Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Do tej pory byłam wiernym obserwatorem i zagorzałą fanką tego wątku. Jestem pod wrażeniem Waszych poczynań w tym wątku - ukłony dla Duś, Joliski, 2112 Wojtek, Elfir, Efilo, Venus_m, Aja i wielu, wielu innych, których nie wymieniłam.

Jednakże przyszła i na mnie pora. W swoich zmaganiach budowlanych jestem właśnie na etapie projektowania. Mam wizję w głowie, ale ciężko przelać mi ją na papier, albo program projektowy, a jak już przeleję to nie jestem znowu przekonana czy to na pewno to czego szukam. Póki co nie skupiam się na kolorach (na pewno będzie jasna J), ale proszę Was o radę odnośnie jej sensownego rozplanowania i oświetlenia (elektryk się już domaga). Wymiary kuchni to: ściana z oknem: 85 cm , okno 150 cm, ściana 190 cm, ściana z zabudową wysoką 315 cm, ściana z płytą gazową 200 cm, dalej przejście 90 cm( bez drzwi) i ścianka 25 cm. Na ścianie na przeciwko jest otwór 180 cm na drzwi przesuwane, scianki po obu stronach mają 122 cm.

Zastanawiam się również nad zlewozmywakiem, czy zrobić go centralnie pod oknem czy też przesunąć tak, aby zlewozmywak tylko częściowo był pod oknem. Chciałabym jakiś kącik, żeby można było przycupnąć i wypić kawę w kuchni… ale zupełnie nie wiem gdzie i jak ulokować takie miejsce. Projektant kuchni ze mnie żaden, więc proszę nie denerwujcie się oglądając moje wypociny. Nie mam innej koncepcji niż ta, którą przedstawiam poniżej.

Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Beata

kuchnia3abc..jpgkuchnia3ab..jpg

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

Edytowane przez Beasza

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna, Nicol

dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie. Lukarna super pomysł z rozdzieleniem piekarnika i płyty-tak zrobię! Ja jestem tak zakorzeniona w tradycyjnych kuchennych schematach, ze na to nie wpadłam! Czyli płyta i okap za ścianką, piekarnik w ciągu, pozostaje jeszcze problem tej samotnej szafeczki. Nicol popróbuję dziś z rozciągnięciem zabudowy, tylko gdzie ja wtedy stół zmieszczę..(salon mały i z założenia bez stołu z krzesłami). Może srobić ciąg szafek górą a dołem miejsce do siedzenia? Jeszcze proszę pięknie o info: czy ktoś kto montował kuchnię wie-czy część zlewu zwana suszakiem moze leżeć na blacie pod którym jest np. piekarnik lub zmywarka? Przy okazji jeszcze moze mi poradzicie w sprawie okna - robić fix czy dzielic duze okno na 2/3 części otwierane i co wtedy z kranem?

pozdrawiam bardzo :)

No dobra, to jeszcze ja raz. Mam teraz mały dylemat, bowiem zalągł się w mojej głowie pomysł żeby schować nieco płytę. I tak powstała ta oto wizualizacja :

http://lh4.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TSMkLt8GgsI/AAAAAAAABRU/GcKrLnQmGGs/s1024/kuchnia%20ver2.0.JPG

chcę ją skonfrontować ze starszą, nieco poprawioną wersją:

http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TSRR3DgN8HI/AAAAAAAABRo/0UBigO8l9RY/s1024/kuchnia%20ver%201.1.JPG

Która jest Waszym zdaniem ładniejsza/ bardziej funkcjonalna?

A może jeszcze coś zmienić kompletnie albo tylko dyskretnie. Lodówka w zabudowie jednak będzie.

Do tej pory marzyłam o białym lakierowanym mdf i drewnianych blatach, ale pierwsze primo: wszyscy takie zaczynają mieć. Po drugie baaardzo spodobało mi się to zdjęcie z góry strony wrzucone przez AJa? Ale to temat na później :)

właśnie najgorsze jest to że projektowanie fajnie i pieknie tylko jak to sie sprawdzi w "realu " czy nie będę wyzywał ....

niby dużo miejsca a jakoś na ten kąt nie mam pomysłu , próbuję i nijak nie mam przekonania ... do miasta daleko chciałem większą lodówke i pytanie czy te " myślenie " jest jakby prawidłowe bo może tu robię błąd :/

ech qrcze ....

właśnie najgorsze jest to że projektowanie fajnie i pieknie tylko jak to sie sprawdzi w "realu " czy nie będę wyzywał ....

niby dużo miejsca a jakoś na ten kąt nie mam pomysłu , próbuję i nijak nie mam przekonania ... do miasta daleko chciałem większą lodówke i pytanie czy te " myślenie " jest jakby prawidłowe bo może tu robię błąd :/

ech qrcze ....

a nie macie spiżarni albo miejsca w garażu na zamrażarkę albo cuś. Wszystko jest kwestią gustu, ale lodówki sbs w zabudowie wyglądają kiepsko. Tzn mnie się bardzo nie podoba, że drzwiczki wystają całą swoją grubość czyli 8-12 cm. Wiem, wiem są takie lodówki, które nie wystają-patrz efilo. Owszem ta jest cudna, ale daleeeko poza moim zasięgiem finansowym. Zresztą obejrzyj sobie dobrze te lodówki, bo one są dość wąskie i też nie wszystko się mieści. Superowe są francuskie z zamrażalnikiem na dole, wtedy po otwarciu drzwi do lodówki zmieści się cały prosiak :)

joker-71, dla mnie nr 3 jest the best :)

olgusieniunieczka, nowa wersja mi się bardziej podoba. Masz 2 piekarniki i mikrofale?

:D niee, to program ikea i moje zdolności. Mam jeden piekarnik i mikrofalę, z drugiej strony kawiarka :)

Swoją drogą macie takie do zabudowy czy wolnostojące? Niby trochę szkoda miejsca na blacie, ale przeciętna kawiarka do zabudowy kosztuje 4 tysie, za takie pieniądze to można mieć wypaśną do postawienia na blacie...

@beasza

aleś nam posłodziła :)))))

przede wszystkim powiedz czy kuchnia jest jasna i jakie kolory szafek planujesz? (białe?) i powiedz mi jakiego typu oświetlenie przewidujesz w swojej kuchni - chcesz jakiś bajerancki żyrandol, halogenki czy plafon? masz sporo szafek wiszących ponadblatem, zaś oświetlenie podszafkowe jest standardem. okap też jest podświetlany. tak więc miejsce do pracy masz doświetlone przyzwoicie. pytanie natomiast co byś chciała jako oświetlenie tzw. główne.

kuchnia jest dosyć duża, więc ewentualny plafon musiałby być spory (nie ma problemu, u mojej mamy jest taki, który mieści 3 żarówki i daje sporo światła nawet przy zlewie, który też jest pod oknem, choć mnijeszym niż u ciebie). jeśli myślałaś o jakieś zwisowej lampie, to chyba jednak musiałyby być 2 - zwisy czy żyrandole mają mniejsze żarówki, które wyglądają nieco estetyczniej (a w zwisach są widoczne), więc ilość światła trzeba by zwiększyć. tylko przy zwisach trzeba pamiętać, że kuchnia jest pomieszczeniem gdzie się chodzi w te i we wte, więc tam akurat zbyt długie być nie powinny.

co zaś do gniazdek - to też jest uzależnione od ilości sprzętu, który trzymasz ma blacie. jedno odkurzaczowe przy podłodze - mus. nad blatem ja bym widziała 3x podwójne (po obu stronach zlewu - na robota kuchennego czy mikser, z którego pewnie będziesz korzystać na prawo od zlewu oraz na czajnik elektyrczny czy toster, które ja bym osobiście postawila po lewej od zlewu. kolejne podwójne gdzieś w ciągu obok zabudów - na ekspres do kawy itp.)

@joker71

bardzo nie podobają mi się rolety, więc zdecydowanie opowiadam się za opcją bez rolet. do tego widzę, że twoje projekty są dosyć klasyczne, a tam nowoczesna roleta jak pięść do oka pasuje. kolor - lepiej podaj, o jakich wybarwieniach myślisz, bo rysunek, to tylko rysunek.

@olgusieniunieczka

nie wiem, czy podobają mi się te dwa słupki. wersja z zabudową na ścianie jest bardziej uporządkowana, chyba bardziej to do mnie przemawia.

tak myślę nad tym intensywnie i .....

teraz jest w kuchni na ścianach coś a'la cappucino ... duże a'laa

skłaniam się na fronty zebrano i chyba czarny blat ... a może odwrotnie :/

konia z rządem jak mi się uda z tego wybrnąć ....

byłem zdecydowany dopóki kolega nie przyniósł wzorników ....

ech ....

@beasza

aleś nam posłodziła :)))))

przede wszystkim powiedz czy kuchnia jest jasna i jakie kolory szafek planujesz? (białe?) i powiedz mi jakiego typu oświetlenie przewidujesz w swojej kuchni - chcesz jakiś bajerancki żyrandol, halogenki czy plafon? masz sporo szafek wiszących ponadblatem, zaś oświetlenie podszafkowe jest standardem. okap też jest podświetlany. tak więc miejsce do pracy masz doświetlone przyzwoicie. pytanie natomiast co byś chciała jako oświetlenie tzw. główne.

