Barbossa 30.07.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 dalsze know how za drobną opłatą, tu znajdziesz nr konta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 11.06.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Stary wątek odkopuję, bo nowego nie ma co zakładać... Buduję budynek mieszkalny (piętro i poddasze użytkowe), gdzie na parterze będzie lokal usługowy. W projekcie mam płytę fundamentową i ściany prefabrykowane (szkielet drewniany), ale ostatnio wpadła mi w oko konstrukcja słupowa jak na zdjęciach z tej strony http://www.con-bud.pl/project/laboratorium-z-czescia-biurowa/ Wydaje mi się to całkiem sensownym rozwiązaniem - na zagęszczonym gruncie można wylać stopy i słupy, albo postawić gotowe stoposłupy jak te http://www.gralbet.com.pl/oferta/stoposlupy/ Wewnątrz układamy styropian EPS na gruncie, na to wylewka i stawiamy szkieletowe ścianki działowe. Ściany zewnętrzne to głównie witryny lokalu usługowego, więc lekka konstrukcja szkło+aluminium. Wstępne myśli mam takie, że parter zrobiony w taki sposób byłby znacznie tańszy, niż obecna w projekcie płyta, ściany ze słupami drewnianymi. A mieszkalne piętro i poddasze mogłyby już być bez betonu - konstrukcja ze ścian prefabrykowanych (szkielet drewniany) - na tych kondygnacjach nie ma potrzeby robić openspace, więc same ściany między pokojami stanowią konstrukcję nośną. PS. Wprawdzie to forum dyskusyjne, nie serwis zlecania usług, ale nie mam nic przeciwko zapłaceniu za konsultacje osoby mającej w tym wiedzę - konstruktorzy, z jakimi rozmawiałem migają się od pytań o koszty - jeden może zaprojektować płytę, drugi (od ww budynku) może zrobić taki sam projekt w konstrukcji słupowej, ale nie chcą/potrafią podać argumentów, które rozwiązanie będzie tańsze/lepsze... Edytowane 11 Czerwca 2018 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts