Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaloryfery - jak je zabudować?

mia123

Recommended Posts

W moim mieszkaniu mam w 2 miejscach kaloryfery, które nie znajduj się pod oknem/parapetem. Domyślam się, że po pierwszym sezonie grzewczym będę miała smugę na ścianie nad kaloryferami od grzania.

Stąd moje pytanie co zrobić, jak zabudować ten kaloryfer, żeby nie ograniczać ciepła za bardzo a żeby nie było smug. Czy wystarczy postawić na kaloryferem jakąś półkę?

Jeden kaloryfer mam na ścianie na której będzie wisiał telewizor i tak nie wiem za bardzo cóż nim zrobić, żeby nie patrzeć na telewizor z kaloryferem, czy przestawić go do rogu, czy po prostu zabudować?

Z góry dziękuję za każdą sugestię

nam proponowano półkę/parapet głebszy i szerszy od kaloryfera lub drewnianą zabudowę z otworami, zeby ciepłe powietrze się mogło wydostać

taka zabudowę chyba zastosuję w sypialni - mam kaloryfer pod skosem z oknem i zaraz obok kaloryfera jest miejsce na łóżko - kaloryfer bedzie spełniał swoje funkcje i jednocześnie stanie się półką np na gazety

hm, też bym sobie zabudowała kaloryfer w salonie, bo mi trochę wystaje ponad narożnik i wkurza mnie to... i przy okazji powstałaby dodatkowa półeczka.

naiwne pytanie: kto taką zabudowę mógłby wykona? czy myślicie, że stolarzowi będzie się chciało zawracać sobie, eee, gitarę, żeby wykonać jedną zabudowę?

U mnie prawie wszystkie kaloryfery bedą mialy nad soba półki, bo tylko dwa kaloryfery w całym domu mam pod oknem. W salonie zdecydowalismy się na wyższe niż standardowe, żeby pólka wyszła na wysokości 120 cm. W sypialniach na poddaszu mamy wszędzie drzwi balkonowe i dlatego kaloryfery umieszczone będą obok - tu zdecydowaliśmy sie na standardową wysokość. Wszystkie półki wykona nam stolarz. Koszt około 100 zł/mb - czy ktoś może orientuje się czy to normalna cena, czy powinismy próbowac coś jeszcze urwać.

Co do smug - pomaluj jakąś fajną akrylową farbą i problem zniknie od jednego przetarcia gąbką z płynem do garów.

Ja bym ten kaloryfer przy telewizorze przestawiła, bo jak tylko zabudujesz to dalej będziesz mieć łosz end goł.

Tak piszesz, czy praktykowałaś w rzeczywistości? Bo ja mam ściany malowane akrylem i nijak smug zmyć nie można. Je się rozsmarowuje po scianie.

Co do smug - pomaluj jakąś fajną akrylową farbą i problem zniknie od jednego przetarcia gąbką z płynem do garów.

Ja bym ten kaloryfer przy telewizorze przestawiła, bo jak tylko zabudujesz to dalej będziesz mieć łosz end goł.

Tak piszesz, czy praktykowałaś w rzeczywistości? Bo ja mam ściany malowane akrylem i nijak smug zmyć nie można. Je się rozsmarowuje po scianie.

Na mojej tikkurili optivie wszystko sie da wytrzeć bez najmniejszych problemów. W necie stoi że to farba akrylowa. W każdym razie szorowalna. Od ośmiu lat mi leży na ścianach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...