kuchnia jest dosyć duża, więc ewentualny plafon musiałby być spory (nie ma problemu, u mojej mamy jest taki, który mieści 3 żarówki i daje sporo światła nawet przy zlewie, który też jest pod oknem, choć mnijeszym niż u ciebie). jeśli myślałaś o jakieś zwisowej lampie, to chyba jednak musiałyby być 2 - zwisy czy żyrandole mają mniejsze żarówki, które wyglądają nieco estetyczniej (a w zwisach są widoczne), więc ilość światła trzeba by zwiększyć. tylko przy zwisach trzeba pamiętać, że kuchnia jest pomieszczeniem gdzie się chodzi w te i we wte, więc tam akurat zbyt długie być nie powinny.

co zaś do gniazdek - to też jest uzależnione od ilości sprzętu, który trzymasz ma blacie. jedno odkurzaczowe przy podłodze - mus. nad blatem ja bym widziała 3x podwójne (po obu stronach zlewu - na robota kuchennego czy mikser, z którego pewnie będziesz korzystać na prawo od zlewu oraz na czajnik elektyrczny czy toster, które ja bym osobiście postawila po lewej od zlewu. kolejne podwójne gdzieś w ciągu obok zabudów - na ekspres do kawy itp.)

[]

Duś, pięknie dziękuję za zainteresowanie. Halogenów chyba bym nie chciała, chociaż mój mąż wcisnąłby je pewnie wszędzie. Skłaniałabym się do "bajeranckiego żyrandola" , ewentualnie jakieś oświetlenie typu plafon (nad suwanymi drzwiami) - nie wiem czy nie za dużo tego. Napewno górą pójdzie zabudowa kartongipsem, chociażby po to, żeby ukryć podłączenie okapu kominowego - otwór jest tak niefortunnie zrobiony, że musiałabym mieć płytę gazową zaraz przy wejściu. Będę musiała dobrze pokombinować żeby to estetycznie wyglądało.

Kuchnia jest od północy, także nie jest to zbyt jasne pomieszczenie. Nie wybrałam jeszcze ostatecznie koloru mebli - całkiem białe napewno nie. Teraz mam waniliowe , ale mam ochotę na inny eksperyment - może by pomieszać kolory - góra w bieli, dół ciemniejszy? Oglądałam wzorniki, ale mam jeszcze większy mętlik w głowie.

Co do gniazdek elektrycznych myślałam podobnie tyle, że dałabym chyba nawet potrójne.

Duś , powiedz proszę czy w ogóle taki układ kuchni jest do zaakceptowania? Czy może coś jeszcze pokombinować? Da się tam wygospodarować cichy kącik do przycupnięcia, jak myślisz? I jeszcze jedno pytanko, pozostawić zlewozmywak pod oknem, czy przesunąć go w prawo? Pozdrawiam Beata

Hej ludziska :-) Jesli już jesteśmy w temacie czerwonych kuchni. Co powiecie na mojego twora? Zrobiłam sobie taka amatorska wizualizację i prawdę powiedziawszy, nie przychodzi mi nic więcej do głowy co mogłabym ulepszyc w tej kuchni. Dobrzy ludzie zerknijcie na tę wizualizację i podpowiedźcie co można by zrobi lepiej, bądź bardziej funkcjonalnie. Za wszelkie sugestie serdeczne dzięki. Niepochlebne opinie z pokorą przyjmę na "klatę":-)

fot 1..jpg

fot 2..jpg

Jak dla mnie OK, chociaż nie lubię nowoczesnych kuchni, do tego w czerwieni.

Plusy:

- przestrzeń i dużo światła

- funkcjonalne rozmieszczenie szafek i sprzętów

Minusy:

- brak w szafkach pod oknem (na 2. zdjęciu na wprost) poziomych linii - uchwytów (defekt tylko wizualny)

- wątpliwa funkcja blatu z prawej strony na 2. zdjęciu.

joker-71 opcja nr 1 zdecydowanie nie!

zgodzę się z przedmówczynią że jednak 2ka, bo ta roleta średnio pasuje do tradycyjnych frontów, a tego typu wybrałeś na swojej wizualce. więc wg mnie 2ka.

olgusieniunieczka widziałam na zywca wbudowany ekspres do kawy i mi się nie podoba. plus ta cena! a jeśli po okresie gwarancji Ci się zepsuje to wtedy jesteś zmuszona kupić ten sam typ, może i naprawa droższa, bo fachowiec musi się sam dostarczyć na miejsce, plus - a jeśli się coś tam z tyłu zakamieni.... jak widzisz jest więcej opcji na nie. Można kupić ładny i bajerzasty wolno stojący. My taki mamy i w moim przypadku plan jest jego schowania w szafce z roletą [wiem, że takiej nie planujesz, ale masz sporo blatu więc wg mnie możesz sobie pozwolić]

MALGORT mi się podoba :D. a gdzie masz lodówkę?

Edytowane przez nicol21