Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oj duś, wierz mi, że dużo jest takich kuchni co mi się podobają, ale układ mojej jest tak jakby nietypowy... Ale poniżej wizualizacja, która mnie przekonała, że chcę taki układ (tylko musiałam upchać gdzieś spiżarkę). Generalnie koncepcja jest taka - żeby było
wygodnie
i ... ładnie
:)
Ogólne inspiracje i kolorystyka jak poniżej:

deLight3D%202010-0.jpg

salon_37..jpg15_..jpgbarek_..jpg7028_100_3437..jpg

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja nowa wizja:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1359.snc4/163109_177863645567787_100000324573600_488828_5547085_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs748.ash1/163966_177863662234452_100000324573600_488829_6399140_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs744.ash1/163603_177863668901118_100000324573600_488830_7290401_n.jpg

W czym Wy robicie takie ładne wizualizacje? :(

@naberia

podoba mi się bardzo ta wizualka z podpisem "gusia79" :) zaraz coś poszperam ;)

@princesa

co za dzika ilość szuflad i schowków!!!

pierwsze zastrzeżenie to dyskoteka z uchwytami - jedne w pionie, drugie w poziomie. razi zwłaszcza na tej ścianie vis-a-vis zlewu.

po drugie zaś - zamieniłabym lodówkę i piekarnik miejscami. przygotowywanie potraw będzie się odbywało raczej na blacie pod oknem - jest go więcej a do tego światło naturalne. jak zapakujesz składniki na zapiekankę do naczynia, to zarówno po prawej, jak i po lewej - droga nie jest zbyt odległa. natomiast przy obecnym układzie żeby wrzucić coś do gara - gonisz przez pół kuchni. zdecydowanie częściej otwieram lodówkę niż piekarnik, tym bardziej jak gotuję.

duś dzika w sensie pozytywnym mam nadzieję ;)

A szaleństwo z uchwytami... eh przeoczyłam to ale to jest jeszcze wszystko w powijakach ;)

co do lodówki i piecyka... to jeszcze przemyślę, funkcjonalnie to pewnie byłoby lepiej zrobić tak, jak piszesz, ale nie wiem jak to wizualnie wyjdzie ;)

no to teraz nie wiem naberio, jak odważna jesteś z kolorami.

w kwestii układu wiele bym nie zmieniła, bo zarówno zlew jak i kuchnia nie jest tym, co wpada w oko jako 1, ale tu masz linka do czegoś co mi się kiedyś bardzo podobało. podoba się zresztą nadal i to bardzo bardzo. może gotowa jesteś zrobić kuchnię na czekoladowo? zabudowa, blat i ściany w 1 kolorze - ładnym nasyconym brązie, a szafki w ciągu - geometryczne, proste, w bieli lub ecru (te scavoliniego mają delikatne paseczki, mój stolarz też mi takie zrobił - mogę zdradzić jak :)). masz sporo miejsca, duże okno - jasna podłoga i jasny sufit doświetlą pomieszczenie, więc nie ma obaw.

http://www.meblekuchenne.pl/katalog/glam/06.jpg

tu masz wersję dla mniej odważnych kolorystycznie, choć z czarną ścianą, która zlewa się z czarnawym blatem i czarno-szarawym szkłem między szafkami. "drewniane" szafki są z widocznym, lekko pasiastym rysunkiem, który niewątpliwie sam w sobie robi za element dekoracyjny. mi się takie wzorki bardzo podobają, sama poszłam w wersję - "drewniana" część kuchni musi mieć delikatny ale zauważalny rysunek. no i masz u siebie potencjał na dosyć spory, stalowy okap - może nie taki rozłożysty jak ten, ale coś przykuwającego uwagę.

http://www.meblekuchenne.pl/katalog/mood/06.jpg

http://www.meblekuchenne.pl/katalog/glam/6.htm

Edytowane przez duś

Dzięki duś, bardzo ładna ta kuchnia :) Początkowo nastawiałam się właśnie na czekoladową, ale z racji tego, że mam sporo mebli w kolorze wenge, które będę zabierać do nowego domu, zdecydowaliśmy, że przynajmniej kuchnia musi być jasna, bo powoli brązów mamy dosyć. Dlatego padło na białą kuchnię, ewentualnie lekkie ecru... mniej więcej jak na tych zdjęciach - jasno-orzechowa. Mam natomiast problem, co do ustawienia mebli i myślałam, że właśnie z tym mi pomożecie :(

Kurcze, wydaje mi się, że układ mam do bani... Na tej ściance na przeciwko barku, są drzwi od spiżarki, a zaraz w rogu zabudowa. I nie wiem jak ją zorganizować, żeby wyglądało ładnie. Skłaniam się ku wysokiej zabudowie z mikrofalą i piekarnikiem, ale jednocześnie wolałabym mieć lodówkę obok blatu, a nie na przeciwko... I co tu zrobić? Dać wysoką zabudowę bez lodówki? Czy lepiej zrobić zabudowę niższą na 143 cm jak poniżej? (kurcze do bani mam też ten program do aranżacji!:mad:)

g..jpgd..jpgt..jpgv..jpgk..jpghttp://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

Cześć!

Wpadłam do Was po poradę.

Mam sporą kuchnię, która daje trochę możliwości. I właśnie te możliwości mnie peszą. Proszę spójrzcie na obrazki i poradźcie, która wersja dobra, albo co można ustawić lepiej.

projekt U_rzut.jpgprojekt szereg_widok.jpgprojekt szereg_rzut.jpgprojekt L_widok.jpgprojekt L_rzut.jpg

Wersja z ustawieniem U ma tę przewagę nad pozostałymi, że można powiesić szafkę (na ociekasz) nad zlewem. Mankamentem tej wersji jest "duża" (???) odległość między kuchnią i zlewem. Oczami wyobrażni widzę bieganie z gorącym garnkiem w celu odcedzenia ziemniaczków, makaronu itd.

Na którą wersję Wy byście się zdecydowali/ły?

Naberia - zastanów się, czy na 100% chcesz mieć aż tak bardzo otwartą na salon kuchnię.

Bo gdybyś nieco wydłużyła tę wysoką ściankę przy kanapie, można byłoby zrobić coś takiego:

http://img339.imageshack.us/img339/2663/beztytuuxof.jpg

Masz klasyczny trójkąt roboczy. A z pokoju jest wyłącznie widok na wysoką zabudowę, co wygląda lepiej niż okap.

Freno - można jeszcze tak:

http://img442.imageshack.us/img442/6758/beztytuuugf.jpg

Wnękę zabudować ścianką z drzwiami przesuwnymi jako podręczną spiżarkę. Przy ścianie z drzwiami zrobić wysoką zabudowę, wzdłuż dłuższej ściany ciąg roboczy, a po przeciwnej stronie kąt do wysiadywania w kuchni - mała kanapa/ława, duży stół, krzesła.

Wówczas wchodząc do kuchni widać kącik do siedzenia, a nie ciąg roboczy.

A ja jeszcze ponawiam pytanie ile cm. wełny wystarczyłoby do zaizolowania ściany kominka, żeby można było na jej tyle postawić lodówkę, albo może po prostu odsunąć lodówkę od ściany i zabudować to karton-gipsem z tyłu zostawiając pustkę|? Mam miejsce, żeby odsunąć lodówkę nawet i o 40 cm od tej ściany...

Marmichkon

Mówiąc "oszczędna do bólu" nie miałem na myśli "za mało wypasiona". To nie kwestia środków, tylko samego pomysłu. Miejsca jest sporo , żeby wygospodarować , choćby niewielki kawałek blatu i krzesło, nawet na wolno-stojący bufecik z zydelkiem:D , gdzie można siorbnąć kawę w procesie kulinarnego tworzenia. Może zamiast całkowicie rezygnować z galerii nieprzydatnych w tym miejscu w kuchni półek, można by pomyśleć nad czymś ciepłym a praktycznym. Witrynka, komoda czy serwantka drewniana ( na zastawę wsystarczy 30cm głęboka, niech będzie jak półki na drewnianym panelu) dałaby Ci trochę dodatkowego miejsca na "alarmowe" serwetki, zastawę itp, nad nią zegar przydatny w kuchni, fajne zdjęcie, grafika ?

Co ja Ci będę zresztą radził, sama wiesz co najlepiej masz zrobić.:yes:

Wojtku!!!

Kawałek blatu i krzesło jest w projekcie, tylko tego nie widać. Pisałam o tym wcześniej. Zaraz załączę fotki. Kuchnia jest otwarta na salon, a do naszej kuchni "przylega" wykusz, w którym ma być stół z krzesłami. Tak więc stół w kuchni, a tuż obok stół w wykuszu to za dużo byłoby tych miejsc do siorbania kawy...

Wojtku!

Proszę napisz, czy dałbyś te listwy "orzechowe" nad górnymi szafkami czy nie są potrzebne?

A tak sobie wyobrażam miejsce na poranną kawkę...

PEKA TOP FLEX Mechanizm blatu.jpg

OSTATECZNY PROJEKT KUCHNI 1.jpg

OSTATECZNY PROJEKT KUCHNI 4.jpg

Edytowane przez Marmichkon
dodałam projekty

Dzieki Elfir! Poszłam Twoim torem i wyszło mi coś takiego: Co o tym myślicie? Lepsza ta wersja?

Moje spostrzeżenia:

- jest krótszy barek (wizualnie lepiej czy gorzej?)

- salon bardziej zakryty, bo pełna ściana dłuższa (jak ustawic kanape? - bedzie niesymetrycznie...)

- z jadalni widać płytę i okap

- nie widać płyty ani okapu z salonu

- bryła bardziej uporządkowana

- więcej miejsca koło drzwi od spiżarki (na wizualizacji nie widac tych drzwi niestety - trzeba je sobie wyobrazić :()

- zostaje goła ściana na przeciwko okna (koło spiżarki) - dawać tam cos? jakieś półki?

Opinie mile widziane.

1..jpg2..jpg5..jpg3..jpg

Freno - można jeszcze tak:

.....

Dziękować! dziękować!

W miejscu proponowanej spiżarni zostawiłam szafki, bo spiżarnię już mam. Obok kuchni.

Nawiększą zagwozdką było wstawienie czegoś w ten róg pomiędzy zlewem i wysoką zabudową. Może otwarte półki? Bo raczej nie szafka narożna, którą wstawiłam do wizualizacji :no:

Naniosłam te poprawki i teraz wygląda to na wizualizacji tak:

projekt L2_rzut.jpg

projekt L2_widok z drzwi.jpg

projekt L2_widok2.jpg