mik99 14.01.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 My chłopaki z "Warszawy" cisów się nie boimy, i będą! Bo, "twardym trzeba być, nie miętkim...", nie , a poważnie to całkiem ładne są i rodowodem, jak najbrdziej z POLSKI. Ładna i ciemna płaszczyzna może powstać dzięki nim, ale nie będą miały swojego miejsca obok wjazdu do garażu. Mam już inny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 14.01.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Jasne że gdy mamy małe dzieci to trzeba być ostroznym - ale mam wrażenie że widzicie jedynie cisy jako trujące zerknujcie tu:http://www.atlas-roslin.com/trujace.htmlno i potrzeba mieć troche rozsądku - o ile wyobrażam sobie 3 -letnie dziecko pakujące wszystko co znajdzie w ogrodzie do buzi to 7 latek chyba już pewne sprawy rozumie.Akurat na temat cisów jestem wrażliwy bo bardzo lubię te rośliny i czesem kłócę się z moimi klientami którzy mówią "tylko niech Pan nie sadzi nam trujących cisów" ale widzę że mają całe łany konwalii, albo winobluszcze nie wiem czy nie bardziej trujące niż cis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.01.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 mik99 tak trzymaj to pięęęęękny krzew w moim poprzednim ogrodzie uformowałam olbrzymią kulę śred. z 1,5m i dla moich ludzików z małym rozumkiem nie był groźny, o wiele groźniejsze było oczko wodne, ale to nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Temat cisów uważam za zakończony. będą oczka wodnego, nie przewiduję, krasnali też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.01.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 To znaczy że zamykasz temat, sadzisz tam cisy? A ja bym się tak na twoim miejscu nie zarzekała , do siedmiu jeszcze ci trochę brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 To znaczy że zamykasz temat, sadzisz tam cisy? A ja bym się tak na twoim miejscu nie zarzekała , do siedmiu jeszcze ci trochę brakuje Tematu nie zamykam, jedynie dyskusję o szkodliwości jagód cisowych. Cis jest dla mnie numerem 1 w rankingu na roślinę do mojego żywopłotu. Mam zamiar wykorzystać tuje sąsiada, jako tło i osłonę roślin zasłaniających siatkę ogrodzeniową. Chętnie tam pokominuję z kolorem i formą. Myślę że można by tam posadzić czerwony berberys, jasną tawułę (zieleń, żółć). Wasze rady, czas, "budżet" pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 15.01.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 a propos szkodliwości niektórych roślin, to jako matka trójki dzieci w wieku bezmyślnym, mogę powiedzieć, że większe jest prawdopodobieństwo że pociecha uszkodzi sobie oko upadając na krzaczor, lub wybije zęby na skalniaku, niż że się nawpycha trujących igieł. Zatarcie oka sokiem z mlecza też jest wielce prawdopodobne. Myślę, że należy zachować zdrowy rozsądek i nie słuchać spanikowanych sąsiadek (gdybyś mieszkał w bloku, to pomyślałabym że się natknąłeś na moją mamę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 15.01.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Dobre Mój młodszy synek ma 15 miesięcy (dorasta przy starszym o 20m trzylatku) małpuje go maksymalnie, ale sam tez probuje eksperymentować, i pakuje do ust niemal wszystko... ja mam dużo zimnej krwi, wierz mi, ale "otoczenie nie wytrzymuje ciśnienia." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.01.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Ogrodnicy powoli rodzi się obraz ogrodu, Dzięki WAM zmieniłem też podejście do tematu (sadzenie żywopłotu) jako takiego. Zabieram się do sprawy kompleksowo. Postaram się zbudować plan: ścieżki, drzewa, krzewy, miesjce do zabaw dla dzieci. I zbieram już rośliny jakie chciałbym mieć u siebie. Mam już swoich faworytów: 1. Cis (dużo odmian) 2. Berberys (tu podobnie) 3.Tawuła (j.w) 4. Irga 5. Kosodrzewina, bardzo podobają mi się różne trawy, jakie podpatruję. Chciałbym zestawić rośliny tak by pasowały do siebie, żebym też nie musiał spędzać całego wolnego czasu na przycinaniu, garabieniu, sadzeniu i przesadzaniu (rośliny wielotetnie), chociaż juz polubiłem pracę na zewnątrz. Byłoby dobrze gdyby w ogrodzie przez cały rok coś się działo. Wasze rady, wskazówki: na "tak" lub "nie", będą mi pomocne. pozdrawiam Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 rzut niebawem słowo się rzekło, to dawaj mik ten rzut i zaznacz co, gdzie planujesz, podst. info, może coś ciekawego się urodzi z udziałem ochotników ale napisz przynajmniej jaki charakter ma mieć wasz ogród i czy wy dorośli lubicie przesiadywać w ogrodzie, jeśli chcesz oczywiście jasne że nie ja tylko ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.01.