Egon 29.07.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Półtora roku temu kupiłem działkę budowlaną. Miała już założoną skrzynkę elektryczną. Zaraz po transakcji dotychczasowa właścicielka przepisała na mnie ciężar opłat ze zdziercami z Enei. ENEA przysłała mi do podpisania umowę, w której było napisane, że "wybieram taryfę" X (tutaj jakiś ich symbol). Zgodnie z tą umową traktują moją działkę, na której jeszcze nie rozpocząłem jakichkolwiek ruchów budowlanych i perz sobie radośnie rośnie, jako ... plac budowy W konsekwencji tego, mimo iż nie zużyłem jeszcze mikroWata prądu, kasują mnie co 2 miesiące na 120 zł. Może ktoś doradzi, czy warto w tej sprawie uderzyć do Rzecznika Praw Konsumenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 29.07.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Z chwila ukonczenia stanu surowego zamknietego i odebrana instalacji elektrycznej wewnatrz budynku bedziesz mogl przaejsc z taryfy budowlanej na normalna...a oplate ktora placisz jest za przesyl energii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 29.07.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 60 zł miesięcznie za przesył energii, z której nie korzystam to trochę dużo, nie uważasz? Mógłbym płacić 10-20 zł/m-c abonamentu, ale 60 to już duża przesada Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 30.07.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Z chwila ukonczenia stanu surowego zamknietego i odebrana instalacji elektrycznej wewnatrz budynku bedziesz mogl przaejsc z taryfy budowlanej na normalna...a oplate ktora placisz jest za przesyl energii.. Jak ostatnio zaproponowałem panu z obsługi ZE taką możliwość to myślałem, że wzrokiem mnie zabije. Na koniec stwierdził, że to jakieś brednie - ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.07.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Z chwila ukonczenia stanu surowego zamknietego i odebrana instalacji elektrycznej wewnatrz budynku bedziesz mogl przaejsc z taryfy budowlanej na normalna. No a Ja właśnie w ten sposób wczoraj zamknąłem kolejne zlecenie u klientki. I żaden Pan z Energetyki nie zabijał wzrokiem, po prostu wykonał swoją prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 30.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Z chwila ukonczenia stanu surowego zamknietego i odebrana instalacji elektrycznej wewnatrz budynku bedziesz mogl przaejsc z taryfy budowlanej na normalna...a oplate ktora placisz jest za przesyl energii.. Jak ostatnio zaproponowałem panu z obsługi ZE taką możliwość to myślałem, że wzrokiem mnie zabije. Na koniec stwierdził, że to jakieś brednie - ciekawe. mogę to potwierdzić - moją instalację robił elektryk zatrudniony w ZE Enea, powiedział, że nie ma takiej opcji...!!! - prąd budowlany może zostać zamieniony na inną taryfę po odbiorze końcowym budynku, a wy tu piszecie o stanie surowym - chciałbym tak. A wogóle jest tylko jedna taryfa budowlana i nie można jej zamienić na coś innego w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.07.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A czy można zrezygnować z prądu? Jesli ktoś nie planuje w najbliższym czasie budowy to po co mu prąd budowlany? Podłączy go jak rozpocznie budowę. Ale czy istnieje taka możliwość?[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 30.07.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Witam A czy ty jako nowy właściciel działki musialaś podpisac umowe z ZE ?? Czy mogłas powiedziec .....nie dziekuję jestem nowym wlascicielem i ja w przeciwieństwie do dawnej wlascicielki prądu nie potrzebuję . Jak to wygląda w swietle prawa ,ciekaw jestem . Przecież zostając nowym wlascicielem np. mieszkania w bloku musisz podpisać nowe umowy z ZE, gazownią itp ,albo mozesz nie podpisywac tylko wyrejestrować dane media jako nowy wlasciciel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Zlikwiduj przyłacze lub wystąp o zdjęcie licznika prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.07.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 ktoś tu kiedyś pisał że można zgłosić działkę w ZE jako rekraacyjną - i wtedy można zmienić taryfę na normalną - ale czy tak jest naprawdę nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 30.07.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Rozwiąż umowę z ENEĄ a jak będziesz potrzebował prąd to podpiszesz nową. Przyłącze i tak zostanie ponieważ za przyłącze kasują osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 30.07.