Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

monika.KIELCE ja bym nie dawala tak wysoko tej okeliny na drugiej scianie, bo to jakos ja przytloczy. jesli chesz z czyms zlicowac, to moze do wysokosci drzwiczek u szafki po lewej stronie? tam gdzie na planie jest roleta? choc przy bialych meblach raczej nie bedzie sie az tak rzucalo ze tam jest przerwa miedzy drzwiczkami od szafek.

druga opcja wysokosci na tej sciance, to taka wysokosc, ze gdyby ta okleine polozyc na tej sciance z okapem to by sie stykala z dolna krawedzia okapu. czyli wysokosc tej okeliny bylaby odlegloscia wysokosci od blatu do dolnej krawedzi szafki.

albo moze wcale nie klasc tam okleiny na scianie...

chyba jednak najbardziej podoba mi sie opcja z tym zeby okelina byla do wysokosci mniej wiecej takiej jak teraz.

a na tej scianie z okapem to ladnie wyglada jak jest pociagniete do wysokosci na jakiej konczy sie okno.

drzewo bedzie raczej jasne, tak?

barek sprytnie przysloni troche balaganu w kuchni i popieram. zreszta tak chcialam sama zrobic, ale nie wyjdzie :/

wiesz, lepiej zebys teraz przemyslala i byla swiadoma bliskosci krzesel od barku i od stolu niz potem to odkryla.

a co do tego komina... to co planujesz zrobic w tej dziurze?

jakos nei jestem wielka fanka zabudowy z k-g ale moze tam zrobic taka lekka zabudowe i potem w niej skladowac drewno do kominka? jakies jedno podswietlenie z gory? troche nie bardzo moge teraz szukac inpiracji na necie, ale mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi.

choc nie wiem czy nie jest za pozno jesli juz masz plytki polozone.

druga opcja to takie ~okienka~ tez z k-g i potem tam jakies wazoniki powstawiac. duzo osob ma tego typu ~okienka~ z podswietleniem.

albo po prostu dac jeden k-g zeby zamknac ta dziure i miec taki szeroki komin.... .

bo wydaje mi sie ze bez podswietlenia w tej okolicy ta dziura moze byc dosc smutna. no chyba ze dziecko poslac do kata ;)

Widzę, że Twoje przemyślenia co do wysokości tej mniejszej płyty są takie jak moje :) To już mniej problemu było z ogólna koncepcją niż z tymi szczególikami.

Co do barku to faktycznie jakiś "roboczy" stół postawię w jadalni, jakieś parę krzeseł. Pomacam to może jeszcze zmienię koncepcję.

Wreszcie komin - to nie ten wątek ale tak na szybko:

- opcja okienek była brana pod uwagę, upadła.

- składzik drewna - być może

- na dziś chcę tam wstawić półeczki robione przez stolarza, może też wysoki połysk, może szkło, z podświetleniem, nawiązujące do delikatnych szafek przy telewizorze, które dopiero wymyślę. Wnęka ma teraz 44cm głębokości, szeroka na chyba 30. Spłycę ją gdzieś o połowę.

Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy :)

Trwają u nas instatacje elektryczne i tak się zastanawiam nad oświetleniem barku... Bardzo mi się podobaja lampy zwisające na barkiem, bo wyznaczyłyby "granicę" między kuchnią a przejściem, tylko czy nie będzie za duzo zwisów??? bo nad stołem prawie 2 m dalej będzie lampa zwizająca.

Zamieszczam wizualizację:

jadalniazm z lamp.JPG

Nad stołem będą takie delikatne 3 białe kule, a nad barkiem... No właśnie... ? Podobają mi się zwisające (coś jak pożej, z tym że białe), czy lepiej dać halogeniki lub massiva (bo są bliżej sufitu)?

dddddddd..jpg

5147a74fe0e0937d0c&#.jpg

thumbnail..jpg

Mam jeszcze jedno pytanie, bo tak czytam o tej bliskości krzeseł od barku... O co w tym chodzi? Nieestetycznie jak jest barek niedaleko stołu? czy chodzi o "przeszkadzanie"? Bo też mam niedaleko stół...

Mam jeszcze inny problem. Obawiam się, że jednak płyta i okap na przeciwko wejścia będzie mnie bardzo denerwował (wiem że teraz są piękne okapy, ale wiecie jak to jest : tu makaron wykipie, tu tłuszcz będzie pryskał... atu akurat goście wchodzą) A płyta jest zaraz na wejściu. Czy widzicie inną możliwość oumieszczenia płyty??? Plizzz, pomóżcie!

rzuuuut..jpg

rzuuuut..jpg

Wejście zaznaczyłam na czerwono.

tylko salonzw..jpg

rzuuuta 2..jpg

Lampki bym wolała białe - bo takie będą w salonie i komunikacji... czy lepiej dać czarne - tak właśnie dlka kontrastu?