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 rzut niebawem słowo się rzekło, to dawaj mik ten rzut i zaznacz co, gdzie planujesz, podst. info, może coś ciekawego się urodzi z udziałem ochotników ale napisz przynajmniej jaki charakter mam mieć i czy wy dorośli lubicie przesiadywać w ogrodzie, jeśli chcesz oczywiście 1. niebawem będę miał akrualizację geodezyjną to i o "rzut", będzie łatwiej; 2. tak. my dorośli będizemy: mamy do dsyspozycji zadaszony taras, ale też ogród, bo moja żona będzie się opalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 18.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Na żywopłot posadziłem jodły kalifornijskie /mam powierzchnię 1.800m/ i już żałuję bo przecież to to wyrośnie mi aż do 20 m/ albo i jeszcze więcej/ i słońce mi nie będzie dochodziło. Co o tym myślicie bo już się martwię co to będzie za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 18.01.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Ano będziesz miał zywopłot 20 m Starsze okazy jodły kalifornijskiej ogołacaja sie od dołu. Cienisty ogród też ma swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.01.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Na żywopłot posadziłem jodły kalifornijskie /mam powierzchnię 1.800m/ i już żałuję bo przecież to to wyrośnie mi aż do 20 m/ albo i jeszcze więcej/ i słońce mi nie będzie dochodziło. Co o tym myślicie bo już się martwię co to będzie za kilka lat A trzeba było czytać uwagi "kolegów ogrodników" na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 18.01.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 W jednych opracowaniach czytam że wyrasta w Polsce do 20 m w innych że do 12m jak to jest Na szczęście posadziłem je tylko od południa i zachodu. Pozostałe części świata ogrzeją mnie bo tam ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 18.01.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Na żywopłot posadziłem jodły kalifornijskie /mam powierzchnię 1.800m/ i już żałuję bo przecież to to wyrośnie mi aż do 20 m/ albo i jeszcze więcej/ i słońce mi nie będzie dochodziło. Co o tym myślicie bo już się martwię co to będzie za kilka lat A trzeba było czytać uwagi "kolegów ogrodników" na forum Dopiero co odkryłem tą stronę.Jakby miało być tragicznie to je wykopię Tam gdzie kupowałem ogrodnik mi zapewniał że to dobry pomysł, a właściwie to był jego pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.01.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Bo to był "zdrajca", nie doradca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 18.01.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Bo to był "zdrajca", nie doradca Błagam niech mnie ktoś pocieszy ,byle jak ale skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 18.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Kwiaciarnie chętnie kupią stroisz jodłowy .Robią z nich wieńce pogrzebowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 18.01.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 One rosną wysoko ale dość wolno. To znaczy brak słońca najwcześniej za 20 lat. Inna sprawa, że mają specyficzny pokrój i nie umiem sobie wyobrazić jak zachowają się w żywopłocie - - bo jak mi życie miłe nigdy czegoś takiego nie widziałam Ale nie wiadomo. Mam część żywopłotu ze świerka - podpatrzone od góral -i i jest super. Ale w nich wmieszał się jeden świerk srebrny i śmieszna sprawa - on jeden rośnie tak jakby nic wokół nie było. Idealnie równo na wszystkie boki, modelowy stożek. Zagłuszy sąsiednie świerki. A śliczny tak, że mi ręka uschnie nim go przytnę. I nic mu nie oblatuje spod spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts