Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT Z IGLAKÓW - polecane gatunki, rozstawa, cięcie, pielęgnacja

Recommended Posts

Witam, mam dzialke typowo lesna rosna na niej 50 letnie sosny a gleba to sam piach i ze 20 -30 cm lepszej ziemi ktora powstala naturalnie ze szczatkow organicznych z igiel itp

Celowo napisalem "zywopłot" w cudzyslowie bo zdaje sobie sprawe ze brzoza i sosna srednio sie do tego celu nadaja... Jednak ze wzgledu na ziemie jaka tam jest i na to iz nie bywam tam bardzo czesto, nie bede mial zwyczajnie czasu by podcinac zywoplot pare razy w roku nawadniac nawozic itp zmuszony jestem do zastosowania takich roslin ktore rosna tam naturalnie (chyba ze ktos zaproponuje cos ciekawszego i malo wymagajacego to czekam na rady:):)

a teraz konkretne pytania odnosnie w/w roslin

1) jalowiec - sadze takie male jalowczyki pospolite wysokosci jakies 30 cm-50cm

w odleglosci jeden od rugiej 40-50 cm, moje pytanie brzmi czy to dobra odleglosc zeby za pare ladnych lat cieszyc sie w miare zwartym zywoplotem

2) brzoza - moj plan wyglada tak ze mam zamiar pozowlić im naturalnie rosnac do jakis 3 metrow wysokosci zgjac czubek i zrobic z nich drzekwa placzace tym samym zaslonia moja dzilaeczke listkami, w tym momencie maja jakies 1,5 m i moje pytanie brzmi czy juz teraz jakos je prowadzic np obcinac dolne galezie itp i jak dojda do tych 3 m to mam obciac przewodnik i po prostu nagijac czubek? jak spowodowac by inne galazki nie przejely roli przewodnika?

3) sosna - sadze w odleglosci 40-50 cm (dobrze?) narazie nie sa wyzsze niz 0,5 m , chce by byly w miare geste czy juz teraz mam zajac sie ulamywaniem czesci przyrostow by sie zageszczaly czy poczekac az beda wyzsze (zalezy mi na tym by w miare szybko rosly a takim ulamywaniem znacznie spowolnie ten proces)

czesc roslinek byla zasadzona w zeszlym roku a czesc mam zamair dosadzac w tym, jakos szczególnie o nie dbac podsypac im czegos? ogolnie wszelkie rady mile widziane:)

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2. to moze odnosnie brzozki po porstu zapytam sie jak sie robi taka placzaca pochylona brzozke jakich wiele widac w roznych ogrodkach i ogrodach, mysle ze jedna obok drugiej stworza ciekawa sciane

3. a co do sosenek to nei chodzi mi o gesta sciane bo sasiad z drugiej strony ma juz jakies 1,5-2m swierczki po prostu moje sosny maja byc uzupelnieniem jego zywoplotu:) tylko nie wiem wlasnie od jakiego momentu zaczac ulamywanie odrostow zeby nie robic tego za wczesnie lub za pozno

podbijam temat i pytanie czy ze zwyklej brzozy mozna wykonac brzoze placzaca a takze ponawiam pytanie kiedy najlepiej zaczac ulamywanie przyrostow by sosna byla w miare gesta (przy czym kiedy odnosi sie do wysokosci czy tez wieku sosony)

Nowe przyrosty wyłamujemy w maju, w początkowej fazie rozchylania młodych igieł.

Na brzozie zwykłej szczepi się odmianę płacząca i wtedy jest placzaca. Pisałem o tym 2 posty wyżej o odmianie 'Youngii'. Zresztą brzozę brodawkowatą 'Youngii' ostatnio z powodzeniem rozmnaża się metodą in-vitro (ale raczej nie bierz się za to :) ).

..

hehe bez obawy nie mam zamiaru:) a co do odmiany placzacej to sasiad rok temu zgial brozke zalozyl na na czubek butelke i chce jej przeowdnik skierowac w dol i na stale odkształcic wlasnie stad moj pomysl by tak stworzyc te brzozki ale czy jemu cos wyjdzie z tego eksperymentu tego nie wiem dlatego zadaje pytania tutaj:)

Najtańszy zywopłot (najlepiej nieformowany) na słabe gleby to irga błyszcząca, świdośliwa, tarnina, ałycza, karagana, perukowiec podolski, żarnowiec, klon polny. Najlepiej wszystko ze sobą wymieszane, by było różnorodnie a nie monokultura.

Po co kombinować z przycinaniem brzóz, które po tym zabiegu będą wyglądać nieszczególnie? Nagieta brzoza będzie i tak wypuszczać przewodniki ku górze (role przewodnika przejmą boczne gałęzie).

elfir dzieki za podpowiedzi, naprawde zainpirowales mnie by zrobic jakas ciekawa kompozycje z np 3-4 wymienionych przez Ciebie roslin na zmiane... wlasnie zywoplot nieformowany mnie interesuje a chcialbym jeszcze skorzystac z Twoejgo doswiadczenia i zapytac ktore z powyzszych roslin stworza mi ladny gesty rowniez u dolu (by po paru latach nie bylo w dalnych partiach samych pienkow:)) i co wazne stosunkowo waski zywoplot ktorego docelowa wysokosc miala by byc 2 metry lub wyzej

co do gleby to tak jak wyzej pisalem piach piach piach i duuuzo sosen wkolo

cięcie znoszą doskonale: klon polny, ałycza, swidośliwa, irga błyszcząca.

Klon, ałycza i świdośliwa po kilku latach będą wykształcać pień. Ale jeśli od czasu do czasu ich korony będą przycinane, będą się krzewić.

Karagana, żarnowiec i irga to klasyczne krzewy.

Tarnina i perukowiec to krzewy, ale z tendencją do tworzenia pni u starszych okazów. Tyle, że ładnie się rozgałęziają do dołu.

Najlepiej obejrzeć sobie te kwrzewy na zdjęciach, by wyrobić pogląd.

wizualnie to najbardziej podoba mi sie irga, perukowiec i i karagana, i po wczorajszym ogladaniu tych roslin w internecie wlasnie o nich najpowazniej myslalem,

jednak po tym co napisales odnosnie ciecia i tendencji do tworzenia pnia chyba zdecyduje sie na rozwiazanie:

na zmiane irga i karagana

z tego co napisales i z tego co czytalem w internecie obie dobrze nadaja sie na formowany i nieformowany zywoplot wiec jak postanowie je przyciac to nie bedzie problemu:)

myslalem tez o żarnowcu ale z tego co czytalem jest to raczej nizszy krzew a chce by docelowo kiedys zywoplot mial kolo 2m...

jesli powyzej napisalem cos nie tak to prosze o poprawienie lub rady :)

a teraz techniczne pytanie w jakiej odleglosc sadzic w/w rosliny od plotu i jedna od drugiej (dodam ze nie mam bardzo duzego terenu do obsadzenia wiec moge sobie pozwolic na brak oszczednosci)

Żarnowiec miewa ok. 1.80-2 m wysokosci. Przynajmniej w Poznaniu.

Co do karagany, to są dwa popularne gatunki - jeden wiekszy Caragana arborescens, i jeden mniejszy C.frutex

Tak naprawdę na słabsze gleby jest o wiele więcej krzewów: np. Róża pomarszczona, berberysy, roktinik, suchodrzewy, kolcowój, Robinia hispida, itp.

Trzeba załozyć, że krzew ma średnio szerokość równą swej wysokosci. Oczywiscie duży, wieloletni krzew bedzie szerszy. Dlatego żywopłot o wysokości 2 m najlepiej sadzić 1 m od płotu.

az tyle miejsca nie chce tracic :/ wiec chyba zdecyduje sie na 0,5 metra od plotu i w razie co bedzie opieral sie o siatke lub nozyce pojda w ruch:)

wiec po konkretnej analizie mysle ze poznisza mieszanka moze prezentowac sie ciekawie

perukowiec -- irga błyszcząca -- karagana syberyjska

wszystko pol metra od płotu i 40 cm czy moze 50 cm od siebie???

tylko wlasnie widzialem pare odmian perukowca i pare odmian karagany (co do karagany to juz mi chbya wyjasniles ze mam szukac Caragana arborescens) chcialbym sie dowiedziec jakimi konkretnei mam sie zainteresowac by nie poplenic bledu...

chcialbym by zyoplot mial kolo 2m wysokosci

i w ogole prosze by ktos sie wypowiedzial czy powyzsza mieszanka dobrze bedzie sie prezentowala obok siebie czy moze w innej kolejnosci polecalibyscie wymieszac i czy wszystkei te rosliny w rownym stopniu znosza ciecie bo z tego co wiem by zywoplot byl gesto od dolu trzeba go od poczatku przycinac