zł miesięcznie.

Dane o budynku:

parterowy ok. 190m2 (pow ogrzewanej) ściany jednowarstwowe BK prod Prefabet odm. 400, temperatura 22...23 st. w dzień w nocy 20 st.C ogrzewanie kotłem kondensacyjnym Vaillant Ecotec.

Pozdrawiam

Nie przepadam za czerwonym (-mi), ale muszę przyznać, że mi ten "słupek" z moimi realiami się pokrywa.

Przeliczyłem rachunki z poprzednich lat i podaję wyniki zużycia gazu ziemnego:

sezon 2002-03: 4.200 m3/rok - ok. 750 m3 CWU= 3.450 m3 za CO 7m-cy

sezon 2003-04: 3.700 m3/rok - 750 m3 CWU = 2.950 m3 za CO 7 m-cy

sezon 2004-05: 3.950 m3/rok - 750 m3 CWU = 3.200 m3 za CO 7 m-cy

Cena gazu - do skróconych wyliczeń można przyjąć ok. 1,20 zł/m2.

Zużycie nie grzewcze CO - to średnio 2-2,2 m3/doba (boiler CWU+ kuchenka gazowa=obiady, ciasta, herbaty). A więc ok. 750 m3/rok x 1,2 zł/m3=900 zł/12 m-cy = 75 zł/m-c. CWU z boilera gazowego pojemnościowego Ariston.

Zużycie gazu: średnie w m-cach zimowych 18-22 m3/doba.

Maksymalne /o ile pamiętam/ przy -28/-30 oC wyniosło 32 m3/doba.

W miesiącach cieplejszych /jesienne i wiosenne/ gdy kocioł włączany na 2x3 godz. zużycie dobowe wynosi ok. 7-12 m3/doba.

Kocioł stary, żeliwny stojący, atmosferyczny 30 kW.

Temperatury w pomieszczeniach: dolna kondygnacja (18-21 oC), górna (18-20 oC).

Dom:obrys 10x10 m (tj.100m2) i cztery kondygnacje wysok. 2,60 m (piwnica, piętro 1, piętro 2; strych). Piwnica i strych są nieogrzewane (ale straty ciepła są, głównie przez strop). Czyli mam ok. 400 m2, ale mieszkam na 200 m2. Ściany 2- warstwowe ceramiczne (kratówka 12 cm, styropian 5 cm, bloczek "Max" 18cm + tynki 2x3 cm). Stropy betonowe 12cm+3 cm styropian+szlichta 5 cm. Okna drewniane 2-szybowe "Wołomin" 15-letnie. Na podłodze parkiety, mieszka 5 osób.

To tyle mojej statystyki.

Tak do końca to chyba się jednak nie pokrywa bo obliczenia na wykresie obrazują dom o powierzchni 150 m2....

Ten wykres według mnie jest nieobiektywny - przynajmniej jeżeli chodzi o gaz ziemny, nawet przy dzisiejszych cenach gdzie za m3 można już przyjąć cenę 1,30 -1,35 za m3 (taryfa W3 czyli zużycie od 1200 do 3000 m3 gazu ziemnego na rok).

No chyba że ktoś lubi miec w domu 24 stopnie lub ogrzewa stare niedocieplone budynki z równie nieszczelnymi oknami.

A czy ktoś z Was ogrzewa dom/mieszkanie centralnym z piecem na prąd?

Jak wyglądają koszta?

Pozdrawiam

To chyba najgorsze rozwiązanie. Wysoka cena prądu + wysokie koszty instalacji. Jak grzać prądem, to już prądem, a nie prądem wodę, wodą kaloryfery... Grzejesz prądem prądem - nie wydajesz pieniędzy na instalację.

A czy ktoś z Was ogrzewa dom/mieszkanie centralnym z piecem na prąd?

Jak wyglądają koszta?

Pozdrawiam

To chyba najgorsze rozwiązanie. Wysoka cena prądu + wysokie koszty instalacji. Jak grzać prądem, to już prądem, a nie prądem wodę, wodą kaloryfery... Grzejesz prądem prądem - nie wydajesz pieniędzy na instalację.

Czyli piece akumulacyjne, ogrzewanie podłogowe a może po prostu konwektory?

Był też gdzieś tutaj wątek o grzejnikach JAWO, może ktoś coś o nich powiedzieć?

Pozdrawiam

może kogos zaiteresuje - przez dwa lata i trochę (od X.2003) spalam średnio ok. 8 m3 dziennie, wczorej 12m3, dom 200 m kw z poddaszem, garaż osobno, cyrkulacja non-stop, w pierwszym roku ogrzewanie non-stop (oprócz nocy), teraz przedziały czasowe, 2+1, trzy łazienki, jfunkcyjny z zasobnikiem 120l, 25PTH+12 cm wełny - uffff - aha kocioł Vaillant, w dzień 22, w nocy 20.

............... a ile toto wyniosło w złotych?

8*770dni*stawka za gaz w tym okresie

Gaz GZ50, kondensat, 100 m2 użytkowej, grzejniki płytowe - zapłaciłem za cały rok mniej niż 2 kzł (kominkiem prakt. nie grzeje).

W sezonie 2004/2005 (cały rok = 365 dni) zużyłem mniej niż 1764 m3 gazu, z czego oceniam, 310 m3 poszło na gotowanie i cwu (2 osoby).

