kaloosa 11.08.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Essa masz tez racje , nie przypominal sobei, zeby moje babcie spedzaly mnostwo czasu w ogrodku (poprostu nie mialy na to czasu) za to moja mam spedza tam cale dnie i to jej malo z rabatkami i doborem kwiatow to raczej nie problem, gorzej z doborem wiekszych drzew lub krzewow, ktore bylyby szkieletem dla calej reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 11.08.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Ja nie mowilam o drzewach, ale o tzw wnetrzach ogrodowych, z ktorych kazde ma okreslone funkcje np. wypoczynkowe, reprezentacyjne, ogrod warzywny, sad i o narysowaniu sobie miedzy nimi np. barier wzrokowych, osi widokowych i szlakow komunikacyjnych. Tak to sie robi Kaloosa. Taki schemat pomoze wstepnie zorganizowac ogrod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 11.08.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 mowisz do mnie jak profesjonalistaka ogolnie wiem co chce: tutaj bym chciala duze drzewko z ladna korona, ta sciane chcialabym zaslonic a tu posadzic rabatke z kwiatami, pomecze sie troche czytajac lekture na ten temat i moze cos wymysle a jak nie to bede zmuszona sie do kogos zwrocic znalazlam ta strone z mnostwem ciekawych zdiec http://foto.mein-schoener-garten.de/index.html ta strona to kopalnie pieknych inspiracji i porad wlasnie przeczytalam, ze aby uzyskac piekne niebieskie hortensji mozna wsadzic do ziemmi zardzewiale gwozdzie , jestem ciekawa czy to dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 11.08.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 wiecie co, ta strona jest naprawde swietna tego trza mi bylo do tej pory czytalam informacje o poszczegolnych roslinach ale ciezko mi bylo wyobrazic sobie, ktore do siebie pasuja, ogladajac galerie na wyzej wybranych stronach doznalam olsnienia i coraz bardziej wiem na czym mi najbardziej zalezy, za ogromny plus uwazam rowniez podpisy pod zdieciami podajace nazwy roslin http://foto.mein-schoener-garten.de/,foto,tag,Hortensie,615716,bild.html ide ogladac dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 12.08.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 mowisz do mnie jak profesjonalistaka ogolnie wiem co chce: tutaj bym chciala duze drzewko z ladna korona, ta sciane chcialabym zaslonic a tu posadzic rabatke z kwiatami, pomecze sie troche czytajac lekture na ten temat i moze cos wymysle a jak nie to bede zmuszona sie do kogos zwrocic No mam tego inzyniera przed nazwiskiem Troche mieszasz zagadnienia - schemat na byc np. taki: * tu mam paskudny widok na smiecie za plotem i to chce zaslonic - przegroda widokowa ma miec ok. 2 m wysokosci, bo ogladam zwykle to co za plotem idac obok, a wiec z pozycji stojacej, i te smieci sa caly rok, to powinna byc zimozielona; * tu beda mialy miejsce wypoczynkowe moje dzieci, a ze mam chlopakow kilkulatkow, to oni raczej wola miec duza polane do gry w pilke; pilka jak pilka, trzeba w nia grac z dala od okien, ale chce miec z domu i tarasu dobry widok na to jak oni sie tam bawia -> os widokowa czyli brak wysokich rosli na drodze wzroku * tutaj na tarasie najbardziej lubie siedziec po poludniu, tylem do slonca, a wiec patrze w te strone i chcialabym tam wiedziec np. taki gatunek drzewa soliterowego -> os widokowa + zaznaczenie sobie obiektu * tutaj mam warzywnik + kompostownik i nie chce tego ogladac, choc chce to miec blisko kuchni... a na sad to bym mogla sobie popatrzec i on moze byc np. na koncu dzialki.... * tutaj lepiej nic nie sadzic, bo jak przyjedzie szambiara to musi tutaj nawrocic i wszytsko rozjedzie, lepiej tu zrobic placyk gospodarczy... itd, itd... Ja wiem, ze to jest dosc zmudne i nudne, ale przekonalam sie, ze wyjatkowo upraszcza pozniejsze planowanie. Jak cukierki w bombonierce, gdy masz juz gotowe pudelko i tylko wkladasz do srodka rozne czekoladki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 12.08.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Wiem Essa, ze troche namieszalam ale ogrodnictwem sie raczej nie interesowalam, teraz nagle, kiedy koparka mi wjechala na podworko to sie obudzilam. Mial byc ogrod wiejski, bo taki mi sie niesamowicie podoba, pasowal by do domu (mam dom obity modrzewiem, moze zamontujemy np. czerwone okiennice) ale powoli zaczynam byc bardziej realistka i ten ogrodek zaczyna sie w mojej glowie zmieniac. To co napisalas wyzej to dobra rada dla kazdego poczatkujacego (i nie tylko) zakladacza ogrodu. Moze powinnam zmienic temat watku i napisac: jak laik zaklada ogrod przy pomocy forum muratora i internetu (krok po kroku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 12.08.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Od czego zaczelelismy: Krok 1.mur oporowy-najwazniejsza i najbardziej widoczna konstrukcja w ogrodzie,powstala poniewaz mamy dom na zboczu a nie chcielismy chodzic po pochylosciach, podzielilismy ogrod na 3 poziomy a poniewza roznica poziomow jest ok 2 metrow, musielismy nawiezc SPORO ziemi murek( a wlasciwie2 murki) powstal z granitu: murek, 2m przerwa/taras i nastepny murek Krok 2.narysowalismy plan dla firmy koparkowej ktora ma nawiezc ziemie i przygotowac teren pod ukladanie kostkizaznaczylismy wszystkie tarasy, sciezki, miejsce dla psa itd teraz to co nie zostanie wybrukowane musimy jakos zagospodarowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 12.08.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 po obejrzeniu wielu zdiec ( glownie z linku podanego wyzej)doszlam do wniosku, ze wybiore jedynie kilka glownych roslin wokol ktorych zbuduje reszte:-sa to rosliny, ktore bardzo mi sie podobaja-wiele tych roslin mam nasadzonych "hurtem" przez moja mame w ogrodku obok i czekajacych na przeprowadzke Glownie chodzi mi o:hortensje, funkie, bukszpan (podobaja mi sie kule), lawenda (tej niestety nie posiadam a chce miec duzo), piwonie (mam ich duzo) paproc, barwinek do tego dojda pozniej rozne jedo i 2 letnie Co potrzebuje:Kilka drzew (lisciastych/iglastych) ktore beda ladnie komponowac sie z wyzej wymienionymi roslinamikilka krzewow zimozielonychcos co moge posadzic jako tlo hortensji a co oddzieli mnie od sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 12.08.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 funkiahttp://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/PM_060716_019_p-16312_277_160.jpghttp://www.wymarzonyogrod.pl/1273_280.htm hortensjahttp://www.ogrod-gardener.pl/1/5/2/hortensja_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 12.08.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 zapomnialam o rozach James Gatway http://www.agel-rosen.de/James-Galway/640/rose.do Gertrude Jekyllhttp://www.botanik.de/mendel/files/images/Rosa%20Gertrude%20Jekyll%20Englische%20Rose.preview.jpg sliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 13.08.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 mam w innym ogrodzie ponad metrowe bukszpany i 2m tuje, czy mozna je przesadzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 13.08.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Kaloosa zajrzyj na privapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Na murkach oporowych możesz zrobić nasadzenia bardziej w południowym niż wiejskim stylu: jałowce, szczodrzeńce, żarnowce, lawendy, okrywowe róże, bylice, perowskie. Znoszą susze i ciepło, a więc nasłoneczniony murek będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 07.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Kobitki jak tam wasze ogródki zmieniły się jesienią? zaś w innych tematach padają propozycję wymiany roślin- ja poszukuję dzielżanów i zamienię na to co mam w ogródku pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 11.10.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Taki wiejski , polski ogródek kojarzy mi sie z drzewkami owocowymi. Oczywiście nie mam na mysli równego szeregu drzew, ale na przykład jedna jabłoneczka z czerwonymi jabłuszkami jesienią i zdobi i kusi zaopachem i atmosferka jakaś sielska powstaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 11.10.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Kobitki jak tam wasze ogródki zmieniły się jesienią? zaś w innych tematach padają propozycję wymiany roślin- ja poszukuję dzielżanów i zamienię na to co mam w ogródku pzd Gdy tylko "uczynnię" foto - zapodam kwitną jak szalone różne aksamitki, marcinki, wrzosy i jeszcze krokosmie i dalie, które odbiły po letniej wichurze - ale przymrozek zwarzył im liście wyzej klega wsponiał o drzewkach owocowych - a jakże są jadalna jabłoneczka jabłek juz nie ma - z wiadomych powodów (miała tylko 6 ) a rajskich jabłuszek, których było zatrzęsienie - tez już nie ma bo opadły po silnym wietrze dzielżanów niestety nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 12.10.