Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MarJel, super projekt, bardzo mi się podoba, zamknięcie wnęki szkłem które będzie na inych elementach to fajny pomysł. Tylko miejsce na blacie będzie musiało być puste, żeby można te drzwiczki szklane otwierać.

Mam pytanie jedno: zlikwidowałaś wejście do kuchni bezpośrednio z holu i zostawiłaś jedynie wejście przez salon czy jadalnię?

matima - projekt bardzo w porządku - ja bym tam nic nie zmieniała - po dosunięciu nieco lodówki do drzwi masz wg mnie wystarczająco miejsca na zlew i to niekoniecznie rogowy. Co do wiszących szafek, to już kwestia gustu i wygody. Miejsce na stół jak najbardziej tak - blisko okna - wchodząc do kuchni widzisz miły kąt do siedzenia a nie szafki kuchenne. Mnie się podoba. Pomysł duśki z okrągłym stołem bardzo dobry.

MarJel tak dopytuję bo mój architekt strasznie mnie na to namawiał. On tak ma w domu i twierdzi, że to żadne problem. W mojej sytuacji aktualnej powiększyłoby mi to powierzchnię niedużej spiżarni i ułatwiłoby ustawienie sprzętów i mebli kuchennych ale...

boję się tego przejścia przez "salon" bo:

- wnoszenie zakupów

- wynoszenie smieci

- pielgrzymki dzieci np ze znajomymi jak my bedziemy próbowali odpoczywać np:)

Sama nie wiem:(

Lukarna, architekt ma racje!!! :yes:Ja to samo zrobiłam w domu w którym aktualnie mieszkam( w bloku) zamknęłam wejście do kuchni z przedpokoju , a teraz wchodzi się z salonu ( kuchnia otwarta na salon) też na początku się zastanawiałam czy oby na pewno dobrze robię. Po siedmiu latach zrobiłabym to sama problemu z zakupami nie mam żadnego robię kilka kroków więcej, a kuchnie dzięki temu mam taką jak chciałam, na miejscu dawnego wejścia stoi wielka lodówka, dzięki temu mam więcej blatu roboczego, a kuchnia jest super wygodna. Zakupy wniesiesz raz dziennie, a w kuchni urzędujesz po kilka razy dziennie.

W nowym domu, zanim podjęłam decyzje o wyspie już zamknęłam wejście z korytarza żeby kuchnia była bardziej ustawna:D

Szczerze namawiam, na pewno będziesz zadowolona!!! I nie utrudni , a ułatwi Ci to życie!

Ja też zlikwidowałam drzwi z korytarza i mam wejście tylko z salonu.

Możecie rzucić okiem na moją kuchnię?

Zamiast kafelków na ścianie chcę zrobić białe szkło.

Szafki z lewej strony nie mogą kończyć się przy ścianie, bo tam są drzwi do spiżarki.

Wiem, że okno nie będzie się otwierać ze względu na baterię przy zlewie, ale nie tamto miejsce jest najlepsze na zlew, a ze względu na duże okna ciężko było by zmieścić go gdzie indziej.

Czy na coś jeszcze powinnam zwrócić uwagę?

1..jpg 2..jpg 3..jpg 4..jpg

Gosia1611 dla mnie projekt malo nowoczesny i bardzo standardowy (nie twierdze, ze niestandardowe sa lepsze :p ), zwlaszcza razi mnie ta pojedyncza szafka przy zlewie i ogolnie ciag gornych szafek i ten okap teleskopowy...mam nadzieje, ze dasz taki ktory bedzie rowny z szafka.

Co do okna, to sa specjalne baterie podokienne skladane :)

gosiu, moim zdaniem projekt do nowoczesnych raczej nie należy. meble troszkę jakby w prowansalskim stylu ( może zmylił mnie stół i krzesła), więc szyba, moim zdaniem, niezbyt pasuje :(

uchwyty w szafkach w totalnym chaosie....venus ma dużo racji....

napisz, może, w jaki stylu miałaby być ta kuchnia, bo warto byłoby się go trzymać:D. jakie fronty itp.

MarJel ja właśnie teraz miałam tak w kuchni mojej w bloku - nie była to moja decyzja po prostu tak nasze mieszkanie było zaprojektowane że do kuchni wchodziło się przez duży pokój. I nie byłam zadowolona, przez to też nie chcę otwartej kuchni:) więc może to takie zboczenie moje tylko:)

Gosia dla mnie ta kuchnia jest bardzo fajna ale może ja taka standardowa po prostu jestem;) Jeżeli chodzi o szafkę pojedynczą to pewnie będziesz tam wkładać kubki i szklanki wyciągnięte ze zmywarki, nie?? Ja bym tak zrobila:):)

Ale może faktycznie spróbuj coś pokombinować bo taka samotna ona tam wisi...

Aricia pewnie masz dużo racji, mam jakieś swoje takie głęboko ukorzenione przekonania, jak każde pewnie.

Dlatego czytam i słucham opinii innych, próbując skonfrontować je z tym co mam w głowie, zawsze jednak gdzieś tan pierwszy odruch na nie:):)

Pierwszy projekt kuchni jak zrobiłam i wrzuciłam tutaj to usłyszałam że do bani zupełnie. I dobrze, pozwoliło mi to spojrzec innym okiem na to co mogę zrobić w nowym domu inaczej. I kombinowałam, kombinowałam, żeby piekarnik w słupku, żeby zlikwidować szafki wisząca i takie tam różne:)

I z każdym kolejnym projektem okazywało się że to nie to niestety:/

Teraz odpuściłam trochę, przejrzałam cały wątek kuchenny, projektowy, szukam różnych inspiracji, trochę czytam, trochę oglądam i powoli kształtuje mi się w głowie nowa wizja kuchni. Okazuje się że niestety nie wszytskie moje nowe pomysły mogą zaistnieć we wnętrzu które już zostało zaprojektowane inaczej i tyle. Tylko teraz muszę wybrać wersję która będzie najbardziej optymalna dla mnie ale też napewno wrzucę je tu do oceny bo jednak z boku inni widzą wiele więcej błędów.

O bosze ale się rozpisałam:)

Edytowane przez Lukarna

Gosia1611 wrzuc jakies dokladniejsze wymiary tej kuchni to razem pomyslimy. Domyslam sie, ze wyglad kuchni moze byc spowodowany ograniczeniami programu lub poprostu taka ma ona byc. Srednio mi sie podobaja podzialy szafek gornych wzgledem dolnych ( nie podobaja mi sie :p ), nie wiem tez o co chodzi z tym szklem przy lodowce chyba...czy to jest mikrofala czy poprostu szafka ze szklem mlecznym?

Gosia ogólnie projekt ok. pamiętaj też że uchwyty lepiej wyglądają w jednym poziomie, nie w różnych, z baterii kuchennych podokiennych jest dużo, więc nie powinnaś mieć problemu:)

Lukarna, no więc widzisz jedni są zadowoleni z tego rozwiązania, a inni nie, zrób tak żeby Tobie było wygodnie

Choć ja nadal stoję przy swoim :D

no niestety....gotowy produkt to kompromis pomiędzy marzeniami, projektem, a możliwościami jego realizacji....grunt, to umieć go znaleźć i być*zadowolonym z wyniku!!!

... czasem wychodzi na to, że najpierw trzeba by zaprojektować kuchenną zabudowę, a dopiero później zbudować wokół niej dom!!! :lol2:

Gosia1611 wrzuc jakies dokladniejsze wymiary tej kuchni to razem pomyslimy. Domyslam sie, ze wyglad kuchni moze byc spowodowany ograniczeniami programu lub poprostu taka ma ona byc. Srednio mi sie podobaja podzialy szafek gornych wzgledem dolnych ( nie podobaja mi sie :p ), nie wiem tez o co chodzi z tym szklem przy lodowce chyba...czy to jest mikrofala czy poprostu szafka ze szklem mlecznym?

Tak jest to mikrofalówka w górnej szafce - aby nie stała na blacie.

Rzut kuchni wraz z rozmieszczeniem mebli:

rzut..JPG