Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Europo, Europo

Recommended Posts

Droga Redakcjo!

Chętnie dowiedziałabym się czegoś o budujących obywatelach państw europejskich. Tak bardziej szczegółowo, z porównaniem danych...

Przykładowo:

1. Jakie ceny gruntu można spotkać,

2. Jakie formy własności obowiązują

3. Jakie typy podatków (od nieruchomości) się płaci

4. Czy w ogóle istnieje budownictwo indywidualne

5. Jaki stosunek ma państwo do "budujących obywateli"

6. Jak regulowane są warunki zabudowy

7. Na co najczęściej narzekają indywidualnie budujący Europejczycy

8. Gdzie obserwuje się tendencję "uciekania z miast"?

Takie i inne pytania przychodzą mi do głowy w czasie podróży zagranicznych, podczas których widzę i podziwiam efekt końcowy - tj zrealizowane projekty. Chodzę, podziwiam, skręca mnie z zazdrości... Może przynajmniej ten ich "efekt końcowy" jest okupiony sto razy gorszą drogą przez mękę niż nas - Polaków? :wink:

• 5 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Spieszymy donieść, że przygotowujemy cykl artykułów, w których odpowiemy na wszystkie powyższe pytania. Jak się buduje w Unii? Poczytacie wkrótce w "Muratorze". Pozdrawiamy

Dopiero wczoraj przeczytałam pierwszy artykuł z tej serii - Niemcy.

Bardzo mi się podobał - dziękuję Redakcji za zebranie tych wiadomości i oczywiście czekam na następne! :D

• 6 months później...
  • 1 year później...
Podobne konstrukcje widziałam na przykład w Grecji - nawet często widać jak wystają pręty na dach (ze niby do nastepnej kondygnacji)

Też mnie to zaciekawiło. Podobno mają takie przepisy budowlane, że nie opłaca się kończyć budowy. Skłonność do betonu w Grecji wynika chyba z braku materiału na cegły i obfitości wapienia, z którego można tanio zrobić cement.

mnie powiedziano, ze to ze względu na kredyt - te zbrojenia sa wyciagniete wyzej - niedokonczone- -jakoś tak niby mają, że jesli dom nie jest skonczony, nie ma odbioru - to nie płaca takich odsetek od kredytu.... Nie wiem czy to prawda

Redakcjo, a kiedy artykuł o Grecji?

Bo Forumowicze by chcieli wiedzieć...