Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna a np myslalas o wersji nr 1, ale bez tej quasi -spiżarki zrobionej za szafkami? bo rozumiem, że o tym jest mowa jeśli wspominasz o spiżarce? te takie półki wiszące ciągle w kuchni [więc ta sama temperatura, tyle że może być większy bałagan ;) ] i co to jest za wejście na tej ścianie co jest wysoka zabudowa? czy może tam masz spiżarkę - wtedy - co to jest te półki za wysoką zabudową?

jeśli nie masz odzielnego pomieszczenia gdzie będziesz miała inna temperaturę postawiłabym na zwiększenie powierzchni, ale właśnie dodanie szafek i rozszerzenie wersji nr 1.

co Ty na to?

wersja 3 też nei jest zła, ale zrobiłabym w niej wysoką zabudowę na tej samej ścianie co w wersji 1. Będziesz miała więcej miejsca na stół i nei będzie taki wciśnięty w kąt. Bo jeśli dobrze czytam to jest tam 180cm szekorości, czyli stół z 80 i zostaje Ci 1m na 2 krzesła. czyli po 50cm z każdej strony stołu. A teraz wysuń sobie krzesło na 50cm i sproboj do niego wygodnie podejsc i uściąść [teraz bardziej myślę o tej stronie stołu, która będzie miała ścianę... więc ciągle ktoś będzie się o ścianę ocierał.] ja bym zatem zostawiła tamtą ścianę wolną, czyli jak wersja 3... ale wysoka zabudowa i brak szafek wiszących koło okapu

Edytowane przez nicol21

Aksamitka

Przy spiżarce drzwi prowadzące na korytarz, te drugie drzwi to przesuwane 120 cm do salonu. Sama spiżarnia zamknięta będzie drzwiami łamanymi.

http://img413.imageshack.us/img413/5894/rzutk.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Co do blatu w wersji 1 to będzie go około 190 cm plus ten blat w narożniku, tez wydaje mi się że może być za mało:( dlatego tez zaczęłam szukać innego rozwiązania.

W wersji 3 blatu będzie około 300 cm ale gdzieś na blacie musiałaby stać mikrofala (często używamy do podgrzewania obiadów)

W wersji 4 blatu około 400 cm w tym 2 narożniki.

Nicol21 jeżeli chodzi o spiżarnię to będzie osobne, zamknięte pomieszczenie tak jak na rzucie. Rozważałam już rezygnację ze spiżarni ale:

1. Jest tam małe okno 60*90 które nijak nie będzie mi w kuchni pasować a likwidować go nie chcę bo zaburzy to wygląd frontowej elewacji (symetryczne okienko w garderobie przy wiatrołapie)

2. Dużo to kuchni nie zwiększy, a w szafkach nie zmieszczę tego co mogę włożyć w spiżarni.

W wersji 3 w przypadku zrobienia wysokiej zabudowy będzie bardzo mało blatu roboczego - jakieś 160 cm:(

w tym właśnie problem - i tak źle i tak niedobrze:/

ps. jeżeli chodzi o stół to faktycznie nie zwróciłam na to uwagi, ze może być ciasno. Jeszcze mogę go odsunąć trochę od okna i dać bardziej na środku, tylko żeby nie stał centralnie w przejściu:/

Edytowane przez Lukarna

Tak, w salonie jest stół.

Stolik w kuchni wystarczy nieduży, przy naszym trybie życia rzadko zdarza się, że jemy razem, jedynie w niedzielę a wtedy przeniesiemy się na duży stół w salonie.

ps. spiżarnia zostaje napewno, jest to ściana północno-wschodnia, jest małe okno więc wentylacja ok, myślę że się przyda.

Anulek2005

da się urzeczywistnić tylko raczej nie w ikei (choć do końca nie wiem, ale z tego co się orientuje to tam są moduły) A u Ciebie będzie troszkę nie modułowo. Najlepiej będzie zamówić u stolarza, bo nie wiem czy każde studio się podejmie.

a) zmieścisz zmywarkę, ale ja bym ją dała pod piekarnikiem ( w słupku) albo poszerzamy trochę blat przy płycie i po lewej strony od płyty.

b)ja te szafki nad płytą przyznaję się :oops: ściągnęłam od Ragazza . Napisz do niej i się zapytaj jak ona ma tam okap- wydaje mi się że to czerwone to tylko osłona a czarne to będą szafki.

c)możesz dać 10 cm a wtedy szafki przy oknie będziesz miała niższe. Poprostu:)

d)moim zdaniem drewno jest neutralne i jeśli np pojawi się jeszce gdzieś ten kolor np. drzwi do spiżarki lub jakieś deska do krojenia na wierzchu to będzie ok.

