Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiejski ogrod

Recommended Posts

Nooo,watek dla mnie:) Moim marzeniem jest właśnie taki wiejski ogródek, "sielski,anielski ".Tylko mam jeden problemik,z którym się męczę już długi czas.Otóz muszę zasłonić sobie widok na cudną szopę i wygódkę sasiada,obie w stanie częściowej rujnacji,ale z cała pewnością jeszcze długo postoją.Niestety doskonale widac je będzie z jednego z okien w salonie (głównej izbie ;)).Problem polega na tym,że muszę coś zasadzić dla oslony przy samym ogrodzeniu,bo na tym akurat odcinku droga dojazdowa do garażu będzie w odleglosci metra od tegoż.Czyli wąsko,krzewy odpadają.Zreszta ogrodzenie ma być ładne (nieregularne fragmenty murku z wapienia łaczone poziomymi dechami) więc nie ma potrzeby go zasłaniać.Tuje oczywiscie odpadają,z wiadomych względów.Na krzewy za wąsko.Potrzebuję drzewek niekoniecznie olbrzymich , najchętniej z owocami dla ptaków.No i dobrze by było,żeby miały dużo gałazek-jak na jesieni liscie opadną,to chociaż taki ażurek będzie mi przesliczne widoki zaslaniał...

Mam wymagania,nie ? :rolleyes:

Jedyne,co wymyślilam,to jarzębina.Może ktoś mi podpowie?Proooszę :)

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie wrócilam z budowy,powygladałam przez okno i niestety,ale trejaż z pnączami chyba odpada...Ze względu na różnice wyskości i odległość od okna do tych cudownych zabudowań musiałby mieć ze trzy metry wysokości.Wrzuciłam na gogle róze pnące i nie znalazłam tak wysoko rosnących:(

Słabo szukałaś. Róże pnące mają do 5-6 m wysokości.

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=98/Albertine - 3-4,5 m

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=186/Lykkefund - 6-8 m

Najmniejsze wymagania ma róża pomarszczona - ale ona nie jest pnąca.

Edytowane przez Elfir

• 5 weeks później...
No posadziłam te budleje, sztuk dwie, jedna emparior blue, a druga nazwy nie pomnę, No i nie zachwyca ... Wszędzie się o niej pisze, że piękna, że ma zachwycać, cudny zapach, stado motyli itd.. A u mnie - przy tarasie, strona południowa, więc słoneczna- nie pachnie, motyle latają wszędzie z wyjątkiem budlei, kwiaty duże, z tym, że zanim rozwinie się czubek, to dół już przekwitnięty. A sam pokrój krzewu no po prostu jest brzydki, rozłazi się, u dołu łysy. Zresztą znamiennym jest, że znalezienie zdjęcia całej budlei, a nie samych kwiatów graniczy z cudem. Jak nie przetrzyma zimy płakać nie będę.

Bo budleje się podsadza np. perowskią, lawendą lub szałwią, różami.

Kwiaty pachną i to bardzo, dziwne, że nie czujesz. U mnie w ogrodzie po prostu motyle nie mogą się od niej oderwać w upalne dni. A na dodatek znosi susze.

Aby zachowała zwarty, ładny pokrój, budleja winna być na wiosnę krótko przycinana nad ziemią - na 20-30 cm, a można nawet niżej.

Sa tez niskie odmiany, np. Blue Chip, która dorasta tylko do 80 cm

http://www.pwcertified.com/photolib/MediumJPG/buddleiaBlueChip3897.jpg

Edytowane przez Elfir

A oczywiście, że podsadziłam perovskią i lawendą, a okrywowe róże (żółte, mają się komponować z fioletem lawend i perowskie) będą w październiku, czyli w zasadzie zdobić będą dopiero na przyszły rok. To jest rabata na skarpie południowej przy tarasie, jeszcze tylko lawenda i perowskia nie rozrosły się, więc nie mogły zakryć dołu budlei . Niżej na skarpie kosówki pumilio, jałowce płożące Blue Chip, a jako dodatek (bo skarpa przy tarasie duża), dla urozmaicenia jałowce Blue Arrow i karagana syberyjska pendula, świerk kłujący glauca globosa, rozchodniki. Projekt rabaty, częściowo zresztą zrobiony dzięki Twoim radom (za co dziękuje) bardzo mi się podoba, tylko na razie wszystko takie malutkie. A co do budlei kwestia gustu i tyle. Edytowane przez jata

• 1 month później...
Dorbie- fajnie już masz :D

a za rok ogrodu nie poznasz :D

pzd

Oj, nie pamietam ze tak golo bylo:-)

http://lh4.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TEH-eRUdz5I/AAAAAAAAAG4/gV2Q_gEGWtA/s640/DSC01227.JPG

http://lh4.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIK6-BjxGHI/AAAAAAAABu0/KbDWGtpT3sg/s640/DSC01469.JPG

http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIK7IK6vZtI/AAAAAAAABvE/Cw1-reUbDSE/s640/DSC01472.JPG

http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIK7IK6vZtI/AAAAAAAABvE/Cw1-reUbDSE/s640/DSC01472.JPG

A oczywiście, że podsadziłam perovskią i lawendą, a okrywowe róże (żółte, mają się komponować z fioletem lawend i perowskie) będą w październiku, czyli w zasadzie zdobić będą dopiero na przyszły rok. To jest rabata na skarpie południowej przy tarasie, jeszcze tylko lawenda i perowskia nie rozrosły się, więc nie mogły zakryć dołu budlei . Niżej na skarpie kosówki pumilio, jałowce płożące Blue Chip, a jako dodatek (bo skarpa przy tarasie duża), dla urozmaicenia jałowce Blue Arrow i karagana syberyjska pendula, świerk kłujący glauca globosa, rozchodniki. Projekt rabaty, częściowo zresztą zrobiony dzięki Twoim radom (za co dziękuje) bardzo mi się podoba, tylko na razie wszystko takie malutkie. A co do budlei kwestia gustu i tyle.

Ciekawa jestem jak ci wyszlo, wszystkie te rosliny co wymienilas bardzo lubie. A perwskia jest boska

No posadziłam te budleje, sztuk dwie, jedna emparior blue, a druga nazwy nie pomnę, No i nie zachwyca ... Wszędzie się o niej pisze, że piękna, że ma zachwycać, cudny zapach, stado motyli itd.. A u mnie - przy tarasie, strona południowa, więc słoneczna- nie pachnie, motyle latają wszędzie z wyjątkiem budlei, kwiaty duże, z tym, że zanim rozwinie się czubek, to dół już przekwitnięty. A sam pokrój krzewu no po prostu jest brzydki, rozłazi się, u dołu łysy. Zresztą znamiennym jest, że znalezienie zdjęcia całej budlei, a nie samych kwiatów graniczy z cudem. Jak nie przetrzyma zimy płakać nie będę.

Zobacz u mnie budleje, ale przy tarasie bezposrednio chyba bym nie posadzila, zalezy jaki taras, ja oczywiscie mysle o swoim:-)

http://lh4.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TISQcyMcy7I/AAAAAAAAB48/D0iI3RIZD5E/s800/DSCN5017.JPG

• 2 months później...

Ciekawy wątek, kontynuujmy!!

Również będę zakładała ogród wiejski na działce będącej do tej pory polem uprawnym. Jest zatem pusta całkowicie. Lecz w oddali z dwóch stron lasy. Jest piękna. Ale pusta. I tym samym szukam porady--- w miarę szybko rosnące drzewa i krzewy pasujące do ogrodu w stylu wiejskim/rustykalnym ???Działka duża- ponad 5000 m2... czytałam ten wątek juz kilka razy:)

zasadzić możesz nawet kilkumetrowe drzewo. Pytanie - czy masz na to kasę :)

Co dla ciebie znaczy styl wiejski/rustykalny? Bo wiejskie ogródki zwykle są małe, tuż przy domu. Dalej był sad i pole.

Bo może chodzi o styl naturalny? Jak wycinek naturalnej łąki na kraju lasu?

Zacznę od domu: to będzie dom w stylu dworku-jednopiętrowy na planie prostokąta z wielkimi portykami z przodu i z tyłu budynku. Poza tym bardzo prosty, bez poddasza, bez facjatek/lukarn..Jedyna jego ozdoba to biel tych kolumn...

I do tego chcę ogród....Wiem ze tu pasowałyby stuletnie lipy...ech ale na razie nie rośnie tam nawet gałązka..I jak sie rzekło-działka spora 5000 m, na pewno chcę w to wkomponować sad (na potrzeby domowe) i ogród warzywny i ogród w stylu wiejskim, tzn. wpisujący sie w krajobraz, polskie drzewa, polskie krzewy, bujny, kolorowy. przeważnie lisciasty, choc zywoplot chyba bedzie ze swierka pospolitego.....

Jakies rady moze dla mnie>...? z góry wielkie dzięki