Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT Z IGLAKÓW - polecane gatunki, rozstawa, cięcie, pielęgnacja

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zalezy jaki efekt chcesz osiagnac.

jesli ma to byc zielona sciana to wskazane co 0.5m. Tak zrobilam i juz trzeci rok rosna slicznie i zaslaniaja co trzeba za plotem.W szkolce w ktorej kupilam sadzonki jest zrobiona taka sciana wysoka teraz na jakies 4m - posadzone wlasnie co 0,5m i nie widac zadnych problemow.

zalezy jaki efekt chcesz osiagnac.

jesli ma to byc zielona sciana to wskazane co 0.5m. Tak zrobilam i juz trzeci rok rosna slicznie i zaslaniaja co trzeba za plotem.W szkolce w ktorej kupilam sadzonki jest zrobiona taka sciana wysoka teraz na jakies 4m - posadzone wlasnie co 0,5m i nie widac zadnych problemow.

Nie będę się spierał bo pewnie nie znam się na tym :(

Sprzedajacy (szkółkarz) rad byłby żebyś sadziła nawet co 20 cm :D

..

Mirek_Lewandowski napisał:

W dwóch rzędach...

Albo nawet w trzech rzędach! W tzw. „piątkę"

..

no chlopaki - trzech na jednego! :wink:

Pisze co wiem - jak ma byc szybko zielona sciana - to co 0,5m. Moje krzaki maja ok 2m wysokosci i bardzo ladnie sie juz zeszly - po trzech sezonach nie widac co jest za plotem (a sadzilam takie krzaczki do kolan)- na czym bardzo mi zalezalo. Kirmikolow zrobi jak bedzie potrzebowal - jak mu nie zalezy na czasie posadzi jak radzicie - w koncu kiedys sie zrosna...

K

Aż się boję odzywać...ale w sumie efekt osiągnęłam taki jaki chciałam to wypowiem się...

Wykopałam dziury niezbyt wielkie - takie łopata x łopata x łopata, nasypałam ziemi do iglaków przemieszanej 1:1 z ziemią z dołka. Sadziłam na wiosnę (takie kopane z gruntu) i właściwie cały rok podlewałam (ale nie nawoziłam). W kolejnym roku ośmieliłam się przyciąć za namową specjalistów z forum - i choć mi szkoda było - przyciełam od góry i z boków. O ile dobrze pamiętam w drugim roku też nie nawoziłam - ale pilnowałam podlewania. W trzecim roku (ubiegłym) nawiozłam florovitem do iglaków - zgodnie z opisem z opakowania, również podciełam. Oczywiście podlewanie - szczególnie w trakcie czerwcowo-lipcowych upałów systematyczne. Efekt super. Z tymi dwoma metrami to chyba przesadziłam - ale są wyższe ode mnie a ja mam 165cm., więc i tak super...

Trochę zmartwiły mnie wypowiedzi Mirka i Pinusa co do rozstawu, ale na własne oczy widziałam w tej szkółce posadzone co 50-60cm wysokie na... no nie wiem dokładnie ale - kilka metrów - piękna ściana i nic się z nimi nie działo...

buzia - K