Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojtku!!!

Kawałek blatu i krzesło jest w projekcie, tylko tego nie widać. Pisałam o tym wcześniej. Zaraz załączę fotki. Kuchnia jest otwarta na salon, a do naszej kuchni "przylega" wykusz, w którym ma być stół z krzesłami. Tak więc stół w kuchni, a tuż obok stół w wykuszu to za dużo byłoby tych miejsc do siorbania kawy...

Wojtku!

Proszę napisz, czy dałbyś te listwy "orzechowe" nad górnymi szafkami czy nie są potrzebne?

A tak sobie wyobrażam miejsce na poranną kawkę...

Nie wiem czy bym dał. Jeśli odległość pomiędzy górą szafek a sufitem jest większa niż 55cm to zastanawiałbym się czy dać.

Listwa dosyć wyraźnie zamyka przestrzeń i całą kompozycję oraz wyraźnie obniża optycznie pomieszczenie.

Jaki efekt chcesz uzyskać? Nie wiem

Stolik-blat wysuwany fajny , idealny w niewielkiej kuchni.

Jesteś prawdopodobnie osobą dosyć pedantyczną i zorganizowaną :D skoro stosujesz tak specjalistyczne rozwiązanie w sporej w sumie kuchni.

Marmichkon a mi się bardziej podoba z listwami, choć może jeślibym lepiej to sobie probowała zobrazować to może i bym zmieniła zdanie :)

jak przez chwilkę pomyślę to bez listwy u góry jest lżejsza :D

ale kwestią najważniejszą jest: która wersja się Tobie podoba :D

już wiem :D listwa na górze fajnie wygląda w przypadku wysokiej zabudowy... bo tam się łączy z tymi półeczkami po prawej...

po lewej stronie projektu... z niczym się nie łączy i jakoś mi mniej nie pasuje :) Więc zależy na którą stronę spojrzeć :D

Nicol 21!

Najpierw pomyślałam, że jaja sobie robisz ZE MNIE!

Z czytania ze zrozumieniem o tej godzinie nie jestem najlepsza...

To znaczy, że bez listew... Jakiegoś szczegółu się czepiłam, ale to dlatego, że nie wiem co tu jeszcze zmienić w tej kuchni...

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA RADY!!!

CZEKAM NA JESZCZE...

"PERFEKCYJNA" I "ZORGANIZOWANA"

P.S. WOJTKU! CHCIAŁABYM TAKA BYĆ!

Nicol 21!

Najpierw pomyślałam, że jaja sobie robisz ZE MNIE!

Z czytania ze zrozumieniem o tej godzinie nie jestem najlepsza...

To znaczy, że bez listew... Jakiegoś szczegółu się czepiłam, ale to dlatego, że nie wiem co tu jeszcze zmienić w tej kuchni...

!

Marmichkon zapewniam Cię, że jaj sobie z Ciebie nie robię.... Patrzyłam kilka razy na te focie/wizualki i potem stwierdziłam, że w zależności na która stronę patrze to albo ta listwa mi pasuje albo nie... i potem edytowałam post i dorzuciłam info o tym że po prawej nie łączy mi się tak jak łączy mi się po lewej - bo tam jest dół, potem bok i potem góra z tego ciemnego frontu zrobione.

naberia z tego co pamiętam to już kilka wizualizacji wstawiłaś -ale zbytnio się nie przyglądałam..

Nie podoba mi się kilka rzeczy:

-spiżarka moim zdaniem jest za mała - tak naprawdę to zwykła szafka a nie spiżarka. Spiżarnia to oddzielne pomieszczenie gdzie jest więcej ocieplenia, nie ma ogrzewania itp. Żeby można było bez problemu przechowywać tam jedzenie.

-narożnik za lodówką jest w ogóle nie użytkowy. łokciem będziesz uderzać o lodówkę

-barek to już w ogóle niczego się nie trzyma:/ może zrób go szerokości szafek ?

Dzięki AJa!

Spiżarka, którą widać z kuchni jest większa (idzie wgłąb - nie widać jej całej na wizualizacjach) i owszem nie ma ocieplenia, jest tam wentylacja i dlatego są tam zwykłe drzwi (marzyły mi się przesuwne - ale jest kiepsko ze szczelnością).

W wizualizacji z przeniesioną płytą (zgodnie z radą Elfir) za lodówką byłaby szafka z roletą (nie było jej w programie :( )

Najbardziej odpowiadała by mi wersja jak poniżej (ze względu na praktyczność) lub wersja z wysoką zabudową naprzeciwko okna - wygląda nawet ładniej - ale wydaje mi się mniej praktyczna (koło lodówki i piekarnika nie będzie żadnego blatu). Jak uważasz?

Jeszcze raz dołączam wizualki:

k8..jpg

k6..jpg

k7..jpg

k3..jpg

k3..jpg

Witam Was! Korzystając z zimowej przerwy na budowie zaplanowałam sobie kuchnię (choć do montażu jeszcze kilka miesięcy). Podczytując ten wątek widzę, ze wiele z Was ma spore doświadczenie w temacie, więc liczę na Wasze uwagi i krytykę. Kilka słów opisu: kuchnia połączona jest z salonem, oddziela je tylko ścianka na środku o szer. ok. 120cm, nad którą zaczyna sie komin i wentylacja (od stropu). Od strony salonu do ścianki przylegac będzie koza, od tyłu kącik do gotowania. Z kąta wypoczynkowego salonu będzie widok przede wszystkim na tą część, gdzie jest stół (ale docelowo chciałabym tam ławę narożną). Kuchnia na 90% STAT ikea, na podłodze woodentic brown, ściana marzy mi się ciemna oliwka lub inna ciemna zieleń. Co do układu szafek i urządzeń - ze względu na rury musi zostać zachowana kolejnosc zmywarka-zlew, możliwe są niewielkie przesunięcia. Dodam jeszcze ze okno o szer. 240 - chyba fix bez podziałów (jak sądzicie?). Pieknie proszę o porady:)

http://img339.imageshack.us/img339/4619/kuchnianowa1.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/4086/kuchnianowa2.jpg

By dorben at 2011-01-04

dorben ja bym płytę dała w ciągu za zlewozmywakiem, natomiast stół postawiła przy tej ściance, tam gdzie teraz masz wyspę z płytą. Wg mnie - dużo latania do kuchenki, jet taka osamotniona. Stół jest jakoś tak wciśniety, z tego co widac na rysunku to też nie ma miejsca żeby wygodnie się przy stole rozsiąśc bo albo szafka, albo ściana... plus szafka nad głową w którą można się uderzac głową jeśli ktoś będize pod nią siedział.

Jeśli zlew masz 1 komora+odciekacz to moze go odwróc tak zeby miec odciekacz nad zmywarką i wtedy zmieści Ci się płyta po prawej od umywalki i będizesz miałą trochę blatu roboczego i tak wolnego. Choc trochę kuchenka na okno będzie wchodzic... a lodówka będzie taka niska? bo rozumiem, ze ona w słupku po lewej będzie?

Dodaję rzuty i wersja druga z wysoką zabudową:

[ATTACH=CONFIG]36862[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]36863[/ATTACH]

o wiele lepsza ta wersja.

-Jak wstawisz tam wysoką zabudowę to wejście do spiżarki będą ciasne. Wg planu to teraz masz jakieś 80 cm. A powinnaś mieć drzwi co najmniej 70 + 10 cm framuga z kazdej strony= 90 +grubosc scianki dzialowej po 10 =110 cm takie minimum. (zwykle drzwi to 80 albo 90)

przeniosłabym wysoką zabudowę na ścianę gdzie jest teraz płyta a w niej od spiżarki : lodówka, piekarnik z mikrofalą,ew. wysokie cargo, i szafki nad blatem z mało używanymi rzeczami.

- czy musisz mieć aż tak wysoki barek?

noi pytanie jeszcze czy jesteś wysoka? jak masz 160 cm to raczej nie wyjdzie to co mam na myśli:

normalna wysokość blatu to 85

w zabudowie ze zlewem dałabym 80, a na ściance łączącej z salonem 95

Podobnie coś jak na zdjęciu

http://www.bik-meble.pl/upload/Categories/meble-kuchenne-328_s.jpg

A tu na Twoim rzucie

http://img220.imageshack.us/img220/993/zgory2.jpg

Nicol dzięki za odpowiedź! Z lodówką jest tak, ze w kuchni mielibyśmy taką wys. 122 z małym zamrażalnikiem, a zamrażarka w pom. gospodarczym. A moze lepiej dać wysoką lodówkę z dużą zamrażarką, tylko gdzie? w tym miejscu gdzie teraz odpada - widzimy z salonu wielki biały blok (bok lodówki) - przy niższej wersji nad lodówką widoczne sa jeszcze szafki na tle ściany. nie mam pomysłu gdzie indziej mogłaby ta lodówka stac..Z kuchenkąw ciągu dobry pomysł, ale: wysokość okna nad podłogą mamy jakies 87cm - blat to pewnie 85cm? czyli zadne kafle nam tam nie wejdą. Boję się ze szyba będzie wiecznie upaprana, poza tym wyciąg - musi byc bo kuchnia otwarta, a nad oknem kiepsko. A moze poszerzyc zabudowę na tą ścianę gdzie teraz stół jest? tylko ze wtedy płyta i okap na samym widoku z salonu by była... Jak myslicie?

Witam , wszystkich ... ech jak to z projektem , same wątpliwości ...

podpowiedzcie coś ...

z lewej pierwsza to zmywarka :/ jakoś tak mało czytelna ...

na następnej będzie zlew okrągły jednokomorowy ...

pod okapem w szufladzie indukcja ...

z lodówką też problem bo od ściany z boku powinna stać co najmniej 10 cm ....

jak z kolorami to już nie będę nic mówił bo mamy 6...7 koncepcji :sick:

kuch1..jpg

kuch2..jpg

Bez

kuch3..jpg

Edytowane przez joker-71

Naberia, przyjrzałam się kilka razy Twoim pomysłom:) i moje zdanie jest takie:

podoba mi się 2 wersje

- ta z piekarnikiem w niższej zabudowie, wydaje mi się że wszystko jest takie uporządkowane i masz rację obok piekarnika powinna być możliwość odstawienia np gorącej blachy, a tak możesz zawsze awaryjnie odstawić coś nad piekarnik

- i druga ta która zaproponowała AJa - jedna cała sciana z wysoka zabudową ale blisko blatu - nie wiem tylko czy zdecydowałabym się na różnicę w wysokości blatów - wygląda to fajnie ale nie wiem czy chciałabym tak u siebie. Minus tego rozwiązania, ze kanapa stoi tylko w połowie przy ścianie.

ps. masz fajną dużą kuchnię:)

Dorben super kolory i wizualnie kuchnia bardzo mi się podoba (choinka coraz bardziej podobają mi się białe/jasne kuchnie, a kysz:))

Ten zielony fajnie będzie wyglądał do biało-drewnianej kuchni.

Co do ustawienia szafek to wydaje mi się wszystko OK, jedyny problem to kuchenka. Fajne miejsce jest na nią przy tym kominie ale zbyt daleko od innych szafek i myślę że doskwierać ci będzie odległość od szuflad z łyżkami i innym akcesoriami. Podobnie przyprawy, chcesz dosypać trochę soli czy papryki i biegniesz po to do szafki? Chyba, że piekarnik wkładasz gdzieś do innej szafki a pod płytą robisz mini wyspę z niezbędnym sprzętem:)

Co do pomysłu Nicol na to, żeby stół stał przy ścianie to myślę że to tez nie jest dobry pomysł - tam jest za mało miejsca na stół i krzesła po bokach będą "wystawały"...

Ja, żeby zrobić fajny kącik do siedzenia zamurowałabym to przejście z prawej strony ale ja nie przepadam za otwartymi kuchniami więc...:)

Myślę że możesz pokombinować z ustawieniem płyty na ścianie gdzie stół, tylko co wtedy ze stołem? Może poszerzyć trochę ściankę i tam wstawić stolik? Ale wtedy przejścia będą takie "kiszki"...

Tak źle i tak niedobrze...

Ale kolor pierwsza klasa:)

Joker ja chyba zamieniłabym miejscami płytę i zlew bo płyta jest bardzo blisko okna (szczerze mówiąc mam ten sam problem bo w tym miejscu mam scianę 159cm:/)... Wydaje mi się że tak byłoby lepiej.

dorben

no ja właśnie myślałam, żeby tą niską zabudowę pociągnąc do końca tej ściany na któej jest zlew/tam gdzie teraz jest stół. i tam gdzieś umieścic płytę z okapem. jeśli nei chcesz widzieć okapu to może przemyśl pochłaniacz taki wysuwany? [tutaj nie wypowiadam się nad jego skutecznościa - po prostu nie mam dostatecznej wiedzy i porównania!] Po prostu nie do końca dobrze sformułowałam swoje myśli. |Taka sama szafeczka wisząca by głupio wyglądała ;p

joker-71 wg mnie nr 1 jest prawie ok - tylko te niskie szafki pod oknem pociagnelabym tak zeby dotykaly tej wysokiej zabudowy. Na tej czesci gdzie teraz w rogu masz wysoka szafke tez bym dalej dala wysoka zabudowe - sa takie rozwiazania, nawet gdzies na forum widzialam gotowe kuchnie z czyms takim. u siebie w podobnym rogu planuje taka szafkę z żaluzją z góry zasuwaną - ale to jużmusi się też podobac, a nie bardzo wydaje mi się czy taki inox by pasował do tego drzewa....

a co do ciągłości to chyba wyjdzie ci od prawej do lewej [jakoś tak po arabsku ;) ] a nie od lewej do prawej :)

a i nie podobają mi się te szafki wiszące po lewej - ale mi ogólnie siętakie małe nie podobają więc nei bierz tego do siebie.

i pamiętaj że przy przeszklonych szafkach trzeba się bardzo pilnować z porządkiem i wg. mnie stos talerzy czy przypraw widoczny przez szybę nie wygląda najbardziej elegancko.

Edytowane przez nicol21

Aja!, Lukarna - dziękuję Wam dziewczyny!

AJa! mam 155 wiec blat na wysokości 95 będzie za wysoki (tym bardziej jak sie na płytę postawi wysoki garnek :( ), a blat 80cm mamy teraz w mieszkaniu i mamy za nisko i niewygodnie...

Jeśli chodzi o drzwi od spiżarki - masz rację :( będzie trochę ciasno - miejsca jest 100 cm, więc drzwi z futryną wejdą na styk przy zabudowie o głębokości 60 cm... i boję się, że nie będzie to dobrze wyglądało, żeby nie powiedzieć gorzej... :bash:

Jeśli jeszcze komuś przyjdzie jakiś pomysł do głowy, plizzzz piszcie! :)

Edytowane przez naberia

AJa! a czy dasz rade zapisać rzuty z dziennika?:

http://forum.muratordom.pl/blog.php?b=111132&goto=next

czy tu są mało czytelne? Jak co, to podam wymiary... Bo w pracy nie mam planów :(

Ewentualnie zajrzyj proszę do dziennika - tam jest mniej więcej koncepcja-jak miało wyjść.

Dzięki :*

Edytowane przez naberia