Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja prośba jest podobna. Którą z tych roślin polecilibyście na stronę północną by stworzyć żywopłot wysoki na około 3 metrów, ma być wąski bo od granicy działki do domu jest 4,5 metra i ma się tam "zmieścić" dojazd do garażu? Glebę mam podłą - żółty piasek do głębokości 1 metra a głębiej warstwa iłowa przez którą nie może przebić się żadna roślina.

Druga moja prośba - jakie drzewka owocowe będą rosły na takim gruncie?

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam do obsadzenia koło 250 m ogrodzenia, mam dostęp do połmetrowych sosenek i teraz pytanie - czy ma to sens przy załozeniu obrywania odrostów od góry?

co ile posadzić? ile od siatki odsunąć?

niestey zwykła sosenka

co zatem jest najekonomiczniejsze, szybko zakryje siatkę i nie jest trujące?

Ten aspekt jest dla mnie bardzo ważny bo przy koniach nie może być następujących roślin

tuja, trzmielina , cis, dziurawiec, bukszpan, akacja, bukszpan, liguster, oleander, rododendron, jałowiec i wilcza jagoda

Sadzenie sosny jako żywopłot jest dobrym pomysłem . Ja mam ok 40 m posadzonej sosny w trzech rzędach . Odstęp między drzewkami to już dowolna sprawa u mnie 1 m . Cięcie najlepiej robić jak są już wykształcone odrosty .To wcale drzewu nie przeszkadza . I bardzo fajnie się zagęszcza .Najważniejsze dobrze jak jest kwaśna ziemia .
Zdjęć niestety nie mam . Mogę sobie na coś takiego pozwolić ponieważ za siatką mam ok3 h nieużytków pełną samosiejek sosny . I jak któreś drzewko wypadmie to żaden problem dosadzić . Szpaler ma ok 1.5 wysokożci i tyle będę utrzymywał .
  • 8 months później...

odnawiam wątek!

mam w planach sadzenie szmaragdów wysokosci ok 80cm (w doniczkach). jednak niechce miec zwartego zywopłotu, w jakiej odległowsci powinnam je posadzic od siebie? chce zeby odstepy nie były za duze jednak aby nie była to zwarta sciana a rządek oddzielnych tuj.

z góry dziękuje za pomoc.

a co ile sadzi się cyprysik lawsona Columnaris? Mąż posadził co 70 cm i zastanawiam sie czy nie za gęsto. Może co 100 cm byłoby lepiej. Edytowane przez Amor

Uwielbiam czytać te wątki o tujach! Naprawdę! Człowiek może się tyle od Was ludzie nauczyć! Dzięki!

Moje 80-100cm tujki czekają na przesadzenie z donic. Są równomiernie zagęszczone, ale moim zdaniem dość wąskie (max20cm), idą w górę. Smaragd zresztą. Z tego co już przeczytałam one tak mają, że raczej do góry niż na boki, wobec tego planuję co 0.5-0.7m. Pytania do ekspertów mam takie:

Panowie, Elfir, czy w miejscu niekoniecznie nasłonecznionym lepiej posadzić gęściej, czyli co pół metra? Ogrodzenie długie nie jest, także nie zbankrutuję ;)

Pytanko no2: Czy w celu zagęszczenia i 'zachęcenia' tuj do rozpanoszenia się wszerz mogę je przyciąć już w tym sezonie po posadzeniu? Jeśli tak to ciąć od razu czy odczekać ze dwa miechy?

Nawozów nie planuję. Póki co liczę się skuszą na wodę i nożyce ;)

Ja projektuję Smaragdy co 0,8 m, Brabanty co 1 -1,2 m. bo potem są maile w stylu "brązowieją mi igły w środku, co robić?!"

Przycinać można, nawet po posadzeniu.

• 4 weeks później...

Zastanawiam się nad zrobieniem żywopłotu z następujących jałowców :

- j. chiński Blue Point

-j. chin. Spartan

-j. chin. Spearmint

-j. pospol. Meyer

-j. pospol. Suecica

-j.skalny Silwer Star

chciałabym połączyć ze sobą dwie ew. trzy rośliny . Czy możecie mi doradzić dobre połączenie . Niestety zmuszona jestem sama kombinować przy nasadzeniach ( myślę że jak większość z nas- finanse ) , a że jestem laikiem dlatego pytam .

• 4 months później...
Mam na działce ponad 200 thuj smaragd ,które posadziłem 9 lat temu , miały około 50 cm sadziłem w roztawie 90-100 cm obecnie już się zrastają i mają od 2,5m do ponad 3,5m w zależności gdzie rosły
  • 6 months później...
Chcę posadzić dwukolorowy żywopłot- tzn połączyć odmianę zieloną i bardziej żółtą iglaków, o szerokości do 0.5 metra, wysokość około 1,5 do 2 metrów.Odmiany mogą być wolno rosnące, najważniejsze aby nie wymagały strzyżenia. Nasłonecznienie znaczne. Ziemia ogrodnicza, rodzima. Teren z dość wysokim poziomem wód gruntowych. Co proponujecie połączyć? Czy aby estetycznie wyglądały muszą mieć ten sam pokrój?
0,5 m to bardzo mało. W zasadzie w rachubę wchodzą kolumnowe jałowce i cisy. Jak wysoko jest woda?
0,5 m to bardzo mało. W zasadzie w rachubę wchodzą kolumnowe jałowce i cisy. Jak wysoko jest woda?

poziom wody się zmienia od 40cm podpowierzchnia do 1,2metra