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Kobitki jak tam wasze ogródki zmieniły się jesienią? zaś w innych tematach padają propozycję wymiany roślin- ja poszukuję dzielżanów i zamienię na to co mam w ogródku pzd Fragmenty otoczenia mojego domu w jesiennej szacie http://foto2.m.onet.pl/_m/f2d54daa8633f4f3971e8dcd93dd35e6,10,19,0.jpg Jeszcze kwitnąca lawenda - http://foto1.m.onet.pl/_m/18fe2a6cdb989142cfa800f412120015,10,19,0.jpg Cynia http://foto3.m.onet.pl/_m/c31af6cd887c3c1b6da5b0ff4e6e60e3,10,19,0.jpg Marcinki http://foto0.m.onet.pl/_m/b0cd5433371b4977707de7ed628098e0,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/98b4263f7e21eb69987ff73f8c92fe7b,10,19,0.jpg[/img] A mogę podzielić się cebulkami Krokosmi http://ogrod-amat.strefa.pl/krokosmia31.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łyko 12.10.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witajcie, tak tak zapomina się już o prawdziwych ogrodach, dziś na topie projekt, rabat, wybrukowane ścieżki, wygolony do zera trawnik jak stolnica i pełno szczepionych krzewów o kosmicznych kształtach. Wszędzie sadzone od sznurka tuje i oczka wodne. Te rośliny kupowane za ciężkie pieniądze zazwyczaj są nosicielami wielu chorób i osobiście patrząc na takie kompozycje niezadowolenie odczuwam. Taki nowoczesny wypacykowany ogród ma wiele wad. Posadzone rośliny mają zazwyczaj brzydkie kolory trawnik gdy zostanie bez podlewania na kilka dni jest ohydny, a firmy które taki ogród wykonują według projektu po zakończeniu robót nie martwią się niczym(nawożenie, formowanie) tylko łapią kolejne zlecenie. Osoby projektujące/robiące projekty również zapominają o stronach świata i w przypadku pochyłej działki rośliny poprzez błędne wsadzenie szpecą i marnieją(brak światła, nadmiar/niedobór wody). Ogród powinien być z lekka zaniedbany, a jeśli kosimy trawę to starajmy się by dywan był pod nogą odczuwalny, nie wycinajmy starych drzew zanim nowowsadzone nie podrosną. Ogród ma nam pozwolić na odpoczynek w cieniu koron drzew, a nie jak to w nowoczesnych ogrodach bywa parasol i leżak z ikei. Jakim pięknem jest rozpadający się krzywy płot z drewna. Spójmy również na piękno kwitnących mniszków lekarskich, koniczny, przetaczników, maku polnego, wplątanej w źdźbła traw kwitnącej wyki ptasiej. Te kwiaty nie wymagają nawożenia, oprysków przycinania okrywania na zimę, a ich piękno jest nieocenione. Można rzec, ze po ogrodzie chciałoby się pochodzić, jest to w takim przypadku utrudnione, ale używając raz w miesiącu zwykłej kosy można wykosić pas i wykorzystywać go jako ścieżkę. Oczywiście to co napisałem jest moim osobistym wywodem i oczywiście tyczy się do stosunkowo dużych ogrodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 13.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ty nie lubisz 1 rodzaju ogrodów które się teraz projektuje i robi. Te rzeczywiscie są teraz bardzo popularne. Ale to jest tak tylko i wyłącznie z powodu projektantów i wykonawców- takie ogrody mają szerokie grono zadowolonych odbiorców.Ja też wolę inne, ale projektuję też i takie, choć próbuję w nich przemycić choć trochę innej aury i odrobine tajemniczości.Ale proponuję i projektuję też ogrody z łąkami kwietnymi, z jabłonkami i winogronami, z widocznym warzynikiem, bez dominacji iglaków i gatunków egzotycznych. Ale to są ogrody dla klientów niszowych. Jak ktoś ma ogród w ścisłej zabudowie, wokół ulice i chce miec ogród jak sąsiedzi to nie będę mu proponować łanów traw i maków kołyszacych na wietrze ( ale kępy traw -owszem). Wtedy przede wszystkim nasadzenia którymi odgrodzi się od hałasu , spalin i oczu.Ale trochę Cię rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 13.10.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Łyko- fajnie, że zabrałeś głos w tym temacie ale powiedz mi tylko, gdzie szukać na działce cienia drzew, jeżeli to "coś" co śmiem w moim wypadku nazywać ogrodem ma dwa lata, a kiedyś było polem ornym, a później nieużytkiem? wyrosły mi trzy samosiejki sosny i jedna brzoza- dzisiaj mają około 5-ciu lat- hołubię je, że hej! wiem, że będę musiała je ogławiać, bo to za duże drzewa na moją działkę, ale za to po drugiej stronie drogi rośnie 60- cio letnia lipa- ona rekompensuje wszystko posadziłam drzewa owocowe na podkładkach M26- mam tych drzew 12 na działce 9-cio arowej- są na zdjęciach tylko takie liche jeszcze, że ich dobrze nie widać będę je musiała prowadzić jakby szpalerem, ale cóż- coś za coś i wszystko przez pradziadka- gdyby nie miał tak wiele dzieci, to może miałabym z 4 hektary, a lipa byłaby moja Łyko- pokaż swój ogród pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts