Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować drzwi sosnowe niewykończone z Castoramy?

Recommended Posts

Jeżdżę od kilku dni po salonach i szukam drzwi... a tu widzę przypadkiem w Castoramie drzwi sosnowe z litego drewna niemalowane za 223 zł skrzydło 80.

No i mam dylemat - wygląda OK, cena baaaaaardzo OK (w tej cenie moge mieć w salonie najwyżej najtańsze drzwi z MDF z wypełnieniem papierowym) a że i tak chciałem białe więc sobie pomaluję.

Tylko nie wiem jak z jakością takich drzwi z litego drewna - czy to się nie wypaczy i nie rozeschnie jak krokwie na poddaszu??

OK znalazłem już podobny wątek http://forum.muratordom.pl/drzwi-wewnetrzne-sosnowe,t162669.htm

I jeszcze ościeżnice. Mam w mieszkaniu w bloku stalowe- malowane na biało - taki chyba deweloperski standard? Wykonawaca który mi wykańcza dom mówi że już chyba z 15 lat takich nie montował :o :lol: :oops:

Czy one są faktycznie dużo gorsze od drewnianych/MDF że nikt dobrowolnie do domu ich sobie nie montuje czy to tylko jakoś tak z rozpędu...

I znowu dylemat...

Mam teraz w mieszkaniu takie właśnie drzwi zamontowane,jeżeli włożysz w nie trochę własnej pracy żeby je pobejcować, przeszlifować i polakierować będą wyglądać bardzo ładnie.

Nic się z nimi złego nie dzieje.

Pozdrawiam

Łukasz

I jeszcze ościeżnice. Mam w mieszkaniu w bloku stalowe- malowane na biało - taki chyba deweloperski standard? Wykonawaca który mi wykańcza dom mówi że już chyba z 15 lat takich nie montował :o :lol: :oops:

Czy one są faktycznie dużo gorsze od drewnianych/MDF że nikt dobrowolnie do domu ich sobie nie montuje czy to tylko jakoś tak z rozpędu...

I znowu dylemat...

Montowałem u siebie taką ościeżnicę kilka lat temu. W tej chwili rzadko są stosowane tylko z jednego powodu - estetycznego. Po prostu nie są one nejpiękniejsze. Mają za to inne zalety jak trwałość, możliwość pomalowania, sztywność, stabilność.

Tak więć moja opinia jest taka, że nikt dobrowolnie ich nie stosuje bo wizualnie odstają od wizji klientów, ale technicznie są lepsze od MDF i drewna.

Dodam jeszcze, że oprócz tych jednych drzwi, resztę mam z ościeżnicami z MDF. :)

Teraz ościeżnice robi się zachodzące szeroko na ścianę - jak ramy obrazu, którym jest płycina drzwi. Metalowe (poza desingerskimi) raczej nie są urokliwe, niespecjalnie pasuja do drewnianych drzwi, dlatego są wąskie i mało popularne.