Zapotrzebowanie na energię do grzania 68.8 W/m2, 25,7 W/m3

pozdr - Krzysiek

PS w tym roku bedzie chyba trochę więcej - wydłużyłem czasy cyrkulacji cwu, poniosłem temp. nocną do 19 stC (było 18 stC)

Witam oszczędnych. Ile ciepła bierze dom to cecha domu a nie rodzaju rurek czy paliwa. \85%\.Piszcie proszę o tym dlaczego wasz dom pali tak mało albo tak dużo. Mój pali rocznie : GZ50 2100m3 co 900m3 cw+kuchnia prąd 3450kWh \woda 210m3\ Pow. domu\ 3 kondygnacje \ 180m2 \30-lat\ Mieszka 5 osób temp. 20 C Kiedyś dom palił dwa razy tyle i to koksu.Nie wiem czy to mało,czy dużo ale jeśli kogoś zainteresuje jak do tego doszedłem to chętnie opowiem Pozdrawiam

Witam oszczędnych. Ile ciepła bierze dom to cecha domu a nie rodzaju rurek czy paliwa. \85%\.Piszcie proszę o tym dlaczego wasz dom pali tak mało albo tak dużo. Mój pali rocznie : GZ50 2100m3 co 900m3 cw+kuchnia prąd 3450kWh \woda 210m3\ Pow. domu\ 3 kondygnacje \ 180m2 \30-lat\ Mieszka 5 osób temp. 20 C Kiedyś dom palił dwa razy tyle i to koksu.Nie wiem czy to mało,czy dużo ale jeśli kogoś zainteresuje jak do tego doszedłem to chętnie opowiem Pozdrawiam

To chyba wszyscy czekają na takie rewelacje.

Już odpowiadam.Nie grzebałem przy rurkach.zaworkach ,grzejnikach i pompkach.W instalacji wymieniłem tylko piec z 24kW węglowego na gazowy niskotemperaturowy !!!6kW. Całość starań \85%\ poszło w izolacje przegród i kontrolę wentylacji\co u nas jeszcze ważniejsze\.Efekt zmiany poboru energii z 35000kWh do 17000kWh za cenę ok.20000zł cieszy mnie już czwarty sezon.Polecam gorąco ten kierunek myślenia i działania.POzdrawim.

• 2 weeks później...
Pokalkulowałem i za listopad wyszło mi ok 50 zł. Ogrzewam 127m2 domu i 44 garażu i pom. gospodarczego. Kociołek na drewno.

Nie no to nie możliwe??Chyba, że drzewo "kupiłeś" po jakiejś nie rynkowej cenie...to nawet nie wychodzi 0,5 mp dębu (cena z zeszłego okresu to cirka 140,00 zł) i to na cały miech?? Nie możliwe...normalnie nie możliwe...jaką utrzymujesz temperature?? Tyle drewna to za mało nawet na samo podtrzymanie palenia...a co dopiero uzyskać na wyjściu 50-60 stopni...albo o czymś nie wiem....i w domu te 21 stopni??

W każdym bądź razie jeśli faktycznie tylko tyle drzwa spaliłeś i jest to pierwszy sezon, palisz tylko tym kociołkiem no to pozostaje tylko pogratulować osiągów...

Jest to osiągnięcie, ale cenowe, ilościowo wygląda to raczej dość normalnie - ok 5mp. Całą sztuka polegałą na tym, że ponad rok temu za lesie miedzą byłą robiona trzebież. A, że ja pracy się nie boję więc popołudniami chodziłem i wyrabiałęm sobie gałęzie. Były różne - i cienkie i grubsze. Z gatunków to głównie brzoza, klon pospolity, klon jesionolistny, troszkę dęba i topola. Trafiała się też sporadycznie sosna. To jest właśnie sekret niskiej ceny. Całość powoziłem taczką (na 100m nie będę przecież używał innego środka transportu :wink: .

W najbliższym czasie planuję też trochę popracować i wyrobić sobie drewna na letnie grzanie wody oraz wczesną jesień.

Jeśli ktoś ma trochę chcęci, umie pracować siekierą i pilarką, ma blisko do lasu to warto chyba to przemyśleć.

Tu już nadszarpnięte zapasy opału.

http://www.europartner.com.pl/katastrofa/20051118_08.jpg

Obecnie palimu drewnem akacjowym i dębowym. W grudniu planuję kupić przynajmniej 5m3 buka, W styczniu lub lutym akację. Ale to już inne pieniądze.

Pozdrawiam

Aaaa to wyjaśnia wszystko...tak myślałem, że twoje koszty mają niewiele wspólnego z kosztami występującymi na realnym rynku :-) Wyraziłeś tak swoją opinię, która sugerowała, że twój dom w jakiś magiczny sposób utrzymuje tak ciepło... :-) wiesz, to tak jak z tymi małymi literkami na promocjach bądź w umowach :-)

Ogrzewam propanem z butli. Obecnie na wodę (z cyrkulacją) i CO zużywam ok. 4,5 m sześć. gazu na dobę. Dom o pow użytk. 145 m kw. + ogrzewany garaż i pom. gosp. 28 m kw. Tem. w domu 20 St. dzień i noc. Mieszkam od. 2 grudnia 2005 r. Piec vitopend 100.

Dlaczego propan bo jest perspektywa przejścia na gaz ziemny (gazociąg 200 m od domu).

Kominek mam z rozprowadzeniem do trzech pomieszczeń ale paliłem 2 razy, tak dla przyjemności.

Przy okazji małe pytanie dla obeznanych z pracą pieców gazowych. Kiedy jest mniejsze zużycie gazu ? Czy jak kaloryfery grzeją krócej ale przy wyższej temp. wody czy jak dłużej przy temp. wody niższej, tak aby osiągnięta została pożądana temp. w pomieszczeniach.