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Z chwila ukonczenia stanu surowego zamknietego i odebrana instalacji elektrycznej wewnatrz budynku bedziesz mogl przaejsc z taryfy budowlanej na normalna...a oplate ktora placisz jest za przesyl energii.. Jak ostatnio zaproponowałem panu z obsługi ZE taką możliwość to myślałem, że wzrokiem mnie zabije. Na koniec stwierdził, że to jakieś brednie - ciekawe. mogę to potwierdzić - moją instalację robił elektryk zatrudniony w ZE Enea, powiedział, że nie ma takiej opcji...!!! - prąd budowlany może zostać zamieniony na inną taryfę po odbiorze końcowym budynku, a wy tu piszecie o stanie surowym - chciałbym tak. A wogóle jest tylko jedna taryfa budowlana i nie można jej zamienić na coś innego w trakcie budowy. Nie wiem jak jest w twoim regionie ale u nas taka praktyka to fakt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 30.07.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Rozwiązanie umowy pociaga za sobą konieczność podpisania za jakiś czas nowej, a to wydatek za przydział mocy conajmniej 2 tys z groszami wiec gdzie tu logika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 30.07.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Rozwiązanie umowy pociaga za sobą konieczność podpisania za jakiś czas nowej, a to wydatek za przydział mocy conajmniej 2 tys z groszami wiec gdzie tu logika Ale tu chodzi o rozwiązanie umowy o dostawę prądu, a nie o wykonanie przyłącza. Nie będzie musiał potem płacić nic ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 30.07.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A czy można zrezygnować z prądu? Jesli ktoś nie planuje w najbliższym czasie budowy to po co mu prąd budowlany? Podłączy go jak rozpocznie budowę. Ale czy istnieje taka możliwość?[/code] Oczywiście, że istnieje. Nic na przymus. Powiem więcej - nie płać ze 3 miesiące to sami cię odetną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 31.07.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Taryfy budowlane są dwie przynajmniej w PGE (a to chyba już ogólnopolski koncern) Jedna ma tańszy abonament a druga kilowatogodzinę, oczywiście obie taryfy zbujeckie, ale coś trzeba wybrać.Jeśli nie prowadzisz budowy (i nie masz pozwolenia na nią) to zażądaj normalnej taryfy , wtedy karzą Ci podpisać oświadczenie że nie prowadzisz żadnych robót budowlanych i muszą ci dać, zwyczajnie bazują na niewiedzy i dezinformacji.Inna sprawa to to , że "co kraj to obyczaj" i w niektórych zakładach nie wołają oświadczeń tylko dają zwykłą taryfę kto tylko chce, a inni próbują naginać prawo i żądają odbioru końcowego, stąd wszystkie nieporozumienia.Jak o wszystko w tym kraju trzeba walczyćW PGE maja nawet specjalne druczki do oświadczeń o nie wykonywaniu robót budowlanych, więc to dla nich chyba normalna procedura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomrud 08.08.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 60 zł miesięcznie za przesył energii, z której nie korzystam to trochę dużo, nie uważasz? Mógłbym płacić 10-20 zł/m-c abonamentu, ale 60 to już duża przesada Pozdrawiam Pocieszę Cię. Mi Vattenfall kasuje 150PLN na miesiąc (za przesył) + zużyte kWh. Uważaj się za szczęśliwca. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.08.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 60 zł miesięcznie za przesył energii, z której nie korzystam to trochę dużo, nie uważasz? Mógłbym płacić 10-20 zł/m-c abonamentu, ale 60 to już duża przesada Pozdrawiam Pocieszę Cię. Mi Vattenfall kasuje 150PLN na miesiąc (za przesył) + zużyte kWh. Uważaj się za szczęśliwca. Pozdrawiam, to dla orientacji podałbyś jeszcze ile w tym abo a ile zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.08.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 w taryfie C płacisz za kazdy kW przydziału mocy. Stąd wysoka opłat stała.1. pokombinuj cos z taryfami.2. wystąp o zamianę przydziału mocy na np 1 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomrud 09.08.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 to dla orientacji podałbyś jeszcze ile w tym abo a ile zużycia Ja wziałem od razu moc docelową tzn. 25kW, dlatego przesył tyle mnie kosztuje. Wg. wzoru to 25kW x 4,25PLN + cos jeszcze + zużyte kWh. Chciałem wziąść mniej, ale jak później będę chciał zwiększyć moc docelową to jakaś kosmiczna opłata znowu, więc wziąłem od razu moc docelową. Niestety, ale towar deficytowy jest zawsze w cenie. Zaczynam budowę we wrześniu i mam zamiar skończyć za rok, bo to mały domek.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts