Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile mnie wiecej kosztuje doprowadzenie gazu ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Miedzy szafka z licznikiem a domem mam jakies 10 m. Z tego co widze w projekcie mam miec jeszcze zawor odcinajacy na scianie. Polaczenie do domu "jakies dziwne" wg mnie : czesc ma isc rura sztywna a czesc gietka - czy to normalne ?

No i pytanko: ile mniej wiecej musz zaplacici za zrobienie tego przylacza (miedzy szafka a zaworem - reszte w domu moge pozniej pociagnac) ?

Fantom

za poprowadzenie rury gietkiej do domu ok. 8m + podprowadzenie instalacji do pieca CO wewnatrz budynku w miedzi ok. 4m zaplacilem 1800pln za calosc (robocizna + material). Szafka na licznik to koszt ok.300-400 pln. Polecam zapytac osoby w gazowni o koszt takiej instalacji, nie bedzie potem problemu z odbiorem.

Wykonanie:

Przy plocie -metalowa rura z kolankiem, ktora nastepnie jest polaczona z plastikowa wkopana do ziemi i przykryta zolta tasma z napisem "GAZ". Na scianie budynku zawor i metalowa rurka. W budynku miedz.

Pozdrawiam

Witam

Miedzy szafka z licznikiem a domem mam jakies 10 m. Z tego co widze w projekcie mam miec jeszcze zawor odcinajacy na scianie. Polaczenie do domu "jakies dziwne" wg mnie : czesc ma isc rura sztywna a czesc gietka - czy to normalne ?

No i pytanko: ile mniej wiecej musz zaplacici za zrobienie tego przylacza (miedzy szafka a zaworem - reszte w domu moge pozniej pociagnac) ?

Fantom

Kurek główny na ścianie montuje się jak odległość budynku od szafki gazowej jest ponad 10m. W przeciwnym razie kurek główny może być przy gazomierzu w szafce.

Sztywna (stalowa) powinna być na podejściu do budynku i wchodzić w budynek, instalację doziemną robi się z PE.

pozdr

Witam

Fantom

Kurek główny na ścianie montuje się jak odległość budynku od szafki gazowej jest ponad 10m. W przeciwnym razie kurek główny może być przy gazomierzu w szafce.

Sztywna (stalowa) powinna być na podejściu do budynku i wchodzić w budynek, instalację doziemną robi się z PE.

pozdr

Te 10 m to do miejsca gdzie ma wejsc rura ? Czy ogolnie miedzy szafka a najblizszym miejscem budynku ?

Fantom

Mała korekta

W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się instalowanie kurka głównego w odległości większej niż 10 m od zasilanego budynku, w wentylowanej szafce, usytuowanej w linii ogrodzenia od ulicy lub ogólnego ciągu pieszego z dostępem do niej od strony zewnętrznej działki budowlanej.

Przeważnie projektanci dają drugi zawór odcinający na ścianie,ale przeczytaj co gazownia napisała w warunkach technicznych przyłączenia (powinny być dołączone do projektu przyłącza).

We Wrocławiu około 3 - 3,5 tys. ze wykonanie tej instalacji (to nie jest przyłącze jeżeli masz w ogrodzeniu skrzynkę - przyłącze jest tylko do skrzynki - dalej to instalacja: zewnętrzna i wewnętrzna) :D

co do zaworu - jeżeli jest w projekcie - to lepiej go dać (ten na ścianie), chyba że nie bardzo pasuje Ci montowanie tam kolejnej skrzynki... wtedy dogadaj się z wykonawcą, żeby go po prostu nie robił i tyle - powinien się bez problemu zgodzić

Co do technologii wykonania - zostaw to projektantowi i wykonawcy (koniecznie z uprawnieniami gazowymi!!!) - rury z PE (polietylen) muszą być łączone ze stalowymi przy budynku i w szafce - względy bezpieczństwa na wypadek pożaru :)

Edytowane przez wroclawiak

• 4 weeks później...
Mała korekta

W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się instalowanie kurka głównego w odległości większej niż 10 m od zasilanego budynku, w wentylowanej szafce, usytuowanej w linii ogrodzenia od ulicy lub ogólnego ciągu pieszego z dostępem do niej od strony zewnętrznej działki budowlanej.

Ska jest ten przepis ? Bo slyszalem ze te 10 m to musi byc do "wejscia do budynku" a nie "do budynku".

Fantom

• 1 year później...

Witam ...

Chciałabym się dowiedzieć ile mniej więcej kosztuje doprowadzenie gazu do mieszkania w bloku?

W całym bloku jest już gaz tylko w tym jednym mieszkaniu nie ma. Nie ma także planu na przyłącze.

Co trzeba zrobić w takim wypadku i ile to kosztuje. Proszę o odpowiedzi.