Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

angy - jak dokładnie "idzie" ta rura z gazem? Nie można jej schować za słupkiem z piekarnikiem np. odsuwając nieco cały słupek od bocznej ściany? Wybacz, ale u mnie w mieszkaniu nie ma w ogóle gazu i nie bardzo wiem jak prowadzone są rurki gazowe :oops:

Co do "ażurowości" - u mnie zrobiłaby się z tych otwartych półeczek "wystawka" różnej maści "durnostrojek", ale jak masz samozaparcie trzymać tam tylko elementy ozdobne i wycierać z nich kurz - proszę bardzo ;) Mnie się wydaje, że używana kuchnia jest wystarczająco kolorowa i mnie "monotonne" meble wcale nie przeszkadzają ...

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

angy - jak dokładnie "idzie" ta rura z gazem? Nie można jej schować za słupkiem z piekarnikiem np. odsuwając nieco cały słupek od bocznej ściany? Wybacz, ale u mnie w mieszkaniu nie ma w ogóle gazu i nie bardzo wiem jak prowadzone są rurki gazowe :oops:

Co do "ażurowości" - u mnie zrobiłaby się z tych otwartych półeczek "wystawka" różnej maści "durnostrojek", ale jak masz samozaparcie trzymać tam tylko elementy ozdobne i wycierać z nich kurz - proszę bardzo ;) Mnie się wydaje, że używana kuchnia jest wystarczająco kolorowa i mnie "monotonne" meble wcale nie przeszkadzają ...

No właśnie to nie kwestia odsunięcia od ściany, bo rura jest na ścianie tylnej, jakieś 15 cm od końca ściany, więc wchodzi w grę tylko wysunięcie do przodu.

Co do tej półeczki to masz trochę racji, tym bardziej, że będzie blisko płyty, wypadałoby tam mieć szafkę na jakieś podręczne przy gotowaniu rzeczy, a nie "pierdółki"...

Chodzi mi po głowie jeszcze takie rozwiązanie (zgapione ze strony http://www.drhousestudio.pl/, jakby Ci się chciało zajrzeć to zdjęcie nr 9 w kuchniach): pociągnąć tę szafkę nadlodówkową do okapu, i pod nią dać mniejszą zabudowaną.

Witam się w wątku, po lekturze którego złapałam się za głowę :) Tyle możliwości!!

Moja kuchnia to pozostałość po poprzednich właścicielach, niewiele zamierzam zmienić, bo przyzwoita jest,

a l e

na pewno zmienię blat.

Tu moje pytanie: czy ma ktoś namiar na producenta blatów bambusowych? Mój musi być baaardzo długi (ponad 3 metry), a najdłuższy znaleziony miał 2,40.

Jak się nie da, to połączę, ale... cóż, wolałabym - wiadomo - nie. Pozdrawiam!

angy moja propozycja to pralka na lewa stronę, mozna ją zasłonić frontem:) , mikro i piekarnik koło lodówki a zlew pod okno, choć z tym zlewem nie koniecznie i pewnie znajdzie się ktoś kto powie: znowu zlew pod oknem..... , wtedy płytę trochę przesunąć w stronę okna a i piekarnik z mikro dałabym minimalnie wyżej, żeby w dolnej lini zabudowy były trzy szuflady, optycznie stworzy to calość, chyba, że jestes niska to nie ruszaj.... nie jestem specjalistką więc mogę być w błędzie,

angy moja propozycja to pralka na lewa stronę, mozna ją zasłonić frontem:) , mikro i piekarnik koło lodówki a zlew pod okno, choć z tym zlewem nie koniecznie i pewnie znajdzie się ktoś kto powie: znowu zlew pod oknem..... , wtedy płytę trochę przesunąć w stronę okna a i piekarnik z mikro dałabym minimalnie wyżej, żeby w dolnej lini zabudowy były trzy szuflady, optycznie stworzy to calość, chyba, że jestes niska to nie ruszaj.... nie jestem specjalistką więc mogę być w błędzie,

Więc tak: pralki na razie nie da się zasłonić frontem, bo jest za głęboka, trudno, jak umrze to się kupi płytszą i dorobi drzwiczki. Tymczasem nie będzie mi to przeszkadzać, u znajomych jest odkryta i wcale nie wygląda to źle.

Piekarnik celowo jest obniżony, nie jestem niska, ale tak jest poręczniej, już sprawdzałam.

Poza tym nie chcę robić aż takiej rewolucji, generalnie projekt mi się podoba, tylko muszę dopracować szczegóły. No i przede wszystkim nie chcę zlewu pod oknem.

Anulek-podoba czy nie podoba?;), bo z kontekstu to nie wiem, czy się nie przejęzyczyłaś.

Anse - o co chodzi w tym privem? To na pewno było do mnie? Bo jeśli tak to nie kumam.

Anulek-podoba czy nie podoba?;), bo z kontekstu to nie wiem, czy się nie przejęzyczyłaś.

He he - no rzeczywiście jakoś tak bez sensu to napisałam. Przepraszam. Tak. Podoba mi się. Ogólnie twój projekt jest całkiem fajny IMHO - ja już przeszłam przez etap projektu kuchni "szalonej" i wracam do takich normalniejszych opcji :) Dlatego podobają mi się projekty bez udziwnień.

He he - no rzeczywiście jakoś tak bez sensu to napisałam. Przepraszam. Tak. Podoba mi się. Ogólnie twój projekt jest całkiem fajny IMHO - ja już przeszłam przez etap projektu kuchni "szalonej" i wracam do takich normalniejszych opcji :) Dlatego podobają mi się projekty bez udziwnień.

No mi też się wydaje, że tak będzie najlepiej. W sumie ona nie będzie wysunięta mocno, może jakieś 5 cm.

Ja nigdy nie brałam pod uwagę "szalonego" projektu, kuchnia to miejsce, gdzie przebywa się duuużo czasu i musi być dość uniwersalna, żebym za 5 lat nie miała jej dość:)

Trochę poszaleć planuję przy stole:p, chcę tam dać kawałek jakiejś fajnej tapety.

A zaglądałaś może na tego linka, którego wcześniej wklejałam? Coraz bardziej mi się podoba tamto rozwiązanie przy lodówce.

Witam,

Jestem nowa, więc proszę o wyrozumiałość:D

Podczytuję Was już troszkę i mam taki mętlik w głowie odnośnie projektu mojej nowej kuchni, że postanowiłam się ujawnić i poprosić o pomoc:)

Słowem wstępu:

*kuchnia w bloku, 3,70X2,50

*projekt niby zrobiony i wyceniony, ale im więcej czytam tym więcej rzeczy mi się nie podoba

*chcę zostawić narożny zlew, ale już raczej rozmyśliłam się z narożnej szafki wiszącej

*najbardziej frapują mnie "okolice" lodówki-będzie na pewno wolnostojąca, ale chciałabym szafkę nad i nie wiem za bardzo jak zagospodarować przestrzeń między nią a okapem-jeśli mi się uda wstawić zdjęcia, to się wszystko wyjaśni

*zdjęcie poglądowe, kuchnia będzie jasna (bielony dąb), jasne blaty, jasna podłoga, ciemniejszy akcent będzie na ścianie-Opoczno Metalic Grafit Silver

Poza tym wszelkie sugestie mile widziane;)

A teraz spróbuję wstawić zdjęcie...

Ja jak najbardziej jestem za tym, że kuchnia ma być jak najbardziej "normalna", bo robi się ją na lata. A nawet po kilki latach podczas remontu trudno przerabiać instalacje, żeby do "normalności" powrócić jak się poszaleje za pierwszym razem.

Fajnie, że chcesz zrezygnować z szafki narożnej wiszącej, przemyśl jeszcze kwestię zmiany dolnej narożnej.

Nie wiem gdzie są drzwi, ale myślę, że nieźle by wyglądało, jak zamiast lodówki zrobiłabyś słupek z piekarnikiem (odsunięty od ściany przez tę rurę z gazem), a obok lodówkę (również odsuniętą, tak żeby była w jednej linii ze słupkiem). Napisz gdzie dokładnie ta rura się znajduje (jak daleko od dłuższej i krótszej ściany? na jakiej wysokości? jak długa jest?).

Całkiem nieźle byłoby pralkę wstawić w miejsce obecnego słupka z piekarnikiem (nie przerywałaby ciągu kuchennego i byłaby za stołem - nie będzie sią tek bardzo rzucała w oczy).

U Ciebie akurat zlew pod oknem byłby całkiem niezłym pomysłem.

Czy szafki górne koniecznie muszą być przeszklone? I koniecznie otwierane do góry?

Dzięki Anulek za duchowe wsparcie:D

Mam coraz jaśniej w głowie:)

W zasadzie frapuje mnie jeszcze tylko jedna sprawa...

W szafce pod zlewem-narożnej będę musiała zrezygnować z wysuwanego kosza.... Mój majster twierdzi, że nie ma na to złotego środka, czyli albo znaczna utrata miejsca i wysuwany kosz, albo rezygnacja z niego. Nie lubię takiego postawienia sprawy:P

Ja jak najbardziej jestem za tym, że kuchnia ma być jak najbardziej "normalna", bo robi się ją na lata. A nawet po kilki latach podczas remontu trudno przerabiać instalacje, żeby do "normalności" powrócić jak się poszaleje za pierwszym razem.

Fajnie, że chcesz zrezygnować z szafki narożnej wiszącej, przemyśl jeszcze kwestię zmiany dolnej narożnej.

Nie wiem gdzie są drzwi, ale myślę, że nieźle by wyglądało, jak zamiast lodówki zrobiłabyś słupek z piekarnikiem (odsunięty od ściany przez tę rurę z gazem), a obok lodówkę (również odsuniętą, tak żeby była w jednej linii ze słupkiem). Napisz gdzie dokładnie ta rura się znajduje (jak daleko od dłuższej i krótszej ściany? na jakiej wysokości? jak długa jest?).

Całkiem nieźle byłoby pralkę wstawić w miejsce obecnego słupka z piekarnikiem (nie przerywałaby ciągu kuchennego i byłaby za stołem - nie będzie sią tek bardzo rzucała w oczy).

U Ciebie akurat zlew pod oknem byłby całkiem niezłym pomysłem.

Czy szafki górne koniecznie muszą być przeszklone? I koniecznie otwierane do góry?

1. Mam sporo wątpliwości jeżeli chodzi o ustawienie piekarnika obok lodówki (czy jedno nie skraca żywota drugiemu)

2. Przyjmując, że tak zrobimy wszystko przesuwa się w lewo, szatkuje się blat roboczy.

3. Pralka w miejscu piekarnika ok, ale przy założeniu, że zlew jest pod oknem z dłuższego blatu roboczego nici. Przy założeniu, że zostaje w rogu mam mniej blatu roboczego na dłuższej ścianie w stosunku do pierwotnej wersji.

4. Myślałam nad zwykłą szafką dolną w rogu, ale naoglądałam się kuchni w Ikei, gdzie wszędzie zlewy są niby w rogu, a nie w rogu:cool: Ponieważ miejsca roboczego nie jest zbyt dużo i liczy się każde 10 cm, przesunięcie zlewu maksymalnie jak to możliwe do rogu w zasadzie wyklucza jego "wygodne" użytkowanie przy szafce pod kątem 90 st..

5. Szafki nie muszą być przeszklone. Będą miały 90 cm, więc dziwnie wyglądały by takie wielkie otwierane do boku.

Ehh. Ale się rozpisałam;)

Nie chciałam tego tematu poruszać, bo sądziłam, że jesteś do tego zlewu i szafki pod nim przekonana ;) Niestety twój majster ma rację ...

Pytanie pomocnicze: co masz na prawo od zlewu - zmywarkę?

Tak, zmywarkę.

Przyszło mi do głowy, żeby miejsce na kosz wygospodarować z tych szuflad pod oknem-jest tam 90 cm. Tylko nie wiem dokładnie ile potrzeba na taką szafkę na kosz.

Jeszcze nad czymś się zastanawiam...

A jakby zrobić zlew za płytą? Nie w rogu... Tzn. płyta, pralka, zlew i wtedy zmywarka pod okno. Tylko że wtedy znów szatkuje mi się blat roboczy, a miejsce w rogu chyba nie do końca to rekompensuje, bo jest jednak gorzej dostępne.

Sama już nie wiem.

Edytowane przez angy

Anulek dzięki za opinię:) Myślę nad tym.

agatah zapomniałam o tej rurze:

biegnie przez całą ścianę, tzn. od podłogi do sufitu, za lodówką w odległości ok. 14 cm od krótszej ściany i w zasadzie zaraz przy ścianie dłuższej.

Wejście, patrząc na projekt, jest w prawym dolnym rogu.

Witam, poczytuje Was od pewnego czasu,... przyszedl czas na moja kuchnie, dostalam kilka dni temu jej wizualizacje i chcialam poznac opinie gdyz jest to pierwsze mieszkanie, ktore urzadzam, kwestia wygladu tej kuchni powiedzmy ze mi odpowiada, dodam chyba tylko wiecej jasnych szafek na scianie z piekarnikiem, zastanawiam sie tylko czy nie za malo blatu bede miala... bede wdzieczna za wszystkie opinie i sugestie

parter0001..jpg

parter0021..jpg

parter0018..jpg

Witam, poczytuje Was od pewnego czasu,... przyszedl czas na moja kuchnie, dostalam kilka dni temu jej wizualizacje i chcialam poznac opinie gdyz jest to pierwsze mieszkanie, ktore urzadzam, kwestia wygladu tej kuchni powiedzmy ze mi odpowiada, dodam chyba tylko wiecej jasnych szafek na scianie z piekarnikiem, zastanawiam sie tylko czy nie za malo blatu bede miala... bede wdzieczna za wszystkie opinie i sugestie

TAK jka napisałem w innym wątku jest ok , pomyśl na zamiana stron zlewozmywaka zyskasz blat , lec z czy zyskasz miejsce do przyrzadzania potraw NIE ---więc przy takim rozwiązaniu kuchni raczej bedzie to tak musiało zostać , Twoja decyzja

jak również zagospodarowanie narożnika

Edytowane przez ANSE72

1. Mam sporo wątpliwości jeżeli chodzi o ustawienie piekarnika obok lodówki (czy jedno nie skraca żywota drugiemu)

2. Przyjmując, że tak zrobimy wszystko przesuwa się w lewo, szatkuje się blat roboczy.

3. Pralka w miejscu piekarnika ok, ale przy założeniu, że zlew jest pod oknem z dłuższego blatu roboczego nici. Przy założeniu, że zostaje w rogu mam mniej blatu roboczego na dłuższej ścianie w stosunku do pierwotnej wersji.

4. Myślałam nad zwykłą szafką dolną w rogu, ale naoglądałam się kuchni w Ikei, gdzie wszędzie zlewy są niby w rogu, a nie w rogu:cool: Ponieważ miejsca roboczego nie jest zbyt dużo i liczy się każde 10 cm, przesunięcie zlewu maksymalnie jak to możliwe do rogu w zasadzie wyklucza jego "wygodne" użytkowanie przy szafce pod kątem 90 st..

5. Szafki nie muszą być przeszklone. Będą miały 90 cm, więc dziwnie wyglądały by takie wielkie otwierane do boku.

Ehh. Ale się rozpisałam;)

Teraz piekarniki mają taką wentylację, że nic się nie dzieje. Ja będę miała piekarnik w słupku obok lodówki. Piekarnika używam bardzo często, piekę chleby w bardzo wysokiej temperaturze. Z równych informacji wynika, że nic się nie stanie.

Ja jak najbardziej jestem za długim blatem roboczym. Możesz zrobić płytę ok. 30 cm od piekarnika i lodówki, dalej ok. 80 cm blatu, zlew (w rogu-nie w rogu :D), a długi blat roboczy zrobi się pod oknem. To taka alternatywa, do przemyślenia. Bo nie podoba mi się ta pralka w ciągu roboczym. Twoja decyzja ;)

Szafki nie muszą być po 90 cm. Możesz je ładnie dopasować do dolnej zabudowy i zrobić otweirane klasycznie. Też Twoja decyzja :)

Anulek dzięki za opinię:) Myślę nad tym.

agatah zapomniałam o tej rurze:

biegnie przez całą ścianę, tzn. od podłogi do sufitu, za lodówką w odległości ok. 14 cm od krótszej ściany i w zasadzie zaraz przy ścianie dłuższej.

Wejście, patrząc na projekt, jest w prawym dolnym rogu.

Myślałam o zrobieniu wysokiego cargo zaraz przy krótszej ścianie. Takiego płytszego, dalej piekarnik i lodówka. Wtedy skróci się blat roboczy, ale jeśli zrobiłabyś ustawienie takie jak napisałam to lodówka i piekarnik nie muszą być wysunięte.