Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trzęsawisko na ogrodzie.

Recommended Posts

Witam,

niedawno odebrałem nowe mieszkanie z ogródkiem. Przygotowałem ziemię do położenia trawy - przekopałem, wygrabiłem, wyrównałem i ubiłem wałkiem. Po czterech dniach od położenia trawy po codziennym podlewaniu zauważyłem wgłębienie na powierzchni trawy. Odsunąłem kawałek i moim oczom ukazała się dziura. Przy próbie ubicia ziemi powierzchnia zachowuje się jak trzęsawisko. Wsypałem tam pięć wiaderek ziemi ubiłem zwałowałem ale nadal grunt jest niestabilny. Od ponad tygodnia nie padało więc nie jest to raczej nieszczelność instalacji odprowadzającej wodę. Deweloper stwierdził, że "musi wyschnąć". Proszę o radę co robić dalej.

Pozdrawiam

Dom może być obsypany gliną.

Po tegorocznych opadach, w dołkach szczególnie bogatych w glinę i wodę łopata spokojnie może zapaść się w metrowej plastelinie.

Najlepiej, jeśli się nie zna gruntu - trochę go rozkopać, sprawdzić.

Podsypać piachem, klepać i chuchać do wyschnięcia.

Za sto lat :-) jak się ustabilizuje będzie pięknie.

Przejrzyj dokumentacje swojego domu i sprawdz czy były robione badania geotechniczne gruntu. Jesli tak, to powinien zostać określony typ gruntu.

Jesli masz dom na torfowisku, to wspolczuję...

Dom stoi na podłożu gliniastym, wcześniej było tam pole uprawne. Przed nawiezieniem ziemi deweloper nie wyrównał tej gliny i prawdopodobnie w dołku zbiera się woda tworząc bagienko. Sprubuje to odkopać i nasypię piasku.

Dziękuję i pozdrawiam.