Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiejski ogrod

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A oczywiście, że podsadziłam perovskią i lawendą, a okrywowe róże (żółte, mają się komponować z fioletem lawend i perowskie) będą w październiku, czyli w zasadzie zdobić będą dopiero na przyszły rok. To jest rabata na skarpie południowej przy tarasie, jeszcze tylko lawenda i perowskia nie rozrosły się, więc nie mogły zakryć dołu budlei . Niżej na skarpie kosówki pumilio, jałowce płożące Blue Chip, a jako dodatek (bo skarpa przy tarasie duża), dla urozmaicenia jałowce Blue Arrow i karagana syberyjska pendula, świerk kłujący glauca globosa, rozchodniki. Projekt rabaty, częściowo zresztą zrobiony dzięki Twoim radom (za co dziękuje) bardzo mi się podoba, tylko na razie wszystko takie malutkie. A co do budlei kwestia gustu i tyle.

jata, a masz zdjecie, bo to bardzo ciekawie brzmi:-)

• 4 weeks później...
Bardzo mi się podobają takie ogrody. Niestety wymagają one bardzo dużo pracy i dbania o nie. Choć teoretycznie by się wydawało, że wystarczy posadzić trochę kwiatków tu czy tu. A moimi ulubionymi kwiatami jest maciejka. Do tego pasowała by taka duża drewniana bujaczka. Albo maciejka w donicach na tarasie. Co sądzicie o tym? I co do tej mojej "naj" maciejki by mogłoby jeszcze pasować?

"Opierając się na formule DiO projektant tak planuje rozkład w ogrodzie, aby uwzględnić indywidualne potrzeby inwestora i zapewnić całkowite współgranie wszystkich elementów: barw, rodzajów stosowanych materiałów, roślin, kształtów, form czy aranżacji, czyli spełnia podstawy stylu ogrodu angielskiego. Co więcej, w firmie nie wykorzystuje się szablonów i formatów. Każda realizacja czy projekt są niepowtarzalne i unikalne z zachowaniem formuły „DiO”."

LOL

Nie wiedziałam, że sama projektuję na formule DIO :D

Sorry, ale ten tekst to oczywistość dla profesjonalisty.

Oczywiście, jak ktoś kupuje projekt za śmiesznie niską kasę, to jest podejrzenie, że robiony jest z gotowego szablonu.

Ale żaden szanujący się projektant ani firma takich przekrętów nie robi (no, może za jedną taką bardzo znaną poznańską firmą, na literę P ;) ).

Ogrody projektuje się ZAWSZE pod oczekiwania inwestora, z uwzględnieniem specyfiki jego działki (styl domu, strony świata), upodobań osób, które z ogrodu będą korzystać i ich potrzeb.

Największą bzdurą tego tekstu jest utożsamianie dobrej obsługi klienta (a tym jest tak naprawdę "DIO") z ogrodami angielskimi. Nie mam pojęcia skąd to się tej firmie wzięło?

Ogród angielski to ogólne określenie kilku stylów ogrodniczych (ogród angielski-krajobrazowy, angielski-wiejski ). Tak jak ogród japoński, francuski.

I nie ma to nic wspólnego z obsługą klienta, niepowtarzalnością, itd.