Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT Z IGLAKÓW - polecane gatunki, rozstawa, cięcie, pielęgnacja

Recommended Posts

Kwiaciarnie chętnie kupią stroisz jodłowy .

Robią z nich wieńce pogrzebowe.

Sam będę robił, jakiś pożytek z mojej głupoty muszę mieć.Jeżeli te moje jodły będą się ogałacać od dołu to będę sadził w ich pobliżu inne rośliny żywopłotowe, i tylko takie jakie mi doradzicie, żadne inne :oops:

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co myślicie o żywopłocie z modrzewi?

Myślimy, że:

1. Musi być w miejscu nasłonecznionym, w przeciwnym wypadku będzie się ogałacał od dołu, najlepiej w kierunku północ-południe.

2. Wymaga regularnego cięcia (2-3 x w sezonie, szerszy u podstawy)

3. Dobrze prowadzony jest bardzo ładny

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87333

U mnie thuje Braband są posadzone co 1m. Jeszcze się nie zeszły. W rok po posadzeniu musiałem niektóre wymienić, bo troche przesadziłem z nawozem - ziemią po pieczarkach. Zaczęły rosnąć tak szybko, że popękała im kora. Uważajcie z nawozami, a już w szczególności z ziemią po pieczarkach. Strasznie mocne jest to cholerstwo.

Wątpię, żeby popękana kora była efektem przenawożenia. Te objawy występują raczej przy zbyt późnym nawożeniu w czasie gdy roślina kończy wegetację a my dodatkowo fundujemy jej dawkę nawozu po którym roślina niechętnie "zasypia" na zimę. Po czym przychodzi mróz, soki krążące w drzewku zamarzają i ... pęka kora.

• 2 weeks później...

Mirku

Widziałem Twoje fotki ogrodu toż to raj a nie ogród.

Posadziłem jodły kalifornijskie na żywopłot już tłumaczę dlaczego. Taras domu mam od strony lokalnej drogi i chciałem jak najszybciej zrobić ścianę wysoką i gęstą Na tarasie nie da się werandować jak ludziska mają człowieka jak na patelni. Mam pytanie czy te jodły można przycinać od góry na pewną określoną wysokość. To nic że stracą swój pokrój grunt żeby była ściana zasłaniająca latem i zimą

• 8 months później...
a co zrobic z brzydkimi starymi tujami? (jesli nie wyrzucic ;) ) - > mam kilka roznych tuj i cyprysikow niebieskich rzadkich i podeschlych od srodka (brazowych) mialy zle stanowisko i nie byly podlewane, rosly w zielsku ich wysokosci - teraz sa wysokie na ok 2 m ale przeswitujace i brazowe w srodku - jak moge je uratowac?

'Smaragd' co 70 - 80 cm a 'Brabant' nawet co 100 cm, uważam za prawidłową odległość.

Gęściej posadzone szybciej się „zszyją" ale bedą miały gorsze warunki wzrostu.

..

Ja mam thuje brabant posadzone co 1m. To właściwa odległość. Gęściej nie ma co sadzić.

moje barbanty sadzone 7 lat temu - tez co metr - juz tworza piekny, zwarty zywoplot