Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Venus - niniejszym przeklinam Cię za powyższe zdjęcia kuchni i podanie linku do strony .... :mad:

MOJA "ZAKLEPANA NA PEWNIAKA" KONCEPCJA KUCHNI POSZŁA W DIABŁY!!!! :bash::bash::bash:

A na dodatek nie mam programu, w którym mogłabym narysować nowy pomysł na kuchnię ... Że o miejscach podłączenia wody i prądu nie wspomnę :eek::eek::eek::eek::eek:

Nie wolno budować tak długo jak ja!!! Albo należy w takim przypadku trzymać się z daleka od Forum Muratora ...

@ Venus_m

a masz jakaś wizualkę z samym okapem? wydaje mi się, że to by źle nie wyglądało, ale że wyobraźnię przestrzenną mam straaaaszną - hehe

te półeczki się aż tak syfić nie będą, jedyny mankament jaki widzę, to po prostu ich niedostępność - okap wystaje plus est na pewnej wysokości. będziesz się musiała wdrapyać, żeby je odkurzyć czy coś z nich zdjąć. ale w ogóle to nie wyglądają wcale źle :)

Witam. Potrzebuję pomocy i to bardzo. Chcę zmienić meble w kuchni, ale brak mi pomysłu. Sprawę bardzo utrudnia wielkość - a raczej "małość" - kuchni. Wymiary pomieszczenia to 170cm/290cm. Może macie jakies pomysły?

może jakiś rzucik z przyłączami, otworami, dokładnymi wymiarami ścian?

może jakaś podpowiedź a propos stylu, klimatu, charakteru wnętrza?

czy mamy stawiać tarota?

Duś chyba nie mam nic dokladniejszego z tym okapem, szafki beda dosyc wysoko bo 70 cm od blatu szafek dolnych - i tak sie wszyscy znajomi ze mnie smieje ze bede po drabince do nich skakac :D Miejsce z okapem jest dla nas (mnie i narzeczonego) ogromnym kompromisem i tak zostanie, ale dziekuje za zainteresowanie :)

I faktycznie poza estetyka i wprowadzeniem rownowagi poleczki nie maja pelnic zadnej z wazniejszej roli niz powyzsze :)

Dziewczyny (i ewentualnie zaglądające tu chłopaki :)) pomóżcie prooooooszę.

Gdzieś w czeluściach tego wątku pokazywałam projekt mojej kuchni, ale nie bardzo się Wam spodobał ... Po obejrzeniu zdjęć ze stronki podanej przez Venus (a niech Cię kobieto - wciągnęłaś mnie do klubu ...) wymodziłam takie oto cuda:

wersja 1

http://anulek2005.republika.pl/wersja1.jpg

oraz wersja 2

http://anulek2005.republika.pl/wersja2.jpg

w tej wersji środkowa zabudowa mniej więcej tak (zrobiłam jak mogłam - mam jedynie program made by IKEA ):

http://anulek2005.republika.pl/wersja2a.jpg

Dwoje drzwi po lewej stronie musi być, bo tam jest wejście do spiżarki!

Od razu tłumaczę, że zabudowa na środku kuchni jest na obrazkach taka tylko ze względu ograniczenia programu. W założeniu ma to być gruby blat na wysokości do 80 cm - bo tak wysoko mam okno ... W wersji 1 sam blat, w wersji 2 płyta na blacie i piekarnik pod spodem ...

Kuchnia ma być czerwona (na razie:oops:), podłoga szara. Wątpliwością jest kolor blatu - czarny czy biały?

Aha - w zabudowie na prawej ścianie chcę mieć telewizor - a co :cool:

Co myślicie o takim pomyśle? Może jest lepszy od poprzedniego i wzbudzi chociaż odrobinę waszego zainteresowania ... Jestem otwarta na wszelkie pomysły (krytykę przyjmuję takowoż :)).

Edytowane przez Anulek2005
Poprawione obrazki

mi się bardziej 2 podoba, ale zgadzam się całkowicie.napisałam tu strasznie długiego posta ale upc postanowiło mi odciąć internet na chwilę i go wcięło. w każdym razie wytknęłam dokładnie to, co nicol21 - już widzę jak mój mężczyzna trąca łokciem patelnię. no a mikołaj to przecież "duży chłopiec", który odrobinę ostrożności ma (powinien mieć hehe) wyuczoną.

No wiem, że ta kuchnia wydaje się taka zwykła, ale jak zrobiłam "udziwnioną", to w ogóle nic nie powiedziałyście ;-) Jakby ktoś chciał zobaczyć to jest tutaj

A jako wzór dla obydwu wersji posłużyła mi ta kuchnia. Nie jest taka "zwykła" prawda?

A w wersji 2 jest tylko o 60 cm mniej blatu niż w wersji 1 - chyba nie jest go znowu tak mało - jest cały "stół" przecież ... Za to jest więcej szafek ...

Gdyby jednak wygrała wersja 1 to okap mógłby być jakiś ozdobny - czarny albo stalowy ...

Edytowane przez Anulek2005

a pokaż jeszcze raz tamtą wiekową kuchnię... spojrzałam i bardziej mi się podoba. ale fajnie byloby zobaczyć więcej rzutów....a w 2009... to ja na forum nie bywałam. bywam od sierpnia 2010... pozatym z tego co widze to inni ludzie teraz tutaj troche bywają...

nadal jestes na ikeowskiej czerwieni? ona jest bardzo agresywna - a przynajmniej ta ktora ja widzialam... plus na ekspozycji byla jeszcze z czerwona szybą i powiedziłam ze za nic nei chce jej... a tak naprawdę mi się bardzo podoba bordo, oj bardzo. Ale tu gdzie jestem [poza PL] nie ma tak ładnego, więc będzie kolor alternatywny.

Do naszej bordo planowaliśmy czarny granit.

Przy alternatywnym kolorze będzie bez granitu bo czarny nie pasuje.

Jeśli byś brała taką ostro czerwoną to bym rozwarzyła garny granit i czarną szybę.

a wklejona inspiracja bardzo ładna! jedynie co to szkoda, że dół nie jest jednolity tylko ma czarne wstawki-szuflady... z tej okleiny czy czego tam byłoby o niebo ładniej.

ostatnio widziałam czarno-drewniane połączenie kuchni u jednej z forumowiczej i wygląda super!

pokaż więcej wizualek tego pierwotnego projektu. a może tamte szafki wiszące zamiast białe to czarne będą? :D ?

Edytowane przez nicol21

Anulek a mnie się wydawało, ze widziałam już gdzieś więcej ujęć wizualizacji "starej" kuchni i że była dyskusja nt. barku czy tej szafki ostatniej? Cholera albo drzwi do spiżarni kontrowersyjnie ukryte w meblach...

A może to nie o Twojej kuchni było??

A na dzisiaj to mnie się podoba bardziej wersja ze stołem bez płyty.

kurcze to jak to jest z tym lakobelem? peka czy nie? mozna wiercic czy nie? szklarz zapewniał mnie ze nie ma problemu.... wrrr

ja mam na ścianie szybę czarną lakierowaną i wszelkie otwory były robione przed montażem. ponieważ szyba jest klejona do sciany, każde starcie z wiertarką grozi w tej chwili katastrofą.

Lukarna - to o wejście do spiżarki chodziło ...

Ja już się do tej wersji przyzwyczaiłam, ale wszyscy mi trują, że okropnie udziwniona jest, no to po tych dzisiejszych zdjęciach wymyśliłam, że może rzeczywiście można by ją uprościć ... Poza tym w wersji "starej" nie otwiera się duże skrzydło okienne (bo wysokość mebli około 90 cm a okno na wysokości 80 cm :mad:). Przy nowym podejściu nie ma tego problemu ...

Mamy dwa do jednego za wersją 1 - czyli absolutny standard ...

Anulek wrzuc prosze rysunek pomieszczenia z dokladnymi wymiarami i z uwzglednienim otworow okiennych i drzwiowych....ja cos w wolnej chwili sprobuje wymodzic, chociaz moze z tego nic nie wyjsc ;)

Czy ma ktos moze lodowke w zabudowie (do zabudowy) bez raczek? Caly wieczor glowie sie jak to rozwiazac i szukam ratunku, nie wymyslilam nic poza scietym frezem ;/

nicol - ja się po prostu za długo do wykończeniówki zbieram .... Ale specjalnie dla Ciebie zrobiłam "tuning" mojej starej wersji. Z czarnymi szafkami wiszącymi i doładowałam zabudowę na ścianie "z telewizorem" ;-) Tylko, że teraz są cztery kolory: biały blat, czarne i czerwone szafki i szare ściany i boki szafek. O jeden za dużo ... A jeszcze w sprawie kolorów - ta czerwień nie musi być koniecznie IKEOWA - nie mam innego programu to "rzeźbię" w tym co mam ...

Dla nicol:

http://anulek2005.republika.pl/kuchniastara01.jpg

http://anulek2005.republika.pl/kuchniastara02.jpg

Na obrazkach niby ładnie, ale to okno ... No i nie mam pomysłu na gniazdka elektryczne ... Te wysuwane jakoś do mnie nie przemawiają, a zdarza mi się korzystać z blendera czy miksera i co wtedy? Aż do ściany muszę sięgać, żeby prądu pociągnąć? Kaszana z tą moją kuchnią ...

Venus - bardzo proszę: wszystkie dziury na drzwi są jedynie otworami - nic w nich jeszcze nie ma (i raczej nie ma być). 70 cm - wejście do spiżarki, 90 cm - po schodkach do przedpokoju, 110 cm - do salonu (tu mam miejsce na przesuwne drzwi - ewentualnie). Okno szer. 180cm wysokie 150cm na wys 80 cm od podłogi niestety ... Nie jestem pewna jego dokładnego posadowienia na ścianie, ale wydaje mi się, że od najdłuższej ściany jest do krawędzi okna 90 cm. Schodki maja szerokość 93 cm:

http://anulek2005.republika.pl/wymiarykuchni.jpg

Dzięki bardzo za chęć pomocy. Nawet jeśli "nic z tego nie wyjdzie" :D

Anulek2005 czyli te czerwone drzwi ze skosa to wejscie do spizarki? alescie sobie wykombinowali :D

czy to wyjscie do spizarki nie bedzie w taki sposob za ciasne? bo 70cm to pewnie w szafce ze 65 sie zrobi. a teraz ile np. taki karton mleka ma szerokosci... zebys tam bokiem nie musiala wchodzic bo optymalne to to nie bedzie.

Nawet podoba mi sie ta opcja stolika, tyle ze zamiast tv wolalabym patrzec przez okno - na przestrzen :) Ale jak kto woli.

jeszcze ten zlew - taki upchniety w rog jest....

mi sie jednak podoba ta starasza wersja bardziej niz te nowsze.

a czy nie chcialabys miec czarnych blatow i tych chyba 3 szafek po lewej stronie w pelnej wysokiej zabudowie? jakos tam gorne i dolne szafki mi nie pasuja....

a jak szeroki jest ten polwysep?

dobra, postaram sie przemyslec w ciagu dnia.....

a rzezbic - wiadomo, lepsza ikea niz nic :) ale i tak fajnie Ci wyszlo.

A ja sie w ogole zastanawiam czy wam ta oddzielna spizarnia jest tak bardzo potrzebna...metraz kuchni nie jest powalajacy ale nie jest tez maly. Teraz gdybam sobie na sucho (musze sprawdzic moje zlote mysli w pro100) ale moze wystarczylaby Ci duza sciana zabudowana od gory do dolu?

Ja w projekcie tez mialam spizarke ale z niej zrezygnowalam wlasnie na rzecz szafy zabudowanej od gory do dolu. Wydaje mi sie ze jest to wygodniejsze rozwiazanie bo nie musze wchodzic w malutkie pomieszczenie w ktorym zrobie tylko krok, a tak mam wszystko od frontu w oddzielnych szafkach. Jako ze posiadaczka spizarni nigdy nie bylam i pewnie juz nie bede (nigdy nie mow nigdy) to na wlasnej skorze nie sprawdze czy mam racje... ;)

Kiedy właśnie ta spiżarka powstała celowo!!! bo bardzo chciałam taką mieć. Pamiętam przydatność spiżarki z czasów dzieciństwa. Problemem jest tylko to, że podczas jej "dorabiania" nikt mnie nie zapytał, gdzie będę chciała mieć wejście - no i masz .... Na dodatek toaleta na parterze również powstała "w trakcie" no i z dużej wygodnej kuchni zostało wspomnienie i dziwne w kształcie pomieszczenie z "dziurą" w każdej ścianie. No i to okno na wysokości 80 cm od podłogi :mad: W planach miało być eleganckie "L" z szafkami pod oknem, no ale przy tej wysokości parapetu to niestety .... Już myślałam o obniżeniu szafki pod oknem, ale jak oglądam zdjęcia takich rozwiązań, to nie jestem przekonana ...