Zastanawiałam się też nad czarnym agd w białych meblach. Czy to już za bardzo by się rzucało w oczy?

Doradźcie mi jeszcze codo górnych szafek - dawać je??? przydaly by się w kuchni, ale czy ta ściana nie wygląda za ciężko?? Bo ona jest taka cienka 12 cm i "urwana" w przejściu... ( w sensie, że widać jej cienki bok)

2_a..JPG

3_a..JPG

naberia widze ze ogarnela Cie panika troche ;)

swiatla dalabym biale, zeby byl ciag logiczny. mysle ze ~komponowanie~ czarnosci oswietlenia z czarna plyta/piekarnikiem to sredni pomysl.

co do okapu - to albo bym zastosowala taki ukryty, albo taki pod skosem ale bialy. ten czarny srednio mi sie widzi. co do pozostalego agd - w bialym moze nie ma wyboru do tych urzadzen co wybralas, albo bylyby drozsze albo jeszcze cos innego wiec zostawilabym je czarne i luz.

z tym gotujacym makaronem nie wpadaj w panike. gosci nei bedziesz przeprowadzala przez kuchnie do salonu. a co z tego ze jest z boku?! w kazdym normalnym domu jest kuchnia, ktorej sie uzywa. bo innaczej goscie beda podejrzewac ze cos na szybko zamowilas... ;)

jest dobrze jak jest!

Witajcie dziewczyny, jakiś czas temu wklejałam projekt, dostałam rady, dzięki. Ostatecznie skorzystałam z podpowiedzi aby przeniesc piekarnik w ciąg zabudowy, zrezygnowałam z pólek nad stołem (macie rację z tym sprzątaniem) - myślę ze to będzie fajne miejsce na foto w grubych białych ramach. No i poprawiłam pomiesczenie - teraz ma faktyczne wymiary. Co do stołu zdecydujemy się albo na ławę, albo na długi i wąski stół aż pod ścianę, chyba ze ktoś cos lepszego wymyśli..

Potrzebuję pilnie Waszej rady co do oświetlenia - czy lepiej dać dwie górne lampy widoczne z salonu, czy jedną ukrytą za tą ceglaną ścianką i kinkiet nad stołem? Z tym kinkietem byłoby dobrze o tyle, ze ta ściana biała przy stole jakas taka jest pusta- moze macie na nią pomysł? Nie wiem cyz w ogole nie potrzeba jakichs lampek nad blatem, czy przy górnym świetle nie będę rzucac cienia na blat/kuchenkę? Liczę na Wasze doświadczenie - plis pomóżcie bo elektryk zaraz wchodzi a ja nie wiem co i jak.

Ps. Jesli ktoś ma jeszcze inne uwagi to chętnie wysłucham!!

http://img141.imageshack.us/img141/1378/kuchniagotowa3.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/6711/kuchniagotowa2.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/2076/kuchniagotowa1.jpg

http://img819.imageshack.us/img819/7851/kuchniagotowa4.jpg

pozdr

Edytowane przez dorben

Naberia powtorze Nicol nie panikuj :) ta....latwo to mowic ;)

Zwisy dalabym biale kontynuujac oswietlenie, w koncu to pomieszczenie otwarte. Z ta kuchenka tez daj sobie spokoj, zrob najwyzej blat na podwyzszeniu i to zawsze troche zasloni kuchnie skoro tak Cie to razi :)

Okap skosny to moim zdaniem bardzo kiepski pomysl do umiejscowienia go miedzy szafkami wiszacymi bo:

- zasluguje na ekspozycje, jezeli jest czysty ;p

- kiepsko wygladaja kanciaste szafki a w srodku skosny okap

- fatalnie wygladaja szafki gorne w polaczeniu z takim okapem zwlaszcza jezeli szafki gorne nie dochodza do samego sufitu...okap jest poprostu zbyt masywny wzgledem szafek

- moze pomysl nad rozwiazaniem w kuchni jakie ma Ragazza z tym plytkim okapem i co Nicol w szczegolnosci przypadlo do gustu?

- nie wstawialabym bialego okapu ktory kompletnie z niczym sie nie komponuje

- srebrny lub czarny

- dobrze byloby gdyby okap byl podszafkowy, taki poprostu bardzo latwo jest wkomponowac do wnetrza :)

-----------------------------------------------------------------

Dorben wiem, ze o to nie pytalas, ale ta kuchnia w tym miejscu to bardzo kiepski pomysl, nie dosc ze niewygodna (malo blatu) to jeszcze bedzie Ci dookola pryskac. Chyba, ze masz juz tak zrobione wyprowadzenie i tego nie da sie zmienic...

Edytowane przez Venus_m

http://img835.imageshack.us/img835/17/kuchnia1q.jpg

http://img46.imageshack.us/img46/8766/scan00322.th.jpg

Witam wszystkich.

Może ktoś podpowie czy takie usytuowanie kuchenki i zlewozmywaka jest funkcjonalne.?

A może jakieś inne podpowiedzi. Pierwszy raz projektuję kuchnie i w tym temacie jeszcze raczkuję :p

Dodam że jest to kuchnia połączona z salonem.

ps: Projekt nr 2

http://img810.imageshack.us/img810/7033/kuchnia2l.jpg

Pozdrawiam :)

Edytowane przez piotr182

Venus_m z kuchenką rzecz tak wygląda, ponieważ ponad nią jest komin (zaczyna się na piętrze) - tylko tu można dać okap, zeby uniknąc podwieszanych rur - dodam ze dół ma raptem 255cm więc nie chcę żadnych obniżanych sufitów itp. Więc innego miejsca na kuchenkę po prostu nie wiedzę - ale wciąż jestem otwarta na ewentualna zmianę układu. W kuchni musi jeszcze znaleźć się stół, bo nie mamy jadalni. Ile blatu trzeba wokoł kuchenki? Na tej wizualce jest 40cm z jednej i 20cm z drugiej, mogę ewentualnie rozbudować ściankę o 10-20cm, zeby było szerzej, tylko wtedy zacieśnia się miejsce przy stole..A może jeszcze wyciągnąć kuchenkę do przodu - takl bybyła dalej od ściany, a bliżej blatów po drugiej stronie?

Czekam wciąż na pomysły, pomózcie, no i zwłaszcza z tym oświetleniem, bo to pilne.

pozdr

Edytowane przez dorben

piotr182 chyba trochę zbyt optymistycznie podszedłeś do projektu 2 gdzie wydaję mi się że dałeś mikrofalę nad okapem ?! czy może mi sie przywiduje już..

wersja nr 1 jest poprawna jako ciąg technologiczny.

to wykończenie mebli pod oknem jakieś takie smutne jest... ale w sumie nie mam pomysłu na coś fajniejszego tam. na pewno nie półki otwarte bo potem cieżko utrzymać tam porządek i coś sensownego wstawić coby bałaganu nie wprowadzało. tymbardziej że kuchnia widoczna z salonu.

unikałabym też szyb - nawet ładnie uporządkowane rzeczy wg mnie wprowadzają bałagan....

co do kolorystyki się nie wypowiadam.

Dorben a tak sobie mysle nad twoja kuchnia i mam pewien pomysl, aczkolwiek nie wiem czy on w ogole wyjdzie...musialabym sprobowac. Bardzo prosze podaj mi wszystkie niezbedne wymiary twojej kuchni, najlepiej obrazek z naniesionymi wymiarami + koniecznie uwzglednij te szerokosci otworow pomiedzy sciankami. Opisz jak styl lubisz...wiem, ze to koncowka ale zeby cos mi wyszlo musze wiedziec nawet to :)

Czy ten okap musi byc przy scianie czy moglby byc przesuniety troche od sciany w sensie bardziej na srodek kuchni? :>

--------------------------------------------------------------------------

Piotr182 czy lodowka jest planowana w zabudowie? Nie podobaja mi sie wysokosci, inna szafek gornych inna lodowki, czy jest jakis konkretny powod odsuniecia lodowki od sciany?

Generalnie jest ok, z kazdej strony masz troche miejsca, powinno byc dosyc wygodnie :) tylko ta mikrofala?! nad okapem ;/

Bardziej skłaniam się do projektu nr 2.

Co do lodówki to nie możemy się zdecydować czy ma być w zabudowie ( ładniejszy wygląd i dodatkowe półki jak by nie patrzeć) czy normalna wolnostojąca (tańsza??) stąd te niedopracowanie odnośnie wysokości.

Co do przerwy między lodówką a ścianą. Tam przewidziana jest ścianka działowa w programie niestety nie ma takiej opcji :] za ścianka działową zabudowa typu komandor.

A Mikrofalówka to taki wariacki pomysł na szybkiego. Przeniesiemy ją w inne miejsce :D

http://img600.imageshack.us/img600/3897/kuchnia3p.jpg