e)trójkąt jest - tylko taki rozwartokątny;)

A odnośnie kaloryfera:

Od strony stołu -po prostu go niczym nie zamkniemy. A nad blatem (nad kaloryferem) dajesz uniwersalną kratkę wentylacyjną:

http://www.gazetanarzedziowa.pl/userfiles/image/000_2007/porady/Fot10_wyk_otwor_blat_s.jpg

http://baldai.pl/img/p/64-181-thickbox.jpg

No jakie to wszystko proste :D:D:D:D:D

Serdeczne dzięki raz jeszcze.

Nie będę robić kuchni z IKEA - mam od nich tylko program :oops::oops:

Wymyśliłam jeszcze, że mogę zaszaleć i dać pionowy czarny lub szary grzejnik obok okna. Żeby zmieścić zmywarkę mogę zrobić nieco płytsze niż standardowo szafki pod oknem.... Sensownie kombinuję?

Pędzę polować na Ragazzę ...:cool:

Jeśli chcesz tam zmywarkę (na ścianie z oknem) to trzeba po prostu zniżyć nóżki od zmywarki - one mają regulację. Tylko wtedy na całości będziesz musiała dać taki niższy cokół - albo w rogu będziesz miała uskok :/ bo zmywarka 72+ blat 3 cm = 75 czyli cokół 5 cm - z drugiej strony nie wiem czy 5 cm to nie za mało przy lodówce.

Pionowy/szary grzejnik obok to super rozwiązanie!

@lukarna

podoba mi sie 1, bo lubię słupki. ta spiżarnia to też jest fajna rzecz, a skoro masz tam okno, to jej likwidacja nie rozwiąże twoich problemów (będzie problem z umieszczeniem zabudowy). nie podoba mi się natomiast stolik

ale co powiesz na opcję, gdyby w wersji 1 blat przeciągnąć dalej i zawinąć w literę u, tak aby powstał "zintegrowany" stolik? myślę, że 3 siedziska pod ścianą i jedno od strony kuchni (takie chowające się pod blat, żeby nie blokowało przejścia) będą wygodne, a ty w razie czego będziesz mogła pogonić towarzystwo z kuchni i zyskać kolejne metry blatu roboczego (nie różnicowałabym wysokości, ewentualnie niech to będzie taka nakłądka na blat, wyższa o grubość blatu od reszty). stolik zaczynałby się mniej więcej tam gdzie okno więc byłoby to miejsce pięknie doświetlone - w sam raz na kawę i gazetkę), mankamentem byłoby "domknięcie" przestrzeni w kuchni, ale jeśli nie gotujesz wespół z 3 osobami na raz - nie powinno być z tym dramatu.

(nie ogarniam programów graficznych, ale jakby to bylo niezbyt jasne, to w paincie stworze jakiś szkic - daj znać)

zaraz odkopię wrzucone przez kogoś zdjęcie, które nasunęło mi taki pomysł. bo zaczęło się od tego, że pomyślałam, że ta ściana z drzwiami do salonu fajnie by w takim głębokim bordo wyglądała :D

@anulek2005

a jaką ty planujesz wysokość blatu?

nicol21 moja propozycja:

-wyburzyłam troszkę ściany :) taki barek co miałaś wcześniej rodem z lat 80 - okienko do podawania posiłków - mnie się nie podoba całkowicie.

-widziałam na tamtych próbach aranżacji że masz niezabudowaną lodówkę i też taką tu masz.

-mikrofala, piekarnik w zabudowie przy lodówce, ale przy płycie masz wtedy 15 cm z lewej strony (co jest poprawne). Gdybym nie dała tam zabudowy wysokiej (piekarnik mikofala) to wszystkie okruszki wsypywały się między lodówkę a szafki. Rozwiązanie z okapem tak jak w przypadku Anulek2005

-kolorystykę macie podobną bo same taką chciałyście - ty masz szary blat a białe: ściany, sufit podwieszany i barek. Bordowa jedna ściana i krzesła.

-przy lodówce na szerokość szybu wentylacyjnego półeczki takie delikatne:)

http://img341.imageshack.us/img341/251/nicol1.png

http://img824.imageshack.us/img824/3502/nicol2.png

http://img5.imageshack.us/img5/7004/nicol3.png

http://img59.imageshack.us/img59/2586/nicol4.png

Dzięki wielkie AJa?! za świeże spojrzenie do mojej kuchni! Wszystko jest ok, ba - jest super!!! i jest stolik, który mi się bardzo podoba...Ogólnie BOSKO!!! jest jedyne ale... jak na rzucie widziałas to po drugiej stronie tego stolika jest duży stół - chciałabym taki który bez rozkładania pomieści 8 osób [rodzina nie jest tak liczna, w sumie tylko my w dwójkę... póki co] ale lubimy zapraszać znajomych i wtedy fajnei mieć taki duży stół.

Kolory - prawdopodobnie ulegną zmianie, jako że tutaj gdzie mieszkam kolor bordo jest taki pomidorowo-czerwony i daleko mu do koloru ciemnego wina. Decyzja zapadła, że kuchnię kupujemy na miejscu żeby mieć montaż całości. Wyszłam z alernatywą koloru - taki szaro-fioletowy z szybą fioletową zamiast płytek. Ale w tym momencie jestem już bardzo otwarta na kolory nawet skoro nie mogę mieć tego bordo co chcę. Kuchnia jest na południowy zachód więc powinno być wystarczająco jasno.

a możesz proszę powiedzieć mi - te czerwony pasek w szafkach to też szafki, prawda? i potem czarne tyle że głębsze, albo bardziej wysunięte, wysoko aż do samego sufitu.

pewnie oprócz tych zwisów nad stolikiem powinniśmy wrzucić jakies halogeny?!

salon rozplanowany jest tak: [jest to kwestia dyskusyjna oczywiście... ] jak na stronie 3ciej mojego postu, o tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168423-%C5%81azienka-Salon-Sypialnia-u-Nicol21-w-domu-remontowanym/page3

jesli masz fajny pomysł na salon to baaaardzo chętnie go wysłucham.

plan jest taki jak poniżej - w 2 częściach. chciałam zrobić większe print screeny z planów, część salonu z klatką pokrywa się na obu rysunkach.

tak jak to jest na wizualce, wydawało mi się najbardziej ustawne, bo np. z kuchni nie trzeba lecieć przez cały salon żeby podać do stołu obiad/kolację. Plus jest spora część wypoczynkowa z daleka od zapachów... na tyle na ile może być z daleka. kominek jest po środku. My raczej rzeczy nowoczesne planujemy, ale też żeby było dość komfortowe odczucie... wiem, czyli dalej nie wiadomo czego chcemy od życia :)

powiem to tak, np kominek bedzie pomalowany i będzie miał ramę metalową. podejrzewam że przed sesją będize ciężko u Ciebei z czasem.

możliwe że móje podejście do tego domu jest zboczone przez to że widziałam jak jest teraz ustawione... czyli tak jak jest na planie prawie.....

mój luby zajrzał i powiedział że SUPERRRRRR :D. tylko ta obecność stołu tuż obok mnie martwi....

Dzięki za wszystko!

z wyżej wymienionymi puntkami się zgadzam, myślę że jeśli byśmy się zdecydowali na taki układ to wtedy lodówka byłaby zabudowana jednak...

a czy Ty studiujesz coś w kierunku planowania wnętrz? może architektura? czy po prostu hobbistycznie świetnie planowanie Ci wychodzi? i przy okazji planujesz swój dom ?

Edytowane przez nicol21

@lukarna

podoba mi sie 1, bo lubię słupki. ta spiżarnia to też jest fajna rzecz, a skoro masz tam okno, to jej likwidacja nie rozwiąże twoich problemów (będzie problem z umieszczeniem zabudowy). nie podoba mi się natomiast stolik

ale co powiesz na opcję, gdyby w wersji 1 blat przeciągnąć dalej i zawinąć w literę u, tak aby powstał "zintegrowany" stolik? myślę, że 3 siedziska pod ścianą i jedno od strony kuchni (takie chowające się pod blat, żeby nie blokowało przejścia) będą wygodne, a ty w razie czego będziesz mogła pogonić towarzystwo z kuchni i zyskać kolejne metry blatu roboczego (nie różnicowałabym wysokości, ewentualnie niech to będzie taka nakłądka na blat, wyższa o grubość blatu od reszty). stolik zaczynałby się mniej więcej tam gdzie okno więc byłoby to miejsce pięknie doświetlone - w sam raz na kawę i gazetkę), mankamentem byłoby "domknięcie" przestrzeni w kuchni, ale jeśli nie gotujesz wespół z 3 osobami na raz - nie powinno być z tym dramatu.

(nie ogarniam programów graficznych, ale jakby to bylo niezbyt jasne, to w paincie stworze jakiś szkic - daj znać)

zaraz odkopię wrzucone przez kogoś zdjęcie, które nasunęło mi taki pomysł. bo zaczęło się od tego, że pomyślałam, że ta ściana z drzwiami do salonu fajnie by w takim głębokim bordo wyglądała :D

o ja głupia. przecież takie rozwiązanie AJa!? zaproponowała anulce2005 (post dwie strony temu). myślę, że podobne rozwiązanie sprawidzłoby się też u ciebie - lżejsze niż stolik i do tego nie aż tak wciśnięte. poza tym - to okno aż się prosi o towarzystwo blatu.

nicol - zaczynam się bać:

po pierwsze twój mąż tak samo jak mój od strzału zakochał się w projekcie od AJa?!

po drugie ja zadałam jej identyczne pytanie (tyle że na priva) - to o szkolenie się w zakresie wystroju wnętrz .... :-)

jakiś wirus czy za dużo na forum bywam ? ....

Ale nie o tym chciałam ... W kwestii bliskości stołu i barku do siedzenia. Teraz bardzo często widzę te dwa byty w jednym pomieszczeniu. Zupełnie sobie nie przeszkadzają IMHO.

nicol21 te szafki nad płytą to tak jak ma Ragazza ściągam beszczelnie od forumowiczek:oops:

Przypuszczam że te nad to szafki a to dolne (szkło) zakrywa okap. Najlepiej się jej dopytać co to za okap itp.

Jeśli marzy Ci się bordowa. To jak widzisz na załączonych obrazkach. Tam tylko jedna szafka jest czerwona -wystarczy przykleić na nią czerwone szkło lub lacobel. (jeśli jakiś z Twoich tutejszych nie ma odpowiedniego bordowego) Farbę i krzesła to można w obojętnie jakim sklepie nabyć.

Nad barkiem halogeny już nie, tylko nad blatem roboczym przy oknie i lampki podszafkowe przy płycie (pewnie będą już z okapem)

u mnie też jest stół na 8 osób i mały barek . W 80% czesciej sie jada przy barku bo blizej bo taki bardziej przytulny, i jak siadziecie we 2 to przy takim duzym stole bedzie troszke dziwnie. Pozatym rano jak biegniesz do pracy, to robisz sobie wykwintne śniadanie? 2 kanapki na talerz herbata raz dwa i się wychodzi.

Studiuję architekturę, nie wnętrza. A pomysły wnętrzarskie mam z gazet :)

hehe :) coż począc. dobrze jest zobaczyć pomysł kogoś nie związanego emocjonalnie z domem :)

w sumie moje poprzednie projekty były bardzo podobne.

ba, mój luby stwierdził że nic tam, najwyżej w kuchni grzejnika nie będzie... bo on jest pod oknem oczywiśccie.

tylko teraz tak sobie gdybam o tym stoliku i stole tuż obok.... bo pozatym pomysł bardzo fajny, plus zabudowalibyśmy lodówkę żeby było bardziej spójnie.

Mam nadzieje ze AJa wklei mi jeszcze zblizenia bądź prześle na email.

do Aja forum ragazzy widziałam parę dni temu i też stwierdziłam że bardzo fajnie to wyszło :) nie pamiętam czy zostawiłam tam ślad, ale wieeele zachwytów było bo i jest czym. Myslę że ragazza się nie obrazi jeśli dobry przykład z niej bierzemy :)

ha - czyli zgadłam z tą architekturą... pewnie w CAD projektujesz? :D ? bo bardzo fajnie to wygląda.

myślisz że mogłabyś mi więcej detali przesłać na email? mogę podesłać na priv.

czy jestes w stanie wyświetlić też wymiary szafek?

Edytowane przez nicol21

Z grzejnikiem to jest rozwiązanie takie jak wcześniej proponowałam Anulek2005 -uniwersalna kratka wentylacyjna. W mieszkaniu miałam zabudowany grzejnik i po prostu był całkowicie wyłączony. Kuchnia była otwarta na salon i co dziwne-nie było w niej wcale zimno.

Niestety nie wkleję zdjęć, bo ja mam studencką wersję tego programu (Sketch Up Pro) i nie da się zapisywać.

Ale rozrysowanie teraz jak już masz układ jest proste:

-Ściana dłuższa: 3 - półeczki (szerokość wentylacji) 25, lodówka 60, słupek z mikrofala, piekarnikiem 60, 30 cargo, 60 szafka pod plyta, 5 cm blenda i koniec (szafka narożna)

-ściana krótsza: 2,13 - szafka narożna 60, zmywarka 60, szafka pod zlew 60, cargo 30, 3 cm blenda