g.stopyra 19.04.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Moja prośba jest podobna. Którą z tych roślin polecilibyście na stronę północną by stworzyć żywopłot wysoki na około 3 metrów, ma być wąski bo od granicy działki do domu jest 4,5 metra i ma się tam "zmieścić" dojazd do garażu? Glebę mam podłą - żółty piasek do głębokości 1 metra a głębiej warstwa iłowa przez którą nie może przebić się żadna roślina.Druga moja prośba - jakie drzewka owocowe będą rosły na takim gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznurka 29.07.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 mam do obsadzenia koło 250 m ogrodzenia, mam dostęp do połmetrowych sosenek i teraz pytanie - czy ma to sens przy załozeniu obrywania odrostów od góry?co ile posadzić? ile od siatki odsunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.07.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Nie ma sensu.No chyba, że to 'Waterei'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznurka 29.07.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 niestey zwykła sosenkaco zatem jest najekonomiczniejsze, szybko zakryje siatkę i nie jest trujące?Ten aspekt jest dla mnie bardzo ważny bo przy koniach nie może być następujących roślintuja, trzmielina , cis, dziurawiec, bukszpan, akacja, bukszpan, liguster, oleander, rododendron, jałowiec i wilcza jagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 29.07.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Sadzenie sosny jako żywopłot jest dobrym pomysłem . Ja mam ok 40 m posadzonej sosny w trzech rzędach . Odstęp między drzewkami to już dowolna sprawa u mnie 1 m . Cięcie najlepiej robić jak są już wykształcone odrosty .To wcale drzewu nie przeszkadza . I bardzo fajnie się zagęszcza .Najważniejsze dobrze jak jest kwaśna ziemia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznurka 30.07.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Wojtek masz może zdjęcia?trzy rzedy jeden za drugim?ja spotkałam sie jeszcze z takim układem + + + + + + + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 31.07.2009 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Zdjęć niestety nie mam . Mogę sobie na coś takiego pozwolić ponieważ za siatką mam ok3 h nieużytków pełną samosiejek sosny . I jak któreś drzewko wypadmie to żaden problem dosadzić . Szpaler ma ok 1.5 wysokożci i tyle będę utrzymywał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 29.04.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 odnawiam wątek! mam w planach sadzenie szmaragdów wysokosci ok 80cm (w doniczkach). jednak niechce miec zwartego zywopłotu, w jakiej odległowsci powinnam je posadzic od siebie? chce zeby odstepy nie były za duze jednak aby nie była to zwarta sciana a rządek oddzielnych tuj. z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 co 1,5 m skoro ma być widać przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 30.04.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) a co ile sadzi się cyprysik lawsona Columnaris? Mąż posadził co 70 cm i zastanawiam sie czy nie za gęsto. Może co 100 cm byłoby lepiej. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez Amor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 30.04.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Uwielbiam czytać te wątki o tujach! Naprawdę! Człowiek może się tyle od Was ludzie nauczyć! Dzięki! Moje 80-100cm tujki czekają na przesadzenie z donic. Są równomiernie zagęszczone, ale moim zdaniem dość wąskie (max20cm), idą w górę. Smaragd zresztą. Z tego co już przeczytałam one tak mają, że raczej do góry niż na boki, wobec tego planuję co 0.5-0.7m. Pytania do ekspertów mam takie: Panowie, Elfir, czy w miejscu niekoniecznie nasłonecznionym lepiej posadzić gęściej, czyli co pół metra? Ogrodzenie długie nie jest, także nie zbankrutuję Pytanko no2: Czy w celu zagęszczenia i 'zachęcenia' tuj do rozpanoszenia się wszerz mogę je przyciąć już w tym sezonie po posadzeniu? Jeśli tak to ciąć od razu czy odczekać ze dwa miechy? Nawozów nie planuję. Póki co liczę się skuszą na wodę i nożyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Ja projektuję Smaragdy co 0,8 m, Brabanty co 1 -1,2 m. bo potem są maile w stylu "brązowieją mi igły w środku, co robić?!"Przycinać można, nawet po posadzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 30.04.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.05.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Zastanawiam się nad zrobieniem żywopłotu z następujących jałowców :- j. chiński Blue Point-j. chin. Spartan-j. chin. Spearmint-j. pospol. Meyer-j. pospol. Suecica-j.skalny Silwer Starchciałabym połączyć ze sobą dwie ew. trzy rośliny . Czy możecie mi doradzić dobre połączenie . Niestety zmuszona jestem sama kombinować przy nasadzeniach ( myślę że jak większość z nas- finanse ) , a że jestem laikiem dlatego pytam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.05.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 http://pinus.net.pl/p.php?p=sprzedazwg. kolegi Pinusa, jałowiec chiński Spartan jest najlepszy na żywopłoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvester46 28.09.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Mam na działce ponad 200 thuj smaragd ,które posadziłem 9 lat temu , miały około 50 cm sadziłem w roztawie 90-100 cm obecnie już się zrastają i mają od 2,5m do ponad 3,5m w zależności gdzie rosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medyc 29.09.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Szmaragdy co 0,80-0,90 m nie mniej bo one i tak zarosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anandama 26.04.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Chcę posadzić dwukolorowy żywopłot- tzn połączyć odmianę zieloną i bardziej żółtą iglaków, o szerokości do 0.5 metra, wysokość około 1,5 do 2 metrów.Odmiany mogą być wolno rosnące, najważniejsze aby nie wymagały strzyżenia. Nasłonecznienie znaczne. Ziemia ogrodnicza, rodzima. Teren z dość wysokim poziomem wód gruntowych. Co proponujecie połączyć? Czy aby estetycznie wyglądały muszą mieć ten sam pokrój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 0,5 m to bardzo mało. W zasadzie w rachubę wchodzą kolumnowe jałowce i cisy. Jak wysoko jest woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anandama 28.04.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 0,5 m to bardzo mało. W zasadzie w rachubę wchodzą kolumnowe jałowce i cisy. Jak wysoko jest woda? poziom wody się zmienia od 40cm podpowierzchnia do 